Čím řežete tenkou překližku?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
varok

Čím řežete tenkou překližku?

#1 Příspěvek od varok »

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, čím nejlépe řezat tenkou překližku kolem 3mm? Menší díly nařežu lupénkovou pilou nebo řezacím kotoučkem ve vrtačko-frézce, ale když potřebuji větší díly? Třeba kolem 400mm a více? Frézování nemám koho a tou lupénkovou pilkou bych to pižlal týden. Potřebuji jen rovné řezy, žádné oblouky apod. Zkoušel jsem i plátek z pilky na železo, ale ten překližku na okrajích trhá.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím řežete tenkou překližku?

#2 Příspěvek od jyrry »

Jde to docela slušně lámacím nožem (ten větší). Chce to dobré pravítko, to přidržet (aby neklouzlo) a na nůž trochu víc tlačit. Řez opakovat několikrát.
Někteří frézaři si tak připravují třeba přířezy na stůl frézky.
jyrry.webnode.cz
Shorty

#3 Příspěvek od Shorty »

Jenom bych doplnil.
Určitě kovový pravítko a nejlíp řezací podložku. Buď něco takovýho:
https://www.topmodelcz.cz/index.php?&de ... &id=179126
a nebo třeba novodur a pod.
Dost jsem toho řezal loni v zimě a ze začátku jsem podkládal jen vyřazenou desku ze skříňky. Po více řezech byla dost rozřezaná a překližka se prolamovala a bylo to dost otřepaný.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
HLA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od HLA »

Takovou řezací podložku z IKEY, dvě v balení a každý rok koupím nové.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/finfoerdel ... -30335898/
varok

#5 Příspěvek od varok »

Aha, lámacím nožíkem by mě to nenapadlo. Takže to několikrát po sobě přejíždět a ono to potom povolí? Tak já to zkusím. No mám toho na řezání dost, tak uvidím. Děkuji
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

varok píše:... několikrát po sobě přejíždět a ono to potom povolí? ...

Jo. Tlačit na nůž do řezu.
Pravítko je dobré plechové, mám jedno s otřepama - ty jsou dobré v tom že to tak snadno neujede.
jyrry.webnode.cz
Jirka 72
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jirka 72 »

HLA píše:Takovou řezací podložku z IKEY, dvě v balení a každý rok koupím nové.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/finfoerdel ... -30335898/

To vypadá dost zajímavě, určitě vyzkouším. J.
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Tlak na nůž ovšem jen přiměřený. Dá se tak krájet i relativně silnější - dvojky, překližky. Trojku topolku, pokud je řez rovný, či jen s velkým obloukem, téměř jinak nekrájím. A chce to pak samozřejmě i trochu cviku.
Hitec Aurora 9X
automet

#9 Příspěvek od automet »

Obyčajným orezávakom by som sa možno bál. Ale existujú také skladacie orezávaky, kde je tá žiletka hrubá, tam by sa dalo zatlačiť. Ale veľmi presne to dokážeš odrezať aj po narysovaní ceruzkou japonskou pílkou. Ide to ako maslo a pomerne rovno /treba rezať čo najviac šikmo, nie kolmo/.
Pílka https://www.lidl.sk/p/parkside-japonska ... p100339246
Nôž https://www.strecha-stena.sk/sk/219/144 ... vaci-profi

Preglejku do 1,0 zásadne strihám nožnicami https://www.drmax.sk/20835-noznice-krajcirske-23-cm
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Než velkej lámací je na tlustý matroše lepší nelámací, co používají podlaháři. Tenhleje dvoubřitovej s rovným ostřím a hákem ale existuje i varianta jednobřitová s rovnou kudlou. Do tohodle se dá opřít plnou silou a řezat klidně i 6-7 mm podlahový MDF-ky. Když se tak opřeš do lámacího, tak v zatáčce praskne. Chce to ale kvalitního výrobce, třeba Stanley.
Nebo co sem dával Automet.
Shorty

#11 Příspěvek od Shorty »

Používám lámačák šířky 22mm a ten je o dost silnější než 18 mm. Neuhybá a neprohybá se. Dokonce ho odlamuju kleštěma.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
varok

#12 Příspěvek od varok »

Vyzkouším nejdříve ten lámací nožík, mám s kovovým pouzdrem neboj ak to nazvat u té čepele. Kovové pravítko mám, nebo pásek plechu. Màm i takovou elektrickou pilku z Lídlu co vypadá jako flexa, ale kotoč má dost velké zuby, tak se bojím že to bude okolo řezu otrhané.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

Já si kdysi v LIDLu koupil takovou modelářskou "jebačku". Ale ta je na hrubé vyříznutí. Takže pokud budeš řezat rovně, nebo velké oblouky, a tloušťka nebude přes 2, nejvýš 3 mm (ale to spíš u topolky), ten tvůj lámačák na to půjde. Pokud je díl tvarově složitější, řezu klasický lupenkovou pilou, navíc ručně. Má ještě elektrickou stolní, tam by to šlo také, ale už jsem ji dlouho nepoužil.
Hitec Aurora 9X
guchar

#14 Příspěvek od guchar »

@varok Háková čepel jedno a oboustranná různé provedení - koupená nebo vybroušená do DIY držáku.
Hákové čepele OLFA, Lutz, ... Techni Trade E-shop
V jednodušších případech tlustšího kovového listu za vybroušenou hákovou čepelí list pokračuje
vhodně širokou částí (asi jako o rovného ševcovského knejpu) tu něčím omotám až vznikne oválné držadlo.
_ Háková čepel nemá tendenci z řezu vyjíždět. Pokud v řezu může být "schod" řežu z obou stran.
Nepoškozuje se tak podložka. Tahy v řezu lze opakovat a tak ořezávat - obrušovat sílu desky na vícekrát.

_ Překližky cca 1mm (také jiný než přímý řez), stejně jako "automet" STŘIHÁM vyzkoušenými nůžkami
Starší pevné ostré domácí obyčejné. A pak mám jedny staré (plechové čepele - výztuž. prolis) bazarové
se zoubky na ostří jedné čepele a vyhnutým plastovými rukojetěmi zakončenými masivními
plastovými oky na prsty. (Jakási obdoby VYSTŘIHOVACÍCH nůžek v levném kancelářském provedení.)
Až na čepele jsou podobné takovým to Herlitz Nůžky špičaté dětské
Obrázek
varok

#15 Příspěvek od varok »

Já potřebuji nařezat překližku 3mm jen rovné řezy jak už jsem psal. Kolegovi z práce chci zkusit vyrobit zavážecí lodičku, jak už jsem psal zde v kategorii Lodě a asi takový nějaký tvar: https://varok.rajce.idnes.cz/Zavazeci_lodka/1523322651
Odpovědět

Zpět na „Dílna“