Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#991 Příspěvek od OK2BUH »

Fw 3.4 s Lidarem sleduje terén v 10ti metrech.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mT67QOAxuG8[/youtube]
tomas1987

#992 Příspěvek od tomas1987 »

OK2BUH píše:To asi bude tím přenášením. Já jsem dříve připojoval baterku v kufru auta a potom jsem to nesl na místo startu. U těchto nových fw se musí moje staré kosti ohnout a připojit to na místě startu. Ale další fw 3.4 by měl umožňovat start i z lodi tak snad to bude vyřešeno.

Tak pak je jasné proč mi APM hlásilo chybu gyra. Zapl jsem, položil na zem a to byl asi ten problém :-)
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
Amper

#993 Příspěvek od Amper »

to vypada super, na tedle vejskomerech me vadilo takove to skakani nad kazdym prikopem atd... ale vypada to ze tady udelali nejake filtrovani takze treba ty pricne prikopy to vubec nebralo.

Super
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#994 Příspěvek od Amper »

tak sem dneska flaknul s velkou Y6 - otocil jsem se cumakem k sobe, nejaka chyba a vypadlo drzeni pozice. A protoze foukalo tak nez jsem se vzpamatoval tak jsem byl na zemi :-(

Skody relativne nizke ale zacinam premejslet proc to vypadlo kdyz jsem se otocil presne o 180 stupnu
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kraro

#995 Příspěvek od kraro »

Amper píše:tak sem dneska flaknul s velkou Y6 - otocil jsem se cumakem k sobe, nejaka chyba a vypadlo drzeni pozice. A protoze foukalo tak nez jsem se vzpamatoval tak jsem byl na zemi :-(

Skody relativne nizke ale zacinam premejslet proc to vypadlo kdyz jsem se otocil presne o 180 stupnu

V jaké režimu jsi letěl? Je něco v logu?
Amper

#996 Příspěvek od Amper »

Zatim jsem nezkoumal ale mam tuseni. Je to 3.1cka a pri vypadku compasu to posle copter do Stabilize misto do Landu (mozna ze to je nastavenim, to si nejsem jisty)

No a je to copter s deklem pod kterym je GPSka. Zacinam mit takovy pocit jestli jsem nahodou pri vymene telemetricke anteny nevytahnul (nebo nepovytahnul) i2c kabel od externiho kompasu. Pixhawk sice korektne presel na interni ale ten mel samozrejme jinou kalibraci. Tim ze nemam aktivni EKF to proste failnulo az kdyz byl problem velky.

Da se rict ze jsem trosku idiot i ja :-) Uz pred tim byl loiter takovy nedobry ale myslel jsem ze je to narazovym vetrem ktery sel zezadu a z boku (i vejsku to drzelo hur nez jindy). Pak jsem se otocil a udelalo to. Akorat ze jsem to spatne vyhodnotil jako GPS glitch. Copter zacal zdrhat (po vetru, coz me doslo az ex post) a rychle prepnuti do stabilize a zpet do loiter to uklidnilo. Pristani taky takovy na prd (= prebratil se jak ho zezedu nafoukl vitr pro dotyku, mam vysokej podvozek).

No, tak jsem to zkusil jeste jednou abych vedel co to je :-D a to uz jsem neukociroval protoze jsem byl v soku a nizko.

Premejslim zda z logu poznam ktery kompas byl pouzit.
Amper

#997 Příspěvek od Amper »

Mam to nejake zaklete :-(

Tusi nekdo jak zjistit co dela EKF Check 2 ? Mam situaci :

- maly X8 copter s Pixhawk Lite a Neo8 GPSkou/kompasem na sloupku, verze 3.3.3
- udelal jsem dneska kompasovy tanecek i compassmot (cara kompasu byla prakticky rovna)
- pokud bodnu do pixhawku kabel a MP tak vse slape, dokonce staci kdyz je kabel v PC a neni pripojeny
- pokud ho vyndam tak okamzite po odarmovani a roztoceni motoru dostanu EKF Check 2

Muze se stat ze chvilku slape ale behem letu nebo i po pristani to zacne delat. A pak jsem to schopen dostat do situace kdy to udela i po resetu baterkou. A opet, pokud bodnu USB tak pohasne ledka ale nehaze to chybu (takze nic nevidim) , jak vyskubnu kabel tak okamzite zacne blikat EKF error.

Desticka je napajena z power modulu a v servo rail je vrazeny 3A BEC. Ale pritomnost BECu nema na chybu vliv.

Navic me prijde jako kdyby kompas v MP (zluta/cervena cara) ukazoval nejak sejdrem ale o divnou hodnotu ktera neodpovida zadnemu posunu, odhadem podle mapy je to tak o 30 stupnu :-( Modul je BN-880 a draty z nej lezou v zadu na copteru tj. strana s konektorem je proti smeru letu.

Koukal jsem na EKF logy a i kdyz me POS NE atd... skoci o dost tak je to furt v limitu ktery je nastaveny v gate parametru. A hlavne me unika proc mu nevadi kdyz je tam sekle USB :-(
kraro

#998 Příspěvek od kraro »

Amper: Když máš zapojený kabel v jednotce a PC, máš i zapnutou baterku?
Amper

#999 Příspěvek od Amper »

ano, a vypnute resetovani APM. Kdybych to nemel tak bych nemohl overit ze roztocit motory neni problem

Mam podezreni - vypada to jako kdyby zapnuti tech 8 motoru (a regulatoru) kousek od GPSky hejblo s pozici kterou hlasi. Premejslim zda je to mozne, ten copter je malej, 280mm rozpeti motoru a GPSka je cca 10 cm nad reglama a 15 nad baterkou

2OKBUH : Je to mozne ? Nehopne to jen nahoru/dolu ale normalne se to posune. A pri dalsim pridani zase o kousek.

Log je v priloze, nikam jsem neletel, jen to stalo na zemi

2016-05-15 17-34-07.zip
(146.35 KiB) Staženo 28 x
OK2BUH

#1000 Příspěvek od OK2BUH »

Netuším co to může dělat. Zajímavý je průběh MagZ u prvního a druhého kompasu. Zkusil bych jeden vyřadit.
P.S máte tam pěkné ulice, Lednová, Únorová, Březnová atd.
Amper

#1001 Příspěvek od Amper »

No, ja mam druhy kompas v nastaveni vyrazeny ale stejne se tam ukazuje. Coz je kapanek divne.

Uvidim co to bude delat az ten kompas softwarove otocim, je mozne ze to byly duvody pro nekonzistence a dalsi problem.

I kdyz bych cekal trochu jinou formu reakce na podobny problem
OK2BUH

#1002 Příspěvek od OK2BUH »

Je to divné. Žádné magnetické ani elektrické pole nemůže pohnout pozicí kterou hlásí GPS modul. Leda, že by tam EKF něco dopočítávalo když se mu pohne kompas. Divné je, že to nedělá když je připojeno USB. Možná vede na plošňáku kolem interního kompasu nějaký spoj a proud v něm se změní po připojení USB? Pixhawk Lite nemám a u klasického nic takového nepozoruju.
tomas1987

#1003 Příspěvek od tomas1987 »

Mám na cestě 2x pixhawk :-) chtěl ybch se zeptat, co pořídit abych mohl využívat f-ci follow me? Mám k dispozici tablet s windows, iPhone5 a Samsung galagy S3mini . Lze něco z toho využít?
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
Amper

#1004 Příspěvek od Amper »

OK2BUH píše:Je to divné. Žádné magnetické ani elektrické pole nemůže pohnout pozicí kterou hlásí GPS modul. Leda, že by tam EKF něco dopočítávalo když se mu pohne kompas. Divné je, že to nedělá když je připojeno USB. Možná vede na plošňáku kolem interního kompasu nějaký spoj a proud v něm se změní po připojení USB? Pixhawk Lite nemám a u klasického nic takového nepozoruju.

Dalsi kroky ktere mam na seznamu jsou :
- fixnout rotation na bn880
- zkusit zda pak pujde aktivovat i druhy kompas
- prekalibovat
- nasadit bt modul

a uvidime, skoro bych to tipnul na ten problem s rotation u bnka
OK2BUH

#1005 Příspěvek od OK2BUH »

tomas1987 píše:Mám na cestě 2x pixhawk :-) chtěl ybch se zeptat, co pořídit abych mohl využívat f-ci follow me? Mám k dispozici tablet s windows, iPhone5 a Samsung galagy S3mini . Lze něco z toho využít?

Follow me půjde na Windows tabletu pokud tam spustíš MP. Potom Ctrl F, vybrat Follow me a připojit GPS. Na Androidu půjde s aplikací Tower, na Iphone asi není nic. Dále potřebuješ datový přenos, na kratší vzdálenosti stačí i BT, na delší telemetry radio. Můj telefon nemá OTG tak jsem si vyrobil převáděč. Prostě BT modul a 3DR radio zádama k sobě ve smršťovačce. To mám v jedné kapse napájené z powerbanky, v druhé kapse telefon a můžu pochodovat. :)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“