Takze budto se jedna o vany kus, nebo jsi narazil na MTBF
FrSky Taranis - první pokračování
Re: FrSky Taranis - pokračování
po 3 hodinach T pusteny v 0C a nekolika vypnutich a zapnutich jsem nepozoroval zadny problem.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
petrfm píše:To se bohuzel neda uspokojive vyresit metodou dam to do mrazaku a uvidim, jestli nabehne. Chtelo by to nejaky logger toho SPI, ktery bude v industry provedeni, staci klidne arduino s Ickovou verzi Atmelu, ktere bude zapisovat, co se na SPI interfejsu deje. Pak by bylo mozne s jistotou rici, ze to dela displej, nebo ze to dela ta vysilacka - procesor / program.
Je třeba si uvědomit jak už tady bylo zmíněno, že ta komunikace je jen jednosměrná tj. není tam žádné potvrzování typu pochopil jsem příkaz apod. Prostě se pošle příkaz a výsledek se na LCD buď projeví správně nebo ne. Jsou to obrazně přirovnáno tzv. "výstřely do tmy" na určitými parametry předpokládaný terč a nic víc. Problém nemusí být vůbec v SPI přenosu, ale klidně až v nějakém koncovém čipu/řadiči LCD, který ty příkazy prostě za určitých okolností v závislosti na klesající teplotě nestíhá zpracovat což se projeví na displeji, ale logování SPI to neodhalí.
janekx píše:po 3 hodinach T pusteny v 0C a nekolika vypnutich a zapnutich jsem nepozoroval zadny problem. Takze budto se jedna o vany kus, nebo jsi narazil na MTBF.
Chtělo by to otestovat i ten konkrétní kus co má kozlik327.
mám ho zapnutý venku 30 min. žádný problém,po 10 min.vypnutí opět zapnutý bez problémů.Zatím dál pokračuji.Asi to bude dělat jen při těch cca 3-4 st.?Uvidím,baterie je asi na 50%.
Uz to zacinalo vypadat trochu smysluplne, ale ted jste to panove zase trochu pohnojili 
K prvnimu prispevku - vyrobce vybira komponenty, mezi jinymi treba displej. takze je na vyrobci, jaky pouzije a hlavne, jakou komunikaci s displejem zvoli, da obousmernou, nebo jednosmernou. Jsou i jine metody jak komunikovat s LCD, nez SPI.
Vetsina procesoru ma SPI HW. Bitbanging i kdyz to zni docela ctnostne je prachsprosta SW emulace portu, ktery je na procesoru (a to bych se i vsadil, i kdyz jsem konkretni procesor v taranisu nevidel) jiz obsazeny v HW forme. Nevyhodou SW portu je, ze vsechny ficury ohledne komunikace resi sw - vice softu = vice potencialnich chyb a hlavne vice prostredku - proste emulace portu krade vykon procesoru, ktery se tak musi zdrzovat emulovanim komunikace.
HW port funguje sam od sebe, ma vychytane ruzne stavy jako je inicializace, spravny rozbeh se startem procesoru, atd. Programator neresi, jak se komunikuje, programator jen cte a zapisuje = uspora prace, eliminace chyb a uspora vykonu.
Kdyz se voli spravne komponenty a premysli se uz pri navrhu, neni potom nutne honit procesor na hranici jeho rychlosti, coz se pak projevuje treba tim, ze se pri prehrivani, nebo v mrazu zasekava a dela bordel.
Ad teplota a kompenzace : Videl jsi nekdy procesor? A radic LCD displeje? Dneska se vsude pouzivaji krystaly, nebo keramicke rezonatory. Neni tam ani jeden teplotne zavisly prvek. Jedine, co je teplotne zavisle je tekuty krystal v LCD, proto v mrazu se displej hybe pomaleji, protoze je krystal proste zmrzly.
Procesor, ani displej neni prevodovka od traktoru, ktera se musi zahrat, aby se zacala hybat.
Nebo mi chces tvrdit, ze kdyz si na mobilu pustis MP3jku v mrazu, bude hrat pomaleji? Aha, ja zapomnel, je tam teplotni kompenzace rychlosti
Oni chteli pomoci toho teplotniho cidla zkratit / prodlouzit dobu pro nabeh displeje. Alias aby v lete nabihala vysilacka vterinu, v zime dve vteriny. Proste takova berlicka, misto zajisteni toho, aby displej nabehl tak, jak ma. To mi prijde absurdni. To uz bychom mohli osadit primo topny odpor, nebo zhaveni, jako za dob elektronek, ne?
Ta zmena rychlosti 60/120Mhz znamena jedine - konstantu vynasobit x2. Ale v diskuzi se resi nejake berlicky s teplotnim cidlem a dalsi ficury, takze je evidentni, ze problem je nekde jinde a zacal se jen vice projevovat zvysenim rychlosti procesoru. Nakonec to muze byt klidne tak, ze se seka procesor a resetuje a rozpada se tim komunikace s LCD. Ale to se asi nedozvime, pokud se nezacneme rypat hloubeji ve zdrojakach a diskuzi na githubu a to se mi nechce, mam na praci jine veci.
Nemam jenom rad, kdyz se lidem, kteri o dane problematice nemaji potuchy, veseji buliky na nos. Proto mne ten mrazak a intenzivni testovani v pripade takoveho problemu moc nenadchl a pidil jsem se po konkretnich informacich, kterych se ale nedostava
K prvnimu prispevku - vyrobce vybira komponenty, mezi jinymi treba displej. takze je na vyrobci, jaky pouzije a hlavne, jakou komunikaci s displejem zvoli, da obousmernou, nebo jednosmernou. Jsou i jine metody jak komunikovat s LCD, nez SPI.
Vetsina procesoru ma SPI HW. Bitbanging i kdyz to zni docela ctnostne je prachsprosta SW emulace portu, ktery je na procesoru (a to bych se i vsadil, i kdyz jsem konkretni procesor v taranisu nevidel) jiz obsazeny v HW forme. Nevyhodou SW portu je, ze vsechny ficury ohledne komunikace resi sw - vice softu = vice potencialnich chyb a hlavne vice prostredku - proste emulace portu krade vykon procesoru, ktery se tak musi zdrzovat emulovanim komunikace.
HW port funguje sam od sebe, ma vychytane ruzne stavy jako je inicializace, spravny rozbeh se startem procesoru, atd. Programator neresi, jak se komunikuje, programator jen cte a zapisuje = uspora prace, eliminace chyb a uspora vykonu.
Kdyz se voli spravne komponenty a premysli se uz pri navrhu, neni potom nutne honit procesor na hranici jeho rychlosti, coz se pak projevuje treba tim, ze se pri prehrivani, nebo v mrazu zasekava a dela bordel.
Ad teplota a kompenzace : Videl jsi nekdy procesor? A radic LCD displeje? Dneska se vsude pouzivaji krystaly, nebo keramicke rezonatory. Neni tam ani jeden teplotne zavisly prvek. Jedine, co je teplotne zavisle je tekuty krystal v LCD, proto v mrazu se displej hybe pomaleji, protoze je krystal proste zmrzly.
Procesor, ani displej neni prevodovka od traktoru, ktera se musi zahrat, aby se zacala hybat.
Nebo mi chces tvrdit, ze kdyz si na mobilu pustis MP3jku v mrazu, bude hrat pomaleji? Aha, ja zapomnel, je tam teplotni kompenzace rychlosti
Oni chteli pomoci toho teplotniho cidla zkratit / prodlouzit dobu pro nabeh displeje. Alias aby v lete nabihala vysilacka vterinu, v zime dve vteriny. Proste takova berlicka, misto zajisteni toho, aby displej nabehl tak, jak ma. To mi prijde absurdni. To uz bychom mohli osadit primo topny odpor, nebo zhaveni, jako za dob elektronek, ne?
Ta zmena rychlosti 60/120Mhz znamena jedine - konstantu vynasobit x2. Ale v diskuzi se resi nejake berlicky s teplotnim cidlem a dalsi ficury, takze je evidentni, ze problem je nekde jinde a zacal se jen vice projevovat zvysenim rychlosti procesoru. Nakonec to muze byt klidne tak, ze se seka procesor a resetuje a rozpada se tim komunikace s LCD. Ale to se asi nedozvime, pokud se nezacneme rypat hloubeji ve zdrojakach a diskuzi na githubu a to se mi nechce, mam na praci jine veci.
Nemam jenom rad, kdyz se lidem, kteri o dane problematice nemaji potuchy, veseji buliky na nos. Proto mne ten mrazak a intenzivni testovani v pripade takoveho problemu moc nenadchl a pidil jsem se po konkretnich informacich, kterych se ale nedostava
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Presne z toho duvodu jsem psal, ze 1) vyber sbernice a jeji implementace je hodne nestastna a 2) logovanim SPI se zjisti, zda je chyba na strane vysilace (prestane vysilat / resetuje se, apod.) nebo na strane LCD. Pokud na strane LCD - coz je velice pravdepodobne, tak stoji za houby ten LCD a mely se menit LCD a ne "ohybat" SW. Resit pricinu problemu. A pokud ma ten LCD problem s nizkymi teplotami, neni to industry provedeni a proste vyrobce zvolil spatne komponenty - zrejme ruku v ruce s jejich nizkou cenou a v nadeji, ze to bude fungovat.
Nefunguje a tak se to svadi na nejake upravy SW apod., pritom vsichni testuji, ale nikdo o tom vlastne poradne nic nevi, nikdo nic nemeril, vsichni to strkaji do mrazaku v nadeji, ze UZ TO KONECNE POJEDE.
Ladi se inicializace, ale pritom by treba stacilo snizit rychlost toho SPI?
Ve mne takove veci vzbuzuji otazky typu - jak je resena komunikace s Wifi modulem? Taky jednosmerne? Kdyz se zacne sekat a letadla padat, jak se pak bude takova uprava SW testovat? Radio se vynda z mrazaku a bude se kvedlat pakama, jestli se to zasekne ?
ja jsem si proste jenom myslel, ze nekdo VI, CO TOMU JE a ceka se, az komunita vyda a otestuje novy release s opravou chyby. Pritom to zatim vypada tak, ze nekdo priohnul nejake konstanty, aby to zda se chodilo a ted se ceka, jestli se to zacne projevovat zase, nebo uz to pojede dobre.
Nefunguje a tak se to svadi na nejake upravy SW apod., pritom vsichni testuji, ale nikdo o tom vlastne poradne nic nevi, nikdo nic nemeril, vsichni to strkaji do mrazaku v nadeji, ze UZ TO KONECNE POJEDE.
Ve mne takove veci vzbuzuji otazky typu - jak je resena komunikace s Wifi modulem? Taky jednosmerne? Kdyz se zacne sekat a letadla padat, jak se pak bude takova uprava SW testovat? Radio se vynda z mrazaku a bude se kvedlat pakama, jestli se to zasekne ?
ja jsem si proste jenom myslel, ze nekdo VI, CO TOMU JE a ceka se, az komunita vyda a otestuje novy release s opravou chyby. Pritom to zatim vypada tak, ze nekdo priohnul nejake konstanty, aby to zda se chodilo a ted se ceka, jestli se to zacne projevovat zase, nebo uz to pojede dobre.
Drondys píše:Je třeba si uvědomit jak už tady bylo zmíněno, že ta komunikace je jen jednosměrná tj. není tam žádné potvrzování typu pochopil jsem příkaz apod. Prostě se pošle příkaz a výsledek se na LCD buď projeví správně nebo ne. Jsou to obrazně přirovnáno tzv. "výstřely do tmy" na určitými parametry předpokládaný terč a nic víc. Problém nemusí být vůbec v SPI přenosu, ale klidně až v nějakém koncovém čipu/řadiči LCD, který ty příkazy prostě za určitých okolností v závislosti na klesající teplotě nestíhá zpracovat což se projeví na displeji, ale logování SPI to neodhalí.
Dnes som bol lietať. Teplota okolo 0 st. Vysielač išiel zapnúť bez problémov. Vonku som bol 45 minút. skúšal som viackrát zapnúť - nebol problém.....
Potom som ho nechal hodinu vonku - teplota je teraz +1 st. Po hodine som skúsil 10 krát zapnúť - nebol problém.....
Verziu EEprom mám 216 a fw 2.0.8. Tuším, že vyšla novšia eeprom, ale bol som lenivý inštalovať.....
Potom som ho nechal hodinu vonku - teplota je teraz +1 st. Po hodine som skúsil 10 krát zapnúť - nebol problém.....
Verziu EEprom mám 216 a fw 2.0.8. Tuším, že vyšla novšia eeprom, ale bol som lenivý inštalovať.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
- Standa Stuchlý
Tak jsem si zase početl o Taranisu a místy jsem koukal jak puk. ....ojedinělá závada...no, čekat, že byla ojedinělá je trochu dětinské. Elektronika není ojediněle přidřený pant u vrat, který se rozchodí.
Přispěvovatele petrfm znám pokud píše to co píše, tak já mu věřím. Živí se vývojem HW a SW včetně výroby a distibuce a o elektronických komponentech má sakra dobrý přehled.
Odvolá at se na zavlhnutí ......no, to snad výrobce až takový šumař nebo Polák nebude, to bych tu svou vysílačku, kterou mám od pátku raději hned vrátil. Spíš mi ale přijde dost nevděčné, když se tu petrfm angažuje a má nepřímo snahu vyřešit i vaše problémy, vyčíst mu, že nečetl to či ono. Ona síla modelářů je hlavně ve spolupráci a vzájemné pomoci.
Frsky TARANIS plus jesakra povedené rádio a pokud má nějaké mouchy, tak hledejme, jak je vyřešit, než nás to bude stát mnohdy i desítky tisíc kaček.
Každá rada je dobrá, i když může být střelou vedle. Je to nejlepší způsob pohybu vpřed.
Přispěvovatele petrfm znám pokud píše to co píše, tak já mu věřím. Živí se vývojem HW a SW včetně výroby a distibuce a o elektronických komponentech má sakra dobrý přehled.
Odvolá at se na zavlhnutí ......no, to snad výrobce až takový šumař nebo Polák nebude, to bych tu svou vysílačku, kterou mám od pátku raději hned vrátil. Spíš mi ale přijde dost nevděčné, když se tu petrfm angažuje a má nepřímo snahu vyřešit i vaše problémy, vyčíst mu, že nečetl to či ono. Ona síla modelářů je hlavně ve spolupráci a vzájemné pomoci.
Frsky TARANIS plus jesakra povedené rádio a pokud má nějaké mouchy, tak hledejme, jak je vyřešit, než nás to bude stát mnohdy i desítky tisíc kaček.
Každá rada je dobrá, i když může být střelou vedle. Je to nejlepší způsob pohybu vpřed.
petrfm píše:
Zase nectes, tim to neni.
Je ti tak zatezko prijmout variantu ze misto 2 proc cyklu pro inicializaci se poziji 3?
Krom toho se zadne teplotni cidlo a uprava na zaklade teploty nebude konat, zase necetl https://github.com/opentx/opentx/issues/1875
Bues si to muset procist a zjistis ze se postupuje dle datasheetu LCD ale to se ti nechce....
Jan Janekx Urbanek
janekx : nechce se mi, mas pravdu. Cekal jsem, ze mi to jako prodejce, ktery se navic podili na testovani, vysvetlis ty. Misto toho mi tady vesis buliky na nos, takze promin, ale v tom pripade o to nemam zajem, nemam totiz rad, kdyz ze mne nekdo dela vola.
Jestlize neco delam podle datasheetu, pak to proste funguje a nemusim to testovat. A jestlize je v datasheetu popsany postup inicializace a jaho podle toho implementuju, nemusim prece nikam cpat nejake teplotni cidlo a kompenzovat podle teploty nejake konstanty, kor pri takove pitomosti, jako je nabeh LCD, to je bohapusta lez.
U LCD se kompenzuje kontrast v zavislosti na teplote a okolnim osvetleni, ale kompenzovat rychlost komunikace podle okolni teploty? Proboha.... To snad ne.
Tohle to, nezlob se na mne, je PRASARNA.
Co dalsiho se v tom softu prizpusobuje okolni teplote?
P.
Jestlize neco delam podle datasheetu, pak to proste funguje a nemusim to testovat. A jestlize je v datasheetu popsany postup inicializace a jaho podle toho implementuju, nemusim prece nikam cpat nejake teplotni cidlo a kompenzovat podle teploty nejake konstanty, kor pri takove pitomosti, jako je nabeh LCD, to je bohapusta lez.
U LCD se kompenzuje kontrast v zavislosti na teplote a okolnim osvetleni, ale kompenzovat rychlost komunikace podle okolni teploty? Proboha.... To snad ne.
Tohle to, nezlob se na mne, je PRASARNA.
Kód: Vybrat vše
LCD_RST_LOW();
Delay(2); // only 3us needed according to data-sheet
LCD_RST_HIGH();
Delay(1300); // 150ms needed according to data-sheet, reserve for low temperature
P.
petrfm píše:K prvnimu prispevku - vyrobce vybira komponenty, mezi jinymi treba displej. takze je na vyrobci, jaky pouzije a hlavne, jakou komunikaci s displejem zvoli, da obousmernou, nebo jednosmernou. Jsou i jine metody jak komunikovat s LCD, nez SPI.
Jak už tu bylo zmíněno SPI se komunikace normálně používá i pro LCD a pokud se dodržují parametry tak v tom není žádný problém i když je to řešeno tak jako v Taranisu. S tímto pohledem na věc by pak nemuselo fungovat vůbec nic a Frsky by to mohl rovnou zabalit, protože v použitém SW, který dělá někdo jiný než výrobce HW se dá nesprávnými postupy či parametry degradovat na nevhodné i řada jiných záležitostí.
Jak už ty bylo zmíněno primárně se to zatím řešilo jen jako problém inicializace kdy po zapnutí napájení inicializace buď proběhne nebo neproběhne úspěšně v závislosti na teplotě s trochu jiným zpožděním.
Problém za provozu co zde zmínil kozlik327 s tím vůbec nemusí souviset tj. v jeho případě se může jednat o nějakou individuální HW závadu konkrétního kusu. Nikdy nelze 100% vyloučit, že nějaká výrobní vada se neprojeví při výstupní kontrole, ale až při používání.
Obávám, se, že tak vědecky se sáhodlouhým laboratorním testováním jak bys asi ty očekával se tím nikdo zabývat nebude, protože to není považováno za až natolik kritické a nikdo nebude mít tolik času, aby se tomu až tak dopodrobna věnoval.
Standa Stuchlý píše:Tak jsem si zase početl o Taranisu a místy jsem koukal jak puk. ....ojedinělá závada...no, čekat, že byla ojedinělá je trochu dětinské. Elektronika není ojediněle přidřený pant u vrat, který se rozchodí.
Na zvlhnuti se nikdo neodvolava. Psal jsem to jako pripominku kdyz nekdo necha radio v aute a pak prinese do tepla, nebo z venku. Hromada perfektnich vyrobku na tom uz skapala taky...
At pomuze kdyz muze ale at si tedy precte problematiku kterou resili primo vyvolari, misto toho tu pise jen o programtorech co nic neumi, o testech ze kterych se mu jezi vlasy, o provedeni Taranise ktery nikdy nevidel otevreny, tak ja nevim ....
Jan Janekx Urbanek
tak se zeptam uplne jinak -
da se taranis provozovat s jinym FW nez OpenTX? Dodava k tomu VYROBCE nejaky FW, za ktery odpovida a ktery tyhle problemy s tuhnutim displeje nema? Pokud ano, nereknu ani popel, ale jestli je OpenTX jedina varianta a vyvojari se uchyluji k takovym prasarnam, jako predvadeji na te inicializaci LCD, pak bych se mel na pozoru.
da se taranis provozovat s jinym FW nez OpenTX? Dodava k tomu VYROBCE nejaky FW, za ktery odpovida a ktery tyhle problemy s tuhnutim displeje nema? Pokud ano, nereknu ani popel, ale jestli je OpenTX jedina varianta a vyvojari se uchyluji k takovym prasarnam, jako predvadeji na te inicializaci LCD, pak bych se mel na pozoru.
petrfm píše:janekx : nechce se mi, mas pravdu. Cekal jsem, ze mi to jako prodejce, ktery se navic podili na testovani, vysvetlis ty. Misto toho mi tady vesis buliky na nos, takze promin, ale v tom pripade o to nemam zajem, nemam totiz rad, kdyz ze mne nekdo dela vola.
Tohle to, nezlob se na mne, je PRASARNA.Kód: Vybrat vše
LCD_RST_LOW();
Delay(2); // only 3us needed according to data-sheet
LCD_RST_HIGH();
Delay(1300); // 150ms needed according to data-sheet, reserve for low temperature
P.
Myslim ze jasne v tomto prizpevku je receno ze se nebude kompenzovat teplotou https://github.com/opentx/opentx/issues/1875
Koukni sem tam to uz je stazeno s BOOT a nejako trvale spozdeni
https://github.com/opentx/opentx/commit ... 2b9a46bfd9
Jan Janekx Urbanek
petrfm píše:tak se zeptam uplne jinak -
OpenTx predesle verze pred 2, orig FW je odstep OpenTX.
Jan Janekx Urbanek