V patek mi prisel novy prijimac a on se ihned zparoval s 25/let starou krabici z obrazku. Divne.
Tak jim obema ,krabici i krabicce dopreji dostatek energie.
Přesně. A trochu mě zklamalo, že zatím guchar neotevřel problematiku domácíhojyrry píše:Že by nás čekalo obnovení časopisu "Udělej/urob si sám" ?
A co třeba tu pájku podélně provrtat a pak tam to tavidlo nalít pomocí trychtýře?guchar píše:● @HONZIK 22 "()RX novy prijimac a on se ihned zparoval s 25/let starou krabic (TX mc24)i" Pokud old TX a new RX používají stejný (nejlépe obecný, nebo aspoň firemní) komunikační protokol, tak by párování a následné ovládání mělo fungovat. (Když se postupuje dle návodu, nebo osvědčené praxe)
● @HONZIK 22 ned 28.07.2024 10:40 Jak z něčeho udělat trubičkový cín s tavidlem ve středu. Všech Aa1(.) až Ad6 popsaných
postupů je zcela úžasných. Já bych to lépe nesestavil. Obávám se, že jejich proveditelnost je nereálná. Když si představím teplotní roztažnost, přilnavost a choulostivost pro mm průměry (od 0.6mm vnější počínaje), tak nevím nevím.
● Po delším dumání jsem vymyslel Ad7. Odleje se něco tenkého. Když chtěl 0.60 tak 0.20 + 0.10 + 0.20 (+reserva 0.1) mm. Takže potřebuji vytepat fólii silnou 0.20 mm. Ta rezerva zaručuje, že pokud se mi okraje překryjí v místě švu bude tloušťka trubičky 3x0.2+0.1=0.70mm místo 0.6mm v místech mimo šev vzniklý překrýváním.
● Možná by ta fólie šla za studena válcovat něčím obdobným jako byla ruční klikou poháněná dvouválcová ždímačka na prádlo. Válce by musely být kovové se seřiditelnou štěrbinou mezi nimi.
● Vzniklá folie se nařeže (nebo nastřihá) na potřebně široké, a přiměřeně dlouhé proužky.
● Následovalo by první tvarování U korýtka protažení kruhovým otvorem.
● Pomocí injekční stříkačky s jehlou, by se do korýtka nanesla přiměřeně velká "housenka" z flux - pasty.
● Protažení by se opakovala postupně menšími otvory, až by se okraje překryly (nebo dotkly.). Protahování kleštěmi ručně. Délka trubiček 10 až 15 cm.
● Tímto sepsím návrh končí. Zkoušet realizaci nikdy nebudu.
To s tím trychtýřem je nesmysl Milane. Daleko praktičtější by byl systém spojených nádob. Na dvouplotýnkovém vařiči by se dala ohřívat kalafuna a následně trubičkou z cínu ji natáhnout dovnitř. Stejně jako když puberťák tahá tátovi benzín z nádrže do pionýra 21.MPml píše: A co třeba tu pájku podélně provrtat a pak tam to tavidlo nalít pomocí trychtýře?
MPml píše: A co třeba tu pájku podélně provrtat a pak tam to tavidlo nalít pomocí trychtýře?
Šel bych cestou p. Mannesmanna, nebo zkusit princip podélně svařovaných trubek.warhawk píše: Sehnat třeba 100m dlouhý vrták bude oříšek...
Já tu mám ještě CRYSTAL 505 a pak nějaký Fluitin z dob vysoké školy. Tehdy mi ho doporučil Petr Sysala. No do důchodu mi to asi taky vydrží. Pájím v práci bezpečně bezolovem.jyrry píše:Vzhledem k věku nemám problém se zásobou "až do smrti"
Jo, ten mám v zásobě, pracuje se mi s ním nejlíp. Taky mám MTL 406, ale to je spíš na okapywarhawk píše:Já tu mám ještě CRYSTAL 505 ...
Tenhle tón bych si Celerone vyprosil. Nejsem žádný fanoušek rádoby ekologů ani současné podoby EU. Ten zákaz prodeje SnPb pájky také považuji za nesmyslný, hlavně pro maloobchodní prodej, kde zátěž na přírodu je minimální. Stejně tak jako mnoho dalších nařízení panstva.Celeron píše: Zase jeden ekolog, co si myslí, jak je pájení bezolovem super. Kdyby to bylo tak spolehlivý, proč jsou na použití olovnatejch pájek oborový vyjímky? Proč třeba letectví, zdravotnictví?
Taky jsem zapájel tisíce spojů ročně. S olovnatejma reklamace 0, s bezolovem několik neúnosných procent.
Příjemně si mě překvapil tím, že si očekával chyták. Ten tam opravdu je a dá se odhalit na druhé řadě pinů. Liché piny jsou pájeny Multicore s SnPb zatímco sudé piny jsou pájené nějakým Weller co je Pb-free. A ano, opravdu jsem se snažil omezit kontaminaci a hrot důkladně očistil. (ale vyměnit by jej bylo lepší). Na ten Weller jsem přidal 15 stupňů z 315 na 330.guchar píše:@warhawk: "co je pájené olovem a bezolovem" Za mne víc "shining" tedy olovnatý je ten vlevo. Ale je možné, že je v tom nějaký chyták. Podmínky pájení/focení/jiné nastaveny tak, aby víc zářila pájka tam kde není olovo. Muselo by se to toho minimálně zkusit rýpnout. Ta bez Pb by měla být tvrdší.