Sestava TS16S s iA6B a CAT01
Sestava TS16S s iA6B a CAT01
TX s RX pracují bezvadně, ale výškoměr CAT01 se mi zprovoznit nedaří – parametry se mi v telemetrii zobrazují ale hodnoty jsou krajně podivné a vlastně nevím jak postupovat. Manuál pro FS-i10 moc nepomůže –telemetrie se tam kalibruje jinak než na TS16S. Hledání na zdejším fóru i na RCGroups nepřineslo žádné řešení. Takže se ptám, je zde někdo kdo poradí?
-
tomaasz
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sestava TS16S s iA6B a CAT01
Ahoj, já jsem si tento přijímač, vario a napěťové čidlo koupil asi před měsícem, do žádného modelu zatím nedal, ale na stole funguje normálně. Zapojeni bez napěťového čidla takto:
-
tomaasz
- Kontaktovat uživatele:
-------------------
Naposledy upravil(a) tomaasz dne pát 14.07.2023 21:22, celkem upraveno 1 x.
Děkuji ti za pomoc
Mám ještě jednu prosbu můžeš mi poslat jak máš nastavené jednotlivá čidla (tlak, teplotu, výšku - koeficient ofset). Ještě jedinou dík. Aleš.
Mám ještě jednu prosbu můžeš mi poslat jak máš nastavené jednotlivá čidla (tlak, teplotu, výšku - koeficient ofset). Ještě jedinou dík. Aleš.
-
tomaasz
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
já tento přijímač a čidla zatím mám v šuplíku, jinak základní nastavení zpravidla odpovídá, ale jemné doladění je skoro vždy potřeba. K doladění napětí provedu porovnání s voltmetrem ve stavu plně nabitá baterie - hraniční vybití baterie.
Vario seřizuji takto - přijímač, baterku, vario přilepím na 5m lať, položím na zem, resetuji telemetrii, zvednu lať na svislo a musím mít výšku 5m. Zpravidla to sedí s originálním nastavením výrobce, ladím změnou parametrů ratio a offset ( to jsem dělal asi jenom jednou u měření napětí.U varia zpravidla zaškrtávám offset auto. Pásmo necitlivosti dávám 0.5m. Před seřizováním čidel je nutné vybrat přesnost (0 - 0.0 -0.00)
Do měření síly signálu se nehrabu, protože nemám jak zkontrolovat hodnoty, tlak taktéž, čidlo teploty neslediji, seřídit by se dalo s použitím teploměru.
U senzoru Alt mám nastaveno: Přesnost 0.0 ratio - offset 0.0
A3 Přesnost 0.00 ratio - offset 0.17 napětí pohonné baterie
A1 Přesnost 0.00 ratio - offset 0.0 napětí přijímačové baterie baterie
Nastavení Variometer Source ALT, range -10 10, center -0.5 0.5 silent
Všechny tyto hodnoty jsou z výroby bez mých změn, ale A3 kecá o 0.25V a chtělo by doladit - dost blbá práce a zdlouhavá.
Vario zvednuto ze země do výšky futra dveří - 2m a ok.
Tomáš
já tento přijímač a čidla zatím mám v šuplíku, jinak základní nastavení zpravidla odpovídá, ale jemné doladění je skoro vždy potřeba. K doladění napětí provedu porovnání s voltmetrem ve stavu plně nabitá baterie - hraniční vybití baterie.
Vario seřizuji takto - přijímač, baterku, vario přilepím na 5m lať, položím na zem, resetuji telemetrii, zvednu lať na svislo a musím mít výšku 5m. Zpravidla to sedí s originálním nastavením výrobce, ladím změnou parametrů ratio a offset ( to jsem dělal asi jenom jednou u měření napětí.U varia zpravidla zaškrtávám offset auto. Pásmo necitlivosti dávám 0.5m. Před seřizováním čidel je nutné vybrat přesnost (0 - 0.0 -0.00)
Do měření síly signálu se nehrabu, protože nemám jak zkontrolovat hodnoty, tlak taktéž, čidlo teploty neslediji, seřídit by se dalo s použitím teploměru.
U senzoru Alt mám nastaveno: Přesnost 0.0 ratio - offset 0.0
A3 Přesnost 0.00 ratio - offset 0.17 napětí pohonné baterie
A1 Přesnost 0.00 ratio - offset 0.0 napětí přijímačové baterie baterie
Nastavení Variometer Source ALT, range -10 10, center -0.5 0.5 silent
Všechny tyto hodnoty jsou z výroby bez mých změn, ale A3 kecá o 0.25V a chtělo by doladit - dost blbá práce a zdlouhavá.
Vario zvednuto ze země do výšky futra dveří - 2m a ok.
Tomáš
Děkuji ti za popis nastavení a zároveň se omlouvám za pozdní reakci – měl jsem ale jiné vážné povinnosti. Ten tvůj způsob nastavení jsem realizoval a zároveň jsem zjistil důvody mého neúspěchu. Při čtení téma …EdgeTX v RC Groups jsem narazil na informaci, že ve verzích 2.8.3 a 4 jsou problémy s vyhodnocením čidel CAT01 (já měl verzi 2.8.3) a oprava bude ve verzi 2.8.5 event 2.9.0. Hned jsem udělal upgrade na verzi 2.8.5 – chování čidla se výrazně změnilo, ale bylo pořád divné – výchozí tlak je 986kPa a jeho manuální změna (koeficient, ofset) nemá vliv na základní výšku – která je 230m (+-0,5m) – na změnu výšky čidlo reaguje (odhadem asi i správně). Poslat základní výšku na 0m (zase tak +-0,5m) lze pracně ofsetem. Pro další zpracování je toto řešení dost nevýhodné. Konečnou verzi 2.9.0 jsem zatím nezkoušel – ale vrátil jsem se na verzi 2.8.2 a čidlo se chová v celku rozumně – při zapnutí nastaví základní výšku na +-0,4m což lze považovat za vyhovující. Nevýhoda čidla je neklid hodnot tlaku a tím i výšky – zkouším lua skript vario – ale vhledem k neklidu je nutno nastavit citlivost varia na 1m – zatím jsem neměl možnost zkusit vario v reálu s modelem.
Navážu na předchozí příspěvky a k diskuzi přidám následující příspěvek.
Kamarád si nedávno koupil senzor CAT01. Nepodařilo se mu ho rozchodit. Má TX Jumper s Edgetx a RX FS-IA6B. Tak jsem se mu nabídl, že ho otestuju. Osobně používám svůj výrobek s mikrokoklbtroklorem ATmega8+BMP180 a nemám s ním žádné problémy. Ale Ke CAT01.
Telemetr. data jsou přijímána TX16S radiomaster, FW Edge (ETX). Zkoušel jsem různé verze (2.9.3-2.10.5), ale chování je stejné. A jak se senzor chová (divně)
Vždy ho mám umístěného na zemi. Nejdřive zapojím RX bez Cat01 a na TX zvolím nalezení senzorů. Najdou se ty, co posílá jen IA6B a pak připojím cat01 a najdou se tři - teplota, výška, tlak. Pokud se teplota ustálí tak i výška a tlak se nemění. Jakmile zahřeju CAT01 (pouze ho vezmu do ruky) a položím na stejné místo , tak se teplota začne pomalu zvětšovat a výška se mění směrem dolu. Nebo se stane, že při prvním zapojení se načítá výška (v=v+1) až do hodnoty než se teplota ustálí. To trvá třeba i minuty. Nakonec jsem dle zdroj.programů telemetrie. přišel na to, jak z připojeného Cat01 k Arduinu vyčíst co vlastně posílá. Zjistil jsem , že posílá opakovaně jen jeden měřící paket a v něm je zakodována ve 4Bytech teplota a tlak. Podobně jsem připojil jen senzor BMP180 (čip stejný jako v Cat01) . Pro oba jsem si vypsal závislost tlaku na teplotě. U cat01 výrazně větší než u BMP180 (skoro žádná)
Je zde někdo, kdo se setkal s takovým "divným" chováním CAT01 a měl by nějaké řešení?
Kamarád si nedávno koupil senzor CAT01. Nepodařilo se mu ho rozchodit. Má TX Jumper s Edgetx a RX FS-IA6B. Tak jsem se mu nabídl, že ho otestuju. Osobně používám svůj výrobek s mikrokoklbtroklorem ATmega8+BMP180 a nemám s ním žádné problémy. Ale Ke CAT01.
Telemetr. data jsou přijímána TX16S radiomaster, FW Edge (ETX). Zkoušel jsem různé verze (2.9.3-2.10.5), ale chování je stejné. A jak se senzor chová (divně)
Vždy ho mám umístěného na zemi. Nejdřive zapojím RX bez Cat01 a na TX zvolím nalezení senzorů. Najdou se ty, co posílá jen IA6B a pak připojím cat01 a najdou se tři - teplota, výška, tlak. Pokud se teplota ustálí tak i výška a tlak se nemění. Jakmile zahřeju CAT01 (pouze ho vezmu do ruky) a položím na stejné místo , tak se teplota začne pomalu zvětšovat a výška se mění směrem dolu. Nebo se stane, že při prvním zapojení se načítá výška (v=v+1) až do hodnoty než se teplota ustálí. To trvá třeba i minuty. Nakonec jsem dle zdroj.programů telemetrie. přišel na to, jak z připojeného Cat01 k Arduinu vyčíst co vlastně posílá. Zjistil jsem , že posílá opakovaně jen jeden měřící paket a v něm je zakodována ve 4Bytech teplota a tlak. Podobně jsem připojil jen senzor BMP180 (čip stejný jako v Cat01) . Pro oba jsem si vypsal závislost tlaku na teplotě. U cat01 výrazně větší než u BMP180 (skoro žádná)
Je zde někdo, kdo se setkal s takovým "divným" chováním CAT01 a měl by nějaké řešení?
Tx16s, edgetx i CPN nejnovější verze , modely na mém www v profilu.
Mám na stole podobnou sestavu (FS-iA6B + FA-CAT01 + EdgeTX rádio (Boxer)) a chová se velmi podobně (s teplotou "ulítává" naměřená výška/tlak).
- pustil jsem logování a získal závislosti indikované výšky na teplotě
- chvilku si povídal s copilotem a vypadl z něj LUA (páč se mi to nechtělo vymýšlet samotnému)
- otestuju a dám do placu, vydržte
- pustil jsem logování a získal závislosti indikované výšky na teplotě
- chvilku si povídal s copilotem a vypadl z něj LUA (páč se mi to nechtělo vymýšlet samotnému)
- otestuju a dám do placu, vydržte
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Když jsem prováděl "měření" - logoval jsem data a CAT01 nechal chvíli venku (v zimě) a chvíli uvnitř (v teple), obojí v rozmezí +- jednoho metru - tak dostávám něco takového:
kde osa X je teplota a osa Y hodnota výšky v metrech. Jsou tam vidět jakési dvě "smyčky", kdy jsem čidlo strkal 2x do zimy a 2x do tepla.
Skoro mi připadá, že pokud senzor posílá nějaká sdružená data, tak EdgeTX (nebo spíš MPM?) je interpretuje nějak hodně divně. Zkusím ještě někde sehnat orig FlySky rádio, ale "TOTO" je fakt divné.
Na základě proložené lineární křivky jsem nechal stvořit LUA (zatím telemetrický, pro BW rádia - strčit do skriptů do Telemetry), který stvoří dvě nová čidla (CAlt a CVSp - jako corrected alt a corrected VSpd, ID si vymyslela umělka jako 0x5001 a 0x5002), která se dají použít standardním způsobem.
Aby TO fungovalo, je potřeba si nastavit jednu telemetrickou obrazovku jako "script" a vybrat tenhle LUA. Na telemetrické obrazovce je vidět výška, co leze z čidla, teplota a korigovaná výška. Jako moc mě to nepřesvědčuje, ale jakýmsi způsobem to funguje.
Na čistotu kódu jsem moc nekoukal, asi bych to napsal jednodušeji, ale dokud nedojdu k závěru, že "takto by to mohlo být použitelné", optimalizovat TO nebudu.
---
zajímavé, že jsem si s AI prakticky jen povídal. Použil jsem Claude Sonnet 4 (spíš proto, že byl zrovna vybraný) ve VSCode.
kde osa X je teplota a osa Y hodnota výšky v metrech. Jsou tam vidět jakési dvě "smyčky", kdy jsem čidlo strkal 2x do zimy a 2x do tepla.
Skoro mi připadá, že pokud senzor posílá nějaká sdružená data, tak EdgeTX (nebo spíš MPM?) je interpretuje nějak hodně divně. Zkusím ještě někde sehnat orig FlySky rádio, ale "TOTO" je fakt divné.
Na základě proložené lineární křivky jsem nechal stvořit LUA (zatím telemetrický, pro BW rádia - strčit do skriptů do Telemetry), který stvoří dvě nová čidla (CAlt a CVSp - jako corrected alt a corrected VSpd, ID si vymyslela umělka jako 0x5001 a 0x5002), která se dají použít standardním způsobem.
Aby TO fungovalo, je potřeba si nastavit jednu telemetrickou obrazovku jako "script" a vybrat tenhle LUA. Na telemetrické obrazovce je vidět výška, co leze z čidla, teplota a korigovaná výška. Jako moc mě to nepřesvědčuje, ale jakýmsi způsobem to funguje.
Na čistotu kódu jsem moc nekoukal, asi bych to napsal jednodušeji, ale dokud nedojdu k závěru, že "takto by to mohlo být použitelné", optimalizovat TO nebudu.
---
zajímavé, že jsem si s AI prakticky jen povídal. Použil jsem Claude Sonnet 4 (spíš proto, že byl zrovna vybraný) ve VSCode.
- Přílohy
-
- vbg.zip
- (1.95 KiB) Staženo 6 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Je to mimo téma a kldně to smaž, ale kvůli zmínce o AI mně to nedá. Chtěl jsem "to" zapojit do celkem dost náročnýho programování v reálném čase. Konverzaci mám staženou, bylo to několik dní. A postřeh - když navrhne něco nesprávně a ty na to upozorníš, pochválí tě za skvělý smysl pro detail. A i jinak nešetří pochvalou. Je to ale poučný, vyhledá kde co a je s tím zábava.