JuraS. píše:tpk píše: Jinak jsem teď poprosil kamaráda Libora, aby mě navrhl a poté i spích senzor, který by po připojení na balanční konektor baterky postupně v cca 5s intervalech pouštěl na svůj výstup napětí jednotlivých článků. Tzn. prvních 5s napětí 1.článku, dalších 5s napětí druhého atd. Tohle by běželo v nekonečné smyčce. Tím bych hlídal přes analogový vstup přijímače napětí na článcích a ne jen celou baterii. Tak uvidím jak to dopadne.
K čemu to bude dobré ? nějak mi uniká smysl..potřebuju vidět kolik mi zbývá šťávy ve flašce a ne kolik je v kdejakém záhybu a komůrce zvlášt. Spíš bych bral výpočet odhadu běhu jako mám v autě počítač..kolik kiláků ještě dojedu..u letadla (ale i lodi) bych bral kdybych věděl, že při aktuálním odběru mi aku vydrží ještě cca 12 minut (příklad)...
Ahoj, to máš jistě pravdu, ale...
Jako nejvhodnější pro to co chceš je opravdu čidlo FAS100, které ti hlídá odebrány náboj, jak uvedl RiMr. Bohužel teď nejsou skladem a taky stojí cca 25USD. Ale vyplatí se do něj investovat. Měření celkového napětí baterky je asi nejhorší možný způsob, hned po tom že neměříš vůbec. Jednotlivé články baterky se totiž bohužel nevybíjejí rovnoměrně. Čím je baterka starší, v horší kondici, tím je rozhození článku při vybíjení větší. Takže si například nastavíš, že chceš hlídat celkové napětí 3S na 10,5V což dělá v ideálním případě 3,5V na článek, ale ve skutečnosti to muze byt třeba i 3,1+3,7+3,7. Tím dochází k značnému podvybíjení toho nejslabšího článku. Obejdeš to tím, že nastavíš vyšší celkové napětí, ale tím se zase ochudíš o minuty ve vzduchu. Čidlo FLVS-01 je fajn, ale nedá se napojit přímo na přijímač. Takže musíš koupit buď HUB a nebo FAS100. A oboje něco stojí, váží a měří. Já jsem poprosil kamaráda aby to spíchl za pár korun co nejmenší a nejlehčí. T.