Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: sob 06.08.2022 20:05 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.8.2022
Příspěvky: 5
Ahoj,
existuji serva u kterych se da menit nastaveni regulacnich PIDek? Stacila by mi jen polohova a rychlostni. Pro svou aplikaci potrebuju abych mel aspon trochu definovatelny pohyb. V modelarine se prilis neorientuju, tak mi snad mi poradite, vubec netusim jake moznosti maji dnesni serva.
Dik za kazde info.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: pon 08.08.2022 13:18 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 169
Bydliště: Plzen
Malo informaci na pozadavky:
Velikost, hmotnost, moment, rychlost, cena ...
Neco mame. Poslete mail, nejlepe na info@horejsi.cz
Nechci davat do diskuse nic, co by pripominalo reklamu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: pon 08.08.2022 15:38 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.8.2022
Příspěvky: 5
Priznam se, ze jsem pravidla fora necetl, ale vzhledem k tomu, ze jsi prvni kdo o tom neco vi (z cca 400 clenu fora jez moji otazku cetli) bych tipoval ze by to mohlo zajimat i ostatni. Ale pokud je zde striktne zakazano doporucovat jakykoliv vyrobek, muzem pokracovat soukrome.

Velikost a hmotnost je lhostejna, je to urceno do prototypu jednouceloveho laboratorniho pristroje.
Moment nebude nijak dramaticky, max. cca 5Nm, ale nektera budou napr. hybat jen optickymi komponenty, takze tam bude potreba moment minimalni. Mi slo spis jen o to, jestli se da pouzit neco z nabidky modelarskych serv, abych hned nemusel kupovat drahe "dospele" serva nebo closed-loop krokove motory, absolutni encodery, cele to roubovat do sebe, kdyz vlastne vubec nevime jestli bude cely koncept fungovat.

Rychlost co nejvyssi, cena co nejnizsi mozna samozrejme. :-)
Pokud bych si mohl dale vybirat, tak nejaky bezkartacovy motor (BLDC), harmonickou prevodovku (bezvulovou), opticky encoder aby servo nekmitalo (pripadne i magneticky, ale to uz je analog a ma tendenci trochu sumet). Ani rizeni nemusi byt analogove pomoci PWM, pokud je moznost pouzit nejakou sbernici (SPI, ETHERCAT...) tim lip. To uz by se dalo uvazovat i o pouziti v produkcni verzi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: pon 08.08.2022 16:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2013
Příspěvky: 1523
Bydliště: Brno
harr22 píše:
Priznam se, ze jsem pravidla fora necetl, ale vzhledem k tomu, ze jsi prvni kdo o tom neco vi (z cca 400 clenu fora jez moji otazku cetli) bych tipoval ze by to mohlo zajimat i ostatni. Ale pokud je zde striktne zakazano doporucovat jakykoliv vyrobek, muzem pokracovat soukrome.

Velikost a hmotnost je lhostejna, je to urceno do prototypu jednouceloveho laboratorniho pristroje.
Moment nebude nijak dramaticky, max. cca 5Nm, ale nektera budou napr. hybat jen optickymi komponenty, takze tam bude potreba moment minimalni. Mi slo spis jen o to, jestli se da pouzit neco z nabidky modelarskych serv, abych hned nemusel kupovat drahe "dospele" serva nebo closed-loop krokove motory, absolutni encodery, cele to roubovat do sebe, kdyz vlastne vubec nevime jestli bude cely koncept fungovat.

Rychlost co nejvyssi, cena co nejnizsi mozna samozrejme. :-)
Pokud bych si mohl dale vybirat, tak nejaky bezkartacovy motor (BLDC), harmonickou prevodovku (bezvulovou), opticky encoder aby servo nekmitalo (pripadne i magneticky, ale to uz je analog a ma tendenci trochu sumet). Ani rizeni nemusi byt analogove pomoci PWM, pokud je moznost pouzit nejakou sbernici (SPI, ETHERCAT...) tim lip. To uz by se dalo uvazovat i o pouziti v produkcni verzi.

400 členů si tvůj příspěvek přečetli, ale modeláři jsou obvykle uživatelé serv, většinou je nějaké nastavování PID parametrů u serv nezajímá, pro ně je důležitá velikost napájení, točivý moment, rychlost, přesnost, středění, hmotnost. Takže to není o tom, že ti nikdo nechce pomoci, ale o tom, že tuto problematiku neřešili, takže k tomu nemají co říct.

_________________
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: pon 08.08.2022 16:56 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.8.2022
Příspěvky: 5
Ja netvrdil ze nikdo nechce pomoct. Prave proto, ze ma malokdo povedomi ze neco takoveho existuje, by byla skoda resit to soukrome jak navrhoval horejsi z obav aby to nevypadalo jako reklama. At si i ostatni rozsiri obzory :-)
Dnes je to mozna v tomto oboru exotika, ale za par let to muze byt denni chlebicek a nikdo se nad tim nebude pozastavovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: pon 08.08.2022 23:17 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 10246
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
Serva, kde jde nastavit rychlost i polohu středu existují.

Ale nějak se mi nechce radit, když to není na modelářské použíti a ještě je registrace z jednorázového mailu....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: úte 09.08.2022 6:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 893
harr22 píše:
Priznam se, ze jsem pravidla fora necetl, ale vzhledem k tomu, ze jsi prvni kdo o tom neco vi (z cca 400 clenu fora jez moji otazku cetli) bych tipoval ze by to mohlo zajimat i ostatni. Ale pokud je zde striktne zakazano doporucovat jakykoliv vyrobek, muzem pokracovat soukrome.

Velikost a hmotnost je lhostejna, je to urceno do prototypu jednouceloveho laboratorniho pristroje.
Moment nebude nijak dramaticky, max. cca 5Nm, ale nektera budou napr. hybat jen optickymi komponenty, takze tam bude potreba moment minimalni. Mi slo spis jen o to, jestli se da pouzit neco z nabidky modelarskych serv, abych hned nemusel kupovat drahe "dospele" serva nebo closed-loop krokove motory, absolutni encodery, cele to roubovat do sebe, kdyz vlastne vubec nevime jestli bude cely koncept fungovat.

Rychlost co nejvyssi, cena co nejnizsi mozna samozrejme. :-)
Pokud bych si mohl dale vybirat, tak nejaky bezkartacovy motor (BLDC), harmonickou prevodovku (bezvulovou), opticky encoder aby servo nekmitalo (pripadne i magneticky, ale to uz je analog a ma tendenci trochu sumet). Ani rizeni nemusi byt analogove pomoci PWM, pokud je moznost pouzit nejakou sbernici (SPI, ETHERCAT...) tim lip. To uz by se dalo uvazovat i o pouziti v produkcni verzi.

průmyslová serva samozřejmě nejsou problém - teda kromě ceny :mrgreen:
viz třeba https://volz-servos.com/produkte/ a nebo třeba Futaba (BLA21-06U-A01 - to mj. Canbus má) a další, co se běžně používají v jednoúčelácích a nebo linkách.
Jinak "nízká cena" 8O a harmonická převodovka a ethercat, tak to mě fakt pobavilo :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: úte 09.08.2022 6:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 893
TomasC píše:
Serva, kde jde nastavit rychlost i polohu středu existují.

Ale nějak se mi nechce radit, když to není na modelářské použíti a ještě je registrace z jednorázového mailu....

Přesně - mj, "otázka typu chci něco, nevím co", taky bývá jasný signál


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: úte 09.08.2022 7:26 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.8.2022
Příspěvky: 5
MPml píše:
Jinak "nízká cena" 8O a harmonická převodovka a ethercat, tak to mě fakt pobavilo :lol:

Cenu jsem psal "co mozna nejnizsi". To je snad logicke.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: úte 09.08.2022 7:43 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.8.2022
Příspěvky: 5
TomasC píše:
Serva, kde jde nastavit rychlost i polohu středu existují.
Ale nějak se mi nechce radit, když to není na modelářské použíti a ještě je registrace z jednorázového mailu....


Ja potrebuji nastavovat proporcionalni, integracni a derivacni parametry polohove a rychlostni zpetnovazebni smycky serva, to je uplne neco jineho nez rychlost a stred. Je to zaklad nastavovani prumyslovych serv, tam se bez toho neda hnout a tak jsem jen chtel vedet, jestli maji i takto detailni nastaveni modelarska serva. Je to vsechno o dynamicke presnosti polohovani. Kazde servo nakonec na zadanou polohu dojede, ale co dela v prubehu toho pohybu, jak moc momentalni poloha odpovida zadane hodnote, jake jsou prekmity jak v aktualni poloze tak i rychlosti apod. se nastavuje prave temi parametry regulacnich smycek. Rychlost si ridim rychlosti zmeny zadane hodnoty, "stred" nebo jakoukoliv jinou referencni polohu si nastavim kamkoliv pomoci ridiciho SW serva prece. Tohle mne netrapi.

Pokud jsou zde ale otazky na jine veci nez modelarske pouziti zakazany (nechtel jsem o ucelu pouziti lhat), respektuji to a budu to dal resit s uzivatelem jez nabidl pomoc soukromne (vedel proc to delal). Registraci z jednorazoveho mailu mam proto, ze to na podobnych forech casto dopada presne jako zde a krome hromady spamu v mailu z toho malokdy neco vzejde.

Muzes tedy mou registraci smazat, zde moznosti modernich serv jiz dal resit nebudu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: úte 09.08.2022 12:47 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20214
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
harr22 píše:
...

Když pominu ty narážky, copak máš společného s uživatelem mcs852, že přispíváte ze stejné IP adresy?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Digitalni serva
PříspěvekNapsal: ned 14.08.2022 20:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 638
harr22 píše:

Ja potrebuji nastavovat proporcionalni, integracni a derivacni parametry polohove a rychlostni zpetnovazebni smycky serva, to je uplne neco jineho nez rychlost a stred. Je to zaklad nastavovani prumyslovych serv, tam se bez toho neda hnout a tak jsem jen chtel vedet, jestli maji i takto detailni nastaveni modelarska serva. Je to vsechno o dynamicke presnosti polohovani. Kazde servo nakonec na zadanou polohu dojede, ale co dela v prubehu toho pohybu, jak moc momentalni poloha odpovida zadane hodnote, jake jsou prekmity jak v aktualni poloze tak i rychlosti apod. se nastavuje prave temi parametry regulacnich smycek. Rychlost si ridim rychlosti zmeny zadane hodnoty, "stred" nebo jakoukoliv jinou referencni polohu si nastavim kamkoliv pomoci ridiciho SW serva prece. Tohle mne netrapi.

Pokud jsou zde ale otazky na jine veci nez modelarske pouziti zakazany (nechtel jsem o ucelu pouziti lhat), respektuji to a budu to dal resit s uzivatelem jez nabidl pomoc soukromne (vedel proc to delal). Registraci z jednorazoveho mailu mam proto, ze to na podobnych forech casto dopada presne jako zde a krome hromady spamu v mailu z toho malokdy neco vzejde.

Muzes tedy mou registraci smazat, zde moznosti modernich serv jiz dal resit nebudu.


Když jsi takový mudrlant a chceš nastavovat PID u serv a současně píšeš, že si mužeš nastavovat rychlost sám, tak vlastně vůbec netušíš, k čemu jsou modelářská serva určena. K tomu jen dodám, že žádné levné a už vůbec ne modelářské servo nevyhoví, pokud si nehackneš jeho firmware. Snad je rozumněno odpovědi dostatečně. A když ne, je to tvůj boj.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bor a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz