Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Rouballik

Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?

#1 Příspěvek od Rouballik »

Odepsal jsem baterku v AKU nářadí. Nevím jak ale prostě odešla a už nejde nabít. Začal jsem pokukovat po nové, ale zjistil jsem že se vyrábí víc typů a já na to jsem docela antiznalec.

Našel jsem baterie bosch GSR 12VE-2 NiMH a baterie bosch GSR 12VE-2 NiCd. Ta první uvádí kapacitu 3000 mAh a ta druhá 2500mAh. Vždycky jsem měl za to že do nářadí je hlavně NiMH, tak co tam dělá NiCD? Co ta kapacita ?

Jak se chovat k takovým bateriím, aby se mi nestalo to samé? Je to drahá sranda odepsat si takhle baterku.
PEO
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?

#2 Příspěvek od PEO »

Já jsem to vyřešil starší v letadle už nepoužitelnou Lipolkou,krásně tam vlezla :D
Přílohy
DSC05544.JPG
DSC05543.JPG
DSC05542.JPG
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
racek74
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od racek74 »

Nimh můžeš nabíjet kdykoliv , to znamená nezáleží na tom jestli je nabito zpola nebo uplně nebo třeba na 3/4 kapacity , kdežto nicd se zpravidla musí nechat vybít na nějakou hranici pak zase nabít až do plné kapacity , není dobré je dobíjet jak se zaschce , takže já používám třeba na RX a Tx jen Nimh. Každá baterie má své pro a proti , Nicd bývají většinou tvrdší...
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od juraj.jurej »

Nenapísal si aké náradie. NiMh nieje také náročné na údržbu. NiCd sú tvrdšie a znášajú väčšie zaťaženie, ale pre pohodlie by som išiel do NiMh. NiCd by si nabíjal dlho a NiMh môžeš dobíjať častejšie. NiCd má aj väčší samo vybíjacy efekt. (sú už v EU zakázané)
FrSky Tandem X20
zdzd

#5 Příspěvek od zdzd »

Ani jeden z vás nemá pravdu. NiCd je mnohem odolnější než NiMH. Nabíjet lze kdykoliv, samovybíjení má menší, životnost má větší, spolehlivost rovněž.

NiCd má jen menší měrnou kapacitu a omezení používání kvůli jedovatému kadmiu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

Teď jsem dával repasovat do Fulgur Battmanu celkem 9 akubloku. Makita a Narex. Po dotazu zda zase NICD a nebo MIMH s skoro dvojnásobnou kapacitou, mi jejich technik řekl, jednoznačně NICD Cadnika, nic lepšího do Vašeho nářadí není a ani už nikdy nebude. Takže všude mám Sanyo Cadnica 1,7 a 1,9Ah. Zkoušel jsem je na procesorový nabíječce a mají ještě víc, než je deklarováno, takže žádný ležáky.
Ať si kdo chce plácá, že NICD jsou zakázaný, stačí se dojít kouknout do jakýkoliv modelářský prodejny, Gesu nebo Fulguru, mají tam plný regály NICD, hlavně těch Cadnica.
Jirka
radi5

#7 Příspěvek od radi5 »

Nimh = pomsta ekoteroristů...... :wink:
VTjr

#8 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Ani jeden z vás nemá pravdu. NiCd je mnohem odolnější než NiMH. Nabíjet lze kdykoliv, samovybíjení má menší, životnost má větší, spolehlivost rovněž.

Souhlasím. :!: Správně vyvracíš ty mýty kolem NiCd/NiMH a hlavně tolik omílaný nesmysl, kterým je paměťový efekt. :wink:
Jde o to, že ten, ačkoli skutečně existuje, tak jeho vliv je pro běžného uživatele prakticky zanedbatelný a je měřitelný spíš laboratorně. Mnoho výrobců si však na tom postavilo marketingovou strategii, jako že ty jejich nikláky ten efekt nemají. Jenže zapomněli říct, že ve skutečnosti ho nemají v prakticky měřitelné podobě žádné. :mrgreen:
Takže pokud někomu nikláky odejdou dříve než po slibovaných 500 až 1000 cyklech (a to je bohužel pravidlo) tak za to můžou spíš nevhodné režimy nabíjení/vybíjení. Tedy zejména jejich ukončování - čili jednak přebíjení a taky hluboké podvibíjení (v baterii často i přepólování). Jedno přepólování odebere víc kapacity než jakákoli kumulace domnělého paměťového efektu.
No, a levné aku nářadí má nabíječky nad kterými by člověk zaplakal. :cry: Většinou usměrňovač s předřadným odporem a dvěma indikačními LED - aby to aspoň působilo navenek, že je tam nějaká elektronika :lol: V kombinaci s tím, že i ty články v nich jsou ty nejhorší průmyslové šunty, se tak nelze divit, že po pár cyklech začnou ty akupacky slábnout. :cry:
Přece to všichni známe. :wink: Dovrtáme, došroubujeme a dáme na nabíječku přes noc (přebíjení zaručené), nebo šroubujeme, ale už to dobře netahá, jenže přece musíme dotáhnout ten poslední šroubek :x - tak pár článků skončí přepólovaných, a pak to ještě to hodíme do kufru a nabijeme za týden = pohroma. :roll:
Asi tak je to. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 05.11.2013 13:53, celkem upraveno 2 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

radi5 píše:Nimh = pomsta ekoteroristů...... :wink:

:lol: :mrgreen:
igorb

#10 Příspěvek od igorb »

az na to ze nie je nicd ako nicd a nimh ako nimh

... ak si kupis lacny shit, celkom iste tam budu shitove nicd ktore nech robic co robis, po pol roku lahnu, budu mat sialene samovybijanie a bude skoda s nimi zapasit, lebo pred pouzitim budes nabijat

ak kupis lacny shit s nimh, tak ten nimh po pol roku rovnako lahne na uplnu stratu nabijaniashpnosti

... ze nicd samovybija menej ako nimh plati len ak sa porovvna kvalitny calnok so shotovym nimhom, kvalitne nimhy vydrzia rok nabite a po tom roku celkom krasne urobia cyklus, co o nicd neplati ... ak by aj bol dobry tak po roku v stave nabitia uz celkom zdravy nebude

nicd (tie kvalitne) su dobre do profi naradia kde su permanentne cyklovane a nabijane dobrou nabijackou (po nabiti studene), v tom rezime vydrzia vela, nimhy (stale hovorim o kvalitych clankoch) sa hodia do amaterskeho naradia ktore odpociva nabite a dolezite je aby sa po mesiaci dalo pouzit bez nutnosti nabijania ... znova plati ze potrebiju dobru nabijacku ktora ich nebude smazit, plati to este viac ako u nicd, ktore sa daju s vyhodou nabijat tricle chargingom, takze visia napichnute na nabijacke a ked treba tak sa naradie pouzije a zavesi sa naspet, u nimhov to celkom dobre nejde, pretoze tricle charging trva asi tak 3x dlhsie, alebo aj viac

nahod tam liony a po ftakach :mrgreen:
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od juraj.jurej »

zdzd píše:Ani jeden z vás nemá pravdu. NiCd je mnohem odolnější než NiMH. Nabíjet lze kdykoliv, samovybíjení má menší, životnost má větší, spolehlivost rovněž.

V celku máš pravdu až na to samovybíjanie. Dnes sú už moderné NiMh určite nemajú také samovybíjanie, ako NiCd (stačí sa pozrieť na Eneloopy) Inak si myslím že NiCd treba aj dobre naformátovať a majú pamäťový efekt. (potom sú v celku lepšie hlavne, ako prijímačovky v spalovákoch) NiMh nepoužívam v žiadnej aplikácii (možno v diaľkovom od TV) A o tých nabíjačkach je to čistá pravda. Na žhavenie mám toto:
Přílohy
P6050266.JPG
FrSky Tandem X20
Jiri

#12 Příspěvek od Jiri »

Žádný ekvivalent Enelopů ve velikosti SC nebo zkrácených SC (což je typická velikost článků v nářadí) se IMHO nedělá.
Určitě bych ještě doplnil životnost - většina NiMH článků se kterými jsem přišel do styku to má po nějakých 3 max 4 letech totálně za sebou. NiCD 1700SCR (kterými jsem repasoval původní NiCd články v akuvrtačce) jsou po osmi letech stále v pohodě. Už se sice nenabijí za 20, ale cca 40 minut (Tema si ohlídá sama) a kapacita šla taky trošku dolů, ale pro účely vrtačky zcela v pohodě a zjevně ještě vydrží.
A teprve nedávno jsem vyhazoval poslední žlutá tužková Sanyo Cadnica 475mAh, kupované za 15,50 DEM v DDR. Poslední roky byly používané už jen v tranzistoráku v dílně, ale i tak vydržely cca 25 let :-).
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od juraj.jurej »

25 rokov to je výkon. Ale rádio má oproti vŕtačke minimálny odber aj tak si myslím, že to je dosť čo povedať.
FrSky Tandem X20
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

juraj.jurej píše:V celku máš pravdu až na to samovybíjanie. Dnes sú už moderné NiMh určite nemajú také samovybíjanie, ako NiCd (stačí sa pozrieť na Eneloopy) Inak si myslím že NiCd treba aj dobre naformátovať a majú pamäťový efekt. (potom sú v celku lepšie hlavne, ako prijímačovky v spalovákoch) NiMh nepoužívam v žiadnej aplikácii (možno v diaľkovom od TV) A o tých nabíjačkach je to čistá pravda. Na žhavenie mám toto:

Vcelku súhlasím, len ten pamäťový efekt sa naozaj preceňuje. :wink: Jeho vplyv je pre užívateľa prakticky nepodstatný, dá sa síce zmerať laboratórne, ale navyše po jednom jedinom cykle plného vybitia/nabitia sa to vráti do pôvodného stavu - čiže sa to nekumuluje, ako sa väčsinou strašilo v marketingových kecoch. Pokles kapacity a životnosti oproti deklarovanej býval spôsobený všetkými možnými príčinami, ale pamäťovým efektom až kdesi na tom najposlednejšom mieste. :lol:
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 05.11.2013 15:25, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

juraj.jurej píše:25 rokov to je výkon. Ale rádio má oproti vŕtačke minimálny odber aj tak si myslím, že to je dosť čo povedať.

Prečo? Ja mám tiež 20 rokov staré tužkové nikláky VARTA AcuPlus 750mAh, ktoré stále ešte utiahnu v dielni walkmana (nemá vstup pre adaptér a tak to riešim takto keď na ňom počúvam pri práci staré kazety).
Myslím, že Walkman vďaka motorčeku má odber trochu väčší ako rádio.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“