Přistávací světlo v náběžné hraně křídla konstrukčního model

Diskuze o modelech o rozpětí nad 2metry. Toto doporučení berte s rozumem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
smolpachol

Přistávací světlo v náběžné hraně křídla konstrukčního model

#1 Příspěvek od smolpachol »

Dobrý večer.
Stavím si podle plánu pana Fary motorového větroně RF-5 s tím, že bych tam chtěl (velice) přistávací světlo v náběžné hraně křídla.
Protože náběžná hrana křídla je balsová+smrk, hrana křídla tímto světlem bude přerušená.
Můžete mi prosím poradit, jak tuto pro mne zapeklitou dírku vyřešit?
Hledal jsem, hledal, nic nenašel. Asi nemám ten správný výraz.
Představuji si to tak, že udělám ještě za světlo jednu náběžnou lištu nebo spíše udělám z balzy mezi žebry až po pásnice křídla kus, který zabrousím do profilu křídla.
Nebo máte jiný nápad?
Děkuji za odpovědi.
guchar

Re: Přistávací světlo v náběžné hraně křídla konstrukčního m

#2 Příspěvek od guchar »

Obrázek

Z mého pohledu to vypadá jako skříň - krabička vlepená mezi dvě žebra (s upravenou roztečí).

A ještě "Osvětlení modelu" (ale řešení pro konstrukční křídlo jsem tam nenašel)
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=63960
semo

#3 Příspěvek od semo »

smolpachol píše:Představuji si to tak, že udělám ještě za světlo jednu náběžnou lištu

Takhle bych si to taky představoval - za přerušenou náběžnou lištu přidat vyztužení - mohlo by jít od žebra k žebru a v koutech pro dobrý pocit dát trojuhelníčky balzy. Podle toho malého plánu se zdá, že přední část potahu je balzová. Takže vyztužení za světelem musí být do výšky profilu, aby se mohlo přilepit k tomu balsovému potahu. Je to důležitý konstrukční prvek - nábažná hrana, tuhý potah a nosník dohromady tvoří takovou trubku, která zabraňuje kroucení křídla ("torzní skříň"). Takže jen na tohle bych dával pozor.

smolpachol píše:nebo spíše udělám z balzy mezi žebry až po pásnice křídla kus, který zabrousím do profilu křídla.

Vyplňovat prostor mezi žebry až po nosník balzou mi připadá, že by bylo zbytečně těžké.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
smolpachol

#4 Příspěvek od smolpachol »

Ano, pásnice, tuhý potah a náběžná lišta tvoří konstrukční celek, právě proto se ptám, jak na to.
Nikdy jsem náběžnou lištu nepřerušoval otvory, proto s tímhle prvkem nemám zkušenosti. Kdyby však dobrosrdečný člen RCmánie našel obrázek k tomuhle tématu, rád bych se podíval na podrobnosti.
Je pravdou, že jsem něco našel sám, byl to frézovaný kus s částí profilu, ale z něj nebylo poznat, jak hluboko zasahuje do torzní skříně křídla.
Samozřejmě obzvlášť děkuji za pohotovou odpověď.
Přesto ještě počkám na návrhy dalších konstruktérů.
Shorty

#5 Příspěvek od Shorty »

Měl jsem od Fary Cessnu 177. Tam je křídlo skoro stejně udělaný. Prostě jsem ve vzdálenosti akorát jak jsem si představoval udělal z 5 balsy příčku mezi žebry, dobrousil do profilu a po zabudování světla potáhl balsou. Potom jsem odřízl potřebnej kus náběžky. Je to pevný dost.
Jen pro zajímavost: Dal jsem tam mikrospínač a ten sepnul světlo v momentě,kdy se vysunuly vztlaky.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
smolpachol

#6 Příspěvek od smolpachol »

Díky za odpověď, světlo se rozsvítí v okamžiku vytaženého podvozku. A vytažených spoilerů
Shorty

#7 Příspěvek od Shorty »

Dělat celej kus z balsy je zbytečný, ale pokud bys to přeci jen udělal, tak počítej a s dovážením druhýho křídla.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
smolpachol

#8 Příspěvek od smolpachol »

Děkuji za rady
semo

#9 Příspěvek od semo »

No, žádná věda to nebude. Ani bych tam nehledal skrytou past. Prostě improvizace s přihlédnutím k funkci té torzní skříně.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Větší motorové modely“