napodobeni drevene vrtule

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
sreklich1
Kontaktovat uživatele:

napodobeni drevene vrtule

#1 Příspěvek od sreklich1 »

ahoj chci se zeptat jestli nekdo nevite jak napodobyt dreveny motiv na gws vrtuly predem dekuji :D
SuPa

#2 Příspěvek od SuPa »

Běžně se imitace dřeva provádí tzv.fládrováním. To znamená dva odstíny barvy a gumovou stěrkou či tzv, hřebenem. Další variantou je nákup barev přímo určených k fládru.Ty vyrábí firma Dulux , ale myslím, že je to finančně náročnější.Otázkou je ,zda bude právě na vrtuli z plastu fládr držet.

:idea: mistři lakýrníci někdy do lazurovacích barev přilévají pivo, aby barvy lépe držely na podkladu :idea: Svatá pravda.
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kofejn »

Nic na tom není. Vrtuli stříkneš nějakou světlou okrovou barvou (používal jsem slonovou kost), a necháš uschnout. Pak vezmeš vezmeš na hadřík kousek olejové barvy (odstín Siena pálena), roztíráš ji jedním směrem a děláš tak vlastně léta dřeva. Barvu necháš uschnout (asi dva dny) a přelakuješ bezbarvým lakem (používám parketový lak Polyurex). Pak vrtuli musíš vyvážit, protože olejovka je dost těžká! Vyvažuju lakováním lehčího listu, je to sice zdlouhavější, ale mě to vyhovuje.
http://pub.olive.cz/kofejn/APC_SF.JPG
Ty proužky na APCčku jsou druhou vrstvou olejovky a jsou dělané štětcem. Musí se dát po vyschnutí první vrstvy a bez lakování.
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
MX12

#4 Příspěvek od MX12 »

to kofejn,
prosím tě, jak, a na čem vyvyžuješ ty vrtule? dík za případné info MX12
Nerozumím Vám, zkuste mi to zahrát loutkovým divadlem.
sreklich1
Kontaktovat uživatele:

jj

#5 Příspěvek od sreklich1 »

dik skusim to jo a take by me zajimalo nacem to vyvazujes
:D
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kofejn »

http://www.mpjet.com/market/index.php?m ... cts_id=749
Pokud nevyvážíš, odejdou na motoru brzy ložiska.
zz
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od zz »

kofejn: Jsi hračička, moc pěkné. Asi to zkusím udělat na vrtuli u svého čiháka.
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kofejn »

Jde to dobře a to jsem z výsledku měl obavy. Jen pro upřesnění: olejové barvy vedou obchody pro výtvarníky a tuba stála cca 50Kč, ale spotřeba barvy je minimální a balení vydrží asi roky :) .
Kovboj

#10 Příspěvek od Kovboj »

kofejn píše:Nic na tom není. Vrtuli stříkneš nějakou světlou okrovou barvou (používal jsem slonovou kost), a necháš uschnout. Pak vezmeš vezmeš na hadřík kousek olejové barvy (odstín Siena pálena), roztíráš ji jedním směrem a děláš tak vlastně léta dřeva. Barvu necháš uschnout (asi dva dny) a přelakuješ bezbarvým lakem (používám parketový lak Polyurex). Pak vrtuli musíš vyvážit, protože olejovka je dost těžká! Vyvažuju lakováním lehčího listu, je to sice zdlouhavější, ale mě to vyhovuje.
http://pub.olive.cz/kofejn/APC_SF.JPG
Ty proužky na APCčku jsou druhou vrstvou olejovky a jsou dělané štětcem. Musí se dát po vyschnutí první vrstvy a bez lakování.

Jak moc ta barva na vrtuli drží? Nemá snahu se loupat při nějakém lehčím kontaktu se zemí? A podle fotky se zdá že to udělá celkem hrubý povrch - nezhoršuje to významně letové vlastnosti?
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kofejn »

Večer jsem můžu dát fotku po provozu, tohle je asi po první vrstvě laku, je to starší fotka. Ten parketový lak je hodně odolný a ačkoliv většina přistání končí na vrtuli, tak výrazné poškození jsem nezaznamenal.
Ono to jde před lakováním opatrně "přelíznout" smirkem 800, ale musí se strhnout jen ty nesilnější "léta".
Na letových vlastnostech jsem rozdíl nepoznal 8) .
Tady je první pokus http://pub.olive.cz/kofejn/vrtule.JPG a trochu orvaná je (ale sloužila dlouho).
Odpovědět

Zpět na „Dílna“