Graupner MX-20 HOTT (1)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
martin z

Re: Graupner MX-20 HOTT

#946 Příspěvek od martin z »

A sakra! aktivace fail safe za letu... Na nějaké nové upgrade mé loni koupené MC-22 Hott už výrobce zdá se kašle, ale dvou věcí jsem si teprve nedávno všimnul. Lítám s větroněm a pak vytáhnu vrtulník (přijímače GR24 a GR16), přepnu ve vysílači model a zapnu vrtulník. Pípne to, na displeji vidím palubní napětí přijímačovek (spalovací heli), ale model na hýbání pák nereaguje. Vypnu model i vysílač, znovu oboje zapnu a od té chvíle vše ok dokud zase nepřepnu na jiný model. Příště tedy přepnu na louce na elektrovětroň a už vím že pravděpodobně nepůjde u plynu na třípoloháči prostřední poloha, jen nic nebo plnej plyn. Ale stačí odpojit aku a znovu zapnout a pak už i ta střední poloha plynu chodí. Řekl bych ale že loni s jiným regulátorem (obyč bez BEC) problém nebyl nikdy. A ještě jedna věc - byl jsem lítat s tímhle elektrovětroněm Sirius a i když jsem si celkem dobře zalovil v termice, tak se mi během letu asi 5x stalo že jsem při boji o každý metr výšky pravděpodobně model přetáhl a ten spadl do vývrtky, kterou jsem sice hned zastavil, ale divil jsem se proč se to děje, nejsem si vědom že bych za to až tak tahal. Doma mě napadlo jestli to nebyly nějaký výpadky spojení a přechody do fail safe kdy mám klapky na plno a směrovku do strany), ale protože od té doby se konala ta strašná vedra tak jsem si v letu neověřil jak se fail safe chová na malé rychlosti kdy se tam plácám a snažím vracet na místo kde vario ukazuje stoupání (při normální rychlosti model při fail safe houpe a letí ve velkých kruzích - nechá se snadno najít na obloze). Přijímače, vysílač a ostatní věci jsem loni upgradoval na nejnovější verze, takže nejnovější z letos tam nemám, ale rozhodně jedu na protokol V4.

Můj příspěvek není přímo o MX-20, ale aspoň je o Hott :wink:
Vlado C

#947 Příspěvek od Vlado C »

Nooo? Zo_Spektrovava sa? To by bolo nemile. Ale pri vymene majitelov a pri tak zlozitom SW je to mozne. Jeden z hlavnych dovodov preco som kupoval MX Hott-a bol fakt, ze zaklad tvoril roky overeny SW.... (Nezacinali vyvoj z nuly ako Spektrum a Jeti.) Nuz uvidime.... :wink: :?
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#948 Příspěvek od ZIPP »

Dnes jsem oživoval MX 16. A hned problém. Kanál č. 4 směrovka ( popřípadě pokud jsou V ocasní plochy tak pravý) mi na pohyb kniplu doleva servo reaguje jenom neustálým škubáním a doprava servo nereaguje vůbec. Na diagnostice ve vysílači ( kolonka servo disp ) mi škála č. 4 skokově ukazuje 0 + 100%. Pokud servo na tomto kanálu trimuji tak jde v rámci trimování v pořádku, ale jak jsem psal na knipl reaguje výše uvedeným způsoben. Nevím co s tím. :( :( Ostatní kanály chodí správně....
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#949 Příspěvek od mihlit »

ZIPP: Zkusil bych kalibraci kniplu, ale nějak pochybuju, že uspěješ. Po vyloučení, že to není kalibrací, poslat na reklamaci.
semi
Kontaktovat uživatele:

#950 Příspěvek od semi »

Není špatné servo?
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#951 Příspěvek od jyrry »

to by neskakal ten ukazatel.
Co nejaky mix, neni tam neco?
jyrry.webnode.cz
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#952 Příspěvek od ZIPP »

Nic jsem nenastavoval, takže vysílač je v továrním nastavení....asi to pošlu na reklamaci...
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#953 Příspěvek od lakotamm »

Páni, zaspal som dobu, takže sa pýtam - MX-20 - urobiť update na V1.141 áno? Mám 1.126

Je nutné robiť aj update prijímača? Mám GR-24 a updatovaný bol v rovnakom čase. :roll:

EDIT: vysielač už je updatovaný, 3 minúty aj s kopírovaním. :)
EDIT2: a už mám bug. Pri vypnutí zobrazí "Enjoy your hobby." len na 0,5s :roll:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
tomíno
Kontaktovat uživatele:

#954 Příspěvek od tomíno »

tak sem si dneska konecne prines MX-20. jen me napadlo jestli by neslo vyresit hlidani napeti na 3S-lipo jinak nez pomoci jejich modulu. konkretne me napadlo ze bych moh zapojit napajeni prijimace trosku jinak. na "minus" bych prived napeti BEC tedy cca 5V. tohle napeti by se nehejbalo. na plus bych prived plny napeti baterie teda cca 11.1V. tim padem bych mel na prijimaci rozdilovy napeti cca 6.5V. tim ze by se mi hejbala jenom horni hranice tohodle napeti, moh bych merit "napeti" baterie snizeny o napeti BEC a dopocitat vhodne mez pro alarm telemetrie. teoreticky by to fungovat snad melo. co myslite v praxi? neni nekde v prijimaci neco co by tomu branilo?
Venus, CAP-232, Arcus M, blade mcpx,kappa 20, Tundra V2 MX-20
Rhino 2, Xray T3, DF95, XS-6 FM Synt.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#955 Příspěvek od jyrry »

podívej se na schéma spínaného měniče step down nebo lineárního stabilizátoru, to nemůže fungovat. Musel by ten BEC být zapojený jako výkonový operační zesilovač.
Spíš by fungovalo nějaké udělátko, které by napětí přijímače měnilo podle napětí zdroje, to se tu už řešilo, ale myslím nedořešilo.
Je nějaký problém pořídít napěťový modul ( třeba http://www.eshop-rychle.cz/rcservis/esh ... ul-2-4S-XH ) ?
jyrry.webnode.cz
JMalik

#956 Příspěvek od JMalik »

ZIPP píše:Nic jsem nenastavoval, takže vysílač je v továrním nastavení....asi to pošlu na reklamaci...

ještě než to tam pošleš:
- navol si nový model
- zkontroluj ten kanál č.4 na monitoru serv
- pokud to bude stejné, otevři vysílač a zkontroluj vodiče od tohoto potenciometru

(napiš sem výsledek)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#957 Příspěvek od jyrry »

- navolit jiný model je dobrý nápad
- o "monitoru serv" už psal, tohle není Futaba, tady se to jmenuje jinak
- i když zjistí že je něco s vodiči kolem poťáku, nic s tím neudělá (byl by sám proti sobě), má to v záruce
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#958 Příspěvek od jyrry »

ZIPP píše:Nic jsem nenastavoval, takže vysílač je v továrním nastavení....

podíval jsi se na ty mixy?
jyrry.webnode.cz
JMalik

#959 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:- navolit jiný model je dobrý nápad
- o "monitoru serv" už psal, tohle není Futaba, tady se to jmenuje jinak
- i když zjistí že je něco s vodiči kolem poťáku, nic s tím neudělá (byl by sám proti sobě), má to v záruce

Na Graupneru se to jmenuje servo display. Myslel jsem to tak, aby po volbě nového modelu to znovu zkontroloval v téhle položce, protože jestli ten TX dobře nezná, nemusí ten mix najít. Na novém modelu má prakticky jistotu, že bude vypnutý.
Nevím, jestli je to na MX16 z potenciometrů napájené na desku, nebo je tam konektor. Kdyby tam byl konektor, tak bych to zkontroloval, protože to může být jen povysunuté. Prostě nepřijde o záruku, když se podívá dovnitř a zjistí co se vlastně stalo, pokud to bude na pohled viditelná závada.
Naposledy upravil(a) JMalik dne čtv 22.08.2013 22:33, celkem upraveno 1 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
tomíno
Kontaktovat uživatele:

#960 Příspěvek od tomíno »

spis ti modul obsadi kanal... prave nevim jak to vevnitr funguje tak sem se radsi zeptal :D. s voltmetrem to takhle merit jde ale s prijimacem asi ne. dik.
Venus, CAP-232, Arcus M, blade mcpx,kappa 20, Tundra V2 MX-20
Rhino 2, Xray T3, DF95, XS-6 FM Synt.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“