Kupa RC auticka

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
peSKo

Kupa RC auticka

#1 Příspěvek od peSKo »

Dobry den chcel uvazujem na kupou tohoto rc modelu:
www.rcmodel.sk/obchod/action/productdet ... -rtr.xhtml
Mam par otazok:
1. Je vhodny pre zaciatocnikov a vydrzi aj nejaky ten naraz ?
2. Ak chcem prejst na LiPo je trebo dokupovat nieco extra(okrem LiPolky a nabijacky) ?
3. Co je v tomto modeli najviac poruchove ?
4. Cim sa mazete loziska a ako cistite spinave auticka ? a ako sa on starate ?
Som v tomto zaciatocnik takze o tomto hobby vela neviem :?
H1N1
Kontaktovat uživatele:

Re: Kupa RC auticka

#2 Příspěvek od H1N1 »

peSKo píše:Dobry den chcel uvazujem na kupou tohoto rc modelu:
http://www.rcmodel.sk/obchod/action/pro ... -rtr.xhtml
Mam par otazok:
1. Je vhodny pre zaciatocnikov a vydrzi aj nejaky ten naraz ?
2. Ak chcem prejst na LiPo je trebo dokupovat nieco extra(okrem LiPolky a nabijacky) ?
3. Co je v tomto modeli najviac poruchove ?
4. Cim sa mazete loziska a ako cistite spinave auticka ? a ako sa on starate ?
Som v tomto zaciatocnik takze o tomto hobby vela neviem :?

1) vhodné to je, náraz to snese ale ne vždy bez prochy.
2) regl na lipolky... normální by je třeba podbíjel.
3) kardanky, ramena, převodovka
4) ložiska se mažou přislušnym olejem, auto zasadne nečistím, starám se tak že 1x/rok vyměním vzduchovej filtr (mám nitro)
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
FlyBear

#3 Příspěvek od FlyBear »

Především si ještě jednou ujasni, co opravdu chceš a podívej se i na originální stránky Traxxase.

Jde o to, podle čeho jsi vybíral - ten tvůj prodejce na uvedeném odkaze nabízí Stampede VXL zadokolku (2wd), ale pod popisem má ukázku videa čtyřkolky 4x4 VXL. Poznáš to podle part numberu Traxxase. Ta dvoukolka má číslo 3607 (TRA3607), zatímco čtyřkolka má číslo 6708 (TRA6708).

To jsou dvě velmi podobná auta, ale to 4x4 bude průchodnější a hlavně jednodušší na řízení pro začátečníka.
Pro dvoukolku Traxxas uvádí Skill Level 2, na čtyřkolce dle nich stačí Level 1.
Čtyřkolka je teoreticky o kousek pomalejší, ale i tak - deklarovaných 100+ km/h u té dvoukolky je v praxi nezvládnutelná rychlost. To poznáš sám, to asi nedáš :D Myslím, že i polovčních 50 km/h bude až až až...

A teď k otázkám:
- Traxxas jsou velmi kvalitní auta a vydrží toho opravdu hodně (pořádně si pročti tady fóra, už se to stokrát probíralo, je tu už dost odpovědí :wink: ).
- VXL verze jsou již se stříďákem a připraveny na LiPo. Nic - kromě nabíječky - se dokupovat nemusí. I regl už LiPo umí.
- Nic tam není "nejvíc" poruchové :) Podle toho jak budeš jezdit, kde, jakým stylem a jak moc budeš bourat, si občas budeš dokupovat potřebné díly. Asi bych doporučil mít v rezervě náhradní ložiska do kol. Ta dostávají zabrat jednak jízdou samotnou, ale taky sajrajtem, prachem a blátem, přes které se jezdí. Podle svého stylu jízdy už časem sám poznáš, co je dobré držet si doma skladem.
- Ložiska se nemažou, jsou tam ložiska s těsněním proti prachu a uvnitř mají již vazelínu. Něco jiného by byla eventuelní oprava ložiska, ale IMHO je jednodušší koupit nové, než se s tím plahočit.

Popis toho, jak se o auto starat, by se asi do příspěvku na fóru nevešel. Ale budeš-li poctivě tohle fórum procházet, najdeš spoustu odpovědí. A taky odkazy na stránky, kde to zkušení jezdci popisují (dal bych ti sem ty odkazy, ale z hlavy je nevím, tak si to tu projdi nebo se snad ještě někdo jiný ozve...). Vše už se tu probíralo.

Doporučuju rovněž navštívit nějaký místní klub autíčkářů.

Ve zkratce:
Budeš potřebovat slušné nástroje (hlavně imbus šroubováky dobré klavlity). Patrně se neobejdeš bez nabíječky, zdroje k ní, multimetru a sady pro pájení - trochu elektrických znalostí rozhodně neuškodí. Budeš muset udržovat tlumiče - tedy něco o tom vědět a pak mít doma skladem patřičná těsnění, náhradní díly a hlavně silikonový olej do tlumičů. Podobně, ale méně často, je potřeba udržovat v chodu diferenciály. Časem se ojedou pneumatiky - takže výměna nebo nákup nových kol.
FlyBear

#4 Příspěvek od FlyBear »

H1N1 píše:2) regl na lipolky... normální by je třeba podbíjel.

Tohle v daném případě není pravda!
Traxxas VXL auta mají již od výrobce "normální" regl, který LiPo umí. Všechny bez vyjímky. Dokonce i všechny nové modely s komutátorovými motory od Traxxase mají regl LiPo ready. U Traxxase LiPo neuměly pouze staré ss regly, které se dnes již nevyrábí.

H1N1 píše:3) kardanky, ramena, převodovka

Jo, kardan - hlavně na poloosách ke kolům - umí odejít, když se to přežene s výkonem a stylem jízdy. I rameno lze zlomit při havárce. Ovšem poruchové není ani jedno z nich - dá se s tím jezdit roky bez výměny, samo od sebe se to neporouchá.
Převodovka není poruchová vůbec a ani není náchylná na havárie. Ta toho vydrží opravdu hodně.

H1N1 píše:4) ložiska se mažou přislušnym olejem, auto zasadne nečistím, starám se tak že 1x/rok vyměním vzduchovej filtr (mám nitro)

Ložiska lze sice mazat olejem, ale pak se vyplaví ta vazelína a musí se to mazat furt. Jinými slovy to nemá smysl - byla by to naopak hloupost.
Je daleko lepší nechat tam pod prachovkou tu původní náplň. Pokud už ložisko drhne, pak vyměnit (nebo rozebrat, vyčistit a znovu máznout vazelínkou a zakrytovat prachovkama - což je ale opruz, který nemusí 100% vyjít, ložisko již může být uvnitř mechanicky poškozené).
A auto rozumně čistit, občas i rozebrat a vyčistit jinak nepřístupná místa. Hlavně po jízdě v prachu, ve vodě nebo v blátě.

Upozorňuju, že se bavím o elektru VXL od Traxxase - tak jak byl dán OP dotaz.
Problematiku NITRO autíček neznám a neřeším, klidně to u nich může být jinak.
Naposledy upravil(a) FlyBear dne úte 26.06.2012 14:12, celkem upraveno 1 x.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od darth.hokro »

k ložískám od trx, né vždycky jsou dobře namazané :) Já v novém E-Mxxu měl skoro všechny takřa suché. Tak doporučuji ložiska rozebrat, prachovka jde krásně vydloubnout jehlou a nacpat tam nějakou slušnou vazelínu. Momentálně používám teflonovou od Castrolu.
jinak souhlas, auta od TRX jsou téměř nerozbitné a bezúdržbové.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
peSKo

#6 Příspěvek od peSKo »

Dakujem za rychle odpovede. Viem ze to co som si vybral je 2WD a nie stvorkolka ale ale u mna hra dost velku ulohu aj cena a VXL 4x4 je o dost drahsie. K tej rychlosti budem rad ked nejako bez narazu zvladnem 50km/h a to uz nehovoriac o 100 km/h :D . Ulavilo sa mi ked viem ze LiPolku zvladne aj ten zabudovany regl. Auticko budem pouzivat na take blbnutie na štrku, polnej ceste, nizkej trave...
k tam lipolkam- bude stacit nieco taketo ?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14078
a takato nabijacka?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
Ale neviem aky olej do tlmicov by bol pre toto auto vhodny - 30-35 wt ?
Uvazujem o mensom pastorku aby to malo vacsiu akceleraciu a nehrialo to tak ale ked ho kupim treba menit aj nieco ine ?
FlyBear

#7 Příspěvek od FlyBear »

Tuhle zkušenost nemám, ložiska od Traxxase byla v pohodě. Ale protože auto - hlavně teda EMaxxe - moc nešetřím a jezdím občas pěkný sajrajt a dávám mu zabrat i mechanicky, tak již za ty roky mám ložiska v kolech vyměněna. Něco ještě za náhradní originály, ale jinak jsem množství ložisek koupil u Tobexu v Praze a držím si je skladem :)

Taky jsem to nejdřív zkousil rozebrat, vyčistit, proplachovat, znovu mazat. Zkoušel jsem i kvalitní syntetický olej určený speciálně na ložiska. Ale holt nakonec je nejjednodušší výměna. Je to řešení rychlé a pohodlné. Na těch kolech to prostě díky prachu a mému stylu ježdění dostává hodně zabrat.

Naopak všechna ostatní ložiska jsou stále ještě originály, které jsem sice nedávno kontroloval, ale nebylo třeba je vůbec nijak řešit. Jedná se o ložiska v převodovce a ložiska v diferenciálech. Na diferenciálech byl "problém" akorát s tím, že ložiska na vnější straně byla špinavá od nahromaděné směsi prachu a mastnoty. Ovšem pod prachovku se to nedostalo, takže ložiska OK.
FlyBear

#8 Příspěvek od FlyBear »

peSKo píše:k tam lipolkam- bude stacit nieco taketo ?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14078
a takato nabijacka?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
Ale neviem aky olej do tlmicov by bol pre toto auto vhodny - 30-35 wt ?
Uvazujem o mensom pastorku aby to malo vacsiu akceleraciu a nehrialo to tak ale ked ho kupim treba menit aj nieco ine ?

NESPĚCHEJ :!:

Kup to auto, podívej se na něj, začni jezdit s tím, co budeš mít.
Je to RTR sada, takže v krabici dostaneš vše potřebné pro první jízdy.

A teprve až si to takhle osaháš, tak začni přemýšlet, co koupit dál, co vyměnit atd...

Když už to auto budeš mít doma, nebudeš se muset ptát na kdejakou kravinu :)
Jednak k tomu dostaneš návod, kde je toho hodně napsáno (přečíst!) - a to včetně převodových poměrů, pastorků, oleje do tlumičů...
Jednak sám uvidíš jak je to velké, co se kam vleze atd atd atd.
gasolin

#9 Příspěvek od gasolin »

Takže, především celkem souhlas s FlyBear...jen doplním, že pro chod auta na LiPo budeš muset přepnout regl tak , aby věděl že jezdíš LiPo, jinak baterku odrovnáš. Dělá se to jednoduše, žádná věda.

Stampede VXL provozuji již 3 rok a musím říct že auto je to fantastické! Světe div se, věřte si čemu chcete, ale opravdu tohle neříkám jen pro to, že ho mám. S dodávanou baterkou je v případě zadokolky sranda...ale vzhledem k tomu, že jsem si hned při začátku koupil 2S LiPo, origo baterka přestala hodně rychle bavit....s 2S LiPo to je fakt nářez, lítá to jak blázen, když je baterka čerstvá, tak se ti staví auto i při vyšších rychlostech stále na zadní...co čert nechtěl, na rady prodejce do kterého jsem auto bral, vrazil jsem tam po pár jízdách a zvládnutí řízení (fakt to není prdel) 3S 3300mAh....to jsem neměl dělat..JE TO NESKUTEČNÝ PEKLO!!! 2S Lipo šla jako náhradní a pak už zůstala jen v šuplíku a o dodávané Nimh už ani mluvit nebudu...lítám s tím jen 3S a když píšu lítám tak lítám....na zadní jde vždy když chci a to i v rychlostech kdy si říkám že už to snad ani není možný...

Moje údržba o auto = nule....jsem na tohle prase...vrtulník si hýčkám, ale auto jsem si kupoval na brutální ježdění a žádný šmrdlání štětečkem se u mě nekoná....když auto dopadne takhle...

Obrázek

...hodím ho do vany a osprchuji...jinak na to kašlu...za celou tu dobu provozu jsem měnil díly v řádech pár stovek korun a to jen kvůli tomu, že jsem to v plný rychlosti někam napálil (kořen stromu, šutr, obrubník atd.), nebo v případě, že jsem to někomu půjčil. To bývá kámen úrazu, protože za to každej komu to půjčíš veme jak pako, pak toho má plný kalhoty a neukočíruje to. Ne nadarmo se říká, že tyhle autíčka se prostě nepůjčují. Jinak s tím skáču ve skateparku, jezdím blátem, na sněhu, v prachu, prostě všude.....auto má oproti větším bratříčkům (E-Revo, E-Maxx) jednu zásadní výhodu...má brutální výkon a nízkou váhu a žádný převod na zadek...takže když něco netrefíš hodně blbě, tak to auto většinou přežije.

Dneska je perfektní dostupnost dílů u nás, čemu tak v minulosti nebylo a nebo když to sem začaly rc shopy tahat, tak za to chtěli nehorázné pálky, takže člověk objednával z USA (vyšlo to 2x levněji i s poštou).

Jedna jediná věc mi přijde hodně krutá a tou je cena pneu....na Punto mé ženy seženu obutá kola levněji než na Stampouše....zatím však jezdím stále s původníma...takže něco vydrží...

Před půl rokem jsem to hodně přehnal a skočil z 6 metrů...nic moc...prasknul rám a pár dílů....než přišly nové díly, chtěl jsem jezdit, alespoň nějak....tak jsem vzal tavnou pistoli (tohle až si přečtou fandové autíček tak to s nima šlehne) zalil celej předek tavnou a lítám s tím dodnes! Takže díly čekají zatím ve skříni :D

Jedno velké doporučení...až ti bude nějakej ňouma cpát tuning v podobě ALU dílů, tak ho pošli někam...tohle mi řekl prodejce, když jsem si ho kupoval a měl pravdu...pokud nechceš mít auto na poličce a jen se na něj dívat, tak si tyhle blbinky odpusť...každý alu díl znamená mít o jednu deformační zónu méně a v případě nárazu to odnese halda dílů, místo toho aby ti např. prasknul jen jeden...prostě NESMYSL! Plast buď praskne, nebo drží, to že by se ohnul a pak nefungoval tak jak měl moc nehrozí....takže nech to jak to má být a budeš mít klid :wink:

Za mě Stampede VXL rozhodně doporučuji a když vyšla 4x4 verze a já přemýšlel, že bych do ní šel, stejně jsem došel k tomu, že bych chtěl zase zadokolku...je s tím prostě větší sranda a řízení je zábavnější než s 4x4...jak ti tu ale už taky lidi píšou, u pořízení rc auta záleží vždy na tom KDE a JAK s tím chceš jezdit...
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od darth.hokro »

Jasně to prostě mohla být jen náhoda :) při první jízdě jsem prostě slyšel známé pískání, tak jsem na všech kolech udělal údržbu. Když jsem měnil olej v difech tak zrovna i tam.

Jinak zadokolka je na blbnutí snad i lepší než 4x4, je sní větší prča a lépe se i udržuje. Kamarád má verzi ještě s plechovkou jako doplněk k helině a je spokojený.

S tím hliníkem je to pravda, nemá většinou cenu ho tam rvát.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Milan Nes »

a pokud bys chtel nadupanou zadokolku tak ja s autama koncim a de do sveta muj mazel :-d
na foto je to maximalne snizeno na drahu ale jde to o dost zvednout na bashing , ale samozrejme to neni monster

(k tomu je vse od oleju po veskere ND a proste komplet vse :) i naradi )

http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/Tr ... ng/442642/
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Milan Nes »

jinak k mazani lozisek, ja to nedelam, pravda uz mam v aute vsechno kvalitni japany z tobexu a proste kdyz nahodou nejaky odejde - vymenim, zkousel sem je mazat ale pak to byl takovej zacarovanej kruh ... ale treba to chtelo jeste kvalitnejsi maziva ...
SOVA is YouR CO-pilot

peSKo

#13 Příspěvek od peSKo »

gasolin: sprchujes to komplet cele aj s elektornikou ? :o ta fotka vyzera brutalne

Milan Nes: slasha som tiez obzeral ale rozhodol som sa pre stampede kvoli vyske a priechodnosti terenom

a este ci sa nemylim:
mensi pastorok - vacsia akceleracia a menej regl hreje
vacsi pastorok - vacsia max rychlost a viac tepla :?:
Naposledy upravil(a) peSKo dne úte 26.06.2012 15:06, celkem upraveno 1 x.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Milan Nes »

jinak mne pobavila ta hlacka s alu dilama,,,

pochopitelne na off road nema cenu alu tunning hubu,ramen atp ale napriklad rizeni s kvalitnim servosaverem udela v alu divy a mam ho uz dost prez sezonu a vyborne drzi
(zajimalo by mne co by auto delalo v 90km/h na dalnici s puvodnim plastovym rizenim s vulema :-d - mereno gps kou,a le to byl rychlostni extrem, na draze to mam nastaveny na ucelnejsich 60 km/h)

stejne tak towery, origo se kroutej a auto ma ted radikalne lepsi jizdni vlastnosti
a stejne tak alu domek diferaku je nyni neznicitelnej, motor prokazatelne lip chladi a narozdil od puvodniho se vubec nedeformuje a tedy netece ...

ale tohle plati konkretne na Slashe a za tim si stojim, mam s verzi v zakladu tak s vytunenou neco najeto :)
SOVA is YouR CO-pilot

Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Milan Nes »

jasne to chapu, je jasne na jaky teren to mas, slash pohodove staci na projizdku do lesa nebo po parku se zvednutim na BMX draze ale pokud planujes jezdit nekde fakt v hodne velkym bordelu na to je monster, akorat ja rad jezdim i rychle a na to proste monster neni, tady v nouzi menim gumy a du si zablbnout i na asfalt :)

ale logicky oboji ma sve + a -
SOVA is YouR CO-pilot

Odpovědět

Zpět na „Auta“