LION
LION
Protože čím jsem starší tím více mě táhnou modely které jsem před několika desítkami let stavěl tak znovu bude Lion,jenomže sehnat vlekaře nebo provozovat gumicuk se mi nechce bude s elektromotorem a otázka ,nacpat do předku(aerodynamicky čistší) nebo na pylon?
co myslíte?
co myslíte?
Re: LION
Riešim ten istý problém...
Len s tým rozdielom, že ten gumicuk ani nemám kde našpanovať, pretože bývalé práškárske letisko, kam som chodil viac ako 40 rokov lietať rozorali a posledne tam bola kukurica
... Darmo, dotácie sú dotácie...
Ale k veci. Osobne sa prikláňam k motoru v špičke trupu. Je to aerodynamicky výhodnejšie, unášačov, kužeľov, listov vrtulí, toho je dnes more, je z čoho vybrať, nie ako niekedy pred 30rokmi, keď sme začínali lietať so 400-kami
Sú aj motory v úpravách pre vetrone (AXi... long,Cyclone, alebo kapotované obežky Dualsky...), takže za mňa jednoznačne motor v špičke trupu...
T16SZ
Nově stavěno - jednoznačně motor vpředu.
Na pilon dát motor jen v případě, když se střídá provoz vlekání (gumicuk) a motorový způsob získání výšky.
Pak se dá pilon oddělat.
Na pilon dát motor jen v případě, když se střídá provoz vlekání (gumicuk) a motorový způsob získání výšky.
Pak se dá pilon oddělat.
Tak to máš štěstí, že jdu zrovna kolem .
Já prvně vyrobil pylon, páč mi bylo líto fiknout špičku,ale následně při létání jsem zjistil, že nostalgický dojem vzal při létání díky tomu pylonu za své, bo jako školáček jsem měl Liona bez pylonu, tak jsem ted ve vzduchu koukal vlasně na uplně jiný ero, navíc další uplně zbytečná váha v těžišti.
Ted přez vánoce jsem nakonec špičku fiknul, ale páč jsem nechtěl rubat ven zbytek té lipové špičky, použil jsem tady ten motor.
https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/M ... T-d341.htm
zatím jsem s tím takto ve vzduchu nebyl, ale tady ten motor používám už ve dvou modelech a jsou to na svoji velikost a váhu docela dělníci, tak předpokládám že i na liona budou stačit--kolmo to nahoru stoupat nebude, ale nějak to stoupat bude a to mi stačí.
Stejně jde o ero, který vytáhnu jen z nostalgie jednou, dvakrát ročně a pak dám zase několik let pauzu
Tady ty graupnerácký malý lehký plastový kužely jdou po převrtáním plastového unašeče těsně nasadit tady k tomu motoru a k motoru přichytit jen delšími červíky , jen je ještě přez šroubky pro sklopku pro lepší pocit přemotávám silonovou nití.
Já prvně vyrobil pylon, páč mi bylo líto fiknout špičku,ale následně při létání jsem zjistil, že nostalgický dojem vzal při létání díky tomu pylonu za své, bo jako školáček jsem měl Liona bez pylonu, tak jsem ted ve vzduchu koukal vlasně na uplně jiný ero, navíc další uplně zbytečná váha v těžišti.
Ted přez vánoce jsem nakonec špičku fiknul, ale páč jsem nechtěl rubat ven zbytek té lipové špičky, použil jsem tady ten motor.
https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/M ... T-d341.htm
zatím jsem s tím takto ve vzduchu nebyl, ale tady ten motor používám už ve dvou modelech a jsou to na svoji velikost a váhu docela dělníci, tak předpokládám že i na liona budou stačit--kolmo to nahoru stoupat nebude, ale nějak to stoupat bude a to mi stačí.
Stejně jde o ero, který vytáhnu jen z nostalgie jednou, dvakrát ročně a pak dám zase několik let pauzu
Tady ty graupnerácký malý lehký plastový kužely jdou po převrtáním plastového unašeče těsně nasadit tady k tomu motoru a k motoru přichytit jen delšími červíky , jen je ještě přez šroubky pro sklopku pro lepší pocit přemotávám silonovou nití.
- Bayeux
- Kontaktovat uživatele:
Můj pohled: uříznout špičku ortodoxnímu větroni - to bych nikdy neudělal !!!
Můj LION, snad se již dočká dokončení (zebych si zajel zalítat RCV1, snad poslední v republice - LMK Louka), už má ale připravený pylon - s detonační nulašestkou MP Jet Classic
Mě pylon "mimo" nepříjde - asi proto, že jej tak táta měl a lítal (s OTM Colibri a pak snad i COX), stejně jako další větroně (např.Kondor, Leticia, Cirus) - to když neměli vlekaři čas.
Mno a výhoda - neutrpí srdeční RETROmodel jako takový, pylon je sundávací a zastamdací...
Můj LION, snad se již dočká dokončení (zebych si zajel zalítat RCV1, snad poslední v republice - LMK Louka), už má ale připravený pylon - s detonační nulašestkou MP Jet Classic
Mě pylon "mimo" nepříjde - asi proto, že jej tak táta měl a lítal (s OTM Colibri a pak snad i COX), stejně jako další větroně (např.Kondor, Leticia, Cirus) - to když neměli vlekaři čas.
Mno a výhoda - neutrpí srdeční RETROmodel jako takový, pylon je sundávací a zastamdací...
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj,take stavim starsi era a ted Jsem skoro dostavel Admirala 2,nasleduje Amigo 2,a mozna prijde na radu i Lion.A jelikoz Jsem zacal letat kategorii Retro-vetrone zatim tedy jen na starty gumicukem.Ale letaji se uz i Retro-vetrone s pomocnym motorem tak to udelam asi takto-zkratka chci postavit dva trupy jak klasika vetronarsky a druhy s elektromotorem.A nebo je tu druha moznost a to sundavat kuzel s vrtuli a udelat kuzel vetronarsky.Potom by tam motor zustaval ale samozrejme bez vrtule.
Ahoj Jirka Sifi.
-
Jirka Schifi Zatec
Samozrejme je tady i moznost jak tady pisou ostatni kluci dat motor na odnimaci pylon nad kridlo,ale to bude mit hroznej odpor.Ale moznost to je taky.Je tedy potreba pocitat s horsi klouzavosti. 
Za mě do čumáku a sklopku. Za letu to ani nebude vidět.Bayeux píše: úte 07.01.2025 15:46 Můj pohled: uříznout špičku ortodoxnímu větroni - to bych nikdy neudělal !!!
Pylon tam bude hnusně trčet, nepříjemně se zvedne těžiště a k tomu ještě potíže s nastavením osy tahu motoru.
Jak zde píše většina, tak motor do "čumáku". Já tam mám motor z Hadexu A2212/13T 1000 KV. Momentálně je tam mají. Sklopnou vrtuli Graupner CAM FOLDING PROP 9x5, plus kužel a 20 A regl. Je to s touto konfigurací moc dobré. Stačí létat na půl plynu. Jinak tyto motory jsem viděl i u p. Hnízdila. Motor mám v trupu, ne venku.
A ještě jednu věc k těmto motorům. Velice dobře se předělávají na přední montáž. Hřídelka jde v pohodě otočit. Nemusí se dělat žádný zápich pro segrovku. Stator sice jde dozadu vytáhnout, ale dopředu nevyjede. I když to vytahování dozadu jde dost těžko, protože to drží magnety. Mám jich více takto otočených a spokojenost.
-
tomaasz
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
s Lionem (několika) jsem létal celé dětství až asi do 18 let. Je to úžasně dobře létající větroň, ale pylon ho dokonale zabije (zkoušeny elektro i čuďáky). V dnešní době bych doporučoval motor do čumáku, sklopku, a když půjdu na svah nebo gumicuk, tak sundat vrtuli a namontovat hladkej kužel se zátěží a dát lehčí baterku víc dopředu - v trupu je na dnešní dobu zbytečně moc místa. Na svah jsem měl postavený křídla s jenoduchým lomením a potahem z monofilu. Drátěné sojky trochu víc lomené, než pro křídlo do W.
A jako dvoukanál by mě lákal i dneska.
Profil bude CRD, ale velice povedenej.
Tomáš
s Lionem (několika) jsem létal celé dětství až asi do 18 let. Je to úžasně dobře létající větroň, ale pylon ho dokonale zabije (zkoušeny elektro i čuďáky). V dnešní době bych doporučoval motor do čumáku, sklopku, a když půjdu na svah nebo gumicuk, tak sundat vrtuli a namontovat hladkej kužel se zátěží a dát lehčí baterku víc dopředu - v trupu je na dnešní dobu zbytečně moc místa. Na svah jsem měl postavený křídla s jenoduchým lomením a potahem z monofilu. Drátěné sojky trochu víc lomené, než pro křídlo do W.
A jako dvoukanál by mě lákal i dneska.
Profil bude CRD, ale velice povedenej.
Tomáš