Blade 130 X

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
RadekCe

Re: Blade 130 X

#991 Příspěvek od RadekCe »

RadekCe píše:Tak jsem zas po nějaké době rozebral 130X do posledního šroubku, vyčistil a přejel Ag lakem serva (u ocasního to chtělo i přihnout kartáčky, aby to nevibrovalo), vyrobil už druhou hřídel z plného uhlíku a ocas ze čtyřhranu a opět to lítá, jak má :-). Ale trefit přesně ty dírky do té uhlíkové hřídele je fakt drbačka. Sice už jsem to jednou dělal, ale pokaždé to mám jinak a pak musím ty vůle vymezit ručně vyrobenýma plastovýma podložkama 8).
Akorát na desce cykliky už je hodně zbroušený ten aretační kolík a cyklika se dost vyklá, tak to asi říznu a nastavím nečím jiným. Napadá mě nějaká plastová tyčinka a udělám to asi stejným zůsobem jako kolíky na kostře mCPX - pomocí ocelového drátu 1mm, který přilepím do předvrtaného kolíku (plastové tyčinky) :D.

Tady je fotka té vymezovací podložky (kterou jsem řízl ze starého hl. ozubeného kola), když netrefíte dírky do nové hřídele :D.
Přílohy
oprava_serv_Ag_lakem.jpg
plna_hridel_a_podlozka.jpg
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
milaro

#992 Příspěvek od milaro »

Vzhledem k tomu, že delší dobu byly na HK "backorder" nabíjecí kabely pro baterie Eflite a Nanotech, byl jsem nucen si vyrobit nabíjecí kabely s možností balancovat jednotlivé články. Mám jednak balanční pro 4s nebo 6s a pak samotné konektory na barerie do Blade 130x. Kdyby někdo měl potřebu jít stejnou cestou.... nějaké konektory mi zbyly :D (kontakt SZ)

Obrázek
Spektrum DX8, T-REX 500 (MB),Tarot 450pro, Home made airbrush kabinky: http://milaro.rajce.idnes.cz/
HAPINO

#993 Příspěvek od HAPINO »

Jestli jdeš v neděli do tělocvičny, vezmi je, něco určitě upotřebím. Vem i servíčko.
Spektrum DX7 + Phoenix 4.0
T-REX450PRO, INNOVATOR EXP, MCPX 2, MCX, Blade 130X a pár letadel
RadekCe

#994 Příspěvek od RadekCe »

RadekCe píše:Akorát na desce cykliky už je hodně zbroušený ten aretační kolík a cyklika se dost vyklá, tak to asi říznu a nastavím nečím jiným. Napadá mě nějaká plastová tyčinka a udělám to asi stejným zůsobem jako kolíky na kostře mCPX - pomocí ocelového drátu 1mm, který přilepím do předvrtaného kolíku (plastové tyčinky) :D.

Povedlo se :D. Zvolil jsem sice jiný způsob, než jsem původně zamýšlel, ale teď je to absolutně bez vůle, jako na kovové cyklice 8).
Ten plastový aretační kolík jsem zkrátil, do něho udělal díru vrtákem 1.6mm až k ložisku, vrták zlomil na potřebnou délku a zalepil sekundovým lepidlem :wink:.
PS: Ale chce to trpělivost a trochu praxi.
Přílohy
oprava_aretace_desky_cykliky.jpg
DX7s, Phoenix
Sváťa

#995 Příspěvek od Sváťa »

Moc pěkné - práce hodna švýcarského hodináře...
:)
Spektrum DX8 + Phoenix
Heli: T-Rex 450Pro (Spirit)
RadekCe

#996 Příspěvek od RadekCe »

Hmm, tak to sice lítá dobře, ale ten klasický vrták použitý jako vodící kolík obrušuje tu vodící drážku :-(.
... asi jsem měl použít kobaltový vrták.
Přílohy
zbrusovani_vodici_listy.jpg
DX7s, Phoenix
milaro

#997 Příspěvek od milaro »

Použití subtrimu u jednotky AS3X - Blade 130x, ano - ne.... jednoznačně ANO

Ahoj, nevím zda se s tím už někdo setkal, na zdejším foru jsem to buď přehlédl nebo se to tady vůbec neřešilo. Během rozborky mého Blade 130x (né letem, ale nářadím :lol:) jsem se setkal při kontrole serv a elektroniky se zajímavým jevem, který zřejmě souvisí s problémy více těchto "helidrobků". Při odpojeném motoru jsem aktivoval jednotku na stole, se zapojenými servy. Serva sjela do spodní polohy (tak jak je nastavena křivka...) a čekala na další povel. Bez jakéholiv pohybu a zasahování do jednotky jsem zanul Idle1 a zadní serva začaly bez zásahu do vysílače či pohybu desky samovolně vyjíždět na jednu stranu (v praxi klonit swashplate na pravou stranu, při pohledu ze zadu na heli). Stejná věc se odehrávala na zadním vrulkovém servu, které taky začalo vyjíždět na jednu stranu. Po zapnutí HOLD všechna vyjetá serva po cca 2sec sjela do původní polohy v době aktivace jednotky. Toto chování má nejspíše na svědomí to, že heli při roztáčení má tendenci klopit se na pravou stranu.
Mou první odpovědí bylo..... mám v háji jednotku, ale nedalo mi to a na foru Helifreak jsem na toto našel diskuzi a zjištění, že toto je poměrně častá vlastnost desek AS3X, která se dříve či později projeví... dokonce soudruzi z Horizonhobby "kteří zřejmě někde udělali chybu" vydali na tento zjištěný problém oficiální doplněk návodu, kde doporučují použití subtrimu k eliminaci daného problému.
Zde info na Horizonhobby: http://www.horizonhobby.com/pdf/BLH3780 ... dendum.pdf
Zde odkaz na diskuzi: http://helifreak.com/showthread.php?t=462484

Po použití subtrimů na kanálech RUDER, AILERON a PITCH se mi povedlo výše uvedený jev eliminovat...
Spektrum DX8, T-REX 500 (MB),Tarot 450pro, Home made airbrush kabinky: http://milaro.rajce.idnes.cz/
RadekCe

#998 Příspěvek od RadekCe »

Ja startuju jen z ruky, takze bych si toho ani nevsiml :-).
DX7s, Phoenix
krtek2k

#999 Příspěvek od krtek2k »

Ani z nohy by jsi si toho nevšiml , musíš přidat toliko plynu aby to aktivovalo gyrování.
.. Calibration Procedure Checklist
1. Unplug the motor from the control board.
2. Plug the battery into the helicopter and ensure the model remains motionless while arming.
3. Move the throttle stick above the idle position to activate the gyros. The servos will begin to respond to
movements. Do not move the helicopter.
4. Watch for any drifting of the swashplate or tail linkage. Counter the drift on each axis with sub trim. For
example; if the swashplate drifts to the right, add left aileron sub trim. If the swashplate begins to drift left,
you’ve added too much sub trim. The goal is to add enough sub trim to prevent any drifting.

Tak to hned zkusim , mělo by to vylepšit letový vlastnosti.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
JiRas

#1000 Příspěvek od JiRas »

Jo, je to nepříjemné když se při roztáčení začne naklánět. Snažím se jej dostat co nejrychleji do vzduchu, ale i tak už mám listy pěkně zbroušené, což nenávidím. S těmi subtrimy to vyzkouším. Kéžby to zafungovalo.
MSH PRÔTÔS EVO 380 + DX9
milaro

#1001 Příspěvek od milaro »

JiRas píše:Jo, je to nepříjemné když se při roztáčení začne naklánět. Snažím se jej dostat co nejrychleji do vzduchu, ale i tak už mám listy pěkně zbroušené, což nenávidím. S těmi subtrimy to vyzkouším. Kéžby to zafungovalo.

No rychlý vzlet je řešní, ale problém při něm přetrvává.... zkus ho zaviset (myslím tím heli :lol: ) a nešahat do řízení... Musíš to pořád korigovat, jinak brousíš parkety. Vím, heli se musí pořád řídit, ale nepředstavuji se, že by mi to dělal např. MB nebo jiný bezpádlový systém. Extrémem je situace, kdy heli po roztočení rotoru začne okamžite brutálně klonit do prava...
milaro

#1002 Příspěvek od milaro »

krtek2k píše:Ani z nohy by jsi si toho nevšiml , musíš přidat toliko plynu aby to aktivovalo gyrování.
.. Calibration Procedure Checklist
1. Unplug the motor from the control board.
2. Plug the battery into the helicopter and ensure the model remains motionless while arming.
3. Move the throttle stick above the idle position to activate the gyros. The servos will begin to respond to
movements. Do not move the helicopter.
4. Watch for any drifting of the swashplate or tail linkage. Counter the drift on each axis with sub trim. For
example; if the swashplate drifts to the right, add left aileron sub trim. If the swashplate begins to drift left,
you’ve added too much sub trim. The goal is to add enough sub trim to prevent any drifting.

Tak to hned zkusim , mělo by to vylepšit letový vlastnosti.

Dej do fora vědět, jak jsi dopadl, u nás co se scházíme v tělocvičně se ten problém objevil min. u 3 desek AS3X
JiRas

#1003 Příspěvek od JiRas »

milaro píše:
JiRas píše:Jo, je to nepříjemné když se při roztáčení začne naklánět. Snažím se jej dostat co nejrychleji do vzduchu, ale i tak už mám listy pěkně zbroušené, což nenávidím. S těmi subtrimy to vyzkouším. Kéžby to zafungovalo.

No rychlý vzlet je řešní, ale problém při něm přetrvává.... zkus ho zaviset (myslím tím heli :lol: ) a nešahat do řízení... Musíš to pořád korigovat, jinak brousíš parkety. Vím, heli se musí pořád řídit, ale nepředstavuji se, že by mi to dělal např. MB nebo jiný bezpádlový systém. Extrémem je situace, kdy heli po roztočení rotoru začne okamžite brutálně klonit do prava...

Přesně toto mi to dělalo, brutálně klonil doprava. Vyměnil jsem levé i pravé servo, dal jsem do něj fungl novou desku. Investice cca 2300,-Kč. Dneska jsem jej zkusil zvednout a při roztáčení se naklopil a zase jsem zbrousil listy o asfalt. Pak jsem jej rychle zvedl, ale ve vzduchu se jak píšeš musí pořád řídit, prostě se nezklidní. Vůbec z něj nemám radost. Začal mi pro změnu utíkat doleva. A při zkoušce o lehké akro jsem s nim střelili o zem. Ten návod z důvodu jen částečné znalosti angličtiny úplně nechápu. Můžete jej prosím počeštit?
MSH PRÔTÔS EVO 380 + DX9
milaro

#1004 Příspěvek od milaro »

Přesně toto mi to dělalo, brutálně klonil doprava. Vyměnil jsem levé i pravé servo, dal jsem do něj fungl novou desku. Investice cca 2300,-Kč. Dneska jsem jej zkusil zvednout a při roztáčení se naklopil a zase jsem zbrousil listy o asfalt. Pak jsem jej rychle zvedl, ale ve vzduchu se jak píšeš musí pořád řídit, prostě se nezklidní. Vůbec z něj nemám radost. Začal mi pro změnu utíkat doleva. A při zkoušce o lehké akro jsem s nim střelili o zem. Ten návod z důvodu jen částečné znalosti angličtiny úplně nechápu. Můžete jej prosím počeštit?

Já to dělal následovně....
1. Odpojit motor!
2. Zapnout vysílač, připojit baterii k jednotce a počkat na aktivaci, nehýbat nijak s heli.
3. Vypnout TRHOLD, a dát letový režim IDLE1 nebo prostě plyn přes 75%
4. Chvíli vyčkat, mně se to objevilo na servu vrtulce a obou dvou zadních servech, začaly pomalu přejíždět do jiné polohy i když se s heli nehýbe a rovněž nepřichází impulz o změně polohy z vysílače.
6. Když zapneš TRHOLD po malé chvilce se serva vrátí do výchozí polohy.
7. Na jednotlivých servech použiješ subtrim tak, aby k nežádanému přejezdu serv nedocházelo.
HAPINO

#1005 Příspěvek od HAPINO »

Včera v tělocvičně mi helča také zblbla. Po jakéms takéms přistání jsme s Milarem zkoušeli, zda cyklika také nesjíždí, ale vše bylo OK. Závada byla jasná, sjeté náhonové plastové kolečku pro zadní vrtulku. Ale to jen na okraj. Zajímavější je to, že jsem si trochu pohrál s nastavením gyra. Laboroval jsem pro každý směr zvlášť, takže pro každou osu je nastaveno jinak. Testoval jsem to v pokoji s volným prostorem tak 2x2.5 m a hlavně nastavením křidélek se prťásek zklidnil tak, že lze pustit vysílačku z ruky (ne na zem a jen na chvilku). A také se přestal při startu naklánět. Těžko však dát přesný návod, protože při tak malém a lehkém strojku má na letové vlastnosti vliv každá blbůstka ať už v nastavení nebo v tuningu. Ale je to miláček a každá zkušenost je dobrá. Možná také někomu zafunguje.
Spektrum DX7 + Phoenix 4.0
T-REX450PRO, INNOVATOR EXP, MCPX 2, MCX, Blade 130X a pár letadel
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“