TERMIKA - fígle
Re: TERMIKA - fígle
Taky klidně vydržím i hodiny (s přestávkama) na rovině. Pro mě je to takový hraní si s terénem a vzduchem, letová hladina 0-100m, když se chytím tak vystoupám, ale většinou mě to přes 200m přestává bavit, tak dolů lehce zaakrobatit a nanovo.
Na svahu to je opravdu jen na pár minut, snad jen jej využít pro start a vydat se do krajiny a vracet se jen když teče do bot. Jinak je to nuda.
A samozřejmě bez varia, vždyť to sledování modelu a náležité reakce je na tom (pro mě) to nejhezčí.
Ale znám i takové co vyletí do výšky, kde to už "jasně nosí" a podle pípání vodí tečku po obloze a BAVÍ JE TO a to je přece hlavní.
Chodíme létat protože u toho skvěle relaxujem a protože nás to baví, ne?
Na svahu to je opravdu jen na pár minut, snad jen jej využít pro start a vydat se do krajiny a vracet se jen když teče do bot. Jinak je to nuda.
A samozřejmě bez varia, vždyť to sledování modelu a náležité reakce je na tom (pro mě) to nejhezčí.
Ale znám i takové co vyletí do výšky, kde to už "jasně nosí" a podle pípání vodí tečku po obloze a BAVÍ JE TO a to je přece hlavní.
Chodíme létat protože u toho skvěle relaxujem a protože nás to baví, ne?
x9d, x-lite pro a pár poletuch
Tak to jste mě uklidnili, 4 hodiny na jeden zàtah jsem si opravdu neuměl představit, že bych to vubec vydržel .
Tak pánové. Máme s kamarádama 3-5ti členou skupinku a jednou jsem svahoval s Bananem. Ale foukalo to tak málo, že jsem pořád byl spíš na zemi. No a kamarád má od té doby na směrovce číslo 507 (5h:07min) . Jenže musel dolů aby mi pomohl hledat Banana ve vysoké trávě.
mab píše:A samozřejmě bez varia, vždyť to sledování modelu a náležité reakce je na tom (pro mě) to nejhezčí.
Váriu jsem vcelku dlouho odolával, jako že je to pro létání na svahu zbytečný, loni v létě jsem ho koupil kuli aerovlekum a dnes bez něj nedám v podstatě ránu, sice to stoupání na tom svahu vidím většinou opravdu dřív, než si vubec vário pípne, ale podle toho jak si pípne podstatně líp rozpoznám, jestli ta bublina za to vubec stojí, nebo jestli to není pouze vyhoupnutí na poryvu větru a hlavně když teda začnu kroužit, je podstatně zábavnější--alespon pro mě snažit se ustředit to správné pípání, než když pouze kroužím a stoupám, že se díky tý věcičce ty nalétané časy zvýšili je bez debaty a absolutně z toho nemám žádnou morální ujmu.
Přesně ..vario mají i skutečné větroně,tak v tom lítat podle něj nic srabíckého nevidím.
Taky v tom nic srabáckého nevidím, jen s modelem co mám primárně na termiku se bavím jinak. U termického speciálu mi vario přijde spíš škoda.
A ta pohoda na letišti, když jsme čtyři ve vzduchu a je slyšet jen cvrlikání ptáčků, přerušované občasným svistem navijáku nebo gumicuku
Vario mám v šuplíku a půjde do větroně historika, kde uvidím, jestli prodloužím letový čas.
A ta pohoda na letišti, když jsme čtyři ve vzduchu a je slyšet jen cvrlikání ptáčků, přerušované občasným svistem navijáku nebo gumicuku
Vario mám v šuplíku a půjde do větroně historika, kde uvidím, jestli prodloužím letový čas.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
- LV
- Kontaktovat uživatele:
mab píše:
Ak lietaš termiku a si zvyknutý loviť bubliny, tak ten čas veľmi nepredĺžiš pretože to máš už "v oku".
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
-
Smartyn34
- Kontaktovat uživatele:
rohe píše:Tak pánové. Máme s kamarádama 3-5ti členou skupinku a jednou...
A právě v tom to asi je, když je víc lidí vždycky to lépe utíká, ale my, co lítáme samostatně, je po dvaceti minutách prostě nuda.
- RomanSadilek
Mám vizi budoucnosti
.
Koptera která vyletí před startem větroně, automaticky proletí oblast nad startem, zjistí stoupáky a pak se zastaví v místě největšího.
S větroněm pak odstartuji a přiletím na jistotu do nejlepšího stoupáku.

Koptera která vyletí před startem větroně, automaticky proletí oblast nad startem, zjistí stoupáky a pak se zastaví v místě největšího.
S větroněm pak odstartuji a přiletím na jistotu do nejlepšího stoupáku.
mab píše:
já jsem přesvědčený že ano, ono se díky tomu variu podstatně zkrátí mrhání výškou, když se ta ustředěná bublina rozpadne, zvlášt ve větší výšce to bez varia poznám u slabých stoupáku pouze tak, že se ten model začne najednou zvětšovat, pak přijde zpravidla manévr znovu dohledání bubliny o které se domnívám, že jsem z ní pouze vyletěl, pokud mám vario, tak to okamžitě poznám, že už nestoupám a mohu reagovat podstatně dříve, okolo to znovu prošmejdim, pokud to ani nepípne, mažu okamžitě jinam.
PS: v pátek to asi bude super.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:já jsem přesvědčený že ano, ono se díky tomu variu podstatně zkrátí mrhání výškou, když se ta ustředěná bublina rozpadne, zvlášt ve větší výšce to bez varia poznám u slabých stoupáku pouze tak, že se ten model začne najednou zvětšovat, pak přijde zpravidla manévr znovu dohledání bubliny o které se domnívám, že jsem z ní pouze vyletěl, pokud mám vario, tak to okamžitě poznám, že už nestoupám a mohu reagovat podstatně dříve, okolo to znovu prošmejdim, pokud to ani nepípne, mažu okamžitě jinam.
PS: v pátek to asi bude super.
Vário má výhodu vo veľkých výškach, pod 200m výšky to poznáš už aj sám.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
LV píše:
Vário má výhodu vo veľkých výškach, pod 200m výšky to poznáš už aj sám.[/quote]
Laco a ty když jdeš na start, tak si řekneš---tááák a tento let bude pouze odhadem do 199 metru, páč tam ještě vario není potřeba
Panebože, co pořád řešit, hneš přepínačem na jednu stranu, tak to pípá, hneš s přepínačem na druhou, tak to nepípá
ale ano, žádné, ani to sebepřesnější vário nepřivolá termiku, ale pokud ho na té palubě vezeš a ono během šmejdění po obloze poté, co vypneš motor, nebo se odpojíš z vleku ani jednou nepípne, tak máš potvrzené, že nejsi vocas, ale že tam opravdu nic není.
Pro mě je to opravdu super věc a podstatně mi to rozšířilo možnost se během toho letu zabavit, kdy právě podle toho pípání jde při tom kroužení neustále hledat tu ideální stopu, to jsem bez pípání nikdy nezažil, páč ta přímá uměra era v určitém místě a vědomí rychlosti stoupání je bez toho nehmatatelná, jako střílení vzduchovkou, pokud střílíš na terč, tak ten zásah do desítky vidíš, pokud na skleněné okno, tak jen víš,pokud se rozbije, že jsi ho trefil, ale nevíš kam.tak je to i s tím pípáním, ta desítka tam slyšet je a je to skvělá zábava---třeba poznáš, jestli je lepší ten stoupák utáhnout, nebo víc naklapkovat, nebo tam rvát směrovku, to všechno tam okamžitě slyšíš , lépe pak oddělíš fakta od doměnek a pocitu---za sebe,--- v tom letadle se vozí tvuj učitel,který tě učí jak létat termiku a jak seřídit svuj model.
Dám příklad, rád ty stoupáky létám utažené, je to fajn zábava, čím víc jde to ero postavit do nože, tím líp, ale ted už mám díky variu opravdu potvrzené, že pokud jde ten stoupák letět meně naklapkovaný a o větším poloměru a s menším náklonem, je to opravdu efektivnější, bez vária jsem se o tom pouze domníval.
Jasně že chápu, že snem každého termického větronáře je umět to létat na čisto, pokud je při létání v kolektivu zkušených, kteří poradí, ukážou, nasměrujou,tak to nějak tak pomalinku přijde, ale pokud jde o samouka hltajícího na nějakých stránkách nějaká moudra, tak asi dobře vím, jak dlouhá cesta k uspěchu ho čeká a proč mrhat časem, když už to dnes jde i jinak.
někdy mi to přijde, jak když se před lety plácali ty nesmysly, že kdo jednou vezme do ruky epp poletuchu, tak už nikdy nebude umět létat, páč mu to zkazí pilotáž.
pepin píše:někdy mi to přijde, jak když se před lety plácali ty nesmysly, že kdo jednou vezme do ruky epp poletuchu, tak už nikdy nebude umět létat, páč mu to zkazí pilotáž.
tohle fakt někdo řešil? a jaké to mělo racio? ještě že si takové věci nepamatuji
jinak za mě vario také OK. nejsem žádnej geroj a nemám dost času na to, abych se ukájel tím, že jsem udělal složitěji něco, co jde přímočařeji. Beru vario jako oči, co vidí do míst, kam sám pořádně nedokouknu. V nižší výšce - do cca 150m vidím obvykle co model dělá lépe a rychleji očima, tam mi nepomůže. Výš je to horší a nevím proč bych se měl omezovat když nemusím jen proto, že oči už to vidí blbě.
jindraj píše:
tohle fakt někdo řešil? a jaké to mělo racio? ještě že si takové věci nepamatuji![]()
joo to byli časy, no hlavně že už dnes po mě nikdo nechce, abych s vysílačem 2,4 obíhal celej kopec a všem FM kařum hlásil, že se mě nemusí bát, nebo že už dnes nikdo nerejpe, že elektropohon v letadle je hovadina dobrá pouze pro pár snílku, a že jsem se dožil doby, kdy i ty era jdou provozovat jako spotřebák a bavit se při jejich užívání jak je komu libo,teda pokud je to v mezích předpisu a zákonu.
Ale to už jsem opravdu trochu uhnul od termiky a vária
Já v něm žádnou metlu modelářu prostě nevidim, i telemetrii užívám od začátku a vždy jsem ji obhajoval přesně stejným zpusobem, jako to vario, když nechceš, tak ji využívat nemusíš, jen jsem dodával, když ji nemáš, tak ji využívat nemužeš, ale pak ji nepomlouvej.
Vždy se tyto věci řeší s pamětníky, co pro něco žili, něčemu věřili a najednou je všechno jinak, ale mě taky v principu sejří, že blbej mobil muže bejt napěchovanej muzikou a chytnu na něm rádio z druhýho konce světa, protože oproti kazetáku,kotoučáku, videorekordéru, tuneru s pořádným kolem pro ladění, 20 metrum coaxu a anténě, na který mohl zahnízdit čáp, je to takové nic a to nemluvě o knihovně plné ruzných kazet, videokazet, cédéček, gramodesek .
celej život to buduješ a najednou zjistíš, že doba páry už skončila
jinak jsem po přeinstalaci počítače hledal znovu nějaké stránky s počasim a docela se mi líbí tady ty, hlavně kuli aktuálnímu směru větru, sice je v kmh, ale to bych si zvyknul, navíc asi naprosto dostačující je info podle barvy--málo, víc, hodně.
http://aktual.meteopress.cz/vitr.php
a asi zkusím i tu placenou předpověd, to demo se mi líbí taky, něco podobného jsem měl, ale občas to bylo bloklé a nakonec to zrušili uplně, suprově to ukazovalo třeba postupující oblačnost a dalo se na to vcelku spolehnout v daný den, jestli má smysl jet někam dál a v kolik hodin létat.
http://demo.meteodat.cz/cz96/bin/
videonávod
http://www.nasepocasi.cz/videonavod.html
http://aktual.meteopress.cz/vitr.php
a asi zkusím i tu placenou předpověd, to demo se mi líbí taky, něco podobného jsem měl, ale občas to bylo bloklé a nakonec to zrušili uplně, suprově to ukazovalo třeba postupující oblačnost a dalo se na to vcelku spolehnout v daný den, jestli má smysl jet někam dál a v kolik hodin létat.
http://demo.meteodat.cz/cz96/bin/
videonávod
http://www.nasepocasi.cz/videonavod.html