Traxxas Stampede 4x4 VXL

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
krwell

Traxxas Stampede 4x4 VXL

#1 Příspěvek od krwell »

Zdravím,

o víkendu jsem si koupit tohle auto a jsem naprosto uchvácenej, celou sobotu jsem s tim na chatě blbnul. Mám pár otázek,
1) viděl jsem pár lidí, co přešlo z NiMH na LiPolky, rád bych věděl jestli je tam nějakej rozdíl nebo v čem jsou Lipolky lepší.
2) čím je nejlepší auta čistit ? jezdil jsem s tim všude možně, třeba v lese a tak, tak jestli to stačí profouknout a nebo to jednou za čas rozebrat a pořádně to vydrhnout
3) máte někdo zkušenosti s tunningem tohohle auta ? je to moje první auto, tak nevim co je dobrý tam koupit nebo co naopak nemá cenu kupovat.

Děkuju všem za odpovědi
FlyBear

Re: Traxxas Stampede 4x4 VXL

#2 Příspěvek od FlyBear »

ad 1)

Nejen někteří, ale spíš většina lidí použije LiPo místo NiMH. Zvlášť, když mají verzi VXL, tedy auto již rovnou se stříďákem :)

Mimo jiné, LiPo ti umožní jezdit delší dobu na jedno nabití, poskytují vyšší výkon pohonné jednotky, můžeš je nabít a nechat pár dní ležet, aniž by ztratily nabitou kapacitu nebo schopnost dodat vyšší proudy (narozdíl od NiMH). Musíš k nim ale pořídit odpovídající nabíječku :!: LiPo nelze nabíjet tím adaptérkem, který se k RTR Traxxasí sadě dodává pro ty NIMH! Pročti si tu fóra a něco si nastuduj - je tu o tom dost informací, tak poznáš sám...

ad 2)

O tom, jak se postarat o auto, když jezdíš například v blátě, mokru, bordelu, si můžeš přečíst informace přímo v návodu k tomu autu. Je tam na to kapitola. Jinak základní očista spočívá ve vyfoukání nečistot nejlépe stlačeným vzduchem, ze spreje nebo kompresorem.

Hodně špinavé auto hned po jízdě normálně sprchuju :) Pak nechám oschnout a kovové díly (třeba kardany) ošetřím vhodným způsobem, například lehce přejedu hadrem s WD40, nebo osuším a mažu voskovým "mazadlem". Ale bacha na mastnoty, pokud tyhle díly naolejuješ, tak ten olej bude nabalovat prach, který se během jízdy změní v brusnou pastu a díly rychle odejdou...

Kromě toho čas od času musíš auto rozebrat, vyčistit i jinak nepřístupná místa, zkontrolovat díly (třeba ložiska) a vyměnit ty opotřebené. Je taky nutné si kontrolovat tlumiče ajejich olejovou náplň, špinavou měnit za čistou, atd... Taktéž kontrola diferenciálů a jejich náplně.

ad 3)

Traxxas dodává auta sestavena z kvalitních dílů a tuning nemá prakticky smysl. Rozhodně né na začátku, dokud se teprve učíš co a jak.
Ale i po naučení se dá bez tuningu jezdit velmi dobře po dlouhou dobu.

Pokud bys přeci jen neodolal, tak význam má IMHO upgradnout systém řízení z plastu na kovový, uložený v kuličkových ložiskách. Tenhle tuning dodává přímo Traxxas. Lze vyměnit servo řízení za výkonnější a s rychlejší odezvou. Je taky možné tunit jen tak pro zábavu, nebo protože se ti to prostě líbí. Ale pak je to jen na tobě :)

Já taky například měním celou pohonnou jednotku, více mi vyhovuje kombo regl/motor od Castle Creations, než originální Velineony. Hlavně ten reg teda, ten Traxxasí je takový jakýsi o ničem (ale to neznamená, že nejezdí ;) ).
krwell

#3 Příspěvek od krwell »

Děkuju mockrát. 2. a 3. odpověď mi stačí.
Ale rád bych se zeptal ještě k první. Nabíječku mám dostatečnou, Raytronic C60-1000, co je potřeba v tom autě vyměnit abych mohl jezdit na LiPolky. Jenom regl ?
FlyBear

#4 Příspěvek od FlyBear »

Jestliže máš opravdu nové auto ve VXL verzi se stříďákem, tak neměníš nic.
To už je od výroby na LiPo stavěné.

Akorát si na reglu musíš zapnout ochranu LiPo, pokud zapnutá není (pravděpodobně ovšem už z výroby zapnutá je - ale prověřit!!!).

Nicméně i tohleto je popsáno v návodu k tomu autu.
Stačí přečíst :wink:
krwell

#5 Příspěvek od krwell »

Dobrá dobrá. Děkuji mockrát za vyčerpávající odpovědi. Auto je určitě nové, sám se ho v krámě kupoval v pátek :) jdu studovat návod. Díky moc
djtombstone

#6 Příspěvek od djtombstone »

moje malo z výroby ochranu lipo vypnutú
Traxxas E-Revo VXL 1:16
heli Syma S107
ex heli Double Horse 9104
krwell

#7 Příspěvek od krwell »

zkoušeli jste někdo na Stampede přidělat tu světelnou rampu, kterou Traxxas nabízí nebo i nějaký jiný způsob osvětlení ?
scarabeus

#8 Příspěvek od scarabeus »

Staci si vyrobit osvetleni sam. Plastovy profil z Hornbachu, objimky na svetla v GME, LEDky tamtez, 8mm nebo 10mm, nejaky ten odpor k tomu, napajeti primo s prijimace z volneho kanalu a trada. Pokud pouzijes nejake extra svitive, bude to az oslnovat :-)
krwell

#9 Příspěvek od krwell »

tak s tímhle bohužel zkušenosti nemám ani nejmenší :) ještě tak připájet konektory, ale zapojovat LEDky a odpor jsou pro mě španělská vesnice :D
scarabeus

#10 Příspěvek od scarabeus »

Myslis, ze jsi jediny? Moje znalosti fyziky byly 3 mesice na obchodni akademii = NULA. Proste jsem si to nastudoval, zjistil, jaky odpor tam mam dat atd...

Kdo se boji, nesmi do lesa. Pokud se do toho pustis, tak:

1) dozvis se neco noveho
2) sestrojis si vlastni osvetleni => dobry pocit
3) az se te bude nekdo ptat, kde se to da koupit, muzes hrde rict, ze sis to zbastlil sam a i ostatni zjisti, ze to neni zadna veda

Vazne se toho neboj, je to jen par soucastek, zadni svabi, zadne programovani. Zvladne to kazdy, kdo neni UPLNE levy. Vypocet predstavneho odporu najdes i na ruznych kalkulackach, napriklad http://calcrc.com/ od Richarda.

Suma sumarum potrebujes:

1) diody
2) objimky
3) kabliky
4) odpory o potrebne hodnote (kus asi 1Kc)
5) plastovy profil nebo cokoliv jineho, do ceho umistis objimky se svetly
6) konektor do prijimace, muze byt i s kablikem
7) pajku, cin
8) smrstovaci buzirku

Zacni tim plastovym profilem nebo zkratka KAM ty svetla das a jak je upevnit, abys je pri prvnim otoceni auta na strechu neustrelil. Hledej i na zahranicnich forech, ne kazdymu se chce platit za to "nic" par set korun :-)

Par foto pro inspiraci - http://scarabeus.wz.cz/slash.html
krwell

#11 Příspěvek od krwell »

ok, zkusim na to kouknou až budu mít chvilku :) díky moc
krwell

#12 Příspěvek od krwell »

tak osvětlení už mám se známym rozjednaný a asi příští týden se do toho dáme. jinak včera jsem si objednal ramena od RPM v plastu. na zahraničních fórech na ně píšou pozitivní ohlasy, tak jsem na ně zvědavej

Rád bych se ještě zeptal : teď mi přišly Lipolky 2S 5300mah. Je mi jasný, že když chci jezdit na lipolkách, tak muzim zapnout na reglu ochranu lipolek, jenže doma mám ještě NiMH, která byla v balení a jednu jsem si ještě přikoupil. Čili budu muset pokaždý zapínat a vypínat ochranu lipolek nebo ne ?
scarabeus

#13 Příspěvek od scarabeus »

Ty NiMH prodej/zahod. Drz se jen LiPol a mas po problemu.
krwell

#14 Příspěvek od krwell »

dneska jsem vzal na chatu všechny baterky a Stampede dostával pěkně záhul. No je pravda, že NiMH oproti Lipolkám pěkně topěj, ale myslím, že si je ještě chvilku nechám :) postupem času buď odejdou sami nebo je prodám, ale zatim mi 2 NiMH a 2 LiPolky vyhovujou a to přepnutí na ochranu lipolek je v pohodě. Jinak výkonově jsou ty Lipolky perfektní oproti NiMH, ten výkon je na nich brutálně zdát a i když to jsou 2S tak to jezdí parádně. Docela by mě zajímalo porovnání 2s a 3s v jízdním projevu. Rozšiřující kit na baterku mi dorazil, ale zatim na ty 2s neni potřeba, tak možná si udělám radost a objednám nějakou pořádnou 3s. Je hodně potřeba Hard Case ? mě se líběj třeba tyhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ible_.html ale nemají HArd Case, i když NiMH taky ne :)
Kovboj

#15 Příspěvek od Kovboj »

krwell píše: mě se líběj třeba tyhle ale nemají HArd Case, i když NiMH taky ne :)

HiMH jsou už "hardcase" na úrovni jednotlivých článků takže další obal není moc potřeba ;-)
Odpovědět

Zpět na „Auta“