Vyrovnání cykliky
- David.Rokos
Vyrovnání cykliky
Mám jeden dotaz pro místní odborníky:) Všude jsou návody, jak srovnat cykliku do roviny, např. pomocí drátku omotaného na hřídel a kontrola otáčením hřídele... Pokud toto udělám (mám Belta CP), tak mi vrtulník zatáčí doleva a vzad (myslím už ve visu, ne na zemi). OK, trim skoro nestačí, tak lze srovnat táhlem. Můj dotaz je, jestli je na vrtulníku něco jiného totálně rozštelované, nebo to dělá každý. To by pak seřizovaní cykliky do roviny skoro nemělo smysl? (Rovně to tak nějak visí s cyklikou vpravo a vpřed). Měl by vrtulník viset rovně s rovnou cyklikou? Co pak je špatně? Díky moc za vysvětlení.
Klasicka helikoptera z vyrovnavacim rotorem nema symetricke charakteristiky. V idelanim pripade ti ji bude vyrovnavaci rotor tahnout do strany, a v realite to je je jeste horsi.
Nemuzes ocekavat kdyz srovnas cyklickou desku idealne do roviny ze ti vrtunik bude drzet rovne
Rady na presne sestelovani kolmosti dc sou na prd.
Nemuzes ocekavat kdyz srovnas cyklickou desku idealne do roviny ze ti vrtunik bude drzet rovne
Heli nikdy nevisí rovně, je vždy mírně nahnuta na tu stranu kde máš zadní rotor kvůli vyrovnání působící síly.
"vrtulka napravo, heli visí mírně vpravo".
Trim se nikdy nepoužívá na 100%. Zkontroluj si kde máš těžiště,zda není moc vzadu za osou rotoru.
Nu a další věc je ta, že heli velikosti Belt CP Ti nikdy nebude sama viset na místě. Heli této velikosti je velmi nestabilní, tudíž ji ty musíš nutit k tomu, aby držela na nějaké pozici.
Trim se nikdy nepoužívá na 100%. Zkontroluj si kde máš těžiště,zda není moc vzadu za osou rotoru.
Nu a další věc je ta, že heli velikosti Belt CP Ti nikdy nebude sama viset na místě. Heli této velikosti je velmi nestabilní, tudíž ji ty musíš nutit k tomu, aby držela na nějaké pozici.
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
- David.Rokos
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Platí jedna zásada, vše kolmo a v nule. To znamená, deska cykliky kolmo na hřídel ( dělám to od oka ), knipl kolektivu v nule, náběh listů v nule
(docela poctivě měřím) a všechny páky ( serva, přepákování padel atd. ) kolmo. Tedy pokud není konstrukčně myšleno jinak. Pádla rovnoběžná mezi sebou a s příčnou hřídelí. Stopa listů. Vše musí chodit lehce ale bez vůlí. Každá sebemenší vůle se projeví v konečné "nestabilitě" a neposlušnosti řízení.
Jde o to, aby se helina chovala "předvídatelně" , aby stačily výchylky kniplů na všechny strany stejné a pod.
Těžiště samozřejmě na hřídeli nebo malinko vepředu.
(docela poctivě měřím) a všechny páky ( serva, přepákování padel atd. ) kolmo. Tedy pokud není konstrukčně myšleno jinak. Pádla rovnoběžná mezi sebou a s příčnou hřídelí. Stopa listů. Vše musí chodit lehce ale bez vůlí. Každá sebemenší vůle se projeví v konečné "nestabilitě" a neposlušnosti řízení.
Jde o to, aby se helina chovala "předvídatelně" , aby stačily výchylky kniplů na všechny strany stejné a pod.
Těžiště samozřejmě na hřídeli nebo malinko vepředu.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
- David.Rokos
Ještě k výchylkám. Klonění doprava mám o hodně citlivější, než doleva. Nevím, jestli je to tím, že mám právě skoro naplno trim doprava a už je tak vrtule vlastně nakloněná, nebo je to normální. Prostě když mi vrtilník stojí na kříži, tak sleduji, že např. na jeho převrácení (hypoteticky) mi stačí o hodně menší výchylká páčkou doprava než doleva.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že máš něco špatně. Jak jsem psal. Trimy do nuly a všechno tak jak má být. Pak by helina ve visu neměla nějak výrazně někam zdrhat.
Samozřejmě, řídit se musí stále, ale ne že máš trim nebo knipl STÁLE na jednu stranu. Nesnaž se moc heli trimovat. Pokud je dobře nastavena není to potřeba. Pokud ji vytrimuješ ve visu, v letu potom zjistíš, že je potřeba ji opět přetrimovat.
Samozřejmě, řídit se musí stále, ale ne že máš trim nebo knipl STÁLE na jednu stranu. Nesnaž se moc heli trimovat. Pokud je dobře nastavena není to potřeba. Pokud ji vytrimuješ ve visu, v letu potom zjistíš, že je potřeba ji opět přetrimovat.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
někde je chyba ! dej všechny trimy do nuly , nastav mechanicky desku cykliky do roviny ,sešteluj páky serv na středy , trim použij jen na jemný doladění ,David.Rokos píše:Ještě k výchylkám. Klonění doprava mám o hodně citlivější, než doleva. Nevím, jestli je to tím, že mám právě skoro naplno trim doprava a už je tak vrtule vlastně nakloněná, nebo je to normální. Prostě když mi vrtilník stojí na kříži, tak sleduji, že např. na jeho převrácení (hypoteticky) mi stačí o hodně menší výchylká páčkou doprava než doleva.
ty tam máš ty orig serva? nemají náhodou moc velké vůle? pak můžeš štelovat jak chceš
- David.Rokos
2lizard píše:Heli nikdy nevisí rovně, je vždy mírně nahnuta na tu stranu kde máš zadní rotor kvůli vyrovnání působící síly.
Takhle to bohužel není. Při pohledu shora na nosný rotor pokud je pravotočivý - točí se ve směru hodinových ručiček- vrtulník visí nakloněn doprava. Pokud je rotor levotočivý, vrtulník visí nakloněný doleva. Umístění vyrovnávacího rotoru napravo nebo nalevo s tím vůbec nesouvisí.To je záležitost konstruktérova úmyslu. Rozhodující je, kam míří tah vrtulky a kam vrtulka tlačí vrtulník. Aby se neposunoval, musí být hlavní rotor nakloněn do strany tak, aby kompenzoval tah ocasní vrtulky který nejenom vyrovnává reakční moment, ale i tlačí heli do strany.Vrtulník je co se týče působení sil a momentů trošku komplikovanější než se na první pohled zdá, ale zas to není nic tak složitého.
- David.Rokos
Ano, chápeš to správně.
Ten náklon je ale docela maličký a pouhým okem viditelný pouze pokud se pozorně díváš. Pokud je deska nakloněná viditelně hodně, je něco špatně. To "něco " bude pak špatně seřízená délka táhel od desky cykliky nahoru. Ono je to o dost složitější, u vrtulníku všechno souvisí se vším a bude záležet i na velikosti otáček a úhlu náběhu listú rotoru. Stejný tah rotoru pro stabilní visení bez změny výšky se dá dosáhnout při různých otáčkách rotoru ( a tím i vrtulky protože obvykle jsou spolu mechanicky propojeny nějakým převodovým poměrem) ale přitom se musí změnit úhel náběhu listů aby tah zůstal stejný. S tím souvisí zmena reakčního momentu, řiditelnost i stabilita celého systému.
- David.Rokos
Jasný, začínám toho chápat trochu víc:) Např. proč doporučujete koupit něco lepšího (a tím pádem dražšího), než třeba toho Belta. Ono v setu je to spíš taková hračka, se kterou budu bojovat a buď se na to vykašlu, nebo našetřím a koupím něco lepšího. Setový rádio taky nic moc. Navíc ta hlava je taky na nic, ty plastový díly o sebe dřou, takže když je cyklika nakloněná a musí se v hlavě při otáčce cyklicky měnit úhel náběhu, tak mi co cuká táhlama v rozsahu těch vůlí. Původně jsem myslel, že je to hřídelí, ale ta je rovná...Co taky čekat od čínskýho výrobku za 150 doláčů:) Ale aspoň budu přibližně vědět co by mě čekalo, kdybych do dál chtěl brát vážněji.
To jsem moc rád, že jsi rozumný člověk. U vrtulníků opravdu bohužel nikdy neplatí za málo peněz hodně muziky. Taky nejsem žádný boháč a dost jsem se kroutil když jsem si kupoval poslední vrtulník za nějakých 35kKč. Kdyby to šlo levněji, byl bych nadšením bez sebe.
. Ale nejde.Všechny ty výhodné koupě za pár kaček jsou k ničemu. Nepřinesou nic , jenom trápení s krámem který nelítá a věčně jsou s tím potíže. Většinu lidí to odradí a vykašlou se na to. A ti kteří to vydrží si stejně koupí pořádný vrtulník za mnohem více peněz než si představovali a ten první pokus je pak pouhé zbytečné vyhození peněz. Přesně takhle to bohužel funguje. Proto mám radost vždy když narazím na někoho, s kým se dá rozumně diskutovat a který myslí mozkem a ne pěnězma. To je u méně zkušených vzácný jev.