vsw píše:Po delší přestávce jsem si řekl, že to zase zkusím a koupil jsem si letadélko - Gama 2100 ve verzi ARF brushless se 4 servy (verze bez klapek). Verzi s klapkami jsem nechtěl, na dvoumetrovce je považuji za zbytné, také se ušetří drobet hmotnosti a sníží zátěž BEC. Čistě pro historii zaznamenám údaj o ceně, řádově se pohybuje kolem 3500 Kč. Před koupí jsem hledal nějaké informace, u prodejců se opakoval jeden a ten samý text bez pár důležitých informací, které bych tady rád zanechal dalším generacím.
Krabice obsahuje trup osazený motorem, regulátorem a dvěma servy (V/S). Křídla mají osazena serva křidélek. Pro sestavení letadla se pouze dvěma šrouby připevní výškovka a směrovka. Serva byla osazena konektory Futaba (s křidýlky), do přijímačů Graupner stačí odříznout zalamovákem. Regulátor byl osazen konektorem DEAN T, já jej nahradil konektorem XT60. Kabely serv křidélek jsou příliš krátké, já je osadil prodlužovacími kabely 25cm. K pohonu jsem koupil sadu 3S1P 2200mAh o hmotnosti 167g. Baterii nelze umístit za serva pod náběžnou hranou křídla, protože pak nevychází těžiště a model by bylo nutno dovážit na čumák. Baterii jsem umístil na kousek polystyrénu coby podložku za motor, její zadní část zasahuje nad serva. Příjímač je umístěn za servy. V tomto osazení vychází těžiště dle návodu bez dovažování. Chod ovládacích ploch, které jsou odděleny na tenké hraně lisováním, není žádná hitparáda, jdou docela ztuha. Doporučuji koupit panty, plochy odříznout úplně a zavěsit na panty.
Zálet docela v pohodě, při motorovém letu má Gama výraznou tendenci se vzpínat, je třeba dost tlačit (nedostatečně vyosený motor). Dá se to pořešit mixem motor-výškovka, já to zatím řeším rukama (ale lenost zvítězí, mix přijde). Na knipl plynu jsem si navázal stopky motorového času, mně to vychází asi 4:30 motorového času. Při včerejším a dnešním letu v počasí jaké je (mraky, hnus, podzim, mírný větřík) jsem v obou případech přistál zhruba po 20 minutách letu jen proto, že mi už byla zima na prsty. Z těch 20 minut letu činil motorový čas necelé 3 minuty, což si myslím, je v daném počasí bomba. Motorový let je svižný, Gama v tomto osazení stoupá pod úhlem 30 stupňů bez ztráty rychlosti. Bezmotorový let je příjemný, divácky atraktivní, dlouhý. V termice se jí už vůbec nebude chtít na zem, Gama má velmi malé opadání. Bez klapek je to pak ovšem náročnější na rozpočet přistání, Gama letí a letí .. možná zkusím mix na křidýlka, klapky na přistání. Na akro to moc nebude, i vzhledem k výdrži baterie, ale k tomu model snad ani není určen.
Za mě dobrý, mohu jen doporučit, lítá to parádně, pokud chcete větroň.
Podle mě si to popsal velmi dobře. já jsem to dovažoval na čumák (je to moje první letadlo takže zkušenosti nabírám) a mám tam 2200 mAh baterky a tak mi ten poměr motorový/bezmotorový čas vychází trochu hůř, ale v podstatě velmi podobně. Jinak doporučuju osadit ty klapky. A až jí rozsekám, tak koupím jenom kit a na základě zkušeností vylepším. připadá mi, že v této kategorii je to velmi dobrý poměr cena-zábava