Bezletové zóny ve firmware řídících desek multikoptér

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
Drondys

Bezletové zóny ve firmware řídících desek multikoptér

#1 Příspěvek od Drondys »

I když to bylo zmíněno formou stručných odkazů v jiném tématu viz tento odkaz tak si to dle mého názoru zaslouží samostatné téma.

Ne není to vtip, ale první krok jednoho z nejznámějších výrobců, který do svého nového firmware připravuje funkci bezletových zón zatím do firmware pro DJI Phantom 2 viz tento odkaz a viz demostrační video níže.

Nový firmware má obsahovat bezletové zóny, které by měly zabránit létání v předdefinovaných zónách jenž budou definovány po celém světě. Video ukazuje demostrace toho jak si ony bezletové zóny představuje DJI přičemž dle zatím jen stručných popisů bude DJI při stanovování těchto bezletových zón zřejmě vycházet z mezinárodních předpisů ICAO.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ebXsTUtUwlA[/youtube]

Pokud k tomu máte někdo nějaké dotazy tak je směrujte především na DJI což ostatně na té stránce i sám DJI navrhuje viz citace.

DJI píše:If you have any questions or suggestions about this function or the No FLY Zones list, feel free to send us an email (flysafe@dji.com).
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

Re: Bezletové zóny ve firmware řídících desek multikoptér

#2 Příspěvek od Jindra_S »

Tak tohle je velmi pěkné a přijde mi to i užitečné.
A tak mě napadá - nestálo by za to udělat (nejlépe shora) posvěcenou aplikaci pro telefon, kdy bych došel na místo, pomocí GPS bych zjistil souřadnice, velikost a váhu modelu a uvedlo by mi to zda a do jaké výšky mohu lítat?
-
JMalik

#3 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:...........Nový firmware má obsahovat bezletové zóny.............

Co si představuješ pod pojmem "bezletová zóna"?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Drondys

#4 Příspěvek od Drondys »

Jindra_S píše:A tak mě napadá - nestálo by za to udělat (nejlépe shora) posvěcenou aplikaci pro telefon, kdy bych došel na místo, pomocí GPS bych zjistil souřadnice, velikost a váhu modelu a uvedlo by mi to zda a do jaké výšky mohu lítat?

Tak třeba něco podobného vznikne jako doplněk v rámci toho projektu od DJI a možná by to v budoucnu mohlo být buď volně ke stažení pro ostatní nebo alespoň volně přístupné jako on-line webová aplikace od DJI čímž by se DJI ještě více zviditelnil. Podle toho co píše DJI má specifikace těch bezletových zón zřejmě vycházet z mezinárodních předpisů ICAO.
Drondys

#5 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Co si představuješ pod pojmem "bezletová zóna"?

Na to se neptej mě, ale mrkni spíš na to video, ve kterém jsou částečně uvedeny určité demonstrace toho jak si to představuje DJI a na případné podrobnosti se už ptej přímo u DJI. Podle toho co píše DJI má specifikace těch bezletových zón zřejmě vycházet z mezinárodních předpisů ICAO.
JMalik

#6 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:...... Podle toho co píše DJI má specifikace těch bezletových zón zřejmě vycházet z mezinárodních předpisů ICAO.

Bezletová zóna je buď trvalého charakteru, nebo je vyhlášená dočasně.
Ty dočasné tam samozřejmě nemohou být a ty trvalé jsou konkrétně u nás třeba ty kolečka kolem Temelína, radaru Sedlec-Prčice, chemičky Litvínov .......
Takže si můžeš udělat představu co to řeší a i tak kolik by to asi zabralo úložného místa paměti pro celosvětové řešení:wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Pepiks

#7 Příspěvek od Pepiks »

Ještě že je to u multikoptér.Zatím si myslím ,že do modelů letadel se nikdo nesere nad 20 kilo.Já si budu lítat kde chci a jak chci, kromě obydlených prostorů, jaderných elektráren, a velkých letišť.
Drondys

#8 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Bezletová zóna je buď trvalého charakteru, nebo je vyhlášená dočasně. Ty dočasné tam samozřejmě nemohou být a ty trvalé jsou konkrétně u nás třeba ty kolečka kolem Temelína, radaru Sedlec-Prčice, chemičky Litvínov ...Takže si můžeš udělat představu co to řeší a i tak kolik by to asi zabralo úložného místa paměti pro celosvětové řešení :wink:

Zřejmě ses na to ani nepodíval. DJI k tomu píše zatím následující:

DJI píše:These zones include airports worldwide and have been divided into two types, A and B. For a full explanation of the difference between the categories, see the following video. You can also view a full list of places included in each category in the list below.

V mapě co je k tomu na webu DJI jsou zatím jako bezletové zóny v ČR uvedeny pouze kružnice okolo některých letišť. Takže z toho lze usoudit, že by to mělo primárně řešit právě nelétání v blízkosti těchto na mapě vyznačených letišť.
Pepiks

#9 Příspěvek od Pepiks »

Pro JIrka A. Jestli se ti nelíbí , že jsem použil slovo n....e tak se omlouvám.Ale nemám rád když mě někdo radí, co můžu a nemohu dělat jako DJI nebo ICAO.Já vím přesně co si můžu, a nemohu dovolit.A tak se taky chovám.
JMalik

#10 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:..........Zřejmě ses na to ani nepodíval. DJI k tomu píše zatím následující:

.........V mapě co je k tomu na webu DJI jsou zatím jako bezletové zóny v ČR uvedeny pouze kružnice okolo některých letišť. Takže z toho lze usoudit, že by to mělo primárně řešit právě nelétání v blízkosti těchto na mapě vyznačených letišť.

Podíval jsem se na to.
Chce to hlavně si ujasnit, co je to bezletová zóna. To rozhodně není to kolečko okolo některých letišť.
gardenroute

NAZA a "No FLY Zones"

#11 Příspěvek od gardenroute »

Zatím jsou to jen letiště kategorie A a B, jak se o tom od rána diskutuje (třeba na RCG nebo PP), zatím to neřeší vojenské prostory a režimová zakázaná území (s omezeným letovým prostorem), často jiného tvaru, než je kružnice. Nicméně takové mapy jsou dnes zpracovány v digitálních letových příručkách v podobě aplikací (pro piloty velkých letadel) pro iPhone i Android za pár desítek dolarů, je jen otázka času pro zdokonalení.
Tato technologie umí i projekci varování jak do mobilní aplikace (u Vision verzí), tak do iOSD systému od DJI (zatím jen pro některé stroje).
Není to tedy nic nového (možná pro Vás tady), měli by jste ale vědět, že od určitého firmware byla tato technologie implementována již od loňska ve Phantomu 1, kde zabraňovala létat např. na Náměstí Nebeského klidu (Tian'anmen Guangchang), v Pekingu (motivace je jasná), a jen se čekalo, kdy se to dotáhne do podoby, takto přijatelné i v západním světě.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
JMalik

#12 Příspěvek od JMalik »

Pepiks píše:.....Já si budu lítat kde chci a jak chci, kromě obydlených prostorů, jaderných elektráren, a velkých letišť.....
......nemám rád když mě někdo radí, co můžu a nemohu dělat jako DJI nebo ICAO.Já vím přesně co si můžu, a nemohu dovolit

To jsi jenom nepochopil současnou situaci. Nevím např. co považuješ např. za "velké" letiště , ale těch letových omezení je ve vzdušném prostoru ČR ( pokud létáš tady) dost jiných, po celé ploše a některé by bylo dobré dodržovat.
Když to konkrétně rozebereme, tak s dvacetikilovým modelem v zakázaném prostoru Temelína nedokážeš napáchat nic podstatného. Když s tím ale poletíš jinde kde nemáš být ( např. aktivovaný vojenský koridor nízkého navádění), tak můžeš způsobit škody v desítkách mega.
Drondys

#13 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Podíval jsem se na to. Chce to hlavně si ujasnit, co je to bezletová zóna. To rozhodně není to kolečko okolo některých letišť.

Připomínky k té funkci i k seznamu těch bezletových zón přijímá DJI na adrese flysafe@dji.com. Takže pokud k tomu máš své připomínky směruj je především tam.

Já to beru prostě tak, že DJI vzalo určité zóny okolo vybraných letišť zčásti vyplývající z přepisů ICAO a ze svého vlastního pohledu je povýšilo na pro DJI bezletové zóny. DJI to v tomto ohledu dle mého názoru bere z pohledu leteckých předpisů zcela neznalých uživatelů, kteří i do budoucna budou zřejmě v okruhu majitelů těchto strojů jednoznačně převažovat a řada z nich vůbec ani nemá ochotu se s nějakými leteckými předpisy blíže seznamovat a tak se DJI raději snaží implicitně zavést tuto funkcionalitu, která by to byť jen z malé části mohla určitým způsobem řešit.
gardenroute

#14 Příspěvek od gardenroute »

No možná by jste si to pře vlastními závěry mohli pořádně nastudovat, DJI tam má několikastupňové poměrně sofistikované zásahy typu od varování, přes aktivní snížení letové výšky, až po nouzové automatické přistání, přesně jak jsou jednotlivé omezené či zakázané prostory postaveny. Já bych je nepodceňoval.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JirkaA »

I kdyby to bylo jen zhruba a vektorově, bude to v celém světě dost slušný objem dat a docela náročné na výpočetní výkon procesoru v jednotce. Ale jako výzva pro programátory dost dobrý ..
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“