x-copter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

x-copter

#1 Příspěvek od blesk »

Nazdar, prý to tu někdo má, tak nějaké zkušenosti prosím :-)

http://www.kkmulticopter.kr/index.html? ... x&id_no=18
ladavalek

#2 Příspěvek od ladavalek »

to me zajima. taky to chci objednat
blesk
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od blesk »

ladavalek píše:to me zajima. taky to chci objednat

dej pak vědět
Maxipes

#4 Příspěvek od Maxipes »

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... =tricopter

je to prevazne o tricopterovi ale obcas se vyskytuje i quadrocopter (x-copter) dokonce tusim ze i s touto ridici deskou
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
jeeff
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jeeff »

Ja mam od nich celu KK Micro MultiCopter (Full Set):

http://www.kkmulticopter.kr/index.html?modea=vieweng&mc_selected=MultiCopter&sc_selected=KKMulticopter&sn=micro_multi_full&id_no=49

prislo to tesne pred vianocami, zatial som lietal vonku len 2x, takze skusenosti vela nemam. A mam este starsiu (cervenu) verziu dosky.

Neviem ci to robi len moj kus, ak ale X-Copter vyberiem von v tomto mraze, tak sa nie je ochodny inicializovat. Motory neustale pipaju a nic nefunguje. Vnutri ale ide vsetko, skusal som par krat lietat tak, ze som to zapol vo vnutri / rychlo po videni von a vtedy to vzdy ide spravne. Preto som este nebol lietat na vacsom mieste, pretoze je zima ;-)

Naviac mam problem s pomalym otacanim okolo vlastnej osi, z vrtulnikov som zvyknuty, ze sa to otaca rychlo, toto ide ale fakt pomaly (a to mam CW aj CCW vrtule).
Goblin 700, Protos 500, Strider 250 FPV Racer, Futaba T14SG
www.rcklubsenec.sk
blesk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od blesk »

jeeff píše:Ja mam od nich celu KK Micro MultiCopter (Full Set):

http://www.kkmulticopter.kr/index.html?modea=vieweng&mc_selected=MultiCopter&sc_selected=KKMulticopter&sn=micro_multi_full&id_no=49

prislo to tesne pred vianocami, zatial som lietal vonku len 2x, takze skusenosti vela nemam. A mam este starsiu (cervenu) verziu dosky.

Neviem ci to robi len moj kus, ak ale X-Copter vyberiem von v tomto mraze, tak sa nie je ochodny inicializovat. Motory neustale pipaju a nic nefunguje. Vnutri ale ide vsetko, skusal som par krat lietat tak, ze som to zapol vo vnutri / rychlo po videni von a vtedy to vzdy ide spravne. Preto som este nebol lietat na vacsom mieste, pretoze je zima ;-)

Naviac mam problem s pomalym otacanim okolo vlastnej osi, z vrtulnikov som zvyknuty, ze sa to otaca rychlo, toto ide ale fakt pomaly (a to mam CW aj CCW vrtule).

jasně, tady se to bude otáčet pomalu, otáčí se to jen reakčním momentem vrtulí, jinak došlo vše v pohodě? přemýšlím jen nad tou deskou a zbytek bych si udělal sám, mohl bys mi napsat nějaké parametry těch motorů a jak je to stabilní?
jeeff
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jeeff »

doslo to super rychlo cez EMS za asi 7 dni, bola to pomerne velka krabica (ako na pizzu, len hrubsia), colnisi toho asi mali pred vianocami vela, takze tam len nalepili nalepku ze bez colneho dlhu a postarka to pekne doniesla ;-)

Co sa tyka stability, kedze som moc nelietal nepodarilo sa mi este pohrat s nastavenim citlivosti gyr, nemam to tak stabilne ako na videach co maju na stranke (zvlast, ked video o nastaveni je cele po korejsky, to som si len domyslal co chlapik nastavuje).

Motory co su na tej micro nemaju ziadne oznacenie.

Dreveny kriz sa mi uz podarilo zlomit - skusal som to zavisiet pred sebou a nasledne som xcopter chcel odstrcit rukou aby som videl ako gyra zareaguju. Tie ale zareagovali viac ako som chcel, preletelo mi to ponad hlavu za chrbat, stiahol som plyn ale dopadlo to na bok, takze sa zlomili 2 vrtule a kriz. Vrtule som mal nastastie nahradne a kriz som zlepil. Mam ale kupenu hlinnikovu tyc (stvorcovy priemer) a uvazujem, ze kriz spravim z toho.
Goblin 700, Protos 500, Strider 250 FPV Racer, Futaba T14SG
www.rcklubsenec.sk
Troll

Re: x-copter

#8 Příspěvek od Troll »

blesk píše:Nazdar, prý to tu někdo má, tak nějaké zkušenosti prosím :-)

http://www.kkmulticopter.kr/index.html? ... x&id_no=18

Já mám doma dvě tyhle desky,jednu tricopter a druhou Quad. Něco jsem s tím i polítal a taky polaboroval. Co bys rád věděl? Jinak, nějaké informace o této desce jsou ve vláknu Tricopter. Pár lidí už to provozuje.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Já také hodlám tuhle desku objednat. Dokončuju tricoptéru na bázi 4 gyr. Už je hotová, jen to chci zalétat - je docela velká a těžká, takže do bytu to není - má vozit kameru. (hliníkové tělo, průměr cca 80 cm, letová hmotnost cca 750g i s baterkou)

Nicméně, řídící deska bude jistě elegantnější a lehčí řešení, takže ji chci pořídit a postavit nějakou menší N-coptéru do bytu. Tělo chci udělat z uhlíku - kvůli hmotnosti a pevnosti (rád bych tak průměr 25 cm a hmotnost kolem 300 g).

Pořád však nevím, zda tri nebo quad. Obojí má výhody a nevýhody.

Tricoptéra klady:
+ Není třeba protiběžné vrtule (jdou špatně sehnat, menší výběr, dražší)
+ Lehčí (o rameno méně)
+ Menší spotřeba
+ Rychlejší otáčení kolem vertikální osy (servo vs moment vrtulí)
+ O něco nižší cena (servo vs motor + regl)

Zápory:
- Servo mechanismus otáčení motoru
- Menší výkon (3 vs 4 motory)

Zatím u mě vede T-coptéra. Tedy tricoptéra s upořádáním motoru do T. Přijde mi ve vzduchu čitelnější. Ale nevím, zda lze KK desku bez úprav firmwaru použít i pro toto uspořádání. Myslím si, že asi ano, ale jistý si nejsem. Nevíte někdo?
martinre
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od martinre »

Vzduchoplavec:
Ta tvoje hmotnost 750 g je úplně v pohodě.
Já myslím že by to mělo jít i na tu T-copteru, na tom odkazu co si dával z rcgroups je to na tom obrázku jasně nakreslený-ty jednotlivý vzdálenosti. Takže pokud se to správně umístí, tak by neměl být problém. Quadrocopter můžeš provozovat i se všema stejnejma vrtulema, pokud je správně natočíš.
Troll

#11 Příspěvek od Troll »

Vzduchoplavec píše: Ale nevím, zda lze KK desku bez úprav firmwaru použít i pro toto uspořádání. Myslím si, že asi ano, ale jistý si nejsem. Nevíte někdo?

Ano, lze. :) . Jenom těžiště musí být na správném místě a mezi všemi motory musí být stejná vzdálenost.
Malý copter se vzdáleností motorů 25 cm bude chtít kvalitní a rychlou elektroniku. S deskou Kkmulticopter to bude létat velmi špatně, řekl bych až nepoužitelně. Ta na takhle malý stroj nestačí. Alespoň podle mých dosavadních zkušeností.Zkoušel jsem tricopter s Kk postupně zmenšovat . Neumím si představit, že by to někdo dokázal nastavit na stabilní vis s obyč. regly a gyrosenzory z HK 401 takhle malé.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Troll: A ta deska by v případě T-coptéry měla tedy být předpokládám umístěna v těžišti, že?

No tu malou tricoptéru bych právě zamýšlel udělat s deskou od kkmulticiopter - nikoliv se 4mi gyry z HK-401 - nebo ta kkdeska má v sobě použité tyhle gyrosenzory?

Podle videí u nich na stránkách ten jejich mini copter létá docela pěkně a stabilně. Proč myslíš, že by to tedy nešlo?

martinre: Jojo ta hmotnost u velké tricoptéry je v normě. Zkoušel jsem to doma v pokoji a výkonu je spousta. Bohužel málo místa a nevisí to úplně na fleku, takže to neustále do něčeho vráží. Musím počkat na lepší počasí a zkusit to venku.

Nojo vidíš... natočit motory mě nenapadlo... zajímavý nápad, hmmm! :!:
Troll

#13 Příspěvek od Troll »

Ten jejich malý Quad fakt lítá docela dobře, ale aby tak lítal i Tobě, doporučoval bych zakoupit tu jejich stavebnici. Ta jejich deska je totiž trochu jiná, má jiný procesor než původní KK, a taky nevíme co k tomu dodávají za regly.Myslím, že na tom dost popracovali v porovnání s původním strojem z netu. Osobně nevěřím že by to takto malé fungovalo i na původní KK controler a obyčejné regly. Teda fungovat to bude, ale bude to silně neposedná mrcha.
Ta KK deska má původně použité senzory vykuchané z gyra HK 401B, mám to tak i já, dají se tam ale strčit i lepší senzory.
Teoreticky by mělo být jedno kam dáš desku u T- copteru, měří to úhlovou rychlost. Prakticky ale doporučuji dát to do těžiště, z vrtulníků mám zkušenost, že čím blíže je gyro k ose otáčení, tím líp funguje.
U quadu bez protiběžných vrtulí stačí natočit dva motory o cca 5-6° k vyloučení reakčního momentu a taky to létá.
MX12

#14 Příspěvek od MX12 »

Zkoušíte, případně provozujete prosím prosím někdo řízení na platformě ARDUINO + gyra z Nintenda WII?
VIZ:
http://aeroquad.com/showthread.php?12-L ... ject/page1
Nerozumím Vám, zkuste mi to zahrát loutkovým divadlem.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od martinre »

MX12 píše:Zkoušíte, případně provozujete prosím prosím někdo řízení na platformě ARDUINO + gyra z Nintenda WII?
VIZ:
http://aeroquad.com/showthread.php?12-L ... ject/page1

Já mam aeroquad, ale senzory mam od Sparkfunu. Je to úplně běžné, co jsem četl. Prostě vykuchat ty jejich ovladače. Cena vychází na polovic oproti 6DOF od Sparkfunu. Sám se do toh ochci taky pustit. AeroQuad mam hotovej a chci opět na něčem dělat. Asi brzo začnu hexakopter s Wii senzorama
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“