Nakrútenie negatívu krídla

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
stanco1

Nakrútenie negatívu krídla

#1 Příspěvek od stanco1 »

Nazdar majstri.
Mám dotaz, ako sa bude chovať krídlo lichobežníkového pôdorisu s negatívom krúteným od koreňového profilu.
Predpokladám ucho voči koreňu -2,5°, rovnaký profil u koreňa aj u ucha akurát s polovičnou hĺbkou.

Čo sa dá čakať od výkonu a od letového prejavu?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
corona

Re: Nakrútenie negatívu krídla

#2 Příspěvek od corona »

Tohle jsem dělal na volné větroně kvůli stabilizaci při rozhoupání.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kocour »

corona píše:Tohle jsem dělal na volné větroně kvůli stabilizaci při rozhoupání.

Nepřipadá mi rozumné dělat stejný profil po celém rozpětí, zvlášť pokud mám na konci poloviční hloubku. To znamená, že zakřivení horního povrchu na konci křídla je podstatně větší a tedy ochota proudnic sledovat horní povrch na konci bude dost malá. Negativ to zlepší, ale né moc. Chtělo by to profil tenčí, s menším prohnutím atd. Já to dělám tak, že na konci mám profil pro větší hloubku, než je opravdu na konci a spodní povrch žeber odřezávám, čím na konci vyrobím jakýsi polosouměrný profil i s negativem. http://kocour111.rajce.idnes.cz/ES_49/#P1070010.jpg http://kocour111.rajce.idnes.cz/ES_49/#P1070011.jpg Kovaným aerodynamikům se to určitě nelíbí, ale funguje to. O vhodném koncovém profilu na větroni lze dlouho diskutovat, mně ale tohle stačí. Jedná se o polomakety historických větroňů, u nadupaného hotlineru to samozřejmě nestačí. Pokud máš to křídlo s průběžně stejný profilem postavené, tak to asi nech, ale negativ to bude chtít větší, než při vhodnější kombinaci profilů.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

stanco1 píše:Nazdar majstri.
Mám dotaz, ako sa bude chovať krídlo lichobežníkového pôdorisu s negatívom krúteným od koreňového profilu.
Predpokladám ucho voči koreňu -2,5°, rovnaký profil u koreňa aj u ucha akurát s polovičnou hĺbkou.

Vždy to sníží výkon a při správném provedení to zvýší stabilitu.
Zadej souřadnice profilů a to aerodynamické, případně geometrické zkroucení (+ rozměry)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
igorb

#5 Příspěvek od igorb »

stanco1 píše:Nazdar majstri.

To saneda absolutne povedat, zalezi aky je ten lichobeznik, aky je rezim letu, aky profil atd.

CO sa tyka vykonu, tak pokial prisposobis tie negativy indukovanenemu uhlu nabehu v danom mieste kridla, tak sa vykony samozrejme zlepsia, problem je ale ten ze indukovany uhol nabehu sa meni v zavislosti od rezimu letu (koeficienta vztlaku) takze ine to bude v rychlom lete, v ktorom bude vyhodnejsie rovne kridlo a ine to bude na maxime keficientu vztlaku (vetron tociaci termiku v minime opadavosti, alebo motorak v minimalnej zatacke, pri pristati, pripadne manevrujuci model s natiahnutou vyskovkou) kde bude vyhodne vecsie prekrutenie ... problem je ale v tom ze zrovna u lichobeznikoveho kridla nie je uplne optimalne prekrutenie po celom rozpeti, ked som sa este hrajkal s pomalymi vetronmi bez krideliek (hadzadla, 1 kanaly) tak sme natacali len malu cast na uchu kridla, ked sa objavili polystyrenove vylisky, odrezavali sme len malu 3uholnikovu cast na uchu po asi 20% rozpetia a asi 1/3 hlbky ucha

a to vsetko suvisi aj s letovymi vlastnostami, ak predpokladas manevrujuci model a nechces aby ustrelovalo kridlo ked zaberies za vyskovku, pripadne chces mat istotu ze ti nepresadne ucho v pomalom leten napriklad na pristani, tak sa ten negativ urobi vecsi ako je optimalne nech je istota ze to nepadne po kridle

no a presne cislo zalezi od tvaru kridla, profilu, atd, je dobre to obkreslit od niekoho kto danu konstelaciu uz vyskusal ... velmi zalezi na tom ci sa ziadaju dobre vlastnosti pri rychlom lete alebo naopak pri minime opadavosti, alebo poslusny model na vyskokom vztlaku
zz
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od zz »

Éro bude stabilnější.
www.rckozmodrom.com
stanco1

#7 Příspěvek od stanco1 »

Dik za odpovede, už mi je to jasnejšie, nejednalo sa mi o konkrétny model ale o tento spôsob.
Môj názor bol, že u lichobežníkového krídla kde je práve na koncoch krídel vyšší indukovaný uhol nábehu teba skrútiť len tie konce aby išli na menšiom uhle kôli menšiemu RE a vyššiemu indukovanému uhlu nábehu.
Bol som v tom, že keď sa to takto skrúti celé bude sa to zas trhať trhať tak ako keby geometricky ani krútené nebolo.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
mac

#8 Příspěvek od mac »

stanco1 píše:Dik za odpovede, už mi je to jasnejšie, nejednalo sa mi o konkrétny model ale o tento spôsob.
Jury, jedna sa ti predsa o 6m Orlik :lol:
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“