seriál Jak navrhujeme model letadla
- kope
- Kontaktovat uživatele:
seriál Jak navrhujeme model letadla
Před časem vycházel v časopise RCM seriál J. Lněničky "Jak navrhujeme model letadla". Tehdy jsem zaregistroval, že skončil 6. kapitoly (RCM 9/2006), (i když podle obsahu v 1. díle mělo těch kapitol být 10). Nevíte, jestli pokračoval ten seriál v některém z dalších ročníků?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Re: seriál Jak navrhujeme model letadla
Už nepokračuje, hochu, protože se nesetkal s valným zájmem.
J.Lněnička
J.Lněnička
Lněnička píše:Už nepokračuje, hochu, protože se nesetkal s valným zájmem.
J.Lněnička
Tak to mně opravdu hodně mrzí.
Dnes je ale bohužel jiná doba , koupíte si hotový model z EPP nebo jiných materiálů a prostě a jednoduše lítáte. Jsem ze starší generace a tak proto toto NEPOVAŽUJI za modelářství, ale za :
" Koupil jsem si hračku. " Modelářství je podle mě zručnost
( stavba ) a IQ ( návrh modelu ). Jenže dnes většina rádoby
" modelářů " si kupuje ty hotové EPP hračky. Snad z pohodlnosti....
Přitom se ale připraví o tu radost , když se konstrukční model povede dle představ konstuktéra. Když létá tak jak má , když jej zalétáváte a při tom jej upravujete a odstraňujete jeho nedostaky , aby létal dle Vašich představ.
Mirek
P.S. Pana Lněničku si velmi, velmi vážím co by odborníka přes aerodynamiku , rád bych mu touto cestou poděkoval za to , co předal svými radami a zkušenostmi mnoha modelářům, za to , co je naučil.
Osobně Vás neznám pane Lněničko , ale smekám před Vámi a děkuji Vám za to co Jste pro nás udělal .
Děkuji 100 000 x
Mirek
Hrom do vrtule !!
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Docela mě to mrzí. Při mém věku se sice nedočítám něco úplně nového, ale ta základní teorie by měla být v každém modeláři. Škoda, ja zájem měl a pořád mám, jen jsem to měl někam napsat. Tak to dělám doadtečně aspoň takhle.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Kiwira píše: Jsem ze starší generace a tak proto toto NEPOVAŽUJI za modelářství, ale za :
( stavba ) a IQ ( návrh modelu ).
Tak, tak
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
ci to nebude tym ze ludia co maju potrebu (z roznych dovodov) to modelarstvo robit naozaj, tak tieto casopisy nekupuju, pretoze pomer informacii "urob si" ku "kup si" ide pre nich nespravnym smerom ... no proste taketo informacie sa dnes uz musia vyhladavat inak ...
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
igorb píše:ci to nebude tym ze ludia co maju potrebu (z roznych dovodov) to modelarstvo robit naozaj, tak tieto casopisy nekupuju, pretoze pomer informacii "urob si" ku "kup si" ide pre nich nespravnym smerom ... no proste taketo informacie sa dnes uz musia vyhladavat inak ...
Částečně souhlasím. Časopisy kupuji, ale už spíš ze setrvačnosti. Mnohem víc se dozvím na nternetu, při lítání a tak.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Páni,
děkuji za příznivé ohlasy. Snad to co jsem sestavoval populární formou někomu pomohlo. Jsem tomu rád.
Když by se ještě vyskytl nějaký případný zájem, tak by bylo možno například umístit v našem magazínu Akademie letectví něco jako občasníkovou anketu. Pokud by se vyskytly gramotné dotazy s trochu širší platností. Ti zkušenější by tím, ale nemuseli být příliš nadšeni.
Rcmania sice takhle přibližně funguje, ale účinek zaostává za skutečnými možnostmi takové nebo jiné "odpovědny". Mimo to se stává, že řazení vláken podle rubrik serveru, je zde zvláštní. Příkladem může původní dotaz v tomto vláknu na seriál o koncipování modelů,který byl odsunut na Smetiště Rcmanie.
S upřímným pozdravem
J.Lněnička
děkuji za příznivé ohlasy. Snad to co jsem sestavoval populární formou někomu pomohlo. Jsem tomu rád.
Když by se ještě vyskytl nějaký případný zájem, tak by bylo možno například umístit v našem magazínu Akademie letectví něco jako občasníkovou anketu. Pokud by se vyskytly gramotné dotazy s trochu širší platností. Ti zkušenější by tím, ale nemuseli být příliš nadšeni.
Rcmania sice takhle přibližně funguje, ale účinek zaostává za skutečnými možnostmi takové nebo jiné "odpovědny". Mimo to se stává, že řazení vláken podle rubrik serveru, je zde zvláštní. Příkladem může původní dotaz v tomto vláknu na seriál o koncipování modelů,který byl odsunut na Smetiště Rcmanie.
S upřímným pozdravem
J.Lněnička
já osobně jsem začínal modelařit a létat co by samouk pomocí těch modrých brožur,--bez nich bych naprosto tápal,naopak jsem přestal kupovat modelářské časopisy,když tam začali přetiskávat ruzné rady a obrázky právě z těch brožur.
osobně si myslím,že v současné době je cesta stavby vlastním návrhem spíš určitá posedlost z nevědomosti uplného začátečníka
také jsem si tím prošel a časem dospěl k názoru,že lepší je mít nejdřív nějaký osvědčený model,na kterém toho vlastní rukou mohu pomrvit co nejméně a teprve časem přemýšlet o tom,jestli bych třeba nebyl schopný si něco postavit a vymyslet sám--pořád tam ale zustává zpětně to porovnání s něčím v principu funkčním--koupeným.
navíc jsem zjistil,že pokud si model jen koupím,vubec kupodivu netrpím pocitem nějakých výčitek,že jsem ho nelepil sám--prostě dnes spíš lepím,když mám chut lepit,né ža bych lepil,abych měl s čím létat.tam už tu oblast dnes vidím spíš někde u těch historických maket--pokud jsou prostorové možnosti,ono lepit na kuchynském stole po,nebo před podáváním jídla není zase až taková pohodička jako někde v dílně,kterou jde na týden opustit rozbordelařenou.
osobně si myslím,že v současné době je cesta stavby vlastním návrhem spíš určitá posedlost z nevědomosti uplného začátečníka
také jsem si tím prošel a časem dospěl k názoru,že lepší je mít nejdřív nějaký osvědčený model,na kterém toho vlastní rukou mohu pomrvit co nejméně a teprve časem přemýšlet o tom,jestli bych třeba nebyl schopný si něco postavit a vymyslet sám--pořád tam ale zustává zpětně to porovnání s něčím v principu funkčním--koupeným.
navíc jsem zjistil,že pokud si model jen koupím,vubec kupodivu netrpím pocitem nějakých výčitek,že jsem ho nelepil sám--prostě dnes spíš lepím,když mám chut lepit,né ža bych lepil,abych měl s čím létat.tam už tu oblast dnes vidím spíš někde u těch historických maket--pokud jsou prostorové možnosti,ono lepit na kuchynském stole po,nebo před podáváním jídla není zase až taková pohodička jako někde v dílně,kterou jde na týden opustit rozbordelařenou.
no ja tiez kupujem ked sa chcem len pohrat ... :- )))) ... ale zavodny stroj si clovek musi navrhnut a postavit sam ak to niekam chce dotiahnut ... a potom su este ludia ktorych to navrhnutie a/alebo postavenie naplna a to lietanie uz nemusi byt podstatne ... kazdy co mu vyhovuje ... len to potom treba nazvat pravym menom 
nejspíš bude asi hrát roli,o jakou soutěž jde.možná jsi to měl uvédst.
PS: už asi tuším a myslím,že u upoutancu to moc mimo samovýrobu asi nebude s nabídkou stavebnic moc valné.
PS: už asi tuším a myslím,že u upoutancu to moc mimo samovýrobu asi nebude s nabídkou stavebnic moc valné.
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 04.07.2012 14:23, celkem upraveno 1 x.
pepin píše:nejspíš bude asi hrát roli,o jakou soutěž jde.možná jsi to měl uvédst.
to je predsa jedno, ak chces nidekde v niecom vyhravat, neda sa kopirovat od konkurencie, musis prist s niecim co ti da naskok ... a uz vobec nie kupit "to" v obchode :- ))) ... teda pokial nejde len o to zucasnit sa, su aj take kusy co proste pridu na sutaz zabavit sa, pokecat stretnut sa ... kazdy sme nejaky, kazdeho bavi nieco ine .. preco nie ... no mozno mas pravdu, povedal som to nepresne
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Kiwira píše:Tak to mně opravdu hodně mrzí.
Dnes je ale bohužel jiná doba , koupíte si hotový model z EPP nebo jiných materiálů a prostě a jednoduše lítáte. Jsem ze starší generace a tak proto toto NEPOVAŽUJI za modelářství, ale za :
( stavba ) a IQ ( návrh modelu ). Jenže dnes většina rádoby
" modelářů " si kupuje ty hotové EPP hračky. Snad z pohodlnosti....
Přitom se ale připraví o tu radost , když se konstrukční model povede dle představ konstuktéra. Když létá tak jak má , když jej zalétáváte a při tom jej upravujete a odstraňujete jeho nedostaky , aby létal dle Vašich představ.
...
Já bych to "kupování modelů" zas tak neodsuzoval. Sám jsem přestal modelařit někdy před 25-30 lety (v té době jsem ovšem k RC modelům jen zbožně vzhlížel, dělal jsem volňasy a především soutěžně rakety) a můj první krok k modelařině po návratu (teď už k RC) byl právě nákup víceméně hotového modelu. A od něj jsem se posunul dál - k vlastní stavbě již ověřených modelů z pro mne do té doby neznámých materiálů (depron, XPS...), k návrhu svých "pěnových" modelů až ke stavbě klasické z balsy, překližky atd. To ovšem nevylučuje, že si do budoucna opět nekoupím něco "hotového" - chtěl bych se například věnovat kategoriím RCEN, popř jině RCEx a upřímně - teď na první pokusy a oťukávání v "eNkách" mi stačí nějaké EPP nebo depronové poletovadlo, ale pokud budu chtít v budoucnu mít konkurenceschopný stroj, tak si koupím spíš něco z dílny ověřených výrobců jako je LSModel a pod., než abych se pokoušel stavět něco doma na koleně. Přitom ovšem samozřejmě budu dál STAVĚT modely pro radost, pro účast na Depron Cupu a tak dál ...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
v tomto ohledu si asi rozumět moc nebudeme,dávno tomu,co jsem se smířil s tím,že individualní lepičství v mnoha odvětvích modelařiny už nemá sebemenší šanci konkurovat profesionálně vyrobeným modelum stejně tak,jako že za mého mládí mi byla dobrá autodráha,páč autíčka na vysílačku prostě nebyli,stejně tak mě ale ani neprudí pouze poletovači i když já ve svých začátcích modelařiny lepit musel----nic se koupit stejně nedalo,hald jsem se narodil moc brzo