Motor pro upoutanou polomaketu
Motor pro upoutanou polomaketu
Zdravím vespolek,
ze staromilství a nostalgie si chci postavit Farovu polomaketu P-51 Mustang a při výběru motorů jsem narazil na dilema jaký motor použít jestli Modelu Junior 2 a nebo starou vyšeptanou Jenu 2,5-ku byť stále dobře staruje a spolehlivě běhá, ale ten výkon už není co býval. Na druhou stranu Junior dvojka by měl být asi výkonnější, ale je to jankovitá potvora která se rukou blbě startuje. Oba motory jsou detoňáky. Tak přemýšlím co tam dát nebo spíše který motor je výkonnější aby to našponovalo 16 m dráty. Poraďte jaké kdo máte zkušenosti. Děkuji
ze staromilství a nostalgie si chci postavit Farovu polomaketu P-51 Mustang a při výběru motorů jsem narazil na dilema jaký motor použít jestli Modelu Junior 2 a nebo starou vyšeptanou Jenu 2,5-ku byť stále dobře staruje a spolehlivě běhá, ale ten výkon už není co býval. Na druhou stranu Junior dvojka by měl být asi výkonnější, ale je to jankovitá potvora která se rukou blbě startuje. Oba motory jsou detoňáky. Tak přemýšlím co tam dát nebo spíše který motor je výkonnější aby to našponovalo 16 m dráty. Poraďte jaké kdo máte zkušenosti. Děkuji
Re: Motor pro upoutanou polomaketu
Na uputancoch ta vykon v podstate nezaujima, dolezity je tocivy moment, takze volil by som vecsi objem. Skus na to dat prislusnu vrulu (8x4 alebo 9x4?) a zmeraj otacky ... aby si zistil ci ta vyjazdena Jena nema nejake zajacie umysly smer modelarske nebicko. Inak urcite je lepsi aj menej vykonny motor ktory vies udrzat v stabilnom chode na povedzme 90% ako vykonna bestia ktora ti bude 3/4 letu kaslat lebo nejde nastelovat
... este porovnaj vahy, aby si ten model nezabil nejakym tazitkom v cumaku, treba si uvedomit ze Farove modely su v drvivej vecsine nepostavitelne beznym smrtelnikom, lebo on tak trochu puzival naozajstnu balzu a nie to co clovek dostane ako standard :- ))) takze na vahe je treba setrit setrit setrit :- ))) potom to zrazu zacne lietat tak ako ma
... este porovnaj vahy, aby si ten model nezabil nejakym tazitkom v cumaku, treba si uvedomit ze Farove modely su v drvivej vecsine nepostavitelne beznym smrtelnikom, lebo on tak trochu puzival naozajstnu balzu a nie to co clovek dostane ako standard :- ))) takze na vahe je treba setrit setrit setrit :- ))) potom to zrazu zacne lietat tak ako ma
- pert
- Kontaktovat uživatele:
sozda píše:Zdravím vespolek,
Nechci tě připravit o iluze ale z mládí si moc dobře pamatuju, že 16m struny 0,2mm našponovala jenom MVVS 2,5 detoňák. S tou Jenou jsem byl rád že to letělo jenom na 12m strunách. Jinak pěkná nostalgie. Ať to lítá.
P.
sozda píše:Zdravím vespolek,
je to cca 50 roků
Petr
Avalon57
-
JardaRůžička
Bez obav. Sice už hóódně let upoutance neprovozuji, ale s Jenama 2,5 (i 2 ccm) jsem se s nimi nalítal dost a dost. Lanka jsem měl vždycky 16 m a jedno éro mi na nich létalo (a dobře!) dokonce s 1,5 ccm Stryž.pert píše:Nechci tě připravit o iluze ale z mládí si moc dobře pamatuju, že 16m struny 0,2mm našponovala jenom MVVS 2,5 detoňák. S tou Jenou jsem byl rád že to letělo jenom na 12m strunách.
Já měl svůj první upoutanec Galaxii (asi stejně velká jako ten Mustang) a s jedenapůlkou MK-16 na 15m lankách mi to lítalo dobře, tah do lanek byl dostatečný a přemety to zvládalo. Později s dvaapůlkou MVVS 2,5D7 - to bylo úplně jiné maso.
Měl jsem v modelu i půjčenou Jenu 2,5D, ale MVVS-ka to byla úplně jiná třída, byla minimálně o 50% silnější.
A souhlasím s Igorem, na MVVS 2,5D7 jsme dávali dokonce i vrtule 9x4 (šedé Graupner NYLON 230/100 - ty byly nejlepší). Jenže ta D7-čka měla vůči dnešním spotřebním dvaapůlkam kratší fázi výfuku (nižší horní hranu okna), takže měly větší moment. Dnešní spotřební motory s ABC a 3-kanálovým Schnürle vyplachováním jsou víc do otáček, jen tam jsou schopny dodat ten jmenovitý výkon. To je ale pro akrobatického upoutance k ničemu.
Mimo jiné, otázka, dá se dnes nějaká nová dvaapůlka vůbec koupit?
Jak zkrachovalo ASP, tak kde nic tu nic.
I když ta jejich ASP S-15 - to je malinkatý nízko zdvihový motor, nejspíš provrtaná původně dvojka nebo dokonce jedenapůlka, ten by se na velké vrtule asi taky nehodil. 
A souhlasím s Igorem, na MVVS 2,5D7 jsme dávali dokonce i vrtule 9x4 (šedé Graupner NYLON 230/100 - ty byly nejlepší). Jenže ta D7-čka měla vůči dnešním spotřebním dvaapůlkam kratší fázi výfuku (nižší horní hranu okna), takže měly větší moment. Dnešní spotřební motory s ABC a 3-kanálovým Schnürle vyplachováním jsou víc do otáček, jen tam jsou schopny dodat ten jmenovitý výkon. To je ale pro akrobatického upoutance k ničemu.
Mimo jiné, otázka, dá se dnes nějaká nová dvaapůlka vůbec koupit?
Jak zkrachovalo ASP, tak kde nic tu nic.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
To ze je motor prevrtany na velky priemer piestu a maly zdvih vobec neznamena ze ma moment posunuty do vyssich otacok, to je dane casovanim. Je to povera ktore vychadza z webra motorov z 80' rokov ktore boli vytunene do vysokych otacok, tam platilo ze velky zdvih netoci (vysoka rychlost piestu, dlhe drahy preplachu), takze na jednu stranu to plati, na druhu nie. Potom niekto "objavil" ze akrobat moze na velkom momente zarobit, tak s velkou slavou urobili "LS" verzie. No proste schizofrenia 80tych
Tak ale vzikli vyborne motory prevrtanim OS MAX XX FP (tie bez gulickovych lozisiek) na OS MAX XX+5 FP
Napriklad z klasickej uckarskej 5,6ccm OS MAX 35 FP vznikol prevrtanim 6,5ccm OS MAX 40 FP ktory mal so zmenou preplachovania z priecneho na vratne (dalsia povera ze vratne je len na vysoke otacky, zatial co deflektor na nizke) ... no takze vznikol asi najlepsi seriovy uckarsky akrobaticky motor konca storocia. To presne sa stalo aj v LA serii. Takze tam sa dalo vyberat velmi pekne, takze 15 FP bol motor s velkym momentom vo vahe 1,5ccm motora. 46LA (lahsia sestra 40LA) bola 7micka s vahou MVVS 5,6A alebo aj menej ... samozrejme vykonovo uplne niekde inde, lietal som to s 12" vrtulami
Podstata bolo konzervativne casovanie presne ako hovoris, nizky vyfuk.
To mi pripomina tie Farovske casy, ked si chalani robili SUMky nacpali do toho moderne MVVS 2,5 "s vykonom co ten model musi roztrhat" akurat ze to neletelo, lebo to casovanie vrulu 9x4 proste nezvladalo a ked sa tam dala vhodna vrtula 7x4 tak to sice ten vykon dostalo ale taka prd vrtula to ledva zdvihla zo zeme a potom ked uz to letelo tak sa to v tych otacka premenilo na delovu gulu .. proste MVVS ktora vyrastla na uputanych motoroch skoncila v ere D7 a vsetko novsie bolo uplne nepouzitelne (v uputancoch).
... teda az prisla 6,5 GRRT tu sme si nechavali prevrtavat na 8ccm a precasovat do pomala (ten vyfuk mal tak polovicnu vysku - a to zdvih bol vecsi) .. potom sa chytili nosa a zacali to predavat aj v R/C verzii, ale to uz vlak usiel a my sme "po" presli na americke Jetty a Nelsony lebo tie este aj tak boli lahsie ako ta 8micka po prevrtani :- )))) a to mali vecsi objem (0.51 vs 0.49)
Takze ja to vidim tak, nejaky motor do 80tych rokov bude asi dobry :- ))))))))))))))
Pokial nove, tak ja mam pocit ze OS MAX 15 LA sa este vyrabaju nie? to by mohlo ist, len to chce spravny vyfuk. Vzdy bolo treba zvecsit vyfukovu dieru aby to malo snahu kultivovane behat (tarokovat). Alebo potom na plne gule a zmierit sa s tym. To by na maketu stihacky v celku mohlo ist.
Tak ale vzikli vyborne motory prevrtanim OS MAX XX FP (tie bez gulickovych lozisiek) na OS MAX XX+5 FP
Napriklad z klasickej uckarskej 5,6ccm OS MAX 35 FP vznikol prevrtanim 6,5ccm OS MAX 40 FP ktory mal so zmenou preplachovania z priecneho na vratne (dalsia povera ze vratne je len na vysoke otacky, zatial co deflektor na nizke) ... no takze vznikol asi najlepsi seriovy uckarsky akrobaticky motor konca storocia. To presne sa stalo aj v LA serii. Takze tam sa dalo vyberat velmi pekne, takze 15 FP bol motor s velkym momentom vo vahe 1,5ccm motora. 46LA (lahsia sestra 40LA) bola 7micka s vahou MVVS 5,6A alebo aj menej ... samozrejme vykonovo uplne niekde inde, lietal som to s 12" vrtulami
Podstata bolo konzervativne casovanie presne ako hovoris, nizky vyfuk.
To mi pripomina tie Farovske casy, ked si chalani robili SUMky nacpali do toho moderne MVVS 2,5 "s vykonom co ten model musi roztrhat" akurat ze to neletelo, lebo to casovanie vrulu 9x4 proste nezvladalo a ked sa tam dala vhodna vrtula 7x4 tak to sice ten vykon dostalo ale taka prd vrtula to ledva zdvihla zo zeme a potom ked uz to letelo tak sa to v tych otacka premenilo na delovu gulu .. proste MVVS ktora vyrastla na uputanych motoroch skoncila v ere D7 a vsetko novsie bolo uplne nepouzitelne (v uputancoch).
... teda az prisla 6,5 GRRT tu sme si nechavali prevrtavat na 8ccm a precasovat do pomala (ten vyfuk mal tak polovicnu vysku - a to zdvih bol vecsi) .. potom sa chytili nosa a zacali to predavat aj v R/C verzii, ale to uz vlak usiel a my sme "po" presli na americke Jetty a Nelsony lebo tie este aj tak boli lahsie ako ta 8micka po prevrtani :- )))) a to mali vecsi objem (0.51 vs 0.49)
Takze ja to vidim tak, nejaky motor do 80tych rokov bude asi dobry :- ))))))))))))))
Pokial nove, tak ja mam pocit ze OS MAX 15 LA sa este vyrabaju nie? to by mohlo ist, len to chce spravny vyfuk. Vzdy bolo treba zvecsit vyfukovu dieru aby to malo snahu kultivovane behat (tarokovat). Alebo potom na plne gule a zmierit sa s tym. To by na maketu stihacky v celku mohlo ist.
Děkuji za podnětné připomínky, co se motorů týká tyto jediné dva mi zbyly, v učkách jsem kdysi měl D7, TRS-ku, ale i TONO 3,5 živená denaturákem s ricinem z apatyky a na 16 metrových lankách to létalo všechno dobře. Právě Jenu 2,5 či 2 (já to nikdy nepoznal která je která neboť mám jenom tu s modrou hlavou a sání řízené planžetou) a provozoval jsem ji v historikovi Nebezká raketa od pana Buška, kde spolehlivě tahala, ale v účkách jsem ji nikdy neměl proto ten dotaz. Dráty mám 13 m dlouhé tedy struny 0,3 mm ale ještě mi zbylo klubko pleteného lanka 0,35 mm, ze kterého jsem chtěl udělat nová lanka ty 16 metrové. A jak tady kolega psal, že pan Fara dělal z výběrové balzy tak tomu nevěřím. Stavěl jsem od Fary dost letadel a jediný zdroj balsy byl za socíku obchod Drobné zboží Cheb a tam prodávali někdy hrozné dřevo a lítalo mi všecho. Dokonce jsme s kamarádem stavěly placatou sumku S-199 já z tuzemáku on z balsy, váhově ji měl o trošku lehčí a s motory MVVS 2,5 D7 letaly úplně stejně. A vždy jsem se vešel do váhy jím udané. No jsem zvědavý jak bude lítat Mustang s Jenou, asi ji tam nakonec dám. Děkuji za názory
-
JardaRůžička
Pokud tu hlavu nikdo nepřehodil (což šlo), tak z výroby měly modrou hlavu 2 ccm.igorb píše:Právě Jenu 2,5 či 2 (já to nikdy nepoznal která je která neboť mám jenom tu s modrou hlavou
No, někdy se 2,5-ky v ramci jakési "generálky" předělávaly na dvojky, takže u starych, hodnĕ používanych motorů ta barva hlavy není určujíci, leda od nova. A tam opravdu platí že dvojky byly modré a dvaapúlky černé. Jinak ale dvojková vložka se da lehce rozeznat od dvaapůlkové. Dvaapůlkové měly v místĕ oken z vnějška takový plytký zápich, dvojkové ho neměly a navíc v sloupku mezi okny tam bylo vyraženo číslo "2".
A krom toho existovala i žhavící varianta dvaapůlky, spíš set pro přestavbu. Takovou jednu i soriginálnim RC karburátorem jednu mám.
A krom toho existovala i žhavící varianta dvaapůlky, spíš set pro přestavbu. Takovou jednu i soriginálnim RC karburátorem jednu mám.
Dovolím si pár poznámok. Ak si chce niekto z nostalgie postaviť účko, tak by som doporučil niečo jednoduchšie a odolnejšie, lebo treba počítať s haváriami, teda zo začiatku.
Ako motor by som radšej použil modelu 2ccm.
A na záver ma potešilo že som sa po dlhšej dobe stretol s igorovým obľúbeným výrazom delová guľa. :mrgreen:
A na záver ma potešilo že som sa po dlhšej dobe stretol s igorovým obľúbeným výrazom delová guľa. :mrgreen:
Jano Bubeník
Ještě se vrátím k rozlíšení těch motorů JENA 2/2,5. To jen pro jakousi osvětu.
Zde je fotka nové modré dvojky i s originálním RC karburátorem.
Zde jsou dvě fotky s černou hlavou, tedy asi obě původně dvaapůlky, ale jedna z nich má nepochybně dvojkový výbrus (ten hladký sloupek, ale číslo 2 je asi na jiné straně, takˇže není vidět): a dvaapůlka ho má se zápichem:
Jinak, já jsem se začal o motory vážně zajímat teprve v dobách, kdy ty Jeny u nás už v prodeji nebyly. Takže zkušenost s 2,0/2,5 mám, ale jen s půjčenými od starých kamarádů. Tedy s výjimkou Jeny jedničky - tu jsem měl svoji a lítal s ní s 1-kanálem i volně létajícím vrtulníkem Pirueta (mám ho funkční dodnes, ale už s motorem MVVS 1,5D).
A proč se tehdy přestavovali dvaapůlky na dvojky? - to přesně nevím.
Jedni mi tvrdili, že po vyběhání výbrusu dvaapůlky už prí není dobré ji znovu zatěžovat plným výkonem. A proto se na generálku doporučoval dvojkový výbrus, tedy degradace motoru už jen pro trénink, ne pro závody. Mne se nabízí ale i jiné vysvětlení, to může být i to, že náhradní dvaapůlkové výbrusy se prostě rychle rozprodaly a záhy nebyly k mání, zatím co dvojkové ano, tak se prostě kupovalo a montovalo to, co bylo. 
VTjr píše:... dvojky byly modré a dvaapúlky černé.
Zde je fotka nové modré dvojky i s originálním RC karburátorem.
VTjr píše:... ale dvojková vložka se da lehce rozeznat od dvaapůlkové. Dvaapůlkové měly v místĕ oken z vnějška takový plytký zápich, dvojkové ho neměly a navíc v sloupku mezi okny tam bylo vyraženo číslo "2"...
Zde jsou dvě fotky s černou hlavou, tedy asi obě původně dvaapůlky, ale jedna z nich má nepochybně dvojkový výbrus (ten hladký sloupek, ale číslo 2 je asi na jiné straně, takˇže není vidět): a dvaapůlka ho má se zápichem:
Jinak, já jsem se začal o motory vážně zajímat teprve v dobách, kdy ty Jeny u nás už v prodeji nebyly. Takže zkušenost s 2,0/2,5 mám, ale jen s půjčenými od starých kamarádů. Tedy s výjimkou Jeny jedničky - tu jsem měl svoji a lítal s ní s 1-kanálem i volně létajícím vrtulníkem Pirueta (mám ho funkční dodnes, ale už s motorem MVVS 1,5D).
A proč se tehdy přestavovali dvaapůlky na dvojky? - to přesně nevím.
BUBI píše:Dovolím si pár poznámok. Ak si chce niekto z nostalgie postaviť účko, tak by som doporučil niečo jednoduchšie a odolnejšie, lebo treba počítať s haváriami, teda zo začiatku.
Ide o to, o akého nostalgika ide, či je v U-čkach úplný začiatočník, alebo s nimi už kedysi v mladosti lietal. V druhom prípade by som sa rozhodne nejakého silnejšieho motora vôbec neobával. Okrem toho aj na silný motopr sa dá dať uzky difuzer a to jeho maximálne otáčky značne obmedzí. Naopak zlepšísa sacia schopnosť a aj moment zostane v podstate zachovaný. Ale každopádne, tak ako píše Igor, MVVS 2,5 vyrábané po cca roku 1976 (teda GR, GF, DR, DF, GRR, DRR, GFS/R a DFS/R) sa budú s vrtuľami o priemere vyše 200mm (8") trápiť a nepodajú poriadný ani moment ani výkon. Mne malý uputanec celkom dobre lieta s MVVS 2,5 DFR (kupovanom niekedy na prelome milénia), ale vrtuľa je tam APC 8x4 a je to skutočne "delová guľa". Ale aj s ňou ma to vcelku baví, i keď sa s ním dostanem do vzduchu tak raz za 5 rokov (len na nejakých predvádzacích akciách, kde väčšina divákov čumí na upútanca ako na niečo mimozemské.) Rovnako aj na vrtulník Pirueta, ale ten sa neodvažujem v takých situáciach s množstvom divákov naokolo vypustiť z ruky, len ho nechám vyvrčať v ruke.
Ale čo sa týka Tvojej rady, dať tam dvojku, si myslím, že aj tá bude významne silnejšia než akákoľvek stará Jena (či už dvaapolka a už vôbec nie dvojka).
Veď podľa Kalinových knižiek motory JENA mali nasledovné parametre:
Jena-2,5 - objem 2,46cm3, vrtanie/zdvih 15,5/13mm a výkon so šupátkovým saním 0,25kW pri 17000ot/min, s membránovým dokonca 0,26kW pri 19000ot/min, hmotnosť 130g
Jena-2,0 - 1,97cm3, 13,9/13mm, šup. 0,19kW pri 17000ot/min, membr. 0,21kW pri 19000ot/min, 135g
Pre úplnosť ešte aj:
Jena-1,0 - 0,99cm3, 10,7/11mm, sanie piestom 0,07kW pri 12800ot/min, 88g
A pre porovnanie staré najmenšie MVVSky:
MVVS-1,0 D59 - 0,99cm3, 10,7/11mm sanie kľukovkou 0,10kW pri 16000ot/min, 76g
MVVS-1,5 D - 1,46cm3, 12,0mm/13mm, sanie kľukovkou 0,18kW pri 17000ot/min, 93g
Parametre novších motorov sú zhrnuté na obrázku:
Aj ta najslabšia dvojka má písaných 0,5kW. Samozrejme pri dosť vysokých otáčkach a malou vrtuľkou (nanajvýš asi 7x3"-7x4"). Preto je celkom možné, že stará JENA-2,5 si s veľkou vrtuľou (>8") poradí omnoho lepšie.
Jena 2 ze by vytocila s tymi malymi vyfukmi a DIZEL 19 000? ... neverim kym neuvidim 
... vlastne ani potom neuverim
uverim na nieco malo cez 10 000 ... povedzme 14 maximalne
Ak sa dobre pametam, tak D7 mala maximum niekde okolo 17 000 a DF kusok vyssie (18?) ale s mensim momentom. Takze vo vysledku tazka a nabombovana DFka utiahla mensiu vrtulu (8x4) ako OS MAX 15 FP (9x4) ktory vazil polovicu
Tamtie motory s axialnym preplachovanim ako Jena, OTM MK atd boli DALEKO nizsie s maximom vykonu, zato tahali velke vrtule ako blazni, preto sme v pohode lietali MK17 s vrtulou 8x4 (takou istou ako na DFke) na relativne velkych modeloch a fungovalo to vyborne (kym tomu nevybehli vnutornosti von z kartera ) ... takze ak sa pisalo o Jenach cisla 19 000 tak to bolo len zbozne prianie
... vlastne ani potom neuverim
uverim na nieco malo cez 10 000 ... povedzme 14 maximalne
Ak sa dobre pametam, tak D7 mala maximum niekde okolo 17 000 a DF kusok vyssie (18?) ale s mensim momentom. Takze vo vysledku tazka a nabombovana DFka utiahla mensiu vrtulu (8x4) ako OS MAX 15 FP (9x4) ktory vazil polovicu
Tamtie motory s axialnym preplachovanim ako Jena, OTM MK atd boli DALEKO nizsie s maximom vykonu, zato tahali velke vrtule ako blazni, preto sme v pohode lietali MK17 s vrtulou 8x4 (takou istou ako na DFke) na relativne velkych modeloch a fungovalo to vyborne (kym tomu nevybehli vnutornosti von z kartera ) ... takze ak sa pisalo o Jenach cisla 19 000 tak to bolo len zbozne prianie
Igor, klídek, ani ja tomu neverím. Ale je to poctivo odpísané z Kalinových knižiek. Ale aj v nej sú chyby a viacero som tam aj sám našiel. Inak si pamätám, v jednom sovietskom časopise ЮТ (Junnyj Technik) asi z roku 1970 bol článoček o modelárskych motoroch kde prezentovali 4 typy: MK-12V, Ritm, Ceiss-Jena 2,5 a MK-16 (predchodca MK-17). Teda 3 dvaapolky a 1 jedenapolka. No a veľmi dobre s památám hodnoty, ktoré tam uvádzali. MK-12V a Jena mali zhodne výkon 0,25 HP pri 15 000 ot/min, Ritm mal 0,32 HP pri rovnakých točkách a MK-16 0,12HP pri 12000 ot min. Tieto veci z detstva si pamätám priam fotograficky, čo bolo ráno si tak dobre nepamätám. Tu tiež o tých 15 tisícoch dosť pochybujem, ale podotýkam, že vykon bol uvedený v HP (konských silách) a niev kW.