Mám přes 2 roky Güde 1250 a zatím 100% spokojenost. Sice jsem už dokupoval žací hlavu (pasuje a je velmi dobrá od Moutfielda k Oleomac) a taky 3-zubý nůž taky od Mountfielda. Původní žací hlavu i nůž jsem ale zničil vlastní blbostí i když jsou méně bytelné, než ty mounfielďfácké.
Za celou dobu jsem však zaznamenal jen dvě mnou nezaviněné závady.
Jednak se vibracemi uvolnil jeden imbusový šroub, co drží plastovou nádrž a dostal se do prostoru magneta kde se zašprajcoval mezi chladící žebra a motorem nešlo protočit. To už jsem myslel, že je motor kaput, ale po rozebrání jsem se uklidnil, odneslo to jen trochu vylomené malé žebro, ale na chlazení ani vibrace jsem žádný viditelný vliv nezaznamenal. Takže všechny šroubky doporučuji pravidelně kontrolovat. D
Druhý problematický uzel je kovová spona s okem na zavěšení křoviňáku na popruh. Je z moc tenkého plechu, takže se pod tíhou stroje povoluje a cestuje po trubce. Pomůže když se podloží buď páskem gumy z duše kola, nebo kouskem kůže (z nejakých kozaček). Ale časem se oko úplně sedřelo tak, že prasklo. Zatím jsem to řešil provizorně okem z 3mm ocelového drátu, ale budu muset vyrobit třemen nový.
Obrovskou výhodou je rozebíratelnost křoviňáku na 2 části - tím pádem vejde do kufru Combi auta bez toho, že by se muselo sklápět sedadlo. Jelikož ho používám jak na chalupě tak i doma a nejezdím s dodávkou, tohle bylo pro mne podmínkou.
Startování je naprosto bezproblémové a kdykoli naskočí i po celozimním spánku na zbytek paliva na 3 zatáhnutí. Musí se dodržet správný postup = natáhnout sloupec paliva do sací hadičky pumpičkou, dát sytič a startovat. První start studeného motoru dělám radši s křoviňákem položeném na zemi, ale při kosení teplé starty kdykoli jemným trhnutím i s připásanym na popruhu.
K sytiči jedna poznámka. Na plastovém krytu karburátoru jsou iznačeny polohy páky sytiče vylisováním nápisu ON a OFF. Bohužel Němci jaksi nedohlédli na Čínany při výrobě forem a tyto nápisy jsou obráceně, tedy sytič je aktivní v poloze OFF a deaktivován v poloze ON.

Když už o tom víš, tak to nevadí, ale při prvních pokusech nastartovat jsem se dostal téměř do stavu, že ho zanesu do prodejny a požádám o vrácení peněz.

Dal jsem podle návodu sytič do polohy ON, nacupoval palivo pumpičkou a startoval, a startoval ... Nakonec to nějak i bez sytiče chytlo, ale při každém pokusu zavřít sytič motor beznadějně zhasínal. Jakožto modelář - motorář jsem začal tušit co je ve věci a abych se přesvědčil a přišel tomu na kloub, tak jsem demontoval kryt a vzduchový filtr. Hned mi bylo jasné, že ty polohy sytiče jsou obráceně.
Palivo míchám benzín Natural 95 s olejem v poměru 40:1.
Srovnávat s různými jinými typy nemůžu. Jen kolega v práci má o něco slabší (jen 30ccm) "značkový" mountfielďácký OleoMac. A on už dal za jeho opravy v tom jejich servisu za stejnou dobu víc, než stál za nova ten můj Güde. Jednou mu odešel motor (se zadřel - výměna válce a pístu), rozpadl se mu startér (plastová cívka uvnitř kam se to namotává, OleoMac ji má na straně magneta, takže šňůra byla zamotána mezi lopatkami ventilátoru, zatím co Güde má startér na druhé straně, svrchu) a taky mu praskl spojovací díl z Al odlitku, který připojují držadla k žací tyči. To by ho stálo dalších 20€ (jen ten díl + něco za opravu, který ani neměli na skladě) kdybych mu ho nevyrobil z 2mm ocelového plechu - to mu drží dodnes.

Motor Oleomacu má navíc jednu úhlovou převodovku, takže výstupní hřídel z něj vychází v ose válce. To možná má pozitivní vliv na vibrace a umožňuje rozměrově kompaktnější řešení jeho hlavy, ale další úhlová převodovka je podle mne jen potenciální zdroj dalších poruch (to se i potvrdilo).
Samozřejmě je třeba se o to starat. Čistit vzduchový filtr, dotahovat šrouby, mazat úhlovou převodovku dole speciální vazelinou (taky koupena v Mountfieldu). A na dlouhý plevel používat radši nůž než strunu. Jinak s nožem je spotřeba benzínu poloviční až třetinová oproti struně. Jen se musí dávat pozor na kameny, radši kosit výš, pohrabat aby bylo vidět co je pod porostem a případně pak dokosit strunou. Struna se osvědčila taková hranatá buď stříbrná z Mountfieldu nebo žlutozelená 2-krát levnější z Baumaxu. Kulaté struny nepoužívám, ty se mi neosvědčily.