Veka - opravy a rekonstrukce modelu
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Veka - opravy a rekonstrukce modelu
Jsou dny, kdy se clovek vrati do vzpominek nejenom v myslenkach, ale i v realu. Po skonceni soutezni sezony akrobatu , jsem opet zacal poletovat s mym retro motorovym modelem F2b.
A v kebuli vrtalo tak dlouho,az jsem to udelal. Krome jinych modelu po Zdenovi Krizkovi ze Zlina, jsem letos v dubnu ziskal F2B model A5, s kterym na prelomu 80-90 let zkousel Zdeno soutezit.
Jeho povidacky,jak perfektne to lece si budu pamatovat do dnesnich dnu. Toz krome textu ,zverejnenych v roce 1965 v Modelari ,autorem predchazejiciho modelu A4 , jsem se rozhodl v praxi overit, nakolik meli oba chlapi pravdu ve svych uvahach,ze bezklapkovy model lepe sedi v hranach .... verim,ze na jare realita vyplave na povrch.
Pro zacatek dam skeny z povidani o koncepci a par fotek realneho stavu modelu v dubnu 2024.
veka1
A v kebuli vrtalo tak dlouho,az jsem to udelal. Krome jinych modelu po Zdenovi Krizkovi ze Zlina, jsem letos v dubnu ziskal F2B model A5, s kterym na prelomu 80-90 let zkousel Zdeno soutezit.
Jeho povidacky,jak perfektne to lece si budu pamatovat do dnesnich dnu. Toz krome textu ,zverejnenych v roce 1965 v Modelari ,autorem predchazejiciho modelu A4 , jsem se rozhodl v praxi overit, nakolik meli oba chlapi pravdu ve svych uvahach,ze bezklapkovy model lepe sedi v hranach .... verim,ze na jare realita vyplave na povrch.
Pro zacatek dam skeny z povidani o koncepci a par fotek realneho stavu modelu v dubnu 2024.
veka1
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Veka - opravy a rekonstrukce modelu
Detailni ukazka stavu potahu modelu, po letech skladovani pod plechovou strechou kulny ve Zline.Bohuzel i kvalitne provedeny potah se v extremnych skladovacich podminkach samovolne trha.
Pozn. mam overeno, ze potah kridla a ocasnich ploch starsim ( cca 20let) Modelspanem, nevydrzi neposkozeny ani v dobrych podminkach me dilny. Za par let skladovani hotovych kridel a OP , tlusty i tenky Modelspan zdegradoval na hranach preklizkovych zeber a hranach smrkovych list ( model Vosa) .
Tyto poznatky mne vedou k rozhodnuti,po sejmuti potahu z A5 ji prepotahnout Vliesem ( pruzny a relativne houzevnaty material).Na balsove plochy ( trup , nabezna hrana kridla) pouziju tenky, nebo stredni Japan.
Vse bude prilakovane cistym acetonem na vytmelenou a vybrousenou balsovou kostru, impregnovanou zredenym lepicim lakem.
veka1
Pozn. mam overeno, ze potah kridla a ocasnich ploch starsim ( cca 20let) Modelspanem, nevydrzi neposkozeny ani v dobrych podminkach me dilny. Za par let skladovani hotovych kridel a OP , tlusty i tenky Modelspan zdegradoval na hranach preklizkovych zeber a hranach smrkovych list ( model Vosa) .
Tyto poznatky mne vedou k rozhodnuti,po sejmuti potahu z A5 ji prepotahnout Vliesem ( pruzny a relativne houzevnaty material).Na balsove plochy ( trup , nabezna hrana kridla) pouziju tenky, nebo stredni Japan.
Vse bude prilakovane cistym acetonem na vytmelenou a vybrousenou balsovou kostru, impregnovanou zredenym lepicim lakem.
veka1
Myslíš že by se tohle Vliesu nestalo? Je to přece jen syntetika, mohl by být odolnější vůči stárnutí
Asi taky záleží na použitém laku; na Vlies nažehlený na disperzi používám vodou ředitelný polyuretan, to je taky úplně jiná chemie...
Asi taky záleží na použitém laku; na Vlies nažehlený na disperzi používám vodou ředitelný polyuretan, to je taky úplně jiná chemie...
jyrry.webnode.cz
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Myslíš že by se tohle Vliesu nestalo? Je to přece jen syntetika, mohl by být odolnější vůči stárnutí![]()
.... mne staci, kdyz vidim na potahu (vic nez 10roku stary), ze neni popraskany.
Pokud ho neprerazim mechanicky, zadne praskani se nekona. Nejstarsi dolozitelny vzorek mam z roku 1985 ... klapky na motorovem F2B. Ten matros mi tehda v Brne vnutil Bohus Rejchard,pry misto Modelspanu.Ja ho s malou dusickou otestoval, aniz bych mel predstavu co to udela. Povedlo se. ... to letadlo mam a pouzivam jeste dnes.
Pote jsem pomoci Vliesu , doplneneho papirem na celobalsovych plochach,spachal dalsi stroje, ktere porad provozuji bez autodegradace potahu ( Vosy, Eagle, Cejky, Major, Ero2.West Wind..... )
veka1
Co se Vliesu týká nejstarší model, který má je z roku 1998 je to historik potažený Vliesem balsová kostra vybroušená do hladka na ni nanesený nátěr balsalocku nejdříve hodně zředěný vodou nechat uschnout, přebrousit, nanést druhý nátěr hustší necat zavadnout a do něj přižehlit Vlies, pěkně vyšponovat za sucha teplem žehličky, nechat den dva odstát a potom jsem to lakoval matným COLORLAKEM acetonový lak na nábytek po prvním nátěru nástřik barevných dopňků a potom druhý nátěr. Nechat to cca 14 dní vystárnout a potom nátěr polyuretanovým lakem proti palivu. Sice to za těch 25 let trochu zežloutlo, řekl bych že i potah více ztvrdnul, ale je stále pružný nepraská a nekřehne jako potahy z modelspanu lakované nitrolakem a syntetikou proti palivu.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Abych byl uprimny, vetsina modelu co jsem vyrobil a provozuji je potazena sklem... a tomu odpovida i povrchova uprava tj.pouzivam 2K barvya nemusim resit ochranne natery povrchu proti palivu ( proste kompozity).
Pouzivani vliesu,papiru a ruznych folii se zcvrklo na modely "vzpominkove" tj. z obdobi pocatku 70tych let. Ale musim rict,ze pri vhodne kombinaci sklo, papir a vlies , jsou vysledky prekvapive uspokojujici.
veka1
Pouzivani vliesu,papiru a ruznych folii se zcvrklo na modely "vzpominkove" tj. z obdobi pocatku 70tych let. Ale musim rict,ze pri vhodne kombinaci sklo, papir a vlies , jsou vysledky prekvapive uspokojujici.
veka1
Já mám dosud stále 2 provozu schopné modely, které jsem postavil začátkem 80. let, maji tedy víc než 40 let.
Tehdy jsem propadl touze stavět modely tak, aby byly nezničitelné, takže jsem použival na křídla potah monofilem a na to tenký modelspan nebo mikelantu. Následně kamufláž nitrobarvami a navrch polyuretanovy lak proti palivu. Moje modely opravdu byly schopny přežit i dost velke havárie bez většich poškození, spíš než křidlo utrpěl trup, který byl bedýnkové konstrukce, ale ten potažen monofilem nebyl, jen papírem, vepředu ale zpevnén překližkou a i laminátem. Pokud se i tomu křídlu při nějakém kotrmelci i něco stalo, tak praskl papír, ale monofil pod nim nepovoli a zústal celý, takže stačilo navrch nalepit papírovy flastr, přebarvit to a přetřit lakem proti palivu. Modely byly skladovány v bytě, tedy nepůsobila na ně ani zvýšená vlhkost, ani extrémní teplotní vykyvy. Žádné známky degradace na nich ani za ta léta nepozoruji.
Tak mi napadlo, jestli za tu degradaci Tebou zděděných modelů nemůže lak proti palivu?
V těch dobách byl populární a dost se použival dvousložkový Epolex, ktery ale má tendenci ztrácet pružnost, tvrdnout a křehnout.
Tehdy mnou použivany PU lak byl jednosložkový, velmi dobře roztíratelný, nemusel se střikat, byl řidký jak voda a po natřeni štětcem se krasně rozlil do souvislého filmu, takže nebyly vidět žádné čmouhy po štětci. Navíc tím vznikla jen velmi tenká vrstva, co bylo výhodné i z hlediska minimálního nárůstu hmotnosti. Ten lak mi odlil kamarád, který si ho dovezl z návštěvy u přibuzných ze Švédska. Bohužel náhradu za něj dnes nemám.
Ještě v roce 2010 to byl Profilak na korkové podlahy, ale pak nějak změnili jeho receptúru a už si s celoxovými podkladovymi nitrobarvami nerozumí (jemně bublinkuje).
Ale možná to nebude lakem proti palivu ale třeba i Napínákem, protože Tvoje Vosa nejspíš krom Napínáku tu další vrstvu proti palivu neměla.
Tehdy jsem propadl touze stavět modely tak, aby byly nezničitelné, takže jsem použival na křídla potah monofilem a na to tenký modelspan nebo mikelantu. Následně kamufláž nitrobarvami a navrch polyuretanovy lak proti palivu. Moje modely opravdu byly schopny přežit i dost velke havárie bez většich poškození, spíš než křidlo utrpěl trup, který byl bedýnkové konstrukce, ale ten potažen monofilem nebyl, jen papírem, vepředu ale zpevnén překližkou a i laminátem. Pokud se i tomu křídlu při nějakém kotrmelci i něco stalo, tak praskl papír, ale monofil pod nim nepovoli a zústal celý, takže stačilo navrch nalepit papírovy flastr, přebarvit to a přetřit lakem proti palivu. Modely byly skladovány v bytě, tedy nepůsobila na ně ani zvýšená vlhkost, ani extrémní teplotní vykyvy. Žádné známky degradace na nich ani za ta léta nepozoruji.
Tak mi napadlo, jestli za tu degradaci Tebou zděděných modelů nemůže lak proti palivu?
Ale možná to nebude lakem proti palivu ale třeba i Napínákem, protože Tvoje Vosa nejspíš krom Napínáku tu další vrstvu proti palivu neměla.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Ked som este volakedy davno robil naposledy kridla s open baymi (modelspan alebo japan, nepametam), vsetky som ich mal nastriekane 2k bielym autolakom lakom ako zaklad ... nic nepraska doteraz ... mozno si tie modely pametas, Dreadnought alebo Cardinal
tesne predtym som mal Juno I beam konstrukcia (mikelanta ... vlastne mikalenta ... no vieme co myslim) nafarbene humbrolkami .... popraskane cele
... tak teraz neviem ci je problem papier alebo vrchna farba so slusnymi mechanickymi vlastnostami, alebo farba s UV protekciou
.... si vyber
tesne predtym som mal Juno I beam konstrukcia (mikelanta ... vlastne mikalenta ... no vieme co myslim) nafarbene humbrolkami .... popraskane cele
... tak teraz neviem ci je problem papier alebo vrchna farba so slusnymi mechanickymi vlastnostami, alebo farba s UV protekciou
.... si vyber
veka1 píše:... A v kebuli vrtalo tak dlouho,az jsem to udelal. Krome jinych modelu po Zdenovi Krizkovi ze Zlina, jsem letos v dubnu ziskal F2B model A5, s kterym na prelomu 80-90 let zkousel Zdeno soutezit.
...
veka1
Zaujímalo by ma čo je tam za motor, taký nepoznám.
VTjr píše:ak mi napadlo, jestli za tu degradaci Tebou zděděných modelů nemůže lak proti palivu?V těch dobách byl populární a dost se použival dvousložkový Epolex, ktery ale má tendenci ztrácet pružnost, tvrdnout a křehnout.
![]()
Něco na tom asi bude. Mám tu 35 let starého Middlesticka. Potah mikelanta + monofil, lepicí lak, napínací lak, Epolex. Dnes je to relativně tuhé, ale velmi křehké. Stačí cvrnknout prstem a díra...
igorb píše:... tak teraz neviem ci je problem papier alebo vrchna farba so slusnymi mechanickymi vlastnostami, alebo farba s UV protekciou
.... si vyber
Ja si myslím, že tu skutočne nejde o degradáciu papiera, ale o degradáciu tých farebných a lakových vrstiev. Papier je v podstate celulóza, čo je materiál chemicky veľmi odolný a stabilný. Aj keď pôsobením UV žiarenia môže dochádzať k depolymerizácii jeho vlákien, ale som presvedčený, že v omnoho menšej miere než degradácii tých lakov, v podstate plastov.
Ale Igor, zaujímal by ma Tvoj názor na tie texty v článkoch Modelára k modelu A4, napísané Zdenom Křížkom, ohľadne aerodynamiky a vplyvu klapiek na letové vlastnosti.
Lebo pokiaľ viem budúcnosť ukázala, že klapky vôbec nie sú cestou do pekla, naopak dnes ich všetci U-čkári na svojich modeloch majú, vrátane Teba.
Každopádne tie jeho úvahy o nevhodnosti ostrej nábežky považujem za celkom správne.
Ja teda neviem aký profil používaš Ty, ale viem, že dávaš prednosť špeciálnemu profilu klapky, ktorý v maximálnej výchylke tvorí s profilom hladkú líniu a zabraňuje tak odtrhu prúdnic, pritom ale má tupú, hranatú odtokovú hranu. Kedysi populárny RC Fun akrobat Diablotin sa vyznačoval tým, že mal taký vpredu guľatý profil a tým aj dobré vlastnosti v ostrých obratoch. A to viem potvrdiť aj z osobnej skúsenosti.
Nie sme tu v uputanych, ale kedze je to reakcia na clanok vlakna, tak v skratke (komu sa nepaci, nech necita a kto chce viac, kludne nech otvori nove vlakno v uputanych):
1/ len upresnim ... je to clanok Chalupu, on ten model aj navrhol, popisal, postavil a zverejnil, Krizka postavil Petrov prerabany model podla toho planku pokial ja viem.
2/ k technickym informaciam co su v clanku ... bol som dost prekvapeny, ze v tak davnej dobe boli v clanku informacie ktore ani dnes vecsina ludi nevie, ale treba si uvedomit ze to bola doba ludi alo Lnenicka, Musil, takze povedomie bolo vysoke, dost sa zabudlo ... dnes mame hlavne zarucene inf..(nezmysly) z roznych facebookov, kecklubov atd.
3/ napriek tomu, nie vsetko co vzdelany/znaly clovek vymysli a je presvedceny o spravnosti je vzdy naozaj spravne, ono to treba este vyskusat a musi to prejst nejakym casom debugovania a ci to neprepadne dejinami ... proste nie len genialne napady bez skusenosti su o prd, ale ked niecomu rozumies, nie vzdy pochytis vsetky nuansy ... tu usli 3 preco to nemoze fungovat:
... zostava ako sa v clanku pise ma definovany polomer hrany v obrate, ked si spocitas vahu modelu a maximalny vztlak toho profilu, aj pri zapocitani toho "zakrivenia" to proste nestaci, a dovod je ten ze je to fakt vela a to zakrivenie dosiahnes az v tom malom polomere hrany, do ktoreho ho to kridlo proste svojim zakladnym vztlakom nedostane ... to je ako byt milionarom, ked si uz milionar, kym milionar nie si tak nim proste nie si
... aby to malo sancu ten potrebny vztlak vyrobit, musi to zakonite mat male plosne zatazenie (velka plocha, mala hmota) ... taky model bude poskakovat v turbulenciii ako postreleny, mozno v optimalnych podmienkach OK, ale v uplnom bezvetri alebo vo vetre, cize v turbulencii to bude samovrazda.
... a co je napodstatnejsie, ono to bez klapaiek neleti tak aby to bolo pekne, treba si uvedomit, ze ked model leti hranou a ma teda velky uhol nabehu, tak pri prechode z radiusu do rovneho segmentu musi zamavat chvostom a urobit vlnovku - takze ono by to slo keby to lietalo volne hrany (>30 rokov dozadu) a nie sucasne cim ostrejsie tym lepsie. A to este nepocitam, ze tie klapky davaju ruke spetnu vezbu a clovek to riadi citlivejsie, citi co sa tam deje atd.
A priklad ze to nefunguje a ze ludia mozu byt vo vytrzeni ze to funguje aj ked nie, je tak 20 rokov dozadu ked jeden Francuz urobil model v tomto style s mikroskopickymi klapkami ... vsetkym nahustil kecami do hlavy ako to fasa lieta a to tak ze bol nakoniec majster sveta, ked sme ale urobili tracking toho modelu, zistilo sa ze 1/ radiusy hran boli len malo mensie ako gulatych obratov 2/ ze rovne strany tiez neboli rovne ale gulate a to preto ze to vlnenie v hrane kamufloval pomalym vyrovnavanim vyskovky = oblymi rovnymi usekami ... potom sa uz radsej neukazal, viacej som ho lietat nevidel a vsetci co sa po nom opicili rovnakym modelom s tym uz tiez nikdy nelietali a sem tam niekto tiez skoncil so zavodnym lietanim spolu s nim
1/ len upresnim ... je to clanok Chalupu, on ten model aj navrhol, popisal, postavil a zverejnil, Krizka postavil Petrov prerabany model podla toho planku pokial ja viem.
2/ k technickym informaciam co su v clanku ... bol som dost prekvapeny, ze v tak davnej dobe boli v clanku informacie ktore ani dnes vecsina ludi nevie, ale treba si uvedomit ze to bola doba ludi alo Lnenicka, Musil, takze povedomie bolo vysoke, dost sa zabudlo ... dnes mame hlavne zarucene inf..(nezmysly) z roznych facebookov, kecklubov atd.
3/ napriek tomu, nie vsetko co vzdelany/znaly clovek vymysli a je presvedceny o spravnosti je vzdy naozaj spravne, ono to treba este vyskusat a musi to prejst nejakym casom debugovania a ci to neprepadne dejinami ... proste nie len genialne napady bez skusenosti su o prd, ale ked niecomu rozumies, nie vzdy pochytis vsetky nuansy ... tu usli 3 preco to nemoze fungovat:
... zostava ako sa v clanku pise ma definovany polomer hrany v obrate, ked si spocitas vahu modelu a maximalny vztlak toho profilu, aj pri zapocitani toho "zakrivenia" to proste nestaci, a dovod je ten ze je to fakt vela a to zakrivenie dosiahnes az v tom malom polomere hrany, do ktoreho ho to kridlo proste svojim zakladnym vztlakom nedostane ... to je ako byt milionarom, ked si uz milionar, kym milionar nie si tak nim proste nie si
... aby to malo sancu ten potrebny vztlak vyrobit, musi to zakonite mat male plosne zatazenie (velka plocha, mala hmota) ... taky model bude poskakovat v turbulenciii ako postreleny, mozno v optimalnych podmienkach OK, ale v uplnom bezvetri alebo vo vetre, cize v turbulencii to bude samovrazda.
... a co je napodstatnejsie, ono to bez klapaiek neleti tak aby to bolo pekne, treba si uvedomit, ze ked model leti hranou a ma teda velky uhol nabehu, tak pri prechode z radiusu do rovneho segmentu musi zamavat chvostom a urobit vlnovku - takze ono by to slo keby to lietalo volne hrany (>30 rokov dozadu) a nie sucasne cim ostrejsie tym lepsie. A to este nepocitam, ze tie klapky davaju ruke spetnu vezbu a clovek to riadi citlivejsie, citi co sa tam deje atd.
A priklad ze to nefunguje a ze ludia mozu byt vo vytrzeni ze to funguje aj ked nie, je tak 20 rokov dozadu ked jeden Francuz urobil model v tomto style s mikroskopickymi klapkami ... vsetkym nahustil kecami do hlavy ako to fasa lieta a to tak ze bol nakoniec majster sveta, ked sme ale urobili tracking toho modelu, zistilo sa ze 1/ radiusy hran boli len malo mensie ako gulatych obratov 2/ ze rovne strany tiez neboli rovne ale gulate a to preto ze to vlnenie v hrane kamufloval pomalym vyrovnavanim vyskovky = oblymi rovnymi usekami ... potom sa uz radsej neukazal, viacej som ho lietat nevidel a vsetci co sa po nom opicili rovnakym modelom s tym uz tiez nikdy nelietali a sem tam niekto tiez skoncil so zavodnym lietanim spolu s nim
No... jak to tu čtu... tak jsem rád, že ta moje éra včas rozbiju, nebo prodám, nebo deaktivuju a zruším... než začnu mít naléhavou potřebu řešit popraskaný lak 
jyrry.webnode.cz
Aha, áno článok je od Chalupu, bol som pomýlený textom Petrovho úvodného príspevku.
Tvoj prispévok sa dosť zle číta s porozumenim, lebo je tam veľa preklepov a nesuvislostí.
No, hádam to hlavné som pochopil.
Ale rád by som si o tom pokecal podrobnejšie. Mnohé Tvoje skratkovité tvrdenia by si zaslúžili rozviesť. Lebo raz umrieš a z Tvojich znalostí tu nič nezostane. Teda knihy s teóriou od Lněničku, Musila a iných áno, ale praktické skúsenosti majstra sveta sa prepadnú do neznáma.
I keď 99,99% ľudstva to bude úúúplne fuk.
Ale inak toto sa nemusi riešiť len v sekcii U-čiek, tá aerodynamika predsa platí aj pre Fun a 3D RC akrobaty. Len pochopitelne v F2B je to viac kritické, lebo sa lieta vo veľmi malom priestore. I keď pravda, úvodny príspevok bol o U-čku, teda jeho oprave
.
Edit: Tých deviatok som tam mal dať omnoho viac!
Tvoj prispévok sa dosť zle číta s porozumenim, lebo je tam veľa preklepov a nesuvislostí.
Ale rád by som si o tom pokecal podrobnejšie. Mnohé Tvoje skratkovité tvrdenia by si zaslúžili rozviesť. Lebo raz umrieš a z Tvojich znalostí tu nič nezostane. Teda knihy s teóriou od Lněničku, Musila a iných áno, ale praktické skúsenosti majstra sveta sa prepadnú do neznáma.
Ale inak toto sa nemusi riešiť len v sekcii U-čiek, tá aerodynamika predsa platí aj pre Fun a 3D RC akrobaty. Len pochopitelne v F2B je to viac kritické, lebo sa lieta vo veľmi malom priestore. I keď pravda, úvodny príspevok bol o U-čku, teda jeho oprave
Edit: Tých deviatok som tam mal dať omnoho viac!
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 22.10.2024 21:14, celkem upraveno 1 x.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
VTjr píše: Zaujímalo by ma čo je tam za motor, taký nepoznám.
....to az tak moc nevadi , toz sa kukni z oboch stran
veka1