Prošel jsem většinu modelářských e-shopů kde ještě prodávají spalováky, ale buď ty matice v nabídce náhradních dílů vůbec nemají, nebo je mají vyprodány.
Jelikož mám doma docela slušné strojní vybavení, tak jsem se rozhodl, že si takovou matici sám vyrobím.
Jenže sehnat takový závitník je prakticky stejný problém jako sehnat tu sadu matic.
Ale pak mne napadlo zkusit to nahradit nějakou blízkou metrikou. Průměr 5/16" = 7,9375 mm a stoupání při 24z/inch = 1,0583 mm. Takže nejbližší metrický závit je jemný M8x1. Uvažoval jsem, že při výšce matky 5 mm bude souhrnný posun 5,2917 mm, tedy na posledním závitu bude chyba stoupání +0,2917mm, co vzhledem k tomu, že hřídel je o -0,0625 mm menší, by se snad dalo mírným násilím našroubovat.
Tak jsem vzal pár matic M6 na 10 mm klíč, provrtal je v soustruhu na 7mm a nařezal ten závit M8x1. Na soustruhu jsem taky zkosil jejich čelo pod úhlem 60° aby kontramatka správně zapadla do kuželového vybrání hlavní matky. Originální pojišťovací matka je krom toho na kříž prořezaná aby po dotažení v tom kuželu vytvořila svěrný spoj, ale to už vzhledem k rozměrům vycházejícím ze standardní matky M6 vysoké pouze 5 mm nebylo možné.
Každopádně jsem byl zvědav, zda se matka M8x1 bude dát našroubovat na tu klikovku.
Takže závěr, tedy rada pro ostatní nešťastníky.
Pokud někdo ztratí takovou matici UNF 5/16"x24, tak jako nouzové řešení ji lze nahradit maticí M8x1, ale nesmí být vyšší než 5mm.
Nicméně po originální sadě OS matic jakož i po závitnících UNF 5/16"x24 budu dál pátrat.