Zdravím.
Potreboval by som pomôcť s excelom.
Mám dátový súbor X, v ktorom sú v stĺpci napr. "b" oddelenia /číselný kód, napr. 10140, v ďalšom riadku pod tým 10146, atď./
Akou funkciou sa dá urobiť, že v inom excel. súbore si zhotovím číselník starých a nových oddelení /tzv. prevodový mostík/, teda v stĺpci A budú pod sebou staré čísla oddelení, napr. 10140, 10146 atď. a hneď vedľa v stĺpci B si napíšem nové, prislúchajúce čísla, teda:
A B
10140 14140
10146 11146
atď.
No a nakoniec potrebujem nejakou funkciou docieliť, aby mi urobil program prepis v tom súbore X hodnoty starých oddelení hodnotami nových oddelení /načítaných z prevodového mostíku/ zo súboru Y podľa nadefinovanej prevodnej tabuľky.
Vo Foxpro by to išlo, ale potreboval by som to v exceli.
Neviem, na ktorú funkciu sa mám zamerať...
Díky za nakopnutie.
Pomoc s excelom.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Pomoc s excelom.
zaměřil bych se na svyhledat.
BETA 1400, Taranis (návrat k modelářství po 8-15 letech).
Pokud jsem pochopil správně, je v jednom souboru (excelu) jakási převodová tabulka x => y a ve druhém excelu jsou nějaká data s hodnotami x a potřebuju dostat řádky s hodnotami y podle převodové tabulky.
Pokud je to tak, tak hledej excel fci VLOOKUP().
Pokud je to tak, tak hledej excel fci VLOOKUP().
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm.
Presne tak, v jednom súbore prevodová tabuľka, teda číselník stredísk 130 starých + vedľa 130 nových, a v druhom súbore masa cca 2000 dát, kde je stĺpec so starými a ten potrebujem PREPÍSAŤ príslušným novým číslom.
V exceli pracujem, ale s týmto som ešte nerobil....
Presne tak, v jednom súbore prevodová tabuľka, teda číselník stredísk 130 starých + vedľa 130 nových, a v druhom súbore masa cca 2000 dát, kde je stĺpec so starými a ten potrebujem PREPÍSAŤ príslušným novým číslom.
V exceli pracujem, ale s týmto som ešte nerobil....
Už som sa tešil, že tu bude nejaká zapeklitosť a pritom toto. Páni, toto je jednoduché. 
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bGHAs0xRGTMi8gIIeJHaKUwlMoK_zykN17asmgIePnY
Len pre upresnenie, aby sme si všetci v budúcnosti lepšie rozumeli. Tabuľka/dáta, ktoré spájajú jednu hodnotu (ľavú stranu) s inou (pravou stranou) sa volajú mapovacie. Mapujeme jednu hodnotu na nejakú inú.
Čo sa týka Excelu, tak je to takto: Použije sa funkcia VLOOKUP (SVYHLEDAT). Táto funkcia má 4 parametre. VLOOKUP(B2, mapovanie!A2:B11, 2)
1. parameter B2 je hodnota (ľavá strana), pre ktorú chcem nájsť zodpovedajúcu protihodnotu (pravú stranu).
2. parameter mapovanie!A2:B11 je súradnica hodnôt v ktorej vyhľadávam. Takže najľavejšia horná buňka + najpravejšia spodná buňka. Ja tam mám mapovanie!A2:B11, kde mapovanie! hovorí, že sa mapovacia tabuľka nachádza na hárku s názvom mapovanie. Ak je mapovacia tabuľka na rovnakom hárku ako dáta, tak sa použijú len súradnice A2:B11. Súradnice budú samozrejme iné.
3. parameter 2 udáva index stĺpca s hodnotu, ktorú chcem dostať.
4. je nepovinný parameter
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bGHAs0xRGTMi8gIIeJHaKUwlMoK_zykN17asmgIePnY
Len pre upresnenie, aby sme si všetci v budúcnosti lepšie rozumeli. Tabuľka/dáta, ktoré spájajú jednu hodnotu (ľavú stranu) s inou (pravou stranou) sa volajú mapovacie. Mapujeme jednu hodnotu na nejakú inú.
Čo sa týka Excelu, tak je to takto: Použije sa funkcia VLOOKUP (SVYHLEDAT). Táto funkcia má 4 parametre. VLOOKUP(B2, mapovanie!A2:B11, 2)
1. parameter B2 je hodnota (ľavá strana), pre ktorú chcem nájsť zodpovedajúcu protihodnotu (pravú stranu).
2. parameter mapovanie!A2:B11 je súradnica hodnôt v ktorej vyhľadávam. Takže najľavejšia horná buňka + najpravejšia spodná buňka. Ja tam mám mapovanie!A2:B11, kde mapovanie! hovorí, že sa mapovacia tabuľka nachádza na hárku s názvom mapovanie. Ak je mapovacia tabuľka na rovnakom hárku ako dáta, tak sa použijú len súradnice A2:B11. Súradnice budú samozrejme iné.
3. parameter 2 udáva index stĺpca s hodnotu, ktorú chcem dostať.
4. je nepovinný parameter
Naposledy upravil(a) soaron dne stř 02.02.2022 21:14, celkem upraveno 10 x.
automet: mas SS
soaron: ak este s tymto nerobil, tak to moze na prvy pohlad vyzerat zlozito, ale ano, je to jednoduche a funkcia sa mu este v buducnosti velmi zide
soaron: ak este s tymto nerobil, tak to moze na prvy pohlad vyzerat zlozito, ale ano, je to jednoduche a funkcia sa mu este v buducnosti velmi zide
Díky všetkým, hlavne užívateľovi Olisoft, s ktorým som to po telefóne dotiahol do úspešného konca
Už to fachčí ako má.
Už to fachčí ako má.