Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#961 Příspěvek od Drondys »

Kovboj píše:Mimochodem, někdy to není až tak strašné. Objednávka pár drobností (ani elektronika nebo modely) z Dealextreme za asi 25 dolarů, z Číny to odešlo 14.5, pošta to doručila dnes bez jakéhokoliv doplatku a bez nutnosti cokoliv posílat na celnici.

Samozřejmě, že ne všechny zásilky jsou pozdrženy. Pokud by u každé vyžadovali doložení dokladů tak to by se doby nakonec protáhly obecně i na mnoho měsíců. Vždycky je to tedy věc jak jim co padne nebo nepadne do oka a jak už tady bylo nejednou zmíněno i malá zásilka s cenou pod 22 Eur může být pozdržena a vyžadovány k ní doklady.

Mě dnes taky dorazily dvě malé zásilky z HongKongu. Obě koupené na eBay a zaplacené přes PayPal dne 15.5.2011. U obou jsem platil v reálu cenu nižší než je DPH limit tj. pod 22 Eur. Prodejce z HongKongu navíc zcela svévolně uvedl v celní deklaraci na obou balících cenu nižší než byla skutečná cena zboží a ještě navíc u obou balíků v celní deklaraci označil Gift a přitom i kdyby uvedl cenu správnou tak by to bylo pořád pod 22 Eur. Nic takového jsem od něj nežádal a považuji to za "medvědí službu". Pokud by některý z těch dvou mých balíčků padl do oka celnímu úředníkovi tak mi to mohlo způsobit jen zbytečné zdržení zásilky a vyžádání dokladů za což bych u každé z nich nejspíš zaplatil i poplatek 96 Kč, ale naštěstí se to nestalo a obě zásilky prošly volně bez vyžádání dokladů i bez většího zdržení.

Zatím jsem tak nečinil, ale abych předešel případným zbytečným problémům tak budu do budoucna obecně při nákupech mimo EU bude-li to možné uvádět následující požadavky buď už rovnou do poznámek v rámci objednávky nebo ihned po zaplacení pošlu prodejci zprávu s těmito požadavky.

Please you for:

1) do not write any specification Gift in the customs declaration,

2) write specification actual sale price of goods in the customs declaration,

3) enclose in the package a invoice with prices of all each items of goods and also price of postage.

Například u nákupů na eBay můžete v případě nerespektování těchto zaslaných požadavků ze strany prodejce dát tomu konkrétnímu prodejci nižší nebo dokonce i negativní ohodnocení v rámci tzv. leave feedback.
chastra
Kontaktovat uživatele:

#962 Příspěvek od chastra »

Tak sem se zařadil do fronty čekatelů. Obědnal jsem si dva oranžový přijímače z HK s cenou 18$ s dopravou. 20.5. to bylo v ČR a zatim nic.
Uvažuju, že si budu nechávat posílat baíčky ke kolegovi na Slovensko. Nešlo by nějak vytáhnout příspěvky týkající se clení v sousedních státech do jiného tématu pro přehlednost? Diskuzi bedlivě sleduju, ale abych přiznal barvu, tak se v tom začínám strácet a nepamatuju si, kde na jaký stránce byl onen příspěvek.
CharlieCh

#963 Příspěvek od CharlieCh »

Jak to tak vypadá, velmi záleží na tom, komu z celníků se balík dostane do ruky, resp. jak se vyspí.
K prvnímu balíku za cca 110 dolarů (T9x + 3 serva) z HK jsem musem zasílat obvyklé doklady.
Balíček za 18 doláčů (Lipolka + konektory) prošel bez zadržení (Swiss post).
Balík za cca 91 doláču (Floater) prošel sice celnicí, ale bez zasílání dokumentace a clo bylo v pohodě vypočteno z na balíku uvedené ceny (100%).
No a hodinky za 16 doláčů z DX, k těm bylo třeba poslat papíry, že fakt stály 16 dolarů.
Teď ještě očekávám další balíček do 20 dolarů, tak jsem zvědav, jak rychlé to bude (opět Swiss Post).
pesoo

#964 Příspěvek od pesoo »

Na me se usmalo stesti, objednavka za 43$ a nastaveno jsem mel at uvedou plnou cenu, odeslo z HK 19.5. dneska jsem si pro to byl na poste a na krabicce byla dekl. hodnota 12.98$. Cinani si holt delaj co chtej ale hlavne ze to proslo :-)
Parkzone Bf-109G, Easy Star,Super Zoom2, T9X v1
martinre
Kontaktovat uživatele:

#965 Příspěvek od martinre »

Jo tak to se mi dneska taky stalo. Balík došel po 14 dnech od objednání z HK. Byly to dva motory celkem za 26$, takže bych snad nic neplatil a rákosky tam dali taky těch 12$. Zato ten druhej balík mám v Praze už 14 dní....
chastra
Kontaktovat uživatele:

#966 Příspěvek od chastra »

Problém....Dneska sem si chtěl obědnat náhradní díly na vrťase, protože sem opět havaroval. Vlezu tedy do oblíbených obchodů na ebay, kde sem již nakupoval zcela bez problémů. Jenže ejhle ve 3 ze 4 obchodů, co tam mám uložený, mi vypisujou v položce shipping
Not Available to Czech Republic
Že by reagovali na situaci v ČR tak rychle?
V březnu to chodilo normálně.
kesi
Kontaktovat uživatele:

#967 Příspěvek od kesi »

Drondys píše:...Když ti nevadí o trochu vyšší cena než z HongKongu a jde ti o rychlost doručení pak nechápu proč sis ten model a nějakou lipolku k němu neobjednal na Hobbykingu přímo z DE Warehouse....

Moje hloupost, každopádně už budu objednávky více promýšlet. :wink:
combat

#968 Příspěvek od combat »

21.5.2011 mně odešla zásilka,zvolil jsem dopravu International (Registered) Air Mail 301-500g $9.99,podací číslo RB367708752HK,sledování zásilek Česképošty hlásí,že Pro tento druh zásilek Česká pošta informace nezobrazuje.
Je nějaká možnost,jak zjistit co s ní je?
chastra
Kontaktovat uživatele:

#969 Příspěvek od chastra »

combat píše:21.5.2011 mně odešla zásilka,zvolil jsem dopravu International (Registered) Air Mail 301-500g $9.99,podací číslo RB367708752HK,sledování zásilek Česképošty hlásí,že Pro tento druh zásilek Česká pošta informace nezobrazuje.
Je nějaká možnost,jak zjistit co s ní je?

Bohužel neni. Na HKP si to můžeš sledovat jen do odletu z číny. Pak se po tom slehne zem.
tikk

#970 Příspěvek od tikk »

... :oops: sorry, ze Vam sem opat leziem...postacka mi hodila dodatocne do schranky doklad o platbe DPH, 3 dni po zaplateni...je to cele rozmazane, tak na to pozeram a som z toho jelen :roll: ... sedelo Vam to niekomu podla kurzov uvedenych na stranke colnej spravy? plati kurz pre mesiac, ked zasielku ulozia do skladu, alebo pre mesiac, ked ju spracuju? Podla ich stranky kurz kveten 16.65CZK/$, duben 17.27CZK/$

EMS, deklarovana hodnota (dar) $160, postovne $77.4
?akt. cena: 1567 (rozmazane, neviete, co je to za polozku?)
celni hodnota celkom: 3180
vedl.V: 187
DPH 673.4

Platila som necelych 700 (balicek mi prebrala tchyne), co mi vychadza tych 673 +22 (tych 22 postacka chcela) ... 180 korun za zastupovanie som tym padom asi neplatila ... kde by bolo na rozpise?

**ku kurzom colnej spravy; teraz pozeram, ze maju takuto dolozku:

Jestliže se kurz zaznamenaný v poslední středu kalendářního měsíce, zveřejněný téhož nebo následujícího dne, liší nejméně o 5 % od kurzu, který byl určen podle článku 169 pro použití v následujícím kalendářním měsíci, nahradí uvedený kurz od první středy tohoto následujícího kalendářního měsíce jakožto kurz, který se použije pro účely článku 35 kodexu

OK, takze kurz v podstate nezistitelny?
Naposledy upravil(a) tikk dne sob 28.05.2011 15:23, celkem upraveno 2 x.
Drondys

#971 Příspěvek od Drondys »

combat píše:21.5.2011 mně odešla zásilka,zvolil jsem dopravu International (Registered) Air Mail 301-500g $9.99,podací číslo RB367708752HK,sledování zásilek Česképošty hlásí,že Pro tento druh zásilek Česká pošta informace nezobrazuje. Je nějaká možnost,jak zjistit co s ní je?

Přímo v trasování na webu České pošty nikoli, ale existuje možnost dotázat se na tuto zásilku telefonicky na čísle 800 177 889 ve všední dny od 8.00 do 17.30 hodin. Tam mají informace o všech do ČR došlých zásilkách, které přebírá na území ČR Česká pošta, a to zcela bez ohledu na to zda jsou nebo nejsou trasovatelné na území ČR. Takže pokud tato zásilka už skutečně dorazila do ČR pak by o to měli vědět, ale to bude zřejmě vše co se k tomu dozvíš. Další informace o trasování na území ČR k tomu nebudou k dispozici jelikož zásilky typu Air Mail nejsou trasovatelné na území ČR. Trasovatelné na území ČR jsou až zásilky typu Air Parcel.
Drondys

#972 Příspěvek od Drondys »

tikk píše:deklarovana hodnota (dar) $160, postovne $77.4
?akt. cena: 1567 (rozmazane, neviete, co je to za polozku?)
celni hodnota celkom: 3180
vedl.V: 187
DPH 673.4

Co konkrétně ve Vašem případě znamená akt. cena: 1567 to opravdu nevím a jediné co mohu doporučit je položit dotaz na předmětné celnici Praha 120. Mohla to být třeba jen cena uvedená na balíku apod., kterou celní úředník sice zaregistroval, ale nerespektoval a použil cenu doloženou jiným způsobem, ale to je pouze odhad. Na to jak je to v reálu je potřeba se doptat na celnici.

Pokud jde o DPH to se počítá z částky odpovídající součtu celní hodnoty zboží buď uznané nebo stanovené celním úředníkem (v daném případě tedy 3180) + poštovné opět buď uznané nebo stanovené celním úředníkem (tj. vedl.V: v daném případě 187). Takže 20% z částky 3367 což je 673.4.

tikk píše:Platila som necelych 700 (balicek mi prebrala tchyne), co mi vychadza tych 673 +22 (tych 22 postacka chcela) ... 180 korun za zastupovanie som tym padom asi neplatila ... kde by bolo na rozpise?

V tom rozpisu nejsou, protože v tom jsou jen informace ohledně DPH a případně CLA, ale další poplatky, které v souvislosti s tím Česká pošta účtuje v něm nejsou tj. ty by měly být rozepsány na samostatném papíře obvykle přilepeném zvlášť k balíku, ale Česká pošta v tom má ukrutný slušně řečeno nepořádek a tak rozpis k těmto poplatkům často vůbec neposkytuje a spoléhá na to, že si nikdo nebude stěžovat.

22 Kč Česká pošta účtuje za provedení úhrady DPH za adresáta vůči celnímu úřadu. Poplatek 180 Kč by Česká pošta v současnosti neměla účtovat pokud nemá předem podepsanou plnou moc od adresáta, ale záleží jak kdy, protože někteří pracovníci pošty si často dělají co chtějí a nedodržují ani zákon ani nějaká jednotná pravidla, která by k tomu měla být ze strany Česká pošty.

Správně by Česká pošta pokud nemá předem podepsanou plnou moc od adresáta neměla účtovat ani to DPH a tím ani zmíněný poplatek 22 Kč jelikož by mělo být v takovém případě adresátovi umožněno zaplatit DPH před doručením přímo celnímu úřadu bezhotovostní cestou tj. bankovním převodem jenže pošta na to kašle a opět spoléhá na to, že adresát jí zaplatí DPH i již zmíněný poplatek 22 Kč a nebude si stěžovat.

Ohledně různých dalších podrobností i možností stížností atd. doporučuji podrobně prostudovat úvodní téma viz tento odkaz. Tam je vše nejpodstatnější shrnuto a popsáno.
jirkati
Kontaktovat uživatele:

#973 Příspěvek od jirkati »

LV píše:
jirkati píše:Hmm, takže až si zase objednám něco za 2USD z DX tak zaplatím poště 90Kč?
No bravo :twisted:

Somarina, pustia to do obehu bez deklarovania...

Jo, tak tohle běž říct aref-ovi :lol: .
Drondys

#974 Příspěvek od Drondys »

jirkati píše:
LV píše:
jirkati píše:Hmm, takže až si zase objednám něco za 2USD z DX tak zaplatím poště 90Kč?
No bravo :twisted:

Somarina, pustia to do obehu bez deklarovania...

Jo, tak tohle běž říct aref-ovi :lol:.

Je dobré si uvědomit, že v tomto případě reaguješ na starší příspěvek, který napsal LV 29.3.2011 viz tento odkaz a v té době holt vycházel pouze ze zkušeností na Slovensku a domníval se, že v Česku to bude stejné v mylném domnění jednotného řešení v rámci celé EU. Já jsem ho tehdy hned o pár příspěvků dál viz tento odkaz upozornil na to, že v Česku je situace jiná, a to se také prokázalo. Zkrátka představy o tom, že ve všech členských zemích EU to musí fungovat zcela stejně jsou jen plané iluze. :wink:
martinre
Kontaktovat uživatele:

#975 Příspěvek od martinre »

Tak balík po 14 dnech strávených na celnici dorazil. Takže to nebylo ještě tak hrozný. Navíc to bylo z Deal Ex. Jinak balíky z HK mi chodí tak max do 3 týdnů. Ale beru jen věci do 50$, uvádím plnou cenu(ale číňani občas sami napíšou nížší) a neberu zatím baterky ani nic velkého. Jen motory, regulátory atd. Takže já si na poštu zatím nemůžu stěžovat. Z 8 balíků mi přišel jen jeden později. Zatím sem sem neplatil ani korunu dph ani ten jejich poplatek.
Naposledy upravil(a) martinre dne pon 30.05.2011 12:07, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“