Tak. Trexík opravený.
Ja mám na tie swashplate štastie. Už druhý, čo je vadný (aj keď tento nebol vadný od výroby, ale poškodil sa asi pádom).
Njprv to vyzeralo, že chyba je v head, ale nevedel som tam nájsť nič zlé.
Hore to behal z boka na bok, na kamere to až tak nevidieť ako okom:
http://www.youtube.com/watch?v=mk3RuAplAXY&hd=1
Keď som vracal guličky do swashplate (myslím guličky k tiahlam), tak keď som tam točil šrób tak sa pokazil závit vo swashplate na dvoch dierkach. Celý swashplate bol na odpis. Netlačil som silno. Neviem prečo sa to stalo. mohlo vadiť, že na šrobe aj vnútri bol ešte usušený starý loctite (neodstraňoval som to ani som to nečistil - ani neviem ako).
Som ale rád, že sa to stalo, ináč by som nezistil, že moje vibrácie spôsobuje swashplate.
Čiže som bol nútený tam dať starý swashplate, čo som mal k Trexovi v krabici. Neviem či si niekto spomína, ale tento starý bol zlý v tom, že robil také pohyby. Robí ich aj teraz, ale ak som nasadil head a aj listy, tak na heli necítim skoro žiadne vibrácie. Možno len tie jemnulinké, ktoré cítim aj bez head a robí ich autorotation gear. Listy bežia krásne v jednej rovine (teda tie originálne...., drevenné majú rozdiel medzi svojimi stopami asi 1mm, hádam to nevadí).
Tento starý swashplate sa však viditeľne kmitá pri nižších otáčkach, pri vyšších to nevidieť. Vibrácie to zrejme nespôsobuje, lebo ich v ruke už necítim a je to s týmto swashplate lepšie a menej vibrácií ako s tým, kde som pokazil závity.
Tie pohyby vyzerajú takto:
http://www.youtube.com/watch?v=fBIzzG9i ... r_embedded
Moja otázka znie, môžem ísť podľa vás lietať? Totiž už som dlho nelietal a chýba mi to. Vibrácie sú podľa mňa na dobrej úrovni a gyru to nevadí a aj tak ich nespôsobuje swashplate ale autorotation gear. Swashplate idem teraz objednať od Tarota. Align swashplaty ma veľmi sklamali (aj keď na tom druhom nebolo sériové číslo (z helipross) - na tom prvom krabicovom bolo).
Skúsim od Tarota objednať aj celý gear set (main gear + autorotation aj s ložiskami). Chcem len otestovať, či aj tam bude viditeľné behanie autorotation gear horedole.