Problém s elektropohonem

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Problém s elektropohonem

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tu 2,2m Janáčkova elektro akrobata Jak 54.
Pohon 6S4P LiIon 18650 od Fulguru, prý snesou 30A na článek.
Motor Dualsky XM6360EA11 V3, KV380, 3120W při 24V napájení
Regl Dualsky XC10036HV, trvalých 130A při 6S, 15 sekund maximálně 150A při 6S.
Vrtule 20/10
Letovka 5,5kg.
Podle telemetrie bere max 90A. Přijde mi, že to lítá hrozně pomalu a rezerva výkonu žádná.
Od cca půlky plynu se otáčky nezvyšují a letadlo nezrychluje. Je to moje první elektrika nad 1,5m
ale s takovymhle chováním jsem se zatím nesetkal. Jako kdyby baterky nedaly potřebnej proud, nebo netuším.
Nenašla by se tu ochotná duše, co by to naklepala do ostrýho e-calcu, jestli není něco blbě?
Už jen vrtulová laborace leze dost do peněz.
Když jsem se poptával kámošů, co lítaj velký elektry, tak že mám vyhodit LiIony, že mají velký
vnitřní odpor a mám osadit 6S1P LiPolky 8Ah aspoň 35C, který dají 130A levou zadní. Podle YR1035+ mají ty mý 6S4P
při plným nabití vnitřní odpor kolem 29mOhmů což při řazení 6S4P odpovídá cca 18mOhmů na článek. To je nějaký divný
než jsem baterky zbodoval, tak měly všecky kolem 14mOhmů. VTC5 Sony/Murata 35A, co tu mám, mají jen kolem 10mOhmů.
Jenže udělat z nich tři bloky 6S4P aby mlo s tím smysl jezdit na letiště by vyšlo na cca 19 tisíc.
Problém je, že LiPol 6S1P asi dronisti vykoupili pro Ukrainu. Dávat paralelně dvě 6S1P 4-4,5Ah se mě moc nechce,
nevím, jestli se kvůli hlídání napětí článků přes Jeti MULI6 mohou kromě silovek zapojit taky balanční konektory paralelně.
Měl jsem zůstat u benzínů. :cry:
dudaj

Re: Problém s elektropohonem

#2 Příspěvek od dudaj »

Za mne blbý baterky. Na tu vrtuli při plným výkonu bys měl brát 130A. Pokud odebíráš 90 A, znamená to jediné - výrazný pokles napětí na baterkách.
To je asi zásadní údaj, který jsi neuvedl. Problém je, že ty lionky třeba ampéry dají a mohou, ale když poklesne napětí, nemáš výkon a konečná.
Já osazuji lipoly s dvojnásobnou rezervou trvalého odběru a ty jdeš u lionek pod jejich možnosti a divíš se?

https://horejsi.cz/DataFilesEN/dualsky/ ... 3_SPEC.pdf
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Když ono je to furt dokola. Prodejce slibuje 30A, ale už zamlčí jak při tom poklesne napětí. Taky slibuje kapacitu, ale už mlčí o tom, při jakém konečném napětí se ta kapacita dosáhne.
Stačí obrázek z katalogovýho listu Sona-Murata VTC5?
(doporučuji nahlédnout i pravou, teplotní osu toho grafu)
06-18-2025, 23-53-34.png
jyrry.webnode.cz
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od horejsi »

Ostry ECALC pro motory Dualsky je dostupny a zdarma treba z nasi hlavni stranky. Najdete tam
https://www.ecalc.ch/motorcalc.php?dualsky&lang=cz
Stoji to za vypocet. Mimo jine se snadno zjisti, jaka je rezerva moznosti daneho pohonu s ruznymi baterkami a vrtulemi. Neni (a nemuze) to byt uplne presne ale pro nazor vynikajici.
Po dosazeni minimalniho napeti uz je jeho dalsi pokles velmi rychly, takze kapacita se temer neovlivni. Rychle dolu, radeji jeste driv :-)
Meraky obvykle udavaji nulovou kapacitu pro napeti 3V.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem udělal další letový test. Z těch 6S4P 8AH batérek se podle telemetrie MUI150 odebralo 6,8Ah a celkový napětí nespadlo pod 19,6V to je 3,26V na článek při zatížení. Po přistání bylo bez zatížení 20,9V. Ty dvě napětí svědčí o tom, že ty baterky zas nejsou tak moc velká měkota. A teď babo raď. :roll:
Příště zkusim přidat telemetrii MULI6 abych věděl, co dělají jednotlivý "patra" pohoný LiIonky, jestli náhodou není jedno "patro" nějaký divný. Ale z těch tří baterek se dvě baterky chovají stejně a třetí ještě hůř.
jyrry, co chceš sehnat lepšího na pohon než ty 35A Sony/Murata? Nepoužívá je náhodou i JETI?
Ty tři baterie LiIon 6S4P byl nákup pěkná a neperspektivní blbost. Je to při stejný kapacitě o 100% dražší než LiPol a kdybych chtěl aby LiIon daly stejnej proud jako Lipol, tak by to stálo o 200% víc a váhově dvojnásobek. To jsem se zase jednou nechal přesvědčit zastáncema LiIonek k pěkný blbosti.
8A 6S1P LiPol Nanotech už je na cestě, pokud zítra dorazí, tak budu o víkendu vědět více.
Naposledy upravil(a) Celeron dne čtv 19.06.2025 12:36, celkem upraveno 1 x.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

horejsi píše: čtv 19.06.2025 11:32 Ostry ECALC pro motory Dualsky je dostupny a zdarma treba z nasi hlavni stranky. Najdete tam
https://www.ecalc.ch/motorcalc.php?dualsky&lang=cz
Problém je, že regulátor, co jsem popsal v prvním příspěvku vlákna a koupil přímo od Vás, v tom Ecalcu, co máte na stránkách není. Je tam nejvíc XC9036HV. No a baterie LiIon 6S4P taky nejde zvolit, nebo nevím jak.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od warhawk »

Nejsem odborník ale téma mě zajímá.
Četl jsem, že jsi zkoušel jiné vrtule. Jaký byl dopad ? Já bych zkusil větší stoupání a menší průměr.
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od horejsi »

Jaky je to regl?
Pokusime se doplnit.
Vrtule se fakt neda strilet od boku a uz vubec ne secitat prumer a stoupani. Reseni je Ecalc.
Boro

#9 Příspěvek od Boro »

Pre porovnanie.
Mam Extru 1,78 m letovka okolo 5kg. Motor Dualsky XM 6352 EA -15 .Max prikon 2,4 kw. Reglo 120 A , pohon 6s5000 LiPo , vrtula 20x10.
Da sa s tym lietat ale na rozdavanie vykon to nema. Dochodca si s tym polieta. Odber v spicke 120A , spotrebovane 4200mAh, letovy cas
5-7 max minut.
Pre tvoj eroplan 2,2 m je 6s pohon malo. Aby to malo potrebny vykon a rozumne prudy bude potrebne 8-10-12s. Ale na to su tu ini borci ako napr . Spatnas , mozna poradia.
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

horejsi píše: čtv 19.06.2025 13:07 Jaky je to regl?
Pokusime se doplnit.
Píšu to hned nahoře, XC10036HV. A jak tam doplnit obecnou baterku LiIon 6S4P ? V seznamu jsou pouze jen produkty Dualsky. Nouzově jsem tam dal dvě ze seznamu LiPol 4 Ah paralelně ale ty jsou průběhem napětí při vybíjení mnohem výše.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

Boro píše: čtv 19.06.2025 14:05 Pre tvoj eroplan 2,2 m je 6s pohon malo. Aby to malo potrebny vykon a rozumne prudy bude potrebne 8-10-12s. Ale na to su tu ini borci ako napr . Spatnas , mozna poradia.
Vycházel jsem z odzkoušených pohonů, který doporučuje autor konstrukce Janáček na svých stránkách:

Alternativně lze pro tento model použít i následující odzkoušené pohony :
1) Motor AXI 5325/16, vrtule PT 22/12, Power Ion 6S3P 7 800 mAh, regulátor Jeti Mezon 120
2) Motor AXI 5325/16, vrtule PT 21/13, Power Ion 6S4P 10 400 mAh, regulátor Jeti Mezon 120

Motor, baterky a regl mám podobnej variantě 1) Dnes jsem vyzkoušel vrtuli 21/12. Jinou podobnou těmhle rozměrům nemám.
V podstatě žádná změna.
Zítra by měla dorazit LiPolka 6S1P 8Ah, tak se uvidí jestli je to baterkama.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

Tady je obrázek z ecalcu, snad pomůže.

Že tam není přesný regl bych neřešil, je zajímavý jen jeho odpor. Neuvedl jsi jakou značku vrtule máš. Dal jsem APC. Osobně jsem létal v F3Ačku uhlíkovou kopii APC 20x13. Létalo se mi s ní lépe než s 20x10.

Za mě osobně je prostě 6S málo. Pokud se staví pohon na 6S, tak aby se dobře nabíjel. Ale pak musí být vše zaměřeno na malý odpor.

Mnohem víc by pomohlo, aby jsi měl telemetrii regulátoru. Kolik teče proudu, otáček, napětí. Vím, že jsou MEZONy drahé, ale tohle řeší. Někdy je těžké posoudit pocity. Bedřichův Yak54 taky není žádný stroj na zrychlování..
Přílohy
06-20-2025, 00-04-56.png
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem do toho ecalcu zadal vše co nejblíž tomu, co mám nainstalováno a vrtule 20/10mi vychází jako optimum. Větší stoupání či průměr už jen o jeden palec je smrt pro motor nebo regl. A zmenšení vrtule a zvětšení stoupání to moc nevylepší. Už jen protože vrutule bude zase o kus míň přečuhovat přes ten velkej průměr rypáku Jaku.
Přílohy
IMG_20250613_173506.jpg
IMG_20250613_173520.jpg
AlešM

#14 Příspěvek od AlešM »

aaa.png
aaaaa.png
Ahoj
Létám podobně velký a těžký model a troufnu si říci, že u tebe je souběh více problémů ....

- nevhodná (měkká baterie)... na tuhle velikost je i 6S Li-Pol hraniční
- nevhodný motor KV (na 6S se leta AXI 5325/16 KV 350 a vrtule PT 22X10...s menší vrtulí funguje pohon výrazně hůře - spíše přestává fungovat.)
- snažíš se použít nevhodnou vrtuli s ohledem na parametry motoru ... ale letově to nebude fungovat

Zmíněný AXI motor 6S lipol je na 3D akrobacii kde se pracuje s plynem a pilot umí :D dostatečný (ale s vrtulí 22x10, letadlo těsně přes 5kg max. a letadlo do 2m (větší - větší odpor).

Ale upřímně, ani AXI (i u letadla 1,95cm a 4,9kg s aerodynamickým předkem, což Jak není :lol: ), pro akrobacii přes celou oblohu není ideální volbou pro běžného pilota (nutno dobře hospodařit se získanou energii). Tomuto pohonu chybí dynamika a letový čas se výrazně zkrátí každým přidáním plynu.
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od horejsi »

Regulator se presne definuje hlavne proto, aby nam to vynadalo pri prekroceni proudu.
Ale - zarizeno.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“