Jak šuntovat cca 55V 13S Liion baterii? Umělá zátěž 55V 10A

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Wormsnake

Jak šuntovat cca 55V 13S Liion baterii? Umělá zátěž 55V 10A

#1 Příspěvek od Wormsnake »

Jak šuntovat cca 55V 13S Liion baterii?

Ahoj,
máte někdo typ jak šuntovat 55V při 2 nebo 4 nebo klidně 10ti a více ampérech?

Mám baterii 13S10P 18650 LG HG2 "hovňák".

Mám na ní inteligentní BMS s BT a to mě hlásí že 10tá sekce je o 0.2V pozadu při ukončení nabíjení.
Chtěl bych baterii párkrát vybít nabýt aby se srovnala.
BMS i balancuje 50 nebo 100mA (už nevím) ale to je při 10P v sekci dost málo.

Chtěl bych baterii zatížit 10A nebo více A za účelem srovnání ale zajímalo by mě i její oteplení při zátěži abych si udělal představu jak se bude ohřívat.

Máte někdo nápad jak udělat levnou (nebo zadarmo) umělou zátěž 55V 10A???
Díky za typy.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak šuntovat cca 55V 13S Liion baterii? Umělá zátěž 55V

#2 Příspěvek od blesk »

Dvě žárovky do náklaďáku za sebe? Případně 4 kousky z osobáku? Má to kolem 55W tj.cca 5A.
Wormsnake

#3 Příspěvek od Wormsnake »

JJ asi mě nezbyde nic jiného. Já naposled zkoušel starou bimetalovou žehličku a normálně se nahřála i vypla.
HB-D8T Brushless
pepin

#4 Příspěvek od pepin »

Wormsnake píše:JJ asi mě nezbyde nic jiného. Já naposled zkoušel starou bimetalovou žehličku a normálně se nahřála i vypla.

Funguje to přez rychlovarnou konvici naplněnou vodou, ale 10A si brát nebude.Jinak muj osobní názor, tu jednu sekci si myslím že stejně nesrovnáš. Já to zkoušel samostatně nabít--dobít jednotlivě všechny sekce samostatně a stejně se to okamžitě poruznu rozjelo.
Wormsnake

#5 Příspěvek od Wormsnake »

JJ to zkusím tu starou žehličku a rychlovarnou konvici paralelní spojení.
PS snad se mě to nepostne zas dvakrát nebo začnu věřit na duchy...
HB-D8T Brushless
Wormsnake

#6 Příspěvek od Wormsnake »

To balancování buď se srovná nebo tu budu muset občas rovnat nějak operativně.
BMS má to BT a napětí článků si hlídám přes aplikaci v mobilu.
HB-D8T Brushless
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

Wormsnake píše:JJ to zkusím tu starou žehličku a rychlovarnou konvici paralelní spojení.
PS snad se mě to nepostne zas dvakrát nebo začnu věřit na duchy...

já to mám pro 10 čl sadu udělaný ze 4 halogenek do mlhovek, ale stejně to musím chladit pc ventilátorem-trvalá zátěž cca 4A, to je tak pruměr kolik si bere moje koloběžka.
pepin

#8 Příspěvek od pepin »

Wormsnake píše:To balancování buď se srovná nebo tu budu muset občas rovnat nějak operativně.
BMS má to BT a napětí článků si hlídám přes aplikaci v mobilu.

Jedna dobrá rada zdarma---nevybijej tu sadu na 3 volty na článek, ale pouze na cca 3,4v--pak už je tam stejně prd. pokud to tvé chytré bms neřeší odpojení výstupu při poklesu pod 3 volty samostatně na každé sekci, ale pouze součet všech sekcí, lehce se muže stát že nejslabší sekci podvybiješ a zničíš. já si takto aktivnim domácim měřenim už jednáu sadu--sekci podvybitim zlikvidoval. V praxi to takový problém není---tedy pokud na tom nejezdíš stylem že jedeš dokud to nevypne :D
Wormsnake

#9 Příspěvek od Wormsnake »

JJ tohle velmi dobrá rada a měl sem v plánu se jí řídit dřív než jsi ji vyřkl ale i tak dík za radu.
BMS se tváří velmi inteligentně ale právě tohle si musím taky ověřit jestli hlídá součet nebo "článek".

Dnes sem jen nabíjel a nevím jestli nabíjení utnul BMS při prvním článku 4.2V nebo si nabíječka už myslela že jsou všechny články nabité.
Přílohy
Screenshot_20220518_212240_com.jiabaida.xiaoxiang.jpg
HB-D8T Brushless
MPml

#10 Příspěvek od MPml »

Kuňkinem :) KP-184 - ten je do 150V, 40A a 400W, pokud to nestačí, tak se dají skládat k sobě, metodou M/S.
https://www.voltlog.com/best-affordable ... ltlog-299/
https://www.eevblog.com/forum/testgear/ ... -load/150/
jinak levně :lol: a bezpečně to asi bude dost problém - viz třeba ty "nápady" s žehličkama a nebo járovkama či konvicema.
Protože to bude "levný" jenom do doby než ty baterky odděláš - protože to zapomeneš vypnout (nevypneš dostatečně včas).
Absolutní jistota, akorát otázka času.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od blesk »

Však chtěl zátěž a dostal tip na zátěž :-D:-D :-D
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

MPml píše:Protože to bude "levný" jenom do doby než ty baterky odděláš - protože to zapomeneš vypnout (nevypneš dostatečně včas).

Já nastavuji vypínací napětí tady přez to.
https://it.aliexpress.com/item/32854077 ... pt=glo2ita
jio

#13 Příspěvek od jio »

MPml píše:Protože to bude "levný" jenom do doby než ty baterky odděláš - protože to zapomeneš vypnout (nevypneš dostatečně včas).

Mohu potvrdit ještě z doby NiCd. Seděl jsem v dílně a průběžně měřil. Zavolala manželka, že něco potřebuje a výsledek byl jasný. Naštěstí byly a jsou NiCd "přítulnější" než Lixx.
novfra

#14 Příspěvek od novfra »

Wormsnake píše:Chtěl bych baterii párkrát vybít nabýt aby se srovnala.

Běžným nabíjením a vybíjením ji nesrovnáš. To z principu věci nejde.

Měří ta apka správně? Jestli ano, tak už Ti tam kuká i článek 2 a 7.
Existuje několik způsobů, jak sadu srovnat, nejjednodušší je asi ji "valchovat". Bude to trvat déle a bude to pracnější, nebo přidat externí balancer s dostatečným proudem a balancováním vždy, když se začne rozjíždět napětí jednotlivých sekcí a vyhodit stávající elektroniku, ale bude to za peníze (13S).
Prostým nabíjením a vybíjením sadu nesrovnáš, naopak bude mít snahu se dále rozjíždět. Vem ohled na balanční proud a kdy balancuje.
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

Možná uplně přesně nechápu v čem spočívá Valchování, nic méně jak už jsem psal, jakýkoli pokus samostatným dobijením odděleně dorovnat napětí na plných 4,2V na každé sekci--paralelně spojených článcích nikdy problém rozhozené sady nevyřešil, ano, sekci jsem dobil na 4,2V ale po odpojení nabuječe si ta sekce zase vesele odcestovala na svých třeba 4V.

Obávám se, že sebelepší elektronika už nikdy z článku které mají z nějakého duvodu nižší napětí už nikdy neudělá články nové a nějaké BMS, balancer, nebo nabití nabiječem samostatně každý článek zvlášt, jediné co ta elektronika muže zabezpečit, že plus mínus ukončí napětí --nabijení na 4,2V

U více poškozených--opotřebovaných článku mi ale někdy nabijení ukončí nabiječ i když nastavený na 4,2V i při nižším napětí. Ono něco jiného to bude třeba v modelářských aplikacích, kde se z málokapacitních baterek sosají vysoké proudy a nabijí několika C kdy běžný balancer už asi nestíhá, ale v těch cyklopohonech pokud není baterie opravdu poddimenzovaná jsou ty sosací odběry na článek řádově tak max 2A a nabijecí proud běžného nabiječe 2A kdy ke konci nabijecího cyklu se proud ještě snižuje, to si myslím že BMS pobere.

Nesmrtelný a neopotřebovatelný nejsou ty lion baterie ani v elektroautech kde předpokládám že bude asi ta hlídací elektronika opravdu to nejlepší a nejspolehlivější co jde vubec použít.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“