Si sa nejak rozpísal.

To u Teba nebýva zvykom, vidno, že si sa cez víkend nudil.
Máš pravdu, že v tomto pásme by musela byť anténa aspoň 10-20m zavesená ako šikmý lúč aby to vysielalo dostatočne silno. Ale pri vlnovej VF ducharine človek nikdy nevie čo sa nakoniec môže podariť.

Samozrejme ja veľmi dobre viem, že harmonické vznikajú v dôsledku toho obdĺžnikového priebehu signálu na výstupe, nechcel som to tu ale rozpitvávať, kto tomu rozumie, ten o tom vie a kto nie, tomu je to fuk.
Nakoniec čo by sme od logického procesora mohli iné očakávať? Iba že by bral signál do antény z výstupu integrovaného D/A prevodníka do ktorého by si naprogramoval sínusový priebeh (to by ale asi spomenul). Ovšem, aj ten by bol schodovitý, takže nejaké (ďaleko vyššie) harmonické by to produkovalo. No a práve ten najjednoduchší obdĺžnik na výstupe generuje pomerne silné nepárne harmonické, čiže z 1MHz sú výrazne prítomné harmonické 3, 5, 7 ... MHz, samozrejme postupne ich amplitúda rýchlo slabne. Ale práve pri kratšej anténe sa môže stať napríklad to, že pre niektorú z vyšších harmonických sa ta anténa dostane do rezonancie a náhodou vykáže vyšší zisk. Čiže on nebude moc rušiť na pásme 1MHz, ale povedzme na 11MHz.

Samozrejme je to len taká teória, aj keď motyka vie vystreliť. Dobrá anténa je ten najlepší zosilňovač a mám tu kolegu rádioamatéra, ktorý zásadne pracuje len s 5W výkonom a pritom robí spojenia do celého sveta. A v tej VF ducharine často to čo chceš nie a nie fungovať, ale to čo nechceš ide samo.
Inak ak si zaspomínam na schémy amatérskych vysielačov ako boli WS11, WP23, Fajtoprop ... a i, tak výstupný výkon do antény sa realizoval z koncového VF zosilňovača na jednom tranzistore (obvykle KSY34D alebo KF507) pracujúcom v Triede C. To ale znamená, že nemal kľudový prúd a jeho zosilnenie bolo tým značne nelineárne, takže neprodukoval pekný sínusový, ale značne zmršený špicatejší signál obsahujúci takisto množstvo nepárnych harmonických. Aby tie neliezli do antény, tak sa na výstup dával ladený Pí-článok LC, ktorý vypustil do éteru len základnú harmonickú a vyššie utlmil. Ale stretol som sa aj s tým, že niektorí amatérski stavitelia to buď zle naladili, alebo ten Pí-článok úplne vypustili a potom ten ich výtvor dokázal výrazne rušiť.

Tak takýto nepodarený vysielač v 27,120MHz pásme spoľahlivo rušil pásmo 40,680MHz, ale stretol som sa dokonca aj s tým, že vysielač na 40,680MHz rušil 27-čku.

To bolo na jednej súťaži RC-V1, kde sa lietalo súčasne na 2 štartoviskách s 27 a 40MHz súpravami a môj kamarát s 27MHz mal za sebou 3 nepochopiteľné havárie pri vleku. Všetko možné kontroloval a niekde nenašiel chybu a nakoniec dospel k presvedčeniu, že ide o rušenie, dal sťažnost a organizátori nakoniec prišli na to, že súčasne štartujúci kolega s amatérskou 40MHz súpravou ho ruší. Tak mu umožnili všetky 3 štarty zopakovať a nakoniec dokonca získal 2. miesto.
Nikto z nás ale nechápal vtedy ako je to možné?

Ja si to dnes viem vysvetliť jedine tým, že kryštály na tieto frekvencie desiatok MHz sú zväčša navrhnuté tak, že sa rozkmitajú na 3. harmonickej, čiže základná frekvencia 40-ky je cca 13,56MHz, ktorej druhá harmonická je bohužiaľ presne 27,120MHz. Takže ak tam mal niečo zle navrhnuté, alebo naladené už v oscilátore a jeho vysielač vyžaroval na 1, 2 a 3 násobkoch 13,56MHz, tak ani Pí-článok na výstupe tomu nezabránil, lebo ten potlačil až 5. a vyššie harmonické.
Iný prípad, bližšie k téme, keď som študoval na VŠ, tak som bol svedkom toho, že spolužiaci na intráku zbastlili VF oscilátor na obyčajnom STTL integrovanom obvode MH74S00, ktorý ale dokázali napäťovo do spätnej väzby frekvenčne rozmietať zvukovým signálom. Bez toho, že by to malo anténu sme ten jeho signál spoľahlivo naladili na FM rádioprijímači viacerých pásmach OIRT i CCIR a to asi aj v 20m vzdialenosti (cez celú dlhú chodbu budovy intráku), tak neviem nakoľko by vzrástol dosah, keby tam pripojili ešte aj nejaký drôt ako anténu.

Ale s tými pokusmi radšej rýchlo prestali aby nebol průser.
Tak som sa rozpísal aj ja.

Sorry.