PNEU léto zima skladování
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
PNEU léto zima skladování
Jak skladuješ, pokud měníš letní/zimní, sadu kol (nebo pneu), které nejsou na autě? Nájezd km: Léto/zima?
Je výhodnější přezouvání nebo celoroční pneumatiky? Za jakých podmínek, která varianta?
Je výhodnější přezouvání nebo celoroční pneumatiky? Za jakých podmínek, která varianta?
Re: PNEU léto zima skladování
na disku svisle vedle sebe občas pootočit, bez disku vodorovně na sobě do komínu
Mám letní i zimní na discích,jen přehazuji na jaře a podzim celé kola. Vždy když sundám tak umyju šamponem,vydloubu ze vzorku kamínky potom nastříkám přípravkem na gumy. Skladuju je po 2 položené na sobě naležato na půdě na garáži.
Ja mám z lidla ten stojan, kde dáš 4 disky naležato na seba, na také misky.
Kedysi som iba prezúval, lebo kupovať nové disky bolo finančne náročnejšie a návratnosť bola asi 5 a viac rokov. Odkedy stúpli ceny a v servise mi predali sadu starších diskov, odvtedy si to mením doma sám. Jazdím už málo, asi 1000-1500km mesačne, v meste, tak ani nevyvažujem.
Kedysi som iba prezúval, lebo kupovať nové disky bolo finančne náročnejšie a návratnosť bola asi 5 a viac rokov. Odkedy stúpli ceny a v servise mi predali sadu starších diskov, odvtedy si to mením doma sám. Jazdím už málo, asi 1000-1500km mesačne, v meste, tak ani nevyvažujem.
V prvním příspěvku jsem zapomněl: Vracíš na stejná místa, nebo dle nějakého systému kola rotuješ?
Co máš za auto? Sjíždějí se všechna kola v povrchu stejně (při správné geometrii), nebo tam jsou nějaké nerovnoměrnosti?
Co máš za auto? Sjíždějí se všechna kola v povrchu stejně (při správné geometrii), nebo tam jsou nějaké nerovnoměrnosti?
Mám ľahkého renaulta thaliu II, pneu /kolesá/ vraciam presne na to isté miesto.guchar píše:V prvním příspěvku jsem zapomněl: Vracíš na stejná místa, nebo dle nějakého systému kola rotuješ?
Čo sa týka opotrebenia, tak samozrejme že hnacia náprava u mňa vpredu sa derie mierne rýchlejšie ako zadné, ktoré sú iba vlečené.
Zimné mením kvôli veku asi po 6-7 sezónach, ináč vypadajú skoro ako nové, nezodreté, ale už vidím, že v zime tak dobre nezaberajú, lebo sú pritvrdé.
Přední jsem dával dozadu a zadní dopředu, abych zachoval směr otáčení. Koncepce Moskvič 408 a Škoda 120S (roku 2024 už téměř veteráni) byly natolik rozdílné, že i sjetí pneu na nápravách se výrazně lišila. Zejména zmizelo (přes dobře a pravidelně kontrolovanou geometrii přední nápravy) větší sjíždění vnitřních stran. Pro držení přímého směru jsem si u 408 netroufl seřízení pod minimální udávanou hodnotu sbíhavosti. Motor vpředu s přičapnutím na čumák byly zřejmě příčinou vyššího opotřebení pneu na přední nápravě. Ale nevysvětlovalo to pozorovatelné šípové sjetí tam umístěných plášťů. Šedesátky až devadesátky dvacátého století.)
Používané letní pláště byly radiálky OR6 Barum Otrokovice. Do techničáku Škoda 120S nechal vepsat možnost použití i 13 palcových kol. Výrobcem v dokumentaci uváděná 4 1/2Jx14 s pneumatikami 155SR14 tak mohla být vyměněna za disková kola 4 1/2Jx13 s pneumatikami 165/80 R13. A tak šly dojet, neprodané, pláště 165/80 R13.
Používané letní pláště byly radiálky OR6 Barum Otrokovice. Do techničáku Škoda 120S nechal vepsat možnost použití i 13 palcových kol. Výrobcem v dokumentaci uváděná 4 1/2Jx14 s pneumatikami 155SR14 tak mohla být vyměněna za disková kola 4 1/2Jx13 s pneumatikami 165/80 R13. A tak šly dojet, neprodané, pláště 165/80 R13.
Stojan mám taky, problém ale je, když má disk ve středu misky a není tam díra. Ano misky se dají vyrazit, ale otázkou je kolikkrát než se zámky na miskách urazí.automet píše:Ja mám z lidla ten stojan, kde dáš 4 disky naležato na seba, na také misky.
2x stojan, sady na dvě auta. Jaro/podzim přezuju v garáži, nic na tom není. Dříve jsem je nechával převážit, dnes už to nedělám dokud nejdou z disku staré pneu za nové. Pokud máš podvozek v pořádku, rozdíl v závaží je minimální, kolikrát vůbec žádný, takže opět vyhozené peníze. V mém případě mi sada letní/zimní vydrží 6 let. Pak automaticky dávám novou. Kola mezi sebou ani nepřehazuju, tj. přední za zadní. Jsou k tomu jasný důvody - každé kolo si sedne trochu jinak, přehozením si to rozházíš. Další blbostí je obzvlášť na zimu hodit zadní za přední. O to snadněji se utrhne ten zadek a to fakt na sněhu v zatáčce nechceš...
Celoročky jsou na zvážení toho, co očekáváš a kam jezdíš? Lidi si myslí, že ušetří, ale víc jezdíš na letních, 7-8 měsíců, nežli na zimních u kterých ze zákona potřebuješ mít 4mm, takže i o to rychleji mizí, což je logicky v tomto případě nevýhoda, tj. můžou vydržet pouhé 3 roky, oproti variantě, kdy máš dvě sady.
Drobná poznámka - kdo má plecháče a delší dobu to kolo nesundal, může se při defektu dočkat toho, že to ani tak snadno nepůjde...
Celoročky jsou na zvážení toho, co očekáváš a kam jezdíš? Lidi si myslí, že ušetří, ale víc jezdíš na letních, 7-8 měsíců, nežli na zimních u kterých ze zákona potřebuješ mít 4mm, takže i o to rychleji mizí, což je logicky v tomto případě nevýhoda, tj. můžou vydržet pouhé 3 roky, oproti variantě, kdy máš dvě sady.
Drobná poznámka - kdo má plecháče a delší dobu to kolo nesundal, může se při defektu dočkat toho, že to ani tak snadno nepůjde...
Řekl bych, že toto platí spíše u ALU kol. Když jsem doma chtěl poprvé vyměnit kola za zimní na plecháčích, tak jsem ALU kola doma sundával tak, že jsem do gumy mlátil 8 kg kladivem a co kolo, to snad 10 minut bouchání. Docela slušná rozvička.DXS píše:Drobná poznámka - kdo má plecháče a delší dobu to kolo nesundal, může se při defektu dočkat toho, že to ani tak snadno nepůjde...
Někdo mí později poradil stříknout dosedací plochy Cu spejem. Další rok už jsem jel do pneuservisu a to už si zacvičil maník v pneusevise. "Sranda" byla když jsem se na to ptal než začal, tak se mi vysmál, že to nikde není v technickém listě. A pak si to sám užil také.
Od té doby co jsem to Cu stříknul je pokoj. U plecháčů se mi to nikdy nestalo.
Pozn. pro rýpaly - používám 2 sady matic, jedny pro plecháče a druhou pro ALU.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Pokial gumy nezjazdis za 2 sezony, tak jazdi na celorocnych.guchar píše:Jak skladuješ, pokud měníš letní/zimní, sadu kol (nebo pneu), které nejsou na autě? Nájezd km: Léto/zima?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Iba ak na tých celoročných dôjde aj v zime do garáže.LV píše: Pokial gumy nezjazdis za 2 sezony, tak jazdi na celorocnych.
Lebo v mojom prípade by som celú zimu parkoval nie v garáži, ale vonku, 400m od garáže pod kopcom pri jarku, kde celú zimu parkujú ostatní čo nedôjdu domov.
No vidíš, to já s alu nikdy problém neměl. Každý půlrok dosedací plochu vyčistím kartáčem a stříknu WDčkem, včetně šroubů samotných. Dělám to posledních 20 let a vždycky pohoda.jio píše: Řekl bych, že toto platí spíše u ALU kol. Když jsem doma chtěl poprvé vyměnit kola za zimní na plecháčích, tak jsem ALU kola doma sundával tak, že jsem do gumy mlátil 8 kg kladivem a co kolo, to snad 10 minut bouchání. Docela slušná rozvička.
Někdo mí později poradil stříknout dosedací plochy Cu spejem. Další rok už jsem jel do pneuservisu a to už si zacvičil maník v pneusevise. "Sranda" byla když jsem se na to ptal než začal, tak se mi vysmál, že to nikde není v technickém listě. A pak si to sám užil také.
-
Bildy
jde to v pohodě i bez čistění a mazání....stačí povolit šrouby a popojet...no, a kola jsou volnájio píše: Řekl bych, že toto platí spíše u ALU kol. Když jsem doma chtěl poprvé vyměnit kola za zimní na plecháčích, tak jsem ALU kola doma sundával tak, že jsem do gumy mlátil 8 kg kladivem a co kolo, to snad 10 minut bouchání. Docela slušná rozvička.
Jenže ono v první řadě jde o tu část "stačí povolit šrouby".Bildy píše:
jde to v pohodě i bez čistění a mazání....stačí povolit šrouby a popojet...no, a kola jsou volná