Turnigy 9X 9Ch

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#916 Příspěvek od RiMr »

No tak ale podívej, s tímhle kouskem jsem taky lítal (jednou) a ten šel do vývrtky na škaredé podívání. Pak jsem mu naložil trochu dopředu a už se to zlepšilo, ale pořád je to pěkná mrcha které se prostě musí řídit. Žádné dojení v zatáčkách, furt na rychlosti, utaženou zatáčku uděláš necelou jednu, pak se to sesype, ten pohon je taky akční tak první minutu...
Tak jestli ta tvoje spirála nebyl prostě vrták :D
jidole
Kontaktovat uživatele:

#917 Příspěvek od jidole »

I když jsem s tímhle érem nelítal, tak souhlas s Rimrem, viz diskuze z HC:
Ok this plane is not an easy flyer, It is so twitchy and unstable

Takže těžiště víc dopředu a létat s nabitou baterií...
EasyStar se tříďákem, Zlín 50, Tornado XX a pár deskoletů.
koubahouba

baterie

#918 Příspěvek od koubahouba »

Tak už jsem se dostal na 8 voltů a vysílač jseště ani nepípl!
koubahouba
4cut

#919 Příspěvek od 4cut »

možné je všechno ale ten můj kousek dva dny před tím nádherně plachtil a vůbec není nestabilní i na půl plynu až budu doma tak mrknu na to nastavení mám pocit že jsem tam něco dodrbal chtěl jsem pošunout plyn až od třetiny ...
jidole
Kontaktovat uživatele:

#920 Příspěvek od jidole »

A nenastavil jsi omylem mix Plyn -> kridylka ? mám pocit, že ten trim zabírá od 50% plynu. Otestuj to v menu ve volbě display....
EasyStar se tříďákem, Zlín 50, Tornado XX a pár deskoletů.
king

#921 Příspěvek od king »

jidole píše:.... this plane is not an easy flyer,....

...so let's do an easy flyer....
jak tak na něj koukám, na tu pěnu, tak bych mu jako poslední pomoc zalomil konce křídel šikmo nahoru v jedné třetině od kraje, než se to úplně rozmlátí. Měl jsem takovou podobnou věc na vystřelování gumou a tohle pomohlo.... :idea:
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#922 Příspěvek od RiMr »

Tak ono to léce...:
http://www.youtube.com/user/richardmraz ... HCy-Ubc0BE

ale chce to prostě "svoje" :wink:
king

#923 Příspěvek od king »

RiMr píše:...ale chce to prostě "svoje" :wink:

to svoje je v tomto případě zřejmě gyroskopická stabilizace.
Nedalo mi a stáhnul jsem si to video a pouštěl po jednotlivých oknech. Po přistání a následném drncání se výškovka pohybuje nahoru a dolu, přesně jako když gyro vyvažuje náklon letadla. Taky pravé křidélko se tam hýbe směrem dolů, aniž by druhé šlo nahoru. Vypadá to jak gyra na všech servech. 8)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#924 Příspěvek od RiMr »

Možné to samozřejmě je, ale takhle jsem s tím lítal taky a bez gyra a to je ten největší důkaz že lítat se s tím dá - když to udrží ve vzduchu i poleno jako já :wink:
Akorát to tak lítá jen tu první minutu, pak už je to jen takové plácání se v horizontu.
Schválně se na to mrknu, jestli si té výškovky taky všimnu... :)
4cut

#925 Příspěvek od 4cut »

ne pánové fakt to lítá samo a je to hodné ... jo těch baterek mam víc ... už jsem problém zjistil žádnej mix tam není a když tomu naložím tak se to servo samo přetočí až za roh tak jsem ho přehodil na výškovku s křidélkama v domnění že když tomu naložím se přetočí výškovka a ona se zas přetočilo servo křidélek úplně za roh až se ulomila páka táhla z jednoho křidélka .... takže servo nebo ?
zemepan

#926 Příspěvek od zemepan »

Dnes mi prisla Turnigy...Mohol by mi niekto poradit ake accu do vysielaca su vhodne a akym kablom /koncovka/ sa da priamo nabijat vo vyslielaci?Idealny by bol pak .
hotovson

#927 Příspěvek od hotovson »

Tak jsem si chvili (asi hodinu) hral s mixy ve FW er9x. Na to, ze je Turnigy 9X moje prvni radio a jeste jsem s nim neletel (krome simu), tak si myslim, ze to dopadlo celkem dobre.
Z netu jsem si stahl "zadani" (je to z nejakeho super vetrone) a zkusil ho napipat. Zni (hodnoty jsem si vymyslel, nikdy jsem s necim takovym neletel :):
1) faze start
* klapky dolu 20 %
* vyskovka nahoru 5 %
* mix kridelka do smerovky 120 % (skutecny udaj z toho vetrone)

2) faze termika
* klapky dolu 10 %
* kridelka dolu 5 %
* vyskovka nahoru 3 %
* mix kridelka do smerovky 60 %
* mix kridelka do klapek 20 %
* ovladani odtokovky pakou plynu ±20 % (toto je muj vymysl)

3) faze pristani
* klapky dolu 40 %
* kridelka dolu 40 %
* vyskovka nahoru 15 %
* mix kridelka do smerovky 100 %

Vyuzil jsem 7 kanalu: 2x kridelka, 2x klapky, vyskovka, smerovka, motor

Faze se prepinaji jednim tripolohovy prepinacem. Ostatni ovladaci prvky zustaly, krome pacek, nevyuzity.

Nastaveni spotrebovalo 28 z 32 volnych mixu a dve krivky na diferenciaci kridelek, coz predstavuje asi 1/6 kapacity pameti nastaveni (celkove pro vsechny modely).

Nevim, jestli jsem moznosti FW vyuzil efektivne, zbyla mi spousta nevyuzitych moznosti - krivky, nastaveni funkci v jednotlivych mixech, prepinace, potenciometry...

Jeste muzu pridat automaticke vysunuti brzd ve fazi pristani za cenu jednoho mixu a jednoho kanalu, pripadne brzdy ovladat ve fazi pristani (+ 1 spinac nebo 1 potenciometr).

Pokud je soucasti ovladani odtokovky i prenastaveni vyskovky, padne na to dalsi mix, to uz by zbyly volne jen 2.

Nedostatek volnych mixu lze castecne vyresit pouzitim "podprogramu" na cinnosti, ktere se opakuji ve vice kanalech - staci naprogramovat opakovanou funkci namixovanim nektereho z kanalu 9 az 16 a pouzitim jeho hodnoty ve kanalech 1 az 8 podle potreby.

Velkou vyhodou FW er9x je dostupnost zdrojovych kodu a autora.
Takze pripadny nedostatek volnych mixu lze vyresit zmenou konstanty ve zdrojovem kodu a prelozenim, pripadne by zrejme stacilo pozadat autora, ci jineho znaleho cloveka o tuto upravu.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#928 Příspěvek od Speedy »

hotovson: takže třeba pro F3B Ti asi pár mixů takhle bude chybět. Např. změna zakřivení odtokovky při přitažení výškovky. Mixovat křidélka do směrovky pro přistání mi přijde nesmyslný, zato bych tam na plyn namixoval butterfly (pokud teda nejsou brzdy zvlášť).
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#929 Příspěvek od RiMr »

hotovson:
no je to dílo, klobouk dolů!
Aneb OpenSource jak má vypadat! :D
hotovson

#930 Příspěvek od hotovson »

Speedy píše:hotovson: takže třeba pro F3B Ti asi pár mixů takhle bude chybět. Např. změna zakřivení odtokovky při přitažení výškovky. Mixovat křidélka do směrovky pro přistání mi přijde nesmyslný, zato bych tam na plyn namixoval butterfly (pokud teda nejsou brzdy zvlášť).

nevim, co je F3B, letadlo se ctyrmi servy v kridle nemam, v podstate litat neumim :)
zadani jsem si nacetl na internetu, abych mel na cem vyzkouset, co tento FW dokaze, takze co je nemyslny a co ne, se s tebou prit nemuzu

co se tyka volnych mixu, staci zmenit konstantu a muzu mi treba 16 dalsich mixu
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“