Pomalu se pouštím do prvotních návrhů samokřídla a dostávám se k problému ohledně polohy těžiště.
Vycházím ze dvou grafických metod, respektive na jedné, která se liší konečným "výpočtem".
AS jsem zvolil v 25% hloubky (možná to bude chtít 20%)
Horní obrázek vychází ze stanovení SAT koncové části křídla a kořenové části křídla. Konečná poloha těžiště je stanovena na základě poměru plochy koncové a kořenové části. Těžiště mi vyšlo v 28,5% hloubky.
Dolní obrázek vychází ze stanovení SAT koncové a kořenové části. Na tomto základě je stanoveno "fiktivní" křídlo (červená) a stanovení těžiště tohoto křídla (opět 25% SAT) V tomto případě vyšlo těžiště v 24,5% hloubky.
Šel jsem správným směrem, nebo jsem naprosto vedle?
Rozpětí koncové části 1000mm, kořenové části 500mm, hloubka koncového žebra 250mm, středního 400mm, kořenového 500mm. Předsazení náběžky vůči kořenovému žebru: Koncové -450mm, středové +150mm.
Výpočet těžiště samokřídla
Re: Výpočet těžiště samokřídla
Nevím jaké jsou vzorce na výpočet těžiště, ale můžeš si to naťukat do http://home.arcor.de/d_meissner/schwerp.htm (první nebo druhý program) a uvidíš jestli tvůj výpočet je podobný tomu z programu. 
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Re: Výpočet těžiště samokřídla
Tak jsem se trefil... tady to vyhodilo 28% teď ještě nějaká těžištní zásoba