Nastavení podvozku
Nastavení podvozku
Pozdrav všem,pánové a pantátové.
Mám problém s nastavením podvozku na „Skřetovi“. Na rovném a relativně (hodně relativně) hladkém asfaltu zkrátka éro při startu neudržím v přímém směru. Nejde to ani při pojíždění - už od mírně zvýšených otáček začne předvádět čardáš:levá,pravá. Ocas odskakuje i přes mírné natažení výškovky. Kontrování směrovkou(ostruha přes pružinu spřažená se směrovkou) je vpodstatě bez účinku nebo naopak končí otočkou o 180-360 stupňů. Start je možný jen z posečené/hodně/ trávy. A tu máme u nás na letišti pohříchu zřídka... Na trávě model udržet ve směru jde – tančí,ale směrovkou je korigovatelný. Ve vzduchu se chová naprosto normálně- soudím z toho, že vyúhlování motoru bude vpořádku. Je pravdou,že podvozek jsem –jako ostatně celé éro – udělal a uchytil do trupu „tak ňák vod voka“... Zkoušel jsem měnit sílu pružiny,průměr ostruh. kola a dokonce i kolům hlavního podvozku dát mírnou sbíhavost –hodně mírnou. Bez znatelného účinku. Kde dělám chybu?
Díky za rady. S62
Mám problém s nastavením podvozku na „Skřetovi“. Na rovném a relativně (hodně relativně) hladkém asfaltu zkrátka éro při startu neudržím v přímém směru. Nejde to ani při pojíždění - už od mírně zvýšených otáček začne předvádět čardáš:levá,pravá. Ocas odskakuje i přes mírné natažení výškovky. Kontrování směrovkou(ostruha přes pružinu spřažená se směrovkou) je vpodstatě bez účinku nebo naopak končí otočkou o 180-360 stupňů. Start je možný jen z posečené/hodně/ trávy. A tu máme u nás na letišti pohříchu zřídka... Na trávě model udržet ve směru jde – tančí,ale směrovkou je korigovatelný. Ve vzduchu se chová naprosto normálně- soudím z toho, že vyúhlování motoru bude vpořádku. Je pravdou,že podvozek jsem –jako ostatně celé éro – udělal a uchytil do trupu „tak ňák vod voka“... Zkoušel jsem měnit sílu pružiny,průměr ostruh. kola a dokonce i kolům hlavního podvozku dát mírnou sbíhavost –hodně mírnou. Bez znatelného účinku. Kde dělám chybu?
Díky za rady. S62
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
Re: nastavení podvozku
Bojovali jsem s tim samým s kolegou na zvětšené Moravě. Nastavoval jsem sbíhavost, rozbíhavost, nulu a pořád to dělalo co popisuješ, my teda máme jen hezky sečené letiště. Nakonec teda pomohlo jen precizní vyrovnání podvozku a zmenšení vůli na ostruze. Teď jsem ještě přidal gyro na směrovku a vypadá to zatím nadějně.
Na plánku byl podvozek umístěn kde? Zdá se mi, jestli není podvozek příliš vepředu. Zkus se podívat na plánky podobně koncipovaných modelů třeba na outerzone.co.uk.Sagitt62 píše: sob 21.06.2025 18:23 Pozdrav všem,pánové a pantátové.... Je pravdou,že podvozek jsem –jako ostatně celé éro – udělal a uchytil do trupu „tak ňák vod voka“... Kde dělám chybu?
Díky za rady. S62
Hitec Aurora 9X
...Nakonec teda pomohlo jen precizní vyrovnání podvozku a zmenšení vůli na ostruze. Teď jsem ještě přidal gyro na směrovku a vypadá to zatím nadějně.
[/quote]
Tím "vyrovnáním podvozku" se myslí co? Vůle na ostruze - věřím- nejsou. Samozřejmě systém ovládání ostruhy přes pružinu ideální není... Ale téměř stejný patent mám na Laseru 200 - a ten sedí jako přibitej... A gyro si ten holomek rudoch nezaslouží!
[/quote]
Tím "vyrovnáním podvozku" se myslí co? Vůle na ostruze - věřím- nejsou. Samozřejmě systém ovládání ostruhy přes pružinu ideální není... Ale téměř stejný patent mám na Laseru 200 - a ten sedí jako přibitej... A gyro si ten holomek rudoch nezaslouží!
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
Tím "vyrovnáním podvozku" se myslí co? Vůle na ostruze - věřím- nejsou. Samozřejmě systém ovládání ostruhy přes pružinu ideální není... Ale téměř stejný patent mám na Laseru 200 - a ten sedí jako přibitej... A gyro si ten holomek rudoch nezaslouží!Sagitt62 píše: ned 22.06.2025 8:50 ...Nakonec teda pomohlo jen precizní vyrovnání podvozku a zmenšení vůli na ostruze. Teď jsem ještě přidal gyro na směrovku a vypadá to zatím nadějně.
[/quote]
Tím vyrovnáním myslím srovnání na 0° rozbíhavosti a srovnání i vzhledem k trupu. Ano pružinky nejsou ideální, ale servo to ocení. Jo a ještě není to L-200 Morava, ale Miss Morava
to DAF:
Pavle,podvozek byl na plánu přesně tam,kam ho konstruktér - to jest já
- umístil! Prostudoval jsem tehdy nějaké teorie ohledně úhlu předsunutí před těžiště atd. - bylo to tuším tady na foru. Jenže když jsem podle těch teorií udělal lože pro podvozek,zjistil jsem že je to už od pohledu špatně- aby osa kol byla k těžišti pod úhlem tuším 60 stupňů vycházelo to příšerně. Tak jsem to dal metodou "vod voka",okouknul jsem Lasera,Diablotina ... a připadlo mi to "akodrát".
Myslíš,že by měla být základna podvozku ještě víc dopředu?
Pavle,podvozek byl na plánu přesně tam,kam ho konstruktér - to jest já
to Blesk: Tu sbíhavost jsem už zrušil,byla k prdu . A srovnaná kola do osy trupu mám - tedy úhoměrem jsem to nezkoumal...
Ale když éro pošlu po zemi rukou,jede rovně... Jsem z toho jelen,los,daněk...zkrátka parohatej! 
blesk píše: ned 22.06.2025 9:04 Tím "vyrovnáním podvozku" se myslí co? Vůle na ostruze - věřím- nejsou. Samozřejmě systém ovládání ostruhy přes pružinu ideální není... Ale téměř stejný patent mám na Laseru 200 - a ten sedí jako přibitej... A gyro si ten holomek rudoch nezaslouží!![]()
Tím vyrovnáním myslím srovnání na 0° rozbíhavosti a srovnání i vzhledem k trupu. Ano pružinky nejsou ideální, ale servo to ocení. Jo a ještě není to L-200 Morava, ale Miss Morava
[/quote]
Teď jsem se koukal na foto ovládání ostruhyna MissMorava - a vpravdě nechápu jak to fuguje...?
No, nechtěl jsem být rejpavej, ale řekl sis o to
. Když používáš konstrukční metody sovětského soudruha Vočkina
, tak se nediv. My třeba stavěli minulý rok tenhle https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=6546 model. Dokonce jsme podvozek posunuli o 1 cm dopředu (tam jsem se naopak bál, aby se to nepřevrhávalo na záda). Neříkám, že musím mít pravdu, je to můj názor, ale myslím, že je opravdu dost vepředu.
Hitec Aurora 9X
Teď jsem se koukal na foto ovládání ostruhyna MissMorava - a vpravdě nechápu jak to fuguje...?foto_2264.jpgSagitt62 píše: ned 22.06.2025 10:06 Tím vyrovnáním myslím srovnání na 0° rozbíhavosti a srovnání i vzhledem k trupu. Ano pružinky nejsou ideální, ale servo to ocení. Jo a ještě není to L-200 Morava, ale Miss Morava![]()
[/quote]
Tohle podle mě nemůže nějak rozumně fungovat, na té co máme (někdo to stavěl samodomo) je ostruha ovládaná z osy směrovky, tam to chodí hezky.
Když už jsme narazili na ty ostruhy, já to dělám takto - viz foto. . Ostruhu spojenou se směrovkou v souč. době vyfocenou nikde nemám, tak aspoň výřez z plánku (doufám, že to bude pochopitelné) -
V takovém případě by měly být osy otáčení nejlépe souosé. Mírný rozdíl moc vadit nebude, ale to, co je na fotce výše (Miss Morava), také mi uniká jak to má fungovat.
V takovém případě by měly být osy otáčení nejlépe souosé. Mírný rozdíl moc vadit nebude, ale to, co je na fotce výše (Miss Morava), také mi uniká jak to má fungovat.
Hitec Aurora 9X
U fotky Miss Morava podle mne není vidět druhá pružina (v zákrytu za podvozkovou nohou). Černá páka u ostruhového kola bude přes dvě tažné pružinky spřažená s tou pákou vespod směrovky, těsně u pantů. Za mne vyřešeno celkem hezky.
U Sagittova rudocha může být jednou z příčin i moc velká šířka předního podvozku. Nedal rozpětí, ale hlavně délku trupu, nebo spíš vzdálenost mezi předními koly a ostruhou k porovnání rozměrů. Nevím.
Podobně mi tancuje Sopwith Triplane, to je ale 80 cm prcek s přehnaně širokým předním podvozkem.
U Sagittova rudocha může být jednou z příčin i moc velká šířka předního podvozku. Nedal rozpětí, ale hlavně délku trupu, nebo spíš vzdálenost mezi předními koly a ostruhou k porovnání rozměrů. Nevím.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Ještě k ostruze, tady to snad bude dobře vidět. Drát osy je ohnut dozadu, ložisko osy otáčení pokud možno souosé s osou otáčení kormidla, horná část drátu je na konci uchycena volně (suvně) na spodní hraně kormidla (viz předchozí výřez plánku).
Víťo, nemyslím, že má velký rozchod. Sice jsme se s Vlastou (Sagittem) už dříve o jeho skřetovi bavili, ale tohle řešíme až v poslední době. Pokud se nemýlím, je to na 6,5 ccm, takže odhad rozpětí kolem metru čtyřiceti. Tam rozchod 310 mm bude v pohodě. Tak trochu to porovnávám s Miss Bikiny, kterou stavěl Petr. Tam byl podvozek podstatně víc vzadu a s ježděním a vzlety nebyl problém.
Mimochodem, teď jsem měl rozhovor s Peterem (Vekou). Vlasto číhni na jeho rajče, na stránce 2 máš najít albu ohledně teorie a tam najdeš hromadu věcí o pozici podvozku vůči těžišti a jak se to chová, kdy to je blbě. V podstatě jsme se shodli, že ho máš (tedy ten podvozek) moc vepředu. Jsou tam pak velké páky od těžiště k bodu dotyku a tím to tančí.
P.S. Už vím, kde jsi vzal 60 st., to je blbost. V tom vlákně, na které jsi mi posílal odkaz, je pak informace 15 - 20 st., i to je dost.
Víťo, nemyslím, že má velký rozchod. Sice jsme se s Vlastou (Sagittem) už dříve o jeho skřetovi bavili, ale tohle řešíme až v poslední době. Pokud se nemýlím, je to na 6,5 ccm, takže odhad rozpětí kolem metru čtyřiceti. Tam rozchod 310 mm bude v pohodě. Tak trochu to porovnávám s Miss Bikiny, kterou stavěl Petr. Tam byl podvozek podstatně víc vzadu a s ježděním a vzlety nebyl problém.
Mimochodem, teď jsem měl rozhovor s Peterem (Vekou). Vlasto číhni na jeho rajče, na stránce 2 máš najít albu ohledně teorie a tam najdeš hromadu věcí o pozici podvozku vůči těžišti a jak se to chová, kdy to je blbě. V podstatě jsme se shodli, že ho máš (tedy ten podvozek) moc vepředu. Jsou tam pak velké páky od těžiště k bodu dotyku a tím to tančí.
P.S. Už vím, kde jsi vzal 60 st., to je blbost. V tom vlákně, na které jsi mi posílal odkaz, je pak informace 15 - 20 st., i to je dost.
Hitec Aurora 9X
Když už je celé éro, včetně podvozku stavěné „tak ňák vod voka“, stejnou metodou jsem koukl na plánky pár dolnoplošníků a nikde jsem neviděl přední podvozek tak moc vpředu. Většinou je v bokorysu osa kol někde pod náběžnou hranou křídla, nebo mírně vpředu. Zatím jsem nenašel plánek, kde by v půdorysu křídlo nezakrývalo aspoň část kola.
Zkusil bych cvičně podvozek posunout dozadu, podle fotky by to mělo jít otočením podvozku na trupu.
Za pokus to stojí, maximálně při pojíždění zakopne a lehne na záda.
Zkusil bych cvičně podvozek posunout dozadu, podle fotky by to mělo jít otočením podvozku na trupu.
Za pokus to stojí, maximálně při pojíždění zakopne a lehne na záda.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Tenhle problém jsme se Sagittem řešili už po telefonu. Asi by to chtělo současný podvozek vyhodit a inspirovat se třeba odkazem na Miss Bikiny, nebo jiným podobně koncipovaným modelem. Prostě strhnout spodní potah, do žeber vykousat zářezy a dát tam hranolky s drážkou a do toho zabudovat podvozkové nohy, typoval bych tak ze 4, možná 5 drátu (nevím, kolik to váží). Bude to trochu voser, ale v globále nejspíš nic tragického. Úhel by byl vhodný mezi 6 - 10 stupni. Jak jsem psal už soukromě, takto předsazené podvozky se dělaly v dřevních dobách, kdy bylo třeba ochránit vrtuli volného motorového modelu. Tehdy bylo obojí dost drahé a hůře sehnatelné, proto dost vzácné a velmi opatrované. Vrtule si údajně často modeláři "sochali" sami. Letadla také více startovala hodem a když už se země, startér ho dost často chvíli doprovázel (za konec křídla apod.), aby ho stabilizoval (dá se to najít na YT). Jen na okraj, když je podvozek vepředu více, než je zdrávo, zadek potřebuje hodně síly, aby se zvedl ocas - klasická "práce na páce" a "trojčlenka".
Naposledy upravil(a) DAF dne stř 16.07.2025 8:11, celkem upraveno 1 x.
Hitec Aurora 9X