Baterie pro buggy 1:8
- moreplavec
- Kontaktovat uživatele:
Baterie pro buggy 1:8
Ahoj,
potřeboval bych poradit. Koupil jsem jeté LRP S8 BXe s Mamba monster 2200. Původní majitel k autu přidal 2x3S v sérii, tedy velkou 6S baterii. Nezdá se mi to jako optimální, přestože baterky jsou doslova jako nové. Auto lítá jako blesk, ale přijde mi to silně předimenzované. To ale můžu kompenzovat regulátorem nebo vysílačkou.
Chtěl bych se přesto zeptat, co je optimální pro mou buggy jako baterie, jelikož si chci koupit alespoň ještě jednu baterku. Rád bych něco optimálního s rozumným poměrem cena/výkon. Ideálně, pokud by doporučení mohlo být něco z http://www.hobbyking.cz. Dále bych se chtěl zeptat, zda je někde popsán rozdíl mezi xS a xSyP články, tedy jak se liší a jak lze využít baterie s paralelním zapojením článků.
Předem díky, Mořeplavec
potřeboval bych poradit. Koupil jsem jeté LRP S8 BXe s Mamba monster 2200. Původní majitel k autu přidal 2x3S v sérii, tedy velkou 6S baterii. Nezdá se mi to jako optimální, přestože baterky jsou doslova jako nové. Auto lítá jako blesk, ale přijde mi to silně předimenzované. To ale můžu kompenzovat regulátorem nebo vysílačkou.
Chtěl bych se přesto zeptat, co je optimální pro mou buggy jako baterie, jelikož si chci koupit alespoň ještě jednu baterku. Rád bych něco optimálního s rozumným poměrem cena/výkon. Ideálně, pokud by doporučení mohlo být něco z http://www.hobbyking.cz. Dále bych se chtěl zeptat, zda je někde popsán rozdíl mezi xS a xSyP články, tedy jak se liší a jak lze využít baterie s paralelním zapojením článků.
Předem díky, Mořeplavec
Turnigy 9XR a Beta 1400
-
oplu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Baterie pro buggy 1:8
S vyberem baterky ti neporadim, ale rozdil mezi xS1P a xSyP udává, kolik článků je jen zapojených S jako Serial, zvyšuje napětí na baterii
a P jako Paralel zvysuje kapacitu baterky kdyz vezmes dva LiPol články 2200mAh tak když to dáš 2S1P tak máš baterii 7,2V a 2200mAh, když dáš 1S2P tak máš 3,6V 4400mAh 
- moreplavec
- Kontaktovat uživatele:
oplu píše:S vyberem baterky ti neporadim, ale rozdil mezi xS1P a xSyP udává, kolik článků je jen zapojených S jako Serial, zvyšuje napětí na bateriia P jako Paralel zvysuje kapacitu baterky kdyz vezmes dva LiPol články 2200mAh tak když to dáš 2S1P tak máš baterii 7,2V a 2200mAh, když dáš 1S2P tak máš 3,6V 4400mAh
Díky za přehledný úvod. Teoreticky jsem také připraven a na internetu se dá najít hromada zapojení. Nicméně jsem nenašel texty řešící důsledky a hlavně výhody/nevýhody takových baterií.
V pátek jsem se ptal ve dvou obchodech a přestože mi oba prodavači doporučili xSyP baterii, tak oba nebyli schopni vysvětlit proč
- Mořeplavec
Turnigy 9XR a Beta 1400
Seriovy nebo paralelni je ve finale celkem sumak. Jde jen o pocet clanku, ktery to dohromady da. 4S nebo 6S.
Nez si koupis treba 4S, zkus 6S zprevodovat na pomalo. Tzn. spur s vice zubama a pastorek mene zubu. Je to o laborovani, nikdo ti presne neporadi. Nekomu to prijde i tak pomaly, nekomu ultra rychly.
Mas tedy tyto moznosti:
1) zprevodovani
2) 4S
3) snizit vykon na vysilacce
4) 5S (2+s)
Nez si koupis treba 4S, zkus 6S zprevodovat na pomalo. Tzn. spur s vice zubama a pastorek mene zubu. Je to o laborovani, nikdo ti presne neporadi. Nekomu to prijde i tak pomaly, nekomu ultra rychly.
Mas tedy tyto moznosti:
1) zprevodovani
2) 4S
3) snizit vykon na vysilacce
4) 5S (2+s)
- moreplavec
- Kontaktovat uživatele:
scarabeus píše:Nez si koupis treba 4S, zkus 6S zprevodovat na pomalo. Tzn. spur s vice zubama a pastorek mene zubu. Je to o laborovani, nikdo ti presne neporadi.
Je někde aspoň obecný popis, rady atd.? Ať nemusím jít jen cestou pokus/omyl? To samé bych potřeboval s tlumiči, oleji, pružinami atd...
- Mořeplavec
Turnigy 9XR a Beta 1400
Na inetu je informaci dost, staci jen hledat.
http://revo.byps.cz/
http://mojemodely.cz/
To je jen nastrel...
Joooooo kazdy by to rad mel naservirovano ihned na stribrnem podnose, ale to se pak holenku nic o autech nenaucis
http://revo.byps.cz/
http://mojemodely.cz/
To je jen nastrel...
Joooooo kazdy by to rad mel naservirovano ihned na stribrnem podnose, ale to se pak holenku nic o autech nenaucis
- moreplavec
- Kontaktovat uživatele:
scarabeus píše:Joooooo kazdy by to rad mel naservirovano ihned na stribrnem podnose, ale to se pak holenku nic o autech nenaucis
Hodně jsem toho našel a neustále čtu. Jen si dost často připadám, že objevuju kolo. Proto jsem se takto zeptal, zda mi něco zásadního neuniká. Skoro bych čekal i nějakou šířeji pojatou knihu, přestože toto téma nelze nějak exaktně zpracovat a je velice široké.
- Mořeplavec
Turnigy 9XR a Beta 1400
Ono to ani tak moc dobre sepsat nejde. Vse je relativni. Kazde auto je jine a jinak se chova. Vyzaduje jine nastaveni. Proto je nejlepsi si tim projit a naucit se to "za chodu" nez jen hrabnout do nejake bible 
Kazdy ma taky rad jinou jizdu, jeden rychlou, druhy pomalou a treti ma rad pasy misto kol...
Kazdy ma taky rad jinou jizdu, jeden rychlou, druhy pomalou a treti ma rad pasy misto kol...
moreplavec píše:V pátek jsem se ptal ve dvou obchodech a přestože mi oba prodavači doporučili xSyP baterii, tak oba nebyli schopni vysvětlit pročLogicky mi jen řekli, že mají paralelní zapojení.
Teoreticky je samozřejmě lepší mít třeba 3S1P, ale předpokládám že u velkých kapacit už začínají fyzikální i technologické problémy něco takového vyrobit. Jen pro představu že to není až tak nouzové řešení tak třeba i Traxxas své opravdu velké LiPolky dodává v konfiguraci 2S2P a 3S2P.
Na Mambu je 6S ok, jen to jinak zprevoduj. Ve finale budes za tu palbu rad... Jestli to je i tak moc, nekdo jezdi 3S+2S seriove. Paralelne se sectou Ah a jezdi to dyl, ale treba takovy 5Ah 2x4S paralelne to nevim nevim, to uz bude asi tezky a kdovi, jestli se ti vejdou do kastliku, navic ho mas na strane, takze jak s vyvazenim? Ja mam v Sumcoj 2x3S 6Ah paralelne=12Ah a je to k neutahani, ale zas nikam nespecham, je to na expedice, pro tvou buggy uvazuj jen o seriovejch zapojenich. Tobe jde o volty, vahu a o rychlost, ne o delku jizdy. Vic toho urco najdes na jinym, nez prevazne leteckym foru 
Na pohodový ježdění po dráze by ti mohla stačit 4S (pokud nejezdíš na letišti sem a tam)
Pokud je možnost tak určitě raději baterii 1P
Při více P nikdy nebudou všechny články naprosto stejné a po čase se ten rozdíl třeba ve vnitřním odporu každého článku ještě zvětší a to baterii rozhodně nepřidá. Za druhé kde je větší šance že odejde jeden článek, v baterii kde jsou dva nebo je jich šest (např. Hard Case 2S1P nebo 2S3P)
Více Péčkové baterie se dělají ze dvou důvodů jednak by údajně mněli mít menší vnirřní odpor než stajná kapacita v jednom článku, a pak samozřejmě kvůli kapacitě.
Jinak v osminách ty baterie dostávaj hodně zabrat všechny....
Pokud je možnost tak určitě raději baterii 1P
Při více P nikdy nebudou všechny články naprosto stejné a po čase se ten rozdíl třeba ve vnitřním odporu každého článku ještě zvětší a to baterii rozhodně nepřidá. Za druhé kde je větší šance že odejde jeden článek, v baterii kde jsou dva nebo je jich šest (např. Hard Case 2S1P nebo 2S3P)
Více Péčkové baterie se dělají ze dvou důvodů jednak by údajně mněli mít menší vnirřní odpor než stajná kapacita v jednom článku, a pak samozřejmě kvůli kapacitě.
Jinak v osminách ty baterie dostávaj hodně zabrat všechny....