Kam s anténou Rx v lodi

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
rakos
Kontaktovat uživatele:

Kam s anténou Rx v lodi

#1 Příspěvek od rakos »

Zdravim přátelé, nerudovská otázka - kam s ním (s ní) v lodi. Pásmo 40 Mhz

V zadní části lodi mám Rx a napojené servo kormidla a regulátor. V blízkosti mám v palubě zalepenou samici konektoru Gold 2mm.

Od konektoru vede kousel lanka, cca 5cm, kam se přiletuje konec původní antény, co kouká z přijimače.

Anténu venku tvoří ocelový prut "nějaké" délky, který má zaletovaného samce stejného konektoru. Anténa se zasune a je to v pohodě.

OTÁZKA zní, co s původní anténou u přijimače. Odštípnou ji a nechat jen tak 10 cm na naletování na ten vývod anténí - to se mi zdá

brutální. Sice by vznikla délka jako původní antény +- Anebo ji nechat stočenou vedle přijimače a jen ten konec původní antény naletovat

na ten vývod na palubu. Co bude dělat ta stočená anténa vedle přijimače ?? Doufám, že nic :-) Třeba aby to nebylo náchylnější na rušení

od motorů, (samozřejmě řádně odrušené) Přijimač Futaba R136F a vysilač Laser 6. V letadle to chodilo až do nevidim.

Takže otázka - nechat anténu nebo ji odštípnout?.... dík za odpovědi - rakos :)
SKAY
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam s anténou Rx v lodi

#2 Příspěvek od SKAY »

sssdsfsgv.JPG
jajimel podel palubý dokola natazenou v jet staru 40 hitech pak 35 graupner nikdy to nicemu nevadilo

pak jsem ji zkratil a tu delku zkraceni na hradil ocel stru nou pro jistotu / se vlel v lodi/ a spojene cokoladou k vuli vyndani struny
Bořík

#3 Příspěvek od Bořík »

Už se to tu probíralo .... viewtopic.php?f=39&t=17629&start=0
Někde jsem viděl, že se na navinutí antény dodával i kus plastu. Anténa se navíjela tak, že se přehnula na polovinu a to přenutí na konci se zaháklo za výstupek a oba konce ( jak ten volný, tak i ten, co končil v přijímači ) se souběžně navíjely na ten kousek plastu. Až to zkrácení stačilo, tak se ty oba konce zasunuly do zářezů na konci toho plastu a přelepilo se to lepicí páskou ( nebo stáhlo do smršťovačky ), aby se to nerozmotalo.
Asi to na kvalitě signálu nepřidá, ale nezaznamenal jsem v několika lodích žádné rušení. Nebo jsem ani anténu nezkracoval - do trupu jsem vložil plastovou trubičku ( od táhla bowdenu ) a tu trubičku přilepil těsně pod palubu dokola trupu - aby byla co nejdál od reglecu, serv a silových vodičů.
JosefSvejk

#4 Příspěvek od JosefSvejk »

Já mám v loďce na zkráceném anténním kabelu konektor 2mm, kdybych chtěl přijímač přendat třeba do letadla. Nikdy jsem to ale už z lodičky nevyndal, na 40 MHz mám už jen tu loďku a autíčko. Já jsem pro ustřižení kablíku (opravit zpět se to v pohodě dá).
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od rdubsik »

Já mám anténu (40Mhz) "stočenou" v trupu a konec připájený na zábradlíčko z měděného drátu. S dosahem nikdy problém nebyl, lodička má 50 cm, takže se s ní žádné velké dálky jezdit nedají.
http://www.rcalbum.cz/fotka?id=1656-lod&photo=7782&line=14590168655094
rakos
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od rakos »

... tak vidim, že s tim asi nebude problém, když ji stočím a konec napojim na vývod na palubu a zasunu prut 50 cm

tak dík za odpovědi :idea:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

Jo, stocit, ale bifilarne, jinak ti to stoceni podstatne zkrati antenu (bude jen od prijimace po ten smotek) a tim i dosah...
jyrry.webnode.cz
rakos
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od rakos »

to jirry - ano, jak se tu o tom mluvilo, přeložit ji v polovině a navíjet a nechat jen nejnutnější kousek na napojení vývodu a kousek do Rx

to rdubsík - vidim to, a myslím, že snad u AC motorů není to rušení tak velké, pokud vůbec je. Absence uhlíků a jiskření.
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Symplex »

Zdravím všechny. Jak řešíte anténu přijímače 40 MHz u plachetnice. Napadlo mě jediné řešení - natáhnout anténu po stěžni. Jaké je standartní řešení. Děkuji.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od rakos »

to Symplex - no na Monice jsem měl anténu vyvedenou z trupu pod stěžněm a přichycenou na stěžni. Byl přes metr dlouhý

tak to bylo ideální. Nevím, jaké by mělo být standartnější řešení pro 40 Mhz. :)
ivo.lhotan

#11 Příspěvek od ivo.lhotan »

Já používám plastovou trubici antény vyvedenou přez palubu.Kablík antény je provlečený vnitřkem trubičky ven.Délka trubičky je cca 40 cm.http://rchobbyracing.cz/HPIZ149?keyword ... cription=1
Naposledy upravil(a) ivo.lhotan dne ned 27.03.2016 11:39, celkem upraveno 1 x.
ivo.lhotan

#12 Příspěvek od ivo.lhotan »

PB255044 – kopie.JPG
SKAY
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od SKAY »

symplex na zadni ci bocni steh /vazak/ / mitji na volno ci smycku dole pokud se neco uvolni at si ji zbytecne neurves ale jeto jen kablik.....nebo na stežen je to jedno pokud neni hlinikový ci uhlikový
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Symplex »

Díky za rady.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“