Sluneční "protistínová" GoPro clona pro PtaakaTak jsem se konečně dokopal (dílem s blížícím se odjezdem na Balkán, a dílem, že mě ty stíny vrtulí v obraze z GP začínají dost štvát) k tomu, abych rychle a provizorně dobastlil svůj
prototyp sluneční clonky pro GP, které by eliminovala vznik těch nepříjemných stínů vrtulí Phantoma při letu proti silnému a zejména nízkému slunci. Každý ví, jak je to nepříjemné a kazí to záběry, kdo neví o co přesně jde, jsou to ty takové se pohybující pruhy (obrazová interference) odshora dolů v obraze, vznikající promítáním stínů vrtulí přímo do objektivu GP.
Zadání byly celkem jednoduché :- extrémně nízká hmotnost - nechtěl jsem dále řešit potíže s vyvažováním - gimbal Zenmuse je dost citlivý na jakékoliv změny vyvážení, hmotnost moje váha s přesností na 0.5 gramu vůbec neregistrovala, takže jistě pod 1 g
- primární funkčnost s režimem 1080p/medium - ačkoliv jsem s poslední době hodně zkoušel 2.7K, je s tím hodně práce v postprocesu, a nalezení vhodného tvaru clony, aby to nevinětovalo i ve 2.7K by bylo složitější (možná ve verzi 2)
- plocha by neměla být příliš veliká, aby to nefungovalo jako nějaký aerodynamický štít, opět s dopadem na funkčnost gimbalu, který
pracuje často ve velmi extrémních podmínkách- jednoduché a laciné - netřeba komentáře

, čekám, že clona brzy někde uletí

Už před nějakou dobou jsem se rozhodl, že to udělám z kousku starého negativu (přeexponovaného), akorát jsem pořád nevěděl, jak to elegantně a snímatelně k objektivu připevnit, a přitom nijak nezasahoval do jeho konstrukce.
Tady díky Standovi (
@SAT-HOFMAN), že mě navedl k té čínské LED svítilně (měl jsem jí v šuplíku

), ve které je gumový O kroužek přesného rozměru, který jsem potřeboval.
Základní rozměr byla kruhová výseč s poloměrem cca 20-22mm, na kterou jsem s UHU Super přilepil ten gumový kroužek (kdo ví, zda-li to vydrží), když jsem si to navlékl na trn podobného průměru jako je GP objektiv.
Po zatvrdnutí lepidla jsem to nasadil na GP, drží to a pasuje bezvadně, připojil přes HDMI k TV, a začal jsem postupně zastříhávat tvar clony tak, aby to nevinětovalo. Přesný tvar nyní nakreslený nemám, až se vrátím (pokud to neztratím) a bude to přitom funkční, tak to přesný tvar zkopíruji.
Ještě se omlouvám kutilům a přesným modelářům, je to jen funkční prototyp, nedělal jsem to na design, nepřesné a semtam zubaté okraje jsou z postupného odstříhávání okrajů proti vinětaci, a oči už mě tak neslouží, a je to hrozně malinkaté. Ale zdá se že funkční, dle prvních testů, uvidíme jak v terénu, už nebudu mít čas to zkoušet, až možná někde na minovém poli v Bosně

- GoPro SunHood01

- GoPro SunHood02
Doplněno 8/2013 - sluneční clona je plně funkční, na GP dobře drží a gimbal nijak neovlivňuje, prověřeno natáčením na cestě po Balkáně letos v létě. Videa jsou již bez protivných stínů vrtulí, které se projevovaly v obraze jako nepříjemná interference. Mezitím se začalo v USA vyrábět velmi podobné skládací řešení.