Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 10:18 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.12.2021
Příspěvky: 21
Bydliště: Uherský Brod
Dobrý den,

Předem se omlouvám že můj dotaz nebude mít téměř žádnou souvislost s modelařinou, nicméně už nevím kde jinde bych se mohl dopátrat k relevantním informacím které by mi mohly pomoct s vyřešením mého problému.

Jde mi o dálkové ovládání otáček motoru traktoru při použití s lesnickým navijákem. Toto ovládání jsem se rozhodl realizovat pomocí serva s 25kg tahem, což by mohlo stačit.

Můj požadavek/představa o funkci controlleru:
Na dálkové ovládání navijáku jsem pořídil set vysílače a přijímače který je určen na dálkové ovládání mostových jeřábů, který má osm funkcí/kanálů. Předpokládám že na výstupu přijímače bude vždy po aktivování dané funkce +12V po dobu držení daného tlačítka.
Od serva bych potřeboval, aby se mi po tuto dobu vždy představilo do polohy, kterou bych byl schopný předtím definovat třeba trimrem na controlleru, a to zhruba tak, že bez jakéhokoliv vnějšího impulsu by bylo servo v neutrální poloze, kde by drželo volnoběžné otáčky motoru traktoru.
Při aktivaci navíjení navijáku, tzn. Při provedení +12v nebo propojení tlačítka controlleru přes relé by controller natočil servo do polohy zvýšených otáček a tuto polohu držel pouze po dobu aktivace tohoto vstupu. Takže po jeho rozepnutí by controller servo přestavil do neutrální polohy, která by odpovídala opět volnoběžným otackam motoru.
Dále bych chtěl ještě třetí polohu, a to na dálkové vypnutí motoru traktoru. K tomuto bych potřeboval zase druhou krajní polohu, do které by se servo natočilo opět pouze po dobu aktivace tlačítka/vstupu do controlleru, a po jeho deaktivaci by se opět přesunulo do neutrální polohy která by odpovídala volnoběžným otáčkám.

Pátral jsem po nějakém, pro mě uspokojivém řešení tohoto problému ale nic jsem nedokázal nalézt. Co jsem našel nějaké testery servomotorků, které by mi mohly s tímto pomoct mají pro mne tu nevýhodu, že servo po aktivaci tlačítka sice dokáží přestavit do krajní polohy definované trimrem/potenciometrem, ovšem v této krajní poloze servo zůstane natočené stále dokud se neaktivuje jiný vstup, např. pro natočení do opačné krajní polohy.

Dále bych chtěl tento systém řízení otáček eventuálně ještě dotáhnout do uplné dokonalosti tak, že bych chtěl být schopen dálkově měnit krokově i natočení tohoto serva kvůli změně otáček motoru, takže buďto si přidat nebo ubrat, jelikož na vysílači budu mít ještě další dva kanály (každý bude nejspíš opět na výstupu mít při aktivaci +12v).
Tzn. že bych měl defaultně definované tyto tři polohy, a při natočení serva na definovanou polohu zvýšených otáček bych chtěl být schopen třeba tuto polohu ještě doupravit dálkově aktivací jednoho ze dvou dalších kanálů, a to bude natočení na jednu nebo druhou stranu.

Ještě jednou se omlouvám že toto téma moc s modelařinou nesouvisí ale fakt už moc nevím kde bych jinde mohl najít někoho, kdo by mi s tímto problémem mohl pomoci. A řízení servomotorů jsem doposud taky nikdy neřešil, tohle je/bude má první zkušenost.

Moc děkuju za odpovědi a případnou diskuzi na toto téma.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 11:30 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.12.2011
Příspěvky: 22
Bydliště: Olomouc
Nevím, že by existovalo něco hotového? Možná budou vědět ostatní.
Vše co píšete je myslím řešitelné pomocí krabičky s nějakým jednoduchým Arduinem (Naprogramována tak, aby třeba na tlačítka či signály z kontroleru natočila servo do zvolné polohy). S tím zřejmě zkušenost nemáte a asi nemá smysl (pokud se nechcete bavit?) se toto pro jednu aplikaci učit. Tuším tam i pár dalších řešitelných technických problémů, které se ale musí uvažovat. Navíc vaše aplikace by měla být rozumně nerozbitná, což taky nemusí být samozřejmost.
Pak bych doporučil poptat se po někom místním, kdo se těmito věcmi zabývá. Vím, že třeba elektrikáři, kteří umí "chytré domy" s tímto umí pomoci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 12:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 8318
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Míšánku, zkus si dát do profilu místo, kde se vyskytuješ. V obdobných případech je lepší, když se někdo z okolí s tebou spojí a proberete to osobně, že si tu něco vysvětlovat na dvaceti stránkách příspěvků (jako na tenisu).

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 12:36 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.12.2021
Příspěvky: 21
Bydliště: Uherský Brod
Děkuju vám za odpovědi, pánové. Bydliště doplněno :wink:

Ne, s Arduinem bohužel zkušenosti nemám vůbec a programování nebylo mou silnou stránkou ani na střední :D
Ale tuto problematiku jsem již řešil s člověkem, co si k Arduinu čichl ale říkal že takhle z hlavy jej taky zatím nic moc nenapadá a nemá právě aktuálně ani moc času na vývoj. On mě právě odkázal na to, ať zkusím sám někde zapátrat že urcite v rc komunitě něco takového někdo už řešit asi musel.

Samozřejmě bych neměl absolutně žádný problém za vývoj a stavbu controlleru, který by tohle uměl, zaplatit adekvátní částku. Nicméně zatím nevím o nikom kdo by mě aspoň navedl co vzít nebo co koupit.

Jinak co se nerozbitnosti a odolnosti týče tak si myslím že to je už to poslední. Controller by byl v kabině pod "ovládacím pultem" a samotné servo pod podlahou kabiny, eventuálně zakrytované.
Jaké další technické problémy by mohly být na pořadu dne?

Díky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 12:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.6.2011
Příspěvky: 764
Bydliště: Odolena Voda
Obrázky: 4
Blog: Zobrazit blog (9)
nastavení serva do tří definovaných poloh standartní programovatelnou modelářskou RC soupravou by nebyl problém, třípolohovým přepínačem. I trimem by s ním šlo hýbat. Bohužel, zařízení, které jste si pořídil, to zřejmě neumí. To, že sepne na výstupu přijímače 12V bohužel, bez nějakého dalšího doplňkového obvodu, nestačí. Potřeboval by jste to řídit proprcionálně, kdežto máte binár.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 13:09 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.12.2021
Příspěvky: 21
Bydliště: Uherský Brod
Díky za reakci. To je přesně to, co já řeším.
Potřebuji nějaký controller, který bych vložil mezi servo a klasický binární výstup z přijímače který by tuto funkci řešil.
Bohužel pořídit pro toto použití klasickou rc soupravu by dle mého nebylo úplně vhodné už jen z hlediska bytelnosti vysílače. Navíc tímto dálkovým ovládáním potřebuji jen ovládat tři el.mag. cívky na hydraulickém rozvaděči k navíjení a ovládání brzdy navijáku.

Takže bych právě potřeboval jen tento "mezikus" :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 13:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 6639
Bydliště: Vsetín
Vždyť na toto by stačil i malinký Picaxe 08M2 za 80kč a kód bude mít pár řádků.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 13:40 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.12.2021
Příspěvky: 21
Bydliště: Uherský Brod
To je pro mě absolutně Španělska vesnice, blesku :)
Proto tvrdím že pro některé z vás je řešení tohohle problémů absolutní banalita.

Mohl by jsi se prosím trochu více rozepsat, eventuálně ještě lépe tohle řešení přímo realizovat vzhledem k tomu že asi evidentně víš co a jak?

Díky moc :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 13:42 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.12.2011
Příspěvky: 22
Bydliště: Olomouc
Míšánek píše:
...Ne, s Arduinem bohužel zkušenosti nemám vůbec a programování nebylo mou silnou stránkou ani na střední :D
Ale tuto problematiku jsem již řešil s člověkem, co si k Arduinu čichl ale říkal že takhle z hlavy jej taky zatím nic moc nenapadá ...

V prostředí Arduino IDE je jednoduše dostupná knihovna (Servo se myslím překvapivě jmenuje) umožňující práci se servy. Pak zbývá dát na vstupy signály z kontroleru a podle jejich stavu měnit výstup pro servo. K tomu je dobré doprogramovat nastavení poloh serva třeba pomocí 2 tlačítek.
Míšánek píše:
Jaké další technické problémy by mohly být na pořadu dne?

Musíš vyřešit rozhraní mezi krabičkou (Arduinem), která bude na 5V a kontroleler na 12V. 25kg servo potřebuje rozumné napájení obvykle na 5V (nic složitého, ale udělat se to musí)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 14:27 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.12.2021
Příspěvky: 21
Bydliště: Uherský Brod
Ok, problém s napájením by nebyl problém. Z 12V udělat 5V jde relativně jednoduše. I aplikaci třeba obyčejného autonabiječky na telefony.

Rozhraní mezi přijímačem, který má na spínaných výstupech +12V a případným Arduinem, do kterého by muselo jít na vstupy třeba +5V, zem nebo propojení vstupů(tlačítko) by šlo vyřešit aplikací spinacích relé, které by po přivedení +12V na jejich cívku z přijímače sedlo na jeho kontaktech pozadované napětí na vstup Arduina.
Takhle by to šlo, ne?

Jinak dále práce s tím Arduinem je pro mne naprosto neprobádané území... :(


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 15:00 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 30.4.2015
Příspěvky: 164
Bydliště: Třinec
To Mišanek:
Protože jsem viděl, jak se s takovým navijákem pracuje a co se může stát, tak bych hrubě nedoporučoval jakékoliv amatérské bastly typu Arduino, nabíječka mobilů a pod. Tady jde o život!

Jednotka pro ovládání jeřábů - OK to chválím...

Ovládat hydrauliku 25kg servem? NE!!! Modelářské servo je výrobek určený pro zábavu a jeho spolehlivost, životnost i testování tomu odpovídá. Něco se v něm pokazí a v lepším případě naděláš škodu, v horším to může mít zdravotní následky.

Arduino - totéž, zanedbatelná ochrana před bicem v elektrosíti, resety, výpadky... je to zařízení pro hraní si, ne pro zařízení které má blízko k vyhrazeným zařízením.

Poradil bych spíš podívat se po hydraulickém bloku který je přímo ovládán 12V (má 12V cívky pro otvírání ventilů) a k němu už to ovládání snadno připojíš. Bude to asi poměrně drahé, ale ve výsledku to může přijít velmi levně. Když započteš případný průser. (Takový pád stromu na vedení a zlomený betonový sloup vyjde na cca 100 000 Kč). Anebo demontáž z nějakého zrušeného traktoru s navijákem s DO.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 15:01 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.1.2021
Příspěvky: 39
Pro 3 polohy budou potřeba 2 výstupy z přijímače. Arduinem se dá jednoduše naprogramovat např. malé Attiny, 2 vstupy pro stavy z přijímače, jeden analogový pro potenciometr a jeden výstup pro servo. Nabíječka na mobil bude pro servo slabá.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 16:06 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.12.2021
Příspěvky: 21
Bydliště: Uherský Brod
To SHU: Děkuji za případné obavy a varování před možným průserem, nicméně zkus si ten můj příspěvek přečíst celý ještě jednou. Pokud to uděláš tak zjistíš, že tady vůbec neřeším přímo ovládání navijáku, nýbrž dálkovou regulaci otáček motoru traktoru.

Naviják pochopitelně budu ovládat přímo cívkama na elektrohydraulickém rozvaděči a +12V privedenými na ně v okamžiku navíjení nebo potřeby odbrždění pásové brzdy.
Servem chci ovládat pouze táhlo ke vstřikovacímu čerpadlu traktoru a tím pádem výši otáček motoru, nikoliv hydrauliku či cokoliv jiného spojeného přímo s navijákem :wink:
Takže případná porucha či výpadek systému řešeného tady vůbec neohrožuje provoz a funkci samotného navijáku.

To Bel Mondo:
Děkuji za reakci. Ano, dva výstupy z přijímače budu mít zajištěny, dle mých předpokladu by to měl být každý +12V.
Tím ale mé schopnosti co se týče řízení serva končí , se zbytkem bych potřeboval pomoct. Nebo lépe kdyby mi tohle někdo dokázal přímo zkonstruovat do stavu "plug&play" :D
Případná dodatečná regulace polohy serva, pro potřebu změny otáček na dálku by byla tedy taky možná?

Všem díky za super debatu. Tuším, že jsem oslovil správnou skupinu lidí kteří mi pomohou tento problém vyřešit :wink:


Naposledy upravil Míšánek dne stř 08.12.2021 16:48, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 16:16 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 30.4.2015
Příspěvky: 164
Bydliště: Třinec
To Mišanek:
promiň, blbě jsem přečetl zadání...

V každém případě nejrychlejší (a nejlevnější) cesta je dát to někomu, kdo elektrice rozumí. (napájení, dimenzování, odrušení...). Program v arduinu je tak na večer práce, vstupy z ovladače je otázka diody a dvou odporů.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.12.2021 16:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.12.2021
Příspěvky: 21
Bydliště: Uherský Brod
To SHU: Nic se nestalo, omluva přijata :)
Určitě a tomuto se vůbec nebráním. Rozhodně to nechci stavět a bádat nad tím přímo já, když tomu prd rozumím.
Jak jsem psal výše Bel Mondovi, nejradši bych byl kdyby mi tohle přímo dokázal a byl ochoten někdo postavit do stavu kdy bych vše jen připojil a chodilo by to tak, jak jsem popsal výše :wink:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Lopez a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz