Betaflight dotaz
Betaflight dotaz
Protože jsem tady začátečník tak tomu budou odpovídat i mé dotazy.Po různejch hračkách jsem kopil FPV copteru .Na ovládání chci použít můj Radiomaster TX16S. V betflightu jsem na mod Angle a Horizon a Beeper mut navolil přepínače. Tak a teď když přepnu třeba na ten Angle mod ,má se to v animaci pohybovat jako vtom zvoleném modu?Protože mně se ta animace chová jako bych to mněl stále ve výchozím acro modu.Druhá věc ,copteru jsem zkoušel bez vrtulí a plyn zpočátku reaguje jako normálně ale posleze ty otáčky zůstávají na nějaké úrovni a těžko se mnění.Poslední věc je ta že koptera má vlastní Beeper bzučák .Když odpojim acu tak se za nějakou chvíli ozývá jako bych copteru stratil.Toto se děje i když mám před odpojením acu vypnuto na modu Beepermut.Na jednotce je nahrán soft z loňského roku tak jsem s tím nechtěl nic dělat protože se obávám že bych to už pak nedal vůbec dohromady .Zatím jsem to jen zálohoval.Když dám Remove dostanu se zpátky na původní natsavení? Dík za odpověď
koksák
Re: Betaflight dotaz
Ano, musí to reagovat.
Musíš kopteru napájet a současně mít připojenou k PC.
Motory bez příkazu v počítači by vůbec reagovat neměli, takže něco děláš špatně.
Dohledej si návod betflightu a jdi krok za krokem.
Nemůžeš to testovat náhodně, jak tě to napadne.
Napřed musíš mí v pořádku aktualizace, správně vybranou desku a prostě jet přesně podle návodu.
Tady ti s chybou asi nikdo neporadí, protože nebude vědět, jakou chybu děláš.
Musíš kopteru napájet a současně mít připojenou k PC.
Motory bez příkazu v počítači by vůbec reagovat neměli, takže něco děláš špatně.
Dohledej si návod betflightu a jdi krok za krokem.
Nemůžeš to testovat náhodně, jak tě to napadne.
Napřed musíš mí v pořádku aktualizace, správně vybranou desku a prostě jet přesně podle návodu.
Tady ti s chybou asi nikdo neporadí, protože nebude vědět, jakou chybu děláš.
Průběh toho byl takový . Ta koptera byla nastavená na vysílač Patrně od DJI. Připojil jsem ji k počitači a postupně jsem jel podle návodu po jednotlivých oknech.Současně jsem vše postupně kontroloval na tutoriálech.V tom nastavení tak jak tam původně bylo Bylo armování na aux2 . Na aux1 byly přiřazeny jiné funkce .Tady jsem to rozvrtal a udělal zmněny . Aux 1 jsem uvolnil protože to jede na LRS . To původní nastavení mne zmátlo natolik že ted´nevím co s tím AUX1 co tam mám dát za úroveň ,je to přece kanál určený na zabezpečení v tom LRS. Na Aux2 jsem to armování ponechal. Pak jsem šel s kopterou ven mimo počítač. Tam jsem zkoušel ty motory,protože se rozběhnou až když má koptera dostatek satelitů. Ty se rozběhly na volnoběh 8 procent.Na rychlejší zmněny plynu zpočátku reagovaly ale posléze se rozběhly jinak a reakce na plyn byla špatná. Hlídal jsem si ty mody abych tam neměl zapnutý návrat.Toto jsem testoval bez vrtulí.Na tom počítači se v animaci pohybuje vše správně. Jde mi o to jestli to má animovat i ten ANGL mod.To znamená když uvolním páku na střed tak se koptera v té animaci sama srovná. Což se neděje. V řídící jednotce není nejnovější ale předcházející verze softu.
koksák
Jestli je řeč o animaci v Betaflight Configurator, tak to animuje jen to, jak v ruce FC natáčím. Není to nějaký simulátor.
"Pak jsem šel s kopterou ven mimo počítač. Tam jsem zkoušel ty motory,protože se rozběhnou až když má koptera dostatek satelitů. Ty se rozběhly na volnoběh 8 procent. Na rychlejší změny plynu zpočátku reagovaly ale posléze se rozběhly jinak a reakce na plyn byla špatná." - To byl test s nasazenými vrtulemi? Běh motorů se dá vyzkoušet na stole spuštěním motorů z Betaflight Configurator. Důležitý bod přípravy je ověření smyslu otáčení motorů. A později kontrola, zda jsou pravé a levé vrtule nasazeny na správných motorech.
Z toho popisu tady se nedá usuzovat co a jak bylo provedeno. Já jsem postupoval podle návodu a dělal jsem si záznamy, co jsem provedl: https://kolmanl.info/index.php?show=QK1_STA5
Poprvé bych šel na louku na měkké, kde se kopteře při pádu nic nestane. Pro start ze země na louce je třeba si vzít nějakou podložku, třeba kus kartonu a ten položit do trávy cca vodorovně. Jestli jsou ve vysílači kanály v neutrálu, jestli se motory po přepnutí přepínače ARM roztočí, jestli se točí správným směrem, lze zkusit let. Po přidání plynu by se koptera měla zvednou do vzduchu, neměla by nikam letět, neměla by se točit kolem svislé osy. Nebo jen pomaličku. Držet výšku nemusí být zpočátku jednoduché, metr dva nahoru dolů žádná míra, ale není třeba se bát, že to někam uletí. Když si nevím rady, stačí přepnout ARM, motory se zastaví a koptera spadne do trávy.
Poprvé bych šel na louku na měkké, kde se kopteře při pádu nic nestane. Pro start ze země na louce je třeba si vzít nějakou podložku, třeba kus kartonu a ten položit do trávy cca vodorovně. Jestli jsou ve vysílači kanály v neutrálu, jestli se motory po přepnutí přepínače ARM roztočí, jestli se točí správným směrem, lze zkusit let. Po přidání plynu by se koptera měla zvednou do vzduchu, neměla by nikam letět, neměla by se točit kolem svislé osy. Nebo jen pomaličku. Držet výšku nemusí být zpočátku jednoduché, metr dva nahoru dolů žádná míra, ale není třeba se bát, že to někam uletí. Když si nevím rady, stačí přepnout ARM, motory se zastaví a koptera spadne do trávy.
Děkuji za návody.Mezi tím jsem již zjistil jak je to s tou animací .Tu zkoušku motoru jsem prováděl bez vrtulí právě venku zkrz ty satelity. Prodejce to nedoporučuje,vytáčet víc jak na 30 procent.Tady se projevila totální neznalost teto věci protože jsem ktomu přistupoval jak na letadle.To že to pak špatně reagovalo na plyn mne zmátlo .Nakonec po konzultacích jsem se uklidnil.Ono to v bylo v zakladě nastavené,ja jen potřeboval na některé mody dát svoje rozmístění přepínačů.Test motoru jsem poté dělal tak jak se má v Betaflightu.Stáhl jsem si stávající nastavení do zálohy s tím že udělám upgrade sofftveru , a poté to nastavení nahraji do toho defaultního. Nicméně upgrade se mi nedaří po fleši to hlásí chybu v připojení USB.Zatím to tak nechám. Děkuji za pomoc jak přistupovat k záletu.
koksák
Libor píše:
Jestli jsou ve vysílači kanály v neutrálu, jestli se motory po přepnutí přepínače ARM roztočí, jestli se točí správným směrem, lze zkusit let. Po přidání plynu by se koptera měla zvednou do vzduchu, neměla by nikam letět, neměla by se točit kolem svislé osy. Nebo jen pomaličku. Držet výšku nemusí být zpočátku jednoduché, metr dva nahoru dolů žádná míra, ale není třeba se bát, že to někam uletí. Když si nevím rady, stačí přepnout ARM, motory se zastaví a koptera spadne do trávy.
1 arm neroztočí motory, pokud není plyn v na nule.
2 Aby nikam neutíkala - to se řeší na samém začátku. Prostě koptera se dá na vodorovnou podložku a restartuje se nastavení. Deska pak přesně ví kde jsou nuly a na animaci se coptera nesmí pohnout.
3. Směr motorů se ověřuje v další záložce a bez vrtulí.
4 držet výšku 1-2m problém ? To snad ne. Těsně nad zemí trochu plave, ale udržet výšku 1m nad zemí za bezvětří?
5 pokud je to špatně nastaveno na stole doma, tak než přepneš arm, tak ti to klidně vlítne do obličeje!
Tohle je opravdu není návod jak postupovat!!
Moc koptér jsem nepostavil, asi 3, ale nikdy nebyl problém s tím že by někam utíkala. A nebo ovládání na přímý dohled.
Problém nastává teprve ve chvíli létání na FPV, než si na to člověk zvykne. A to ještě u koptér, které jsou výkonné a nejsou kontrolovány GPS modulem. Ten mám pouze v kopteře na točení videa. Jinak mi spíš vadí při rychlých průletech v zatáčkách po zahradě mezi stromky.
Takže trvám na svém původním doporučení. Naučit se nastavení z videí a návodů.
https://live.rotorama.cz/tutorial/nasta ... etaflight/
Mám i jednu koupenou maličkou a stejně jsem musel předělat nastavení, aby nikam neutíkala. Na fabrické nastavení se spolehnout nedá.
Ještě k upřesnení . Jak to je myšleno restartuje nastavení . Bylo tím myšleno calibrace acelerometru? Opravdu tady záleží na každém slůvku. Jak jsem uvedl motory jsem potom testoval v betaflightu. Postup nebyl správný.Nicméně protože jsem nevěděl co je všechno v tom betafligtu ověřitelné ,tak jsem se na něco ptal a odpověď musí se to tam hybat nic neříká na to mi odpověděl správně právě Libor i když jsem to mezi tím zjistil od prodejce. To nastavení jsem od začátku projížděl několikrát nejen podle stránek z Rotoramy . Teď si uvědomuji že jsem k tomu přistupoval jako k testu toho Betafligtu .Jistě souvisí to s uvědomněním si toho principu letu coptery.Shrnutím je že ten test je možný až když to letí Takže co všecko se dá ověřit než to pustím do vzduchu ? Nedá se ověřit např. reakce plynu musím to pustit do vzduchu.
koksák
Já myslím, že už asi nemá cenu nad tím na stole bádat a šel bych s tím ven. Já jsem úplně poprvé taky nevěděl, co od toho mám čekat. A poprvé se mi to jevilo divočejší a bylo to tím, že se mi točily opačně motory. Proto jsem se zařídil tak, abych to nerozbil o asfalt, a šel na louku, kde jsem mohl skopičit. A tím odpovídám na dudajův komentář:
- 4 držet výšku 1-2m problém ? To snad ne. Těsně nad zemí trochu plave, ale udržet výšku 1m nad zemí za bezvětří?
- 5 než přepneš arm, tak ti to klidně vlítne do obličeje!
Kopteru jsem si na zem položil deset metrů od sebe, tím jsem se sichroval před nenadálým letem do strany. Mě se ta koptera po přidání plynu po nastoupání do metru dvou chovala divně a po chvíli se vypla, protože FC detekoval nečekané otočení koptery špatným směrem. Když jsem měl ty motory správně, mohl jsem jako naprostý začátečník zvednout kopteru nad podložku a v malé výšce s oscilacemi +-10 cm jsem mohl zkoušel let dopředu, dozadu, do strany a otáčení. V ANGLE to je hodná věc.
- 4 držet výšku 1-2m problém ? To snad ne. Těsně nad zemí trochu plave, ale udržet výšku 1m nad zemí za bezvětří?
- 5 než přepneš arm, tak ti to klidně vlítne do obličeje!
Kopteru jsem si na zem položil deset metrů od sebe, tím jsem se sichroval před nenadálým letem do strany. Mě se ta koptera po přidání plynu po nastoupání do metru dvou chovala divně a po chvíli se vypla, protože FC detekoval nečekané otočení koptery špatným směrem. Když jsem měl ty motory správně, mohl jsem jako naprostý začátečník zvednout kopteru nad podložku a v malé výšce s oscilacemi +-10 cm jsem mohl zkoušel let dopředu, dozadu, do strany a otáčení. V ANGLE to je hodná věc.
Já jsem první lety létal bez GPS a měl jsem při ztrátě signálu nastaven pád na zem. To se asi musí udělat i při prvních letech s GPS, než se koptera naučí RTH.
Protože momentálně je venku sníh tak se hrabu stále v tom Betaflightu a mám dotaz na záložku Video Transmitter .Tam nemám nastavené nic.Na Záložce portu je to připojené jako VTX(MSP+D) .Teď to mám tak že mi te videopřenos běží.Ale chtěl bych aby tam byl možný ten pitmod to je snížení výkonu aby to nehřálo. Takhle zatím nevím na jakém výkonu to běží.Zatím je to tak že to při zkouškách hřeje natolik že mám obavu aby se stím něco nestalo. Přenos je digitální. VTX nemá vlastní ventilátor.Dám sice dotaz na prodejce ale i tak jakou s tím máte zkušenost? A ještě se chci zeptat na pípák. Na kopteře mám pípák který má svoji malou baterii.Když odpojím napájení coptery tak prostě pípák začne pípat . Je uváděno že je nutno mžikově zapojit napájení a tím se to pípání odstaví.Mně to takto nefunguje a tak se ptám je tím myšleno napájení coptery nebo toho pípáku? Zastavím to pouze resetovacím tlačítkem toho pípáku ovšem jak dlouho to tlačítko vydrží.Díky za podílení se vašich zkušeností.
koksák
Při manipulaci na stole např. při upgradování chladím ventilátorem 40 x 40 12V napájeným z libovolného tříčlánku li-pol, co mám do modelů.
Já mám DJI FPV a videopřenos běží pořád, není třeba připojení na cokoli. Je to nezávislé na FC. Datový přenos přes UART slouží k přenosu telemetrie, aby palubní jednotka DJI věděla, jaké hodnoty telemetrie má ukazovat v brýlích (odběr, který měří FC, GPS atp.).