Relax RCEJ - zálet ???

Název je dostatečně samovysvětlující...

Mal by si začiatočník ako ja trúfnuť sám na zálet 1,8m vetroňa (konštrukcia polyst. plus balza) ?

V pohode, nič to nie je
8
21%
Nie je to nič zložité, ale opatrnosť a max. predletová kontrola sú na mieste
19
50%
Radšej sa s niekým skúseným spoj a nechaj si to aspoň hodiť
11
29%

Celkem hlasů: 38

Zpráva
Autor
Marek71
Kontaktovat uživatele:

Relax RCEJ - zálet ???

#1 Příspěvek od Marek71 »

Relax je už týždeň hotový a pripravený na zálet. Ale nejako sa k tomu nemožem odhodlať, strach mi bráni. Tak som zatiaľ testoval Focke Wulfa, ale asi mi odišiel reglátor:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... 6&start=30
takže načas bude s ním pauza a tak ma napadlo zaletieť Relaxa. Lenže neviem, či si mám na to sám trúfnuť.

Doteraz som lietal Easystar, Toro, FW-190D (len pár letov), nejaké home-made deproňáky, atď., ale s takto veľkým modelom nemám skúsenosť. Najhoršie je, že to nie je EPP, takže príp. oprava by bola zložitejšia.

Prosím o vaše vyjadrenie. Predstavu mám takú, že dám 3/4 plynu, mierny rozbeh a model hodím trochu škmo nahor. No a malo by to letieť a stúpať. Alebo je to večšia veda ? :-)
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
strigy

#2 Příspěvek od strigy »

já bych měl taky strach ale šel bych do toho sám. motor je silnej tekže to dolů nepoletí a nahoře to bude v pohodě. aspon tak si to představuju já
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Marek71 »

Ešte nejaké odkazy, reportáž zo stavby, údaje o hmotnosti:
http://mojefotogalerie.com/rc/index.php ... Relax-RCEJ

Ostatné techn. údaje včetne osadenie a pohonu:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=900
Abu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Abu »

Rozbeh urcite neni nutnej, motor naplno, ero poleti, to je jisty. ALE je docela pravdepodobne, ze tesne po startu bude potreba neco vytrimovat, zvladnes to sam, jeste navic kdyz budes jednou rukou smatrat po kniplech? Staci trochu spatne vyosenej motor, ero se vzepne a budes mit plny ruce.... A druha vec - pristani, mas vyreseny a dobre nastaveny brzdy? U tohoto modelu to sice neni otazka zivota a smrti, ale pokud se rozhodnes pristavat bez brzd, tak si najdi dostatecne velkou louku, klouze to fakt donekonecna (Dehtary vyhovi). A samozrejme pokud mozno bezvetri.

Dobre si to rozmysli, tohle se nebude opravovat tak jednoduse jako EPP Fokous.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Marek71 »

Abu:
No... presne také pochybnosti mi vrtajú hlavou. Brzdy nastavené nemám, ani neviem, či to u 5-kan. Rx ide (krídelká na 1. a 5. kan.), takže by to muselo klzať do pristánia. Motor mi tam montoval Leoš S., vyosenie predpokladám správne, ale to trimovanie samozrejme bude asi potreba.

Preto som toto téma nadhodil, je to moj prvý ne EPP model a nerád by som ho hneď rozflákal. Asi bude predsa len rozumnejšie počkať a s niekym sa spojiť na prvý let.
vasin
Kontaktovat uživatele:

Zaklouzat!!!

#6 Příspěvek od vasin »

Hlavně nejdřív zaklouzat hodem z ruky. Hezky to hodit proti vetru a spis vetsi silou nez malo.

Nehodit to ani moc nahoru ani moc dolu. Melo by to lehounce nabrat vysku (ale fakt lehce!!!) a pak po ladné křivce plachtit a plachtit a plachtit směrem k zemi.

Model nesmí jít silně nahoru, po té nastvává ztráta rychlosti a pád a také nesmí jít hned k zemi jako šutr.

Podle toho jak se to bude chovat tak dotrimovat. A pak teprve motorový let!!!!!!! :!:

Jinak nevím proč, ale vždy při zaklouznutí mám podvědomý strach, že modelu ubližuji, tím, že ho zahodím a on sebou plácne pak na zem. Když to pak srovnám s těma ránama při přistání je to fakt jen neopodstatněný pocit :lol:
Torro 900, HomeMade F3K(létá na svahu), F3K TurboGladiator, Tornado XX, Motýl (Lynx), 2M (e-větroň)
woro
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaklouzat!!!

#7 Příspěvek od woro »

vasin píše:Hlavně nejdřív zaklouzat hodem z ruky. Hezky to hodit proti vetru a spis vetsi silou nez malo.

Nehodit to ani moc nahoru ani moc dolu. Melo by to lehounce nabrat vysku (ale fakt lehce!!!) a pak po ladné křivce plachtit a plachtit a plachtit směrem k zemi.
Pěkně popsané, dodal bych že provou házíš a levou máš na páce výškovky a při problému zachraňuješ. Nejpohodlnější je to v módu 1, máš výškovku vlevo a navíc tam máš směrovku - takže pro RCEJ ideální, směrovka má pořád dostatečnou účinnost na odvrácení katastrofy ale ne dost velkou abys praštil křídlem o zem když se lekneš a přeženeš to. Takhle jsem zalétával každý větroň, vždycky to takhle jde i když je třeba těžiště úplně mimo. Zvládl jsem takhle i CG 5% před NP, to když jsem vytáhl model ze sklepa a nezkontroloval jestli mu něco nechybí a jestli je těžiště správně :oops:
Dobrá metoda je přilepit si po zaklouzání na spodek samolepicí háček na ručníky, nechat si to kamarádem vytáhnout na šňůře tak do 30m, seřídit to, pustit motor. Pak to podle toho, jak se to zachová, nahrubo seřídit a pak už vzlétat na motor a laborovat s různými vyoseními abys nemusel během motorového letu sahat do řízení a nemusel mít zvlášť mód pro motor a pro klouzání. Tak dosáhneš toho, že se to bude chovat pořád stejně.
Naposledy upravil(a) woro dne pon 19.05.2008 17:02, celkem upraveno 1 x.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

Zaklouzat - nesmysl !! Tohle uz neni hazedlo. Samozrejme ze kdyz to bude dobre vytrimovany a vyvazeny, tak to hodem z ruky nalita peknejch par vterin. Ale kdyz to bude neserizeny, tak hodem z ruky mas tak zhruba 2-3s na reseni problemu nez to dopadne na zem, a kdyz si to sam hazes je to jeste horsi. S bezicim motorem mas daleko vetsi sanci i s jankovitym modelem nejak uniknout nahoru a ve 40ti metrech je casu na reseni problemu mnohem vic nez v 2m nad zemi.

vasin - Uprimne - ty si ty EPPaky, Mustanga a spol zaklouzavas hodem z ruky??
A myslis ze treba Optimu nebo Trinity jsem zaklouzaval ?? :D

Vim ze Relax je trochu jiny ero, ktery se da hodit i bez motoru, ale je to zbytecny, stejne to pri tom nevytrimujes. A kdyz to bude moc natazeny a zhoupne to, tak jde ze 2m po cumaku primo do zeme, AU!!
woro
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od woro »

Abu píše:Zaklouzat - nesmysl !!
A myslis ze treba Optimu nebo Trinity jsem zaklouzaval ?? :D

Vim ze Relax je trochu jiny ero, ktery se da hodit i bez motoru, ale je to zbytecny, stejne to pri tom nevytrimujes. A kdyz to bude moc natazeny a zhoupne to, tak jde ze 2m po cumaku primo do zeme, AU!!
No, mně přijde že Relax je ÚPLNĚ něco jiného, vždyť RCEJčko létá rychlostí tak 7m/s... Za tu chvilku se toho dá stihnout docela dost, a základním předpokladem zaklouzávání i záletu na motor je všechno podle oka rovně a těžiště zhruba správně (když není víc jak tak o 8% mimo), což je snad v návodu uvedeno. Bez toho bych to nikdy nehodil. A dvě sekundy jsou (aspoň pro mě) celkem dost na to, abych vyhodnotil jestli to padá nebo se vzpíná a stihl korigovat výškovkou.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

No, kazdy to delame jinak, ja si vsech 6 svych elektrovetronu hodil (u tech tezsich nechal od nekoho hodit) vzdycky pod motorem, a vsechny to prezily :wink:
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Marek71 »

Ťažisko mám podľa návodu, motor. prepážku (vyosenie) mi lepil LŠ a krídelká, výškovka a smerovka je od oka rovno. Možno krídelká malinko zdvihnúť ???

Z toho zaklzavania mám docela strach, viac verím tomu motorovému záletu....
tks
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od tks »

Vůbec se toho neboj, prostě dej plný plyn a hoď to pořádně dopředu. Nanejvýš buď připraven, že to budeš muset potlačit. Že by to nějak výrezně uhýbalo do strany nepředpokládám, určitě to máš postavené rovně.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Marek71 »

Tak tomu možeš veriť, nestaval som to totiž ja :-)

tks píše:...určitě to máš postavené rovně.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od valajda »

ahoj, zaklouzání bych se vůbec nebránil, když by to mělo být špatně, tak ani motor nepomůže....
Ale našel bych si raději někoho, kdo by mi to hodil, abych mohl mít obě ruce na kniplech, přeci jen rychle nahmatávat páky?!:roll: Nějakýho oštěpaře třeba, aby ti to nehodil křivě... :P
Naposledy upravil(a) valajda dne pon 19.05.2008 20:35, celkem upraveno 1 x.
_George_
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od _George_ »

Marek71 píše: Z toho zaklzavania mám docela strach, viac verím tomu motorovému záletu....

To poznám, je to taký blbý pocit že lietadlo je príliš tažké a hneď po odhode to spadne na zem. Ale netreba sa báť, Relax má nízke plošné zataženie, určite to nespadne :wink:
http://www.galerie.rcserver.cz/index.php?sum=122
Odpovědět

Zpět na „Větroně“