Coptera - nataceni GOpro - Postavit nebo Koupit

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
radiohasis

Coptera - nataceni GOpro - Postavit nebo Koupit

#1 Příspěvek od radiohasis »

Ahoj vespolek, potrebuju poradit.
Brouzdam tu na foru a stracim se v tom. CHci multicopteru na nataceni z gopro. Nejradsi bych chtel multicopteru pro zrcadlovku, ale kvuli cene a obavam se z uceni letat a padu radsi chci zacit na gopro.
Gimball chci asi znacky Tarot T-2(da se krom stabilizace behem letu ovladat?)
Jde mi hlavne o plynule zabery, gps, FPV pres gopro pro kontrolu zaberu a moznosti pohybu kamery do stran, Chci aby multicoptera byla skladna.
nepotrebuji aby mela dolet od vysilace delsi jak pul km.
Pracuji v USA takze nakup budu resit dilu asi z Hobbyking.

Me dotazy:
DJI phantom se tu prodava za 470dolaru...kdyz si postavim copteru z dilu bude za tu cenu coptera lepsi?
Pokud ano... Jake dily si mam koupit?(od ramu po sroubek, nejlepe primo v hobbyking) GOpro3 jiz vlastnim.
Rozpocet do 700dol. kdyz pocitam to gps a brushless gimbal

p.s. nejsem drevo ale s RC zkusenost nemam.

Predem dekuju komukoliv za kladne mirene odpovedi :-)

Hezky den :idea:
off
Kontaktovat uživatele:

Re: Coptera - nataceni GOpro - Postavit nebo Koupit

#2 Příspěvek od off »

Trošku se bojím, že pokud je rozpočet 700 USD, tak za to kompletní strojek nebude, ať se vydáš jakoukoliv cestou. Phantom je skvělej tím, že je prostě hotovej, bez čehokoliv lítá perfektně přímo z krabice, je skladnej. Problém je v tom, že na něj nepověsíš ten Taroťáckej gimbal - resp. musel bys dát nový, podstatně delší nohy, bude problém s napojením na přijímač a musíš dodělat ovládání dalšího kanálu na vysílači. A gimbal od Zenmuse, který je pro to "nativně" dělaný, stojí cca jako celý Tvůj rozpočet :-(

Stavba z dílů vyjde teoreticky trochu lacinějc, ale na Taroťáckej gimbal to chce něco většího - třeba od toho Tarota FY680 - jenže když napočítáš příslušenství, tak jsi opět daaaaaleko za svým rozpočtem :-(

Moc bych nedoporučoval dělat nějaký velký kompromis typu totální nejlevnější shit z HK z hlediska konstrukce a na to věšet drahej gimbal a drahou kameru. To skončí špatně a hlavně vůbec nejdráž...

PS: ovládání kamery "do stran" se u copterů moc nepoužívá - ono tam něco obvykle vleze do záběru (nohy apod.). Daleko jednodušší je otočit celým copterem. Dálkově se obvykle řídí jen náklon kamery nahoru/dolů (pitch). Nemluvím samozřejmě o profesionálních řešeních, kde pilot letí, a kameru si ovládá zcela nezávisle operátor-kameraman - tam se potom samozřejmě může pohyb kamery ovládat v obou osách, i když i tady se pužívají řešení, při kterých kamareman ovládá otáření copteru kolm osy (ve spojení s fcí courselock).
Naposledy upravil(a) off dne stř 02.10.2013 12:38, celkem upraveno 3 x.
michal78

#3 Příspěvek od michal78 »

Tak s tím Tarotem na Phantoma zase takový problém není. Po menší úpravě se dá v pohodě namontovat, ovládám i sklopení kamery dolů. Jen u tarotu je někdy problém s elektronikou (asi jak který kus). Na prodloužení podvozku jsem použil kousky polyše...
madduron

#4 Příspěvek od madduron »

Ahoj, můj první příspěvek zde na foru, snad neudělám nějakou botu :)
Jenom jsem se chtěl zeptat k tomu Tarotu a Phantomu. Jak moc složité je zapojit elektroniku gimbalu k phantomu.
Mám phantoma a rozmýšlím objednání Tarotu T-2D. Prodejce píše, že je to komplet a jediné co petřebuji je kabel TL68A10.
Koukal jsem co to je a je to kabel do USB u GoPro a na druhém konci jsou dva konektory, jeden s video signálem a druhý napájecí 5V.
To napájení je myšleno jak napájení gimbalu? Že by se napájel z baterky kamerky a ne z phantoma?
A ještě jeden dotázek. Píšeš že ovládáš i sklopení kamery. Používáš na to ovládání tu páčku co je na vysílači Phantoma z druhé strany?
Jak moc složité je to na zapojení, musí se pájet nebo je to přes konektory jenom zapojit?
DJI Phantom F300, GoPro 3+
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“