Ahoj, kdo vypálí sadu dílů z balzy, celkem 16 prkének 1000x100 mm, tloušťky 2, 5, 10 a 15 mm?
Balsu dodám vlastní.
Posílám pro představu jedno prkénko v PDF.
DXF soubor k dispozici.
Tomas
Poptávka-laser-balsa
Poptávka-laser-balsa
- Přílohy
-
- zkouska1-Model.pdf
- (57.49 KiB) Staženo 161 x
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Poptávka-laser-balsa
Zkus se zeptat https://www.hiesbok.cz/
Dříve občas něco dělali na zakázku. Jestli stále, to nevím. Vypadá to, že to máš rozumně připraveno.
Dříve občas něco dělali na zakázku. Jestli stále, to nevím. Vypadá to, že to máš rozumně připraveno.
Dobrý den přeji,
čas od času ještě něco vyřežu. (Pokud je na druhé straně většinou starší modelář “praktik“).
Novodobí „softwarový „ modeláři mi většinou nerozumí, netuší co od nich potřebuji.
(zejména pak ti co programují ve 3D)
Vzorová data jsem pro představu trochu rozebral.
Větší problém je materiál. Od roku 2019 jsem nesehnal kvalitní balsu. (nepotřebuji 10 prken, ale kvalitního dodavatele, zpracovával jsem i 1m/3 balsy měsíčně)
Pracuje se na tom na více stranách, ale výsledky jsou stále žalostné.
Pokud mám vybrat pro zakázku kvalitní balsu (abych se za to nemusel stydět)
na jedno „čisté“ prkno výřezů většinou spotřebuji 2-2,5 prkna balsy současné kvality (zbytky potom dořezávám na házedlech a gumáčcích)
Ekonomika jde tudíž do háje.
Celkový čas na tento jeden výřez (příprava dat + řezání) je něco málo přes hodinu.
Pokud by se dělalo 10 stejných sad nebo více tak se cena přípravy dat rozpočítá do všech sad a pak to nebude tak „hrozné“.
Ale málo kdo chce 10 stejných sad
.
Chápu, že spousta „vyřezávačů“ kvalitu dat a výsledek neřeší tak jako já.
Vzhledem k tomu, že je pro mne volný čas velmi vzácný, rád bych vyrobil zakázku na poprvé k plné spokojenosti mé i zákazníka.
Pokud nejsou data úplně korektní a zákazník není praktik, raději zakázku odřeknu a věnuji se něčemu smysluplnějšímu
(viz. příloha, školní model dle dánské předlohy z roku 1948).
V pátek ho s vnučkou zalétáme
Přeji hezký den
rh
PS: na laseru je reálné kvalitně řezat materiály do cca 5 mm.
Mám sice čočky i na silnější materiály, ale od 5 mm více se to neřeže úplně jednoduše (hrozí vznícení materiálu).
Je to velké riziko, které nechci podstupovat.
PPS:
Ještě jsem si prošel jednou statistiku zkušebních dat.
Těch bodů je tam opravdu hodně.
S pravděpodobností více než 90 % bych to musel přemalovat.
Pro porovnání přikládám obrázek jiných dat se kterými běžně pracuji.
čas od času ještě něco vyřežu. (Pokud je na druhé straně většinou starší modelář “praktik“).
Novodobí „softwarový „ modeláři mi většinou nerozumí, netuší co od nich potřebuji.
(zejména pak ti co programují ve 3D)
Vzorová data jsem pro představu trochu rozebral.
Větší problém je materiál. Od roku 2019 jsem nesehnal kvalitní balsu. (nepotřebuji 10 prken, ale kvalitního dodavatele, zpracovával jsem i 1m/3 balsy měsíčně)
Pracuje se na tom na více stranách, ale výsledky jsou stále žalostné.
Pokud mám vybrat pro zakázku kvalitní balsu (abych se za to nemusel stydět)
na jedno „čisté“ prkno výřezů většinou spotřebuji 2-2,5 prkna balsy současné kvality (zbytky potom dořezávám na házedlech a gumáčcích)
Ekonomika jde tudíž do háje.
Celkový čas na tento jeden výřez (příprava dat + řezání) je něco málo přes hodinu.
Pokud by se dělalo 10 stejných sad nebo více tak se cena přípravy dat rozpočítá do všech sad a pak to nebude tak „hrozné“.
Ale málo kdo chce 10 stejných sad
Chápu, že spousta „vyřezávačů“ kvalitu dat a výsledek neřeší tak jako já.
Vzhledem k tomu, že je pro mne volný čas velmi vzácný, rád bych vyrobil zakázku na poprvé k plné spokojenosti mé i zákazníka.
Pokud nejsou data úplně korektní a zákazník není praktik, raději zakázku odřeknu a věnuji se něčemu smysluplnějšímu
(viz. příloha, školní model dle dánské předlohy z roku 1948).
V pátek ho s vnučkou zalétáme
Přeji hezký den
rh
PS: na laseru je reálné kvalitně řezat materiály do cca 5 mm.
Mám sice čočky i na silnější materiály, ale od 5 mm více se to neřeže úplně jednoduše (hrozí vznícení materiálu).
Je to velké riziko, které nechci podstupovat.
PPS:
Ještě jsem si prošel jednou statistiku zkušebních dat.
Těch bodů je tam opravdu hodně.
S pravděpodobností více než 90 % bych to musel přemalovat.
Pro porovnání přikládám obrázek jiných dat se kterými běžně pracuji.
..děkuji, pánové, za odezvu, ještě to doladím...
Během oběda jsem si zkusil naimportovat ta první data (pdf).
Corel 12 si stěžuje "Soubor je poškozený"
Corel X6 načetl, ale ta data jsou podivná: Přitom když jsem zkusil svoje data po exportu do dxf a pdf znovu načíst zpět do Corelu, bylo to použitelné, jen křivky jsou "nalámané" na úsečky, ne rozsekané.
Corel 12 si stěžuje "Soubor je poškozený"
Corel X6 načetl, ale ta data jsou podivná: Přitom když jsem zkusil svoje data po exportu do dxf a pdf znovu načíst zpět do Corelu, bylo to použitelné, jen křivky jsou "nalámané" na úsečky, ne rozsekané.
jyrry.webnode.cz
Na vysvětlení:
Vybrání na tvém obrázku tam má být (přijde tam pásek uhlíku).
Prvotní návrh jsem dělal v programu Winghelper. Ten dělá ty nalámané úsečky.
Když na to pak v AutoCADu LT 2025 pustím PEDIT a pak JOIN, (nikoliv GROUP), tak se z jednotlivých úseček sice vytvoří jedna polylajna, ale zůstane "nalámaná".
Vybrání na tvém obrázku tam má být (přijde tam pásek uhlíku).
Prvotní návrh jsem dělal v programu Winghelper. Ten dělá ty nalámané úsečky.
Když na to pak v AutoCADu LT 2025 pustím PEDIT a pak JOIN, (nikoliv GROUP), tak se z jednotlivých úseček sice vytvoří jedna polylajna, ale zůstane "nalámaná".
Winghelper není špatný program.
Licenci mám již několik let.
Ale prozatím neumí to, co potřebuji. (to by bylo na dlouho a i když se od první verze hodně zlepšil)
Čas od času ho používám pouze pro jednu funkci a to generování profilů zkrouceného křídla
(negativy, křížení profilů atd.). Je to jednodušší než v Corelu.
Celé profily potom vyexportuji a naimportuji do corelu (používám verzi 13).
Data použiji jako šablonu a pak vše ostatní už dodělávám v Corelu.
Protože tam ručně udělám jen to co potřebuji na rozdíl od toho co mi automaticky vygeneruje winghelper. (a že toho je)
Je pro mě rychlejší dodělat to v corelu, než opravovat vygenerované data z winghelperu.
Ale jinak Winghleper hodnotím dobře. Je to v základu dobrý program.
přeji hezký den rh
Licenci mám již několik let.
Ale prozatím neumí to, co potřebuji. (to by bylo na dlouho a i když se od první verze hodně zlepšil)
Čas od času ho používám pouze pro jednu funkci a to generování profilů zkrouceného křídla
(negativy, křížení profilů atd.). Je to jednodušší než v Corelu.
Celé profily potom vyexportuji a naimportuji do corelu (používám verzi 13).
Data použiji jako šablonu a pak vše ostatní už dodělávám v Corelu.
Protože tam ručně udělám jen to co potřebuji na rozdíl od toho co mi automaticky vygeneruje winghelper. (a že toho je)
Je pro mě rychlejší dodělat to v corelu, než opravovat vygenerované data z winghelperu.
Ale jinak Winghleper hodnotím dobře. Je to v základu dobrý program.
přeji hezký den rh