Surgical píše:m2 píše:Surgical píše:Až na to, že to Volcano jako omotorované F3B prostě nelítá, lítat nebude a ani lítat nemůže....Vo vo votom to je

A presne preto lakotovi radím, nech si pozrie tie videá - Lynxa, Vikinga, MiniCorada, Iona a trebárs aj to Volcano v Alpách a nech si uvedomí čo chce z toho mať a za akú cenu. Druhá vec je, že niektoré stroje (trebárs zrovna to F3B) vyzerajú na videu v porovnaní s inými kategóriami lepšie ako v realite a je treba to vidieť radšej naživo - rovno Ti poviem, že prelet a pristátie mnohokilogramového 3,5m PS/balza Foxa od Reicharda vyolá u nás na letisku onakvejšiu búrku potlesku ako doplíženie sa superľahkej F3x mašiny, nech je technologicky akákoľvek vyspelá.
Nemám pocit (a nie som sám), že F3B je konečný sen každého elektovetroňoletca...
No jo, ale tohle je thread o Vikingovi

Ano, i mý snem je jednou nějaká krásná velká (omotorovaná) maketa, ale je to model, jak správně píšeš, na předváděčku, tleská se zdařilému startu a ještě více zdařilému přistání (kde se chyby bez většího i menšího poškození prostě nepromíjejí), ale s tím lítáním tam nahoře, nemluvě už o nutnosti opravdu slušné přistávací plochy, nevím, aby to nebyl model, který se dostane do vzduchu 2x za sezonu a pak jen zabíral (nemalé) místo v dílně, o pořizovacích nákladech už vůbec nemluvě, ty budou nehmlich stejné a u velkých (1:3) maket ještě násobné. A s Coronou to taky neuřídíš

Páč jsem létal s kde čím a mám tu i dvě plně osazené F3B-E (Viking2-E a CeresE) trošku vám to klucíííí shrnu.
Pindy o tom, že naložené Volcano nebo ASW maketa vyvolává bouře ovací, je sice hezké, ale ten pilot má staženou prdel aby s tím vůbec rozumně přistál. Navíc ti klidně v BA předvedu s Vikoušem takové přistání, jaké jsi ještě neviděl (pro m2). Navíc na rozdíl od beček ala Volcano máme do F3x mašinek možnost klidně naložit i 2kg olova. Ale a to je nejdůležitější!!! můžeme, nemusíme!!! Ve všech režimech s tím budu o dost výkonnější než jakákoli bečka od Valenty. Občas létám i s kolegy co mají makety (i 6m rozpětí)...opět je F3X o dost výkonnější. Jediné co F3x nemá..je prostě ten opěvovaný tvar jakoby letadla s kabinkou. Toť pro úvod.
a) Beach....je to de fakto hotliner. Skládací a velmi dobře létající. Ale speciál na termiku to prostě není a nikdy nebude.
b) Corado...je malé, ale perfektně udělané a ve své třídě, de fakto zázrak jak dobře létá, co si nechá líbit a jaké má vlastnosti. Už jsem to psal..že má výrazné F3J vlastnosti. Ale je to model na kratší vzdálenosti, dané jeho velikostí. Plus zástavba není zrovna sranda..chce to být trošku gynekolog.
c) Linx...Opět, létá velmi dobře..je lehčí než Beach a má SOP řízenou. To, že výrobce zvednul vzepětí , ale nepředělal formu na trup a tak křídlo nesedí přesně ...no co naděláme. Na druhou stranu, zástavba není tak složitá (i když pokud bude chut, mám tu fotky jak dělám Linxe trošku potuněného
Vše to jsou modely které při létání potěší a rozhodně nezklamou. Chce to jen vědět, kde jsou limity malých modelů a podle toho to brát.
Jak jsem tu nedávno psal, jediný (po dlouhém výběru) doplněk k F3X je něco jako Daidalos (mám objednaný). Lehký speciál jen do termiky, ale s perfektním provedením...jen ta cena se i tak vyšplhá na dost dardu. Ale tak je to vždy když to má dobře fungovat.
Je důležité hodně číst na netu zkušennosti zahraničních i domácích uživatelů, pečlivě vybírat a hlavně šetřit. Levně!!!! to bohužel fakt nejde.
Mezitím si vypilovat pilotní dovednosti abych pak draze pořízený model hned nezazdil. I kompozity musí mít nějakou rychlost aby letěli:-)
d) Maketa...pod 4m létá vše blbě, je to těžké a většinou to je i bebě vyrobené. A to všetně celokompozitových maket. Dostat je do luftu chce buď vlečnou, nebo SLS pohon. Motor v čumáku je děsná prasečina!!!
U maket chce vybírat ještě pečlivěji , než u sportovních modelů. Nejlépe se znát přímo s výrobcem, model si ošahat..zjistit vše o modelu, konstrukci, profilech..atd. Aby pak vynaložené prachy přinesli radost a né nasrání,že ta cihla prostě jen hrne vzduch. Ale stejně nakonec...vždy říkám, záleží na pocitu každého soudruha co od toho očekává a co vůbec dokáže posoudit.
Dalibor