Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?
Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?
Odepsal jsem baterku v AKU nářadí. Nevím jak ale prostě odešla a už nejde nabít. Začal jsem pokukovat po nové, ale zjistil jsem že se vyrábí víc typů a já na to jsem docela antiznalec.
Našel jsem baterie bosch GSR 12VE-2 NiMH a baterie bosch GSR 12VE-2 NiCd. Ta první uvádí kapacitu 3000 mAh a ta druhá 2500mAh. Vždycky jsem měl za to že do nářadí je hlavně NiMH, tak co tam dělá NiCD? Co ta kapacita ?
Jak se chovat k takovým bateriím, aby se mi nestalo to samé? Je to drahá sranda odepsat si takhle baterku.
Našel jsem baterie bosch GSR 12VE-2 NiMH a baterie bosch GSR 12VE-2 NiCd. Ta první uvádí kapacitu 3000 mAh a ta druhá 2500mAh. Vždycky jsem měl za to že do nářadí je hlavně NiMH, tak co tam dělá NiCD? Co ta kapacita ?
Jak se chovat k takovým bateriím, aby se mi nestalo to samé? Je to drahá sranda odepsat si takhle baterku.
- PEO
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?
Já jsem to vyřešil starší v letadle už nepoužitelnou Lipolkou,krásně tam vlezla 
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
http://www.peomodel.websnadno.cz/
Nimh můžeš nabíjet kdykoliv , to znamená nezáleží na tom jestli je nabito zpola nebo uplně nebo třeba na 3/4 kapacity , kdežto nicd se zpravidla musí nechat vybít na nějakou hranici pak zase nabít až do plné kapacity , není dobré je dobíjet jak se zaschce , takže já používám třeba na RX a Tx jen Nimh. Každá baterie má své pro a proti , Nicd bývají většinou tvrdší...
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Nenapísal si aké náradie. NiMh nieje také náročné na údržbu. NiCd sú tvrdšie a znášajú väčšie zaťaženie, ale pre pohodlie by som išiel do NiMh. NiCd by si nabíjal dlho a NiMh môžeš dobíjať častejšie. NiCd má aj väčší samo vybíjacy efekt. (sú už v EU zakázané)
FrSky Tandem X20
Ani jeden z vás nemá pravdu. NiCd je mnohem odolnější než NiMH. Nabíjet lze kdykoliv, samovybíjení má menší, životnost má větší, spolehlivost rovněž.
NiCd má jen menší měrnou kapacitu a omezení používání kvůli jedovatému kadmiu.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsem dával repasovat do Fulgur Battmanu celkem 9 akubloku. Makita a Narex. Po dotazu zda zase NICD a nebo MIMH s skoro dvojnásobnou kapacitou, mi jejich technik řekl, jednoznačně NICD Cadnika, nic lepšího do Vašeho nářadí není a ani už nikdy nebude. Takže všude mám Sanyo Cadnica 1,7 a 1,9Ah. Zkoušel jsem je na procesorový nabíječce a mají ještě víc, než je deklarováno, takže žádný ležáky.
Ať si kdo chce plácá, že NICD jsou zakázaný, stačí se dojít kouknout do jakýkoliv modelářský prodejny, Gesu nebo Fulguru, mají tam plný regály NICD, hlavně těch Cadnica.
Jirka
Ať si kdo chce plácá, že NICD jsou zakázaný, stačí se dojít kouknout do jakýkoliv modelářský prodejny, Gesu nebo Fulguru, mají tam plný regály NICD, hlavně těch Cadnica.
Jirka
Nimh = pomsta ekoteroristů...... 
zdzd píše:Ani jeden z vás nemá pravdu. NiCd je mnohem odolnější než NiMH. Nabíjet lze kdykoliv, samovybíjení má menší, životnost má větší, spolehlivost rovněž.
Souhlasím.
Jde o to, že ten, ačkoli skutečně existuje, tak jeho vliv je pro běžného uživatele prakticky zanedbatelný a je měřitelný spíš laboratorně. Mnoho výrobců si však na tom postavilo marketingovou strategii, jako že ty jejich nikláky ten efekt nemají. Jenže zapomněli říct, že ve skutečnosti ho nemají v prakticky měřitelné podobě žádné.
Takže pokud někomu nikláky odejdou dříve než po slibovaných 500 až 1000 cyklech (a to je bohužel pravidlo) tak za to můžou spíš nevhodné režimy nabíjení/vybíjení. Tedy zejména jejich ukončování - čili jednak přebíjení a taky hluboké podvibíjení (v baterii často i přepólování). Jedno přepólování odebere víc kapacity než jakákoli kumulace domnělého paměťového efektu.
No, a levné aku nářadí má nabíječky nad kterými by člověk zaplakal.
Přece to všichni známe.
Asi tak je to.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 05.11.2013 13:53, celkem upraveno 2 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
radi5 píše:Nimh = pomsta ekoteroristů......
az na to ze nie je nicd ako nicd a nimh ako nimh
... ak si kupis lacny shit, celkom iste tam budu shitove nicd ktore nech robic co robis, po pol roku lahnu, budu mat sialene samovybijanie a bude skoda s nimi zapasit, lebo pred pouzitim budes nabijat
ak kupis lacny shit s nimh, tak ten nimh po pol roku rovnako lahne na uplnu stratu nabijaniashpnosti
... ze nicd samovybija menej ako nimh plati len ak sa porovvna kvalitny calnok so shotovym nimhom, kvalitne nimhy vydrzia rok nabite a po tom roku celkom krasne urobia cyklus, co o nicd neplati ... ak by aj bol dobry tak po roku v stave nabitia uz celkom zdravy nebude
nicd (tie kvalitne) su dobre do profi naradia kde su permanentne cyklovane a nabijane dobrou nabijackou (po nabiti studene), v tom rezime vydrzia vela, nimhy (stale hovorim o kvalitych clankoch) sa hodia do amaterskeho naradia ktore odpociva nabite a dolezite je aby sa po mesiaci dalo pouzit bez nutnosti nabijania ... znova plati ze potrebiju dobru nabijacku ktora ich nebude smazit, plati to este viac ako u nicd, ktore sa daju s vyhodou nabijat tricle chargingom, takze visia napichnute na nabijacke a ked treba tak sa naradie pouzije a zavesi sa naspet, u nimhov to celkom dobre nejde, pretoze tricle charging trva asi tak 3x dlhsie, alebo aj viac
nahod tam liony a po ftakach
... ak si kupis lacny shit, celkom iste tam budu shitove nicd ktore nech robic co robis, po pol roku lahnu, budu mat sialene samovybijanie a bude skoda s nimi zapasit, lebo pred pouzitim budes nabijat
ak kupis lacny shit s nimh, tak ten nimh po pol roku rovnako lahne na uplnu stratu nabijaniashpnosti
... ze nicd samovybija menej ako nimh plati len ak sa porovvna kvalitny calnok so shotovym nimhom, kvalitne nimhy vydrzia rok nabite a po tom roku celkom krasne urobia cyklus, co o nicd neplati ... ak by aj bol dobry tak po roku v stave nabitia uz celkom zdravy nebude
nicd (tie kvalitne) su dobre do profi naradia kde su permanentne cyklovane a nabijane dobrou nabijackou (po nabiti studene), v tom rezime vydrzia vela, nimhy (stale hovorim o kvalitych clankoch) sa hodia do amaterskeho naradia ktore odpociva nabite a dolezite je aby sa po mesiaci dalo pouzit bez nutnosti nabijania ... znova plati ze potrebiju dobru nabijacku ktora ich nebude smazit, plati to este viac ako u nicd, ktore sa daju s vyhodou nabijat tricle chargingom, takze visia napichnute na nabijacke a ked treba tak sa naradie pouzije a zavesi sa naspet, u nimhov to celkom dobre nejde, pretoze tricle charging trva asi tak 3x dlhsie, alebo aj viac
nahod tam liony a po ftakach
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
zdzd píše:Ani jeden z vás nemá pravdu. NiCd je mnohem odolnější než NiMH. Nabíjet lze kdykoliv, samovybíjení má menší, životnost má větší, spolehlivost rovněž.
V celku máš pravdu až na to samovybíjanie. Dnes sú už moderné NiMh určite nemajú také samovybíjanie, ako NiCd (stačí sa pozrieť na Eneloopy) Inak si myslím že NiCd treba aj dobre naformátovať a majú pamäťový efekt. (potom sú v celku lepšie hlavne, ako prijímačovky v spalovákoch) NiMh nepoužívam v žiadnej aplikácii (možno v diaľkovom od TV) A o tých nabíjačkach je to čistá pravda. Na žhavenie mám toto:
FrSky Tandem X20
Žádný ekvivalent Enelopů ve velikosti SC nebo zkrácených SC (což je typická velikost článků v nářadí) se IMHO nedělá.
Určitě bych ještě doplnil životnost - většina NiMH článků se kterými jsem přišel do styku to má po nějakých 3 max 4 letech totálně za sebou. NiCD 1700SCR (kterými jsem repasoval původní NiCd články v akuvrtačce) jsou po osmi letech stále v pohodě. Už se sice nenabijí za 20, ale cca 40 minut (Tema si ohlídá sama) a kapacita šla taky trošku dolů, ale pro účely vrtačky zcela v pohodě a zjevně ještě vydrží.
A teprve nedávno jsem vyhazoval poslední žlutá tužková Sanyo Cadnica 475mAh, kupované za 15,50 DEM v DDR. Poslední roky byly používané už jen v tranzistoráku v dílně, ale i tak vydržely cca 25 let
.
Určitě bych ještě doplnil životnost - většina NiMH článků se kterými jsem přišel do styku to má po nějakých 3 max 4 letech totálně za sebou. NiCD 1700SCR (kterými jsem repasoval původní NiCd články v akuvrtačce) jsou po osmi letech stále v pohodě. Už se sice nenabijí za 20, ale cca 40 minut (Tema si ohlídá sama) a kapacita šla taky trošku dolů, ale pro účely vrtačky zcela v pohodě a zjevně ještě vydrží.
A teprve nedávno jsem vyhazoval poslední žlutá tužková Sanyo Cadnica 475mAh, kupované za 15,50 DEM v DDR. Poslední roky byly používané už jen v tranzistoráku v dílně, ale i tak vydržely cca 25 let
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
25 rokov to je výkon. Ale rádio má oproti vŕtačke minimálny odber aj tak si myslím, že to je dosť čo povedať.
FrSky Tandem X20
juraj.jurej píše:V celku máš pravdu až na to samovybíjanie. Dnes sú už moderné NiMh určite nemajú také samovybíjanie, ako NiCd (stačí sa pozrieť na Eneloopy) Inak si myslím že NiCd treba aj dobre naformátovať a majú pamäťový efekt. (potom sú v celku lepšie hlavne, ako prijímačovky v spalovákoch) NiMh nepoužívam v žiadnej aplikácii (možno v diaľkovom od TV) A o tých nabíjačkach je to čistá pravda. Na žhavenie mám toto:
Vcelku súhlasím, len ten pamäťový efekt sa naozaj preceňuje.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 05.11.2013 15:25, celkem upraveno 1 x.
juraj.jurej píše:25 rokov to je výkon. Ale rádio má oproti vŕtačke minimálny odber aj tak si myslím, že to je dosť čo povedať.
Prečo? Ja mám tiež 20 rokov staré tužkové nikláky VARTA AcuPlus 750mAh, ktoré stále ešte utiahnu v dielni walkmana (nemá vstup pre adaptér a tak to riešim takto keď na ňom počúvam pri práci staré kazety).
Myslím, že Walkman vďaka motorčeku má odber trochu väčší ako rádio.