Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 06.01.2017 22:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6669
Bydliště: Moravský kras
Tak jako obvykle, když není bezprostřední tlak na řešení, čekal nakoupenej materiál v regálu do té doby, než mě Xpertmill zase pěkně nasral. Když to není schopno korektně naimportovat ani pitomej oblouk - konkrétně odvrtání díry menší frézou postupně po vrstvách, kde si to poslední vrstvu dole otočí oblouk místo dovnitř ven.. U díry se zahloubením pro válcovou hlavu šroubu to zahloubení klidně posune osově o dvě desetiny mm. Tyhle chyby jsou vidět v zobrazení dráhy a přesně to bude fréza i dělat.. Takže ve mně zase chytly saze a za necelý tři dny mám kompletně zrekonstruovanou frézku včetně kabeláže a řízení. Z toho půlden gůglení a rozchození LinuxCNC. Zbývá pár prkotin typu učesání vývodu kabeláže k bedně s elektronikou, oživení spínače na korekci délky nástroje při ruční výměně, rozchození pendantu. Ale frézovat už se na tom dá a je to paráda, když frézka konečně dělá to, co leze z CAMU :)

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 06.01.2017 23:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 6995
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
To že ti fréza skočí na druhou stranu křivky, nebo oblouku, může být tím, že si postprocesor přesně nerozumí z řídicím systémem stroje, ale to odskočení souosých otvorů je nějaké divné. Já ten xpertmill neznám, takže ani nevím jak se zadávají entity pro obrábění, ale nemohlo se stát, že pro díru a pro zahloubení si vybral pokaždé jiný vektor, nebo bod, nebo není to hozené už v CADu? Takhle malý rozdíl se snadno přehlédne. Píšeš že je to patrné už na spočítané dráze?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 07.01.2017 0:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6669
Bydliště: Moravský kras
V CADu je to ok, dělal jsem to ze stejného modelu.
Chápu, že to postprocesor dokáže případně doprasit, a to je právě problém Xpertmillu. Neexistence jakékoli dokumentace, pár obecnejch keců o "podmnožině ISO G-kódu" a to je všechno. Nevylučuju, že to někomu může fungovat, protože se mu podařilo nějakou shodou náhod odhalit funkční kombinaci postprocesoru. Ale dělá to tak debilní chyby u základních příkazů, že mi to až připadá, že to ten import snad mrší schválně, aby zoufalej uživatel nasypal love za řešení problému přímo Stepfouru nebo jejich kámošům co vědí jak na to. Ale sorry, tohle nehraju.
Takhle přišel model v .STEP od kamaráda, naimportováno do fusion 360 bez problémů, CAM ve fusionu by dokázalo přechroupat snad i totální poleno díky bublinový nápovědě u každýho parametru i s obrázkama, postprocesor pro linuxCNC je přímo v základní nabídce, takže první testovací kousky rovnou z duralu a na první dobrou použitelný, jedna fréza zařvala vlastní blbostí a to je dobrý skóre. Tímhle skončila moje životní epizoda s Xpertmillem, elektroniku i s licencí softu pošlu do světa. Někomu, kdo krouhá jen 2D výřezy, to může dobře a dlouho sloužit.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 07.01.2017 0:20 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6669
Bydliště: Moravský kras
Lark píše:
To že ti fréza skočí na druhou stranu křivky, nebo oblouku, může být tím, že si postprocesor přesně nerozumí z řídicím systémem stroje, ale to odskočení souosých otvorů je nějaké divné. Já ten xpertmill neznám, takže ani nevím jak se zadávají entity pro obrábění, ale nemohlo se stát, že pro díru a pro zahloubení si vybral pokaždé jiný vektor, nebo bod, nebo není to hozené už v CADu? Takhle malý rozdíl se snadno přehlédne. Píšeš že je to patrné už na spočítané dráze?


jo ještě upřesním, do Xpertmillu importuješ přímo v G-kódu už dráhu nástroje. Tu xpertmill po importu zobrazí ve 3D, takže se na ni dá čumět z různých pohledů, vyzoomovat si detail atd.. Té nesouososti by si člověk normálně nevšiml, kdyby mě to na testovací díře vykrouhané v duralu nebylo na oko divný. Fakt to bylo nulanulaprd, ale oko vidí. Takže zoom zobrazení a fakt, ta nesouosost tam je. přitom v G-kódu z CAMu není. A čerta starýho záleží na nastavené přesnosti, na tu xpertmill evidentně kašle.
Ale to už mě může bejt zaplaťpámbu buřt..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 07.01.2017 1:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 6995
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jó už chápu. Ono ale odladit postprocesor s řídicím systémem může být oříšek i pro profíky. Pamatuju když nám to kdsi ladili ve fabrice. Při frézování řezných půdorysů po tvaru (2,5D) když fréza dojela do koutu, kde byl menší rádius než na fréze, místo aby při dotyku sjela v "Z", tak mašina v lepším případu zastavila s chybovým hlášením, které nedávalo smysl, v horším případu si "přeskočila" na opačnou stranu křivky (zadloubla). Nejhorší bylo, že se to objevovalo jen někdy a ještě pokaždé jinak. Trvalo jim snad dva měsíce, než přišli na to, že pokud nebyl ten bod pro přejetí v "Z" do 0,003mm, tak se to splašilo. Přišlo se na to až zpětným načtením dráhy jako bodů a ohromným zvětšením. Pak už stačilo do postprocesoru přidat jednu podmínku a bylo vyřešeno. :D
Jinak ta tolerance v tom Xpertmillu by snad měla mít vliv jen na hladkost rádiusů a křivek, jak jemně tu dráhu rozseká. Měli jsme s tím problém třeba při kopírování střechy auta, kde je malé zakřivení, a i při toleranci 0,01mm bylo patrné, že je to hranaté. Při větší přesnosti to ale generovalo mamutí soubory.
V to Linuchu asi bude lepší podpora.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 8:37 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.1.2008
Příspěvky: 2029
Bydliště: Ban.Bystrica
Inak nahodne poskakovanie byva povacsinou sposobene asi aj nevhodnym nastavenim velkosti prudov do motorov. Zaujimave, ze to moze sposobovat aj maly pripadne velky prud do motora. Osobna skusenost, treba sa s tym pohrat. Ja mam teraz konkretne modru dosku. Dlho som mal pokoj , az mi to znenazdajky zacalo poskakovat, vzdy len v jednej osi , tej kratsej . Ako som znizil prud do motorov, prestalo to. Odvtedy zatial pokoj.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 10:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6669
Bydliště: Moravský kras
Josefe ztráta kroku opravdu není a nebyl můj problém ;)

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 11:49 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.12.2015
Příspěvky: 18
Zopár návodov nikdy nezaškodí ......


Přílohy:
a-1.png
a-1.png [ 229.5 KiB | Zobrazeno 133 krát ]
a-2.png
a-2.png [ 224.67 KiB | Zobrazeno 133 krát ]


Naposledy upravil xpertmill-cnc dne ned 08.01.2017 12:02, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 11:57 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6669
Bydliště: Moravský kras
xpertmill-cnc píše:
Zopár návodov nikdy nezaškodí ......

co tím chtěl básník říci??

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 13:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 6995
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Taky to nechápu. Navíc ten text na 2. obrázku je nějaký nesmysl, protože G-kód se používá ve všech režimech, tedy nejen 3D, ale i 2D, 2,5D, nebo i při 5-osém kontinuálním (simultánním) obrábění. :lol: Pořád je to jen přejezd z bodu do bodu, buď jen ve dvou, nebo ve všech třech osách. Jen se může měnit dopočítávání korekce, přepočet kruhové interpolace na polyline, nebo změna naklopení několika-osé hlavy a další přídavné funkce, které se můžou být odlišné na různých systémech.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 14:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3543
Bydliště: SK Bratislava
Lark píše:
text na 2. obrázku je nějaký nesmysl, protože G-kód se používá ve všech režimech, tedy nejen 3D, ale i 2D, 2,5D, nebo i při 5-osém kontinuálním (simultánním) obrábění.


to by som az tak vehementne netvrdil, aj ked G code reze len v 2 osiach, stale ma prikazy aj v 3tej osi, pre frezu je to uplne jedno ze zamerom programatora bolo rezanie v jednej rovine, pre neho je to 3d vodenie nastroja

typicky 2D kod je napriklad HPGL (.plt) ktory je skutocne 2D, nema Z prikazy ma len pises/nepises (je to povodne graficky format) interpetivane ako hore/dole u frezy alebo rezes/nerezes u rezacieho plotra

cize tamten vyrok sa da v tomto svetle celkom dobre obhajit :- ))


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 14:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 6995
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Igor, vždyť jó, proto nechápu proč tam to 3D tak zdůrazňuje. Jinak to HPGL je ve finále taky 3D, protože ten příkaz pro zvednutí pera je tam taky. :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 14:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3543
Bydliště: SK Bratislava
No sak preco to pisal netusim ani ja, ale to "zdvihnutie" v .plt nie je, to robi az ten riadiaci program, az ten vie kolko (zadas to jemu, nie generatoru plt) ... to moze byt postata tej informacie (hovoriaca ze tvoje nastavenia pre 2D pouzivane v spojitosti s HPGL sa pouzitim Gcodu neuplatnia, ale naopak sa pouzije nastvenia pre 3D Gcode aj ked si tvojmu generatoru povedal ze robis 2D - tak je to napr u mojho PCNC), ale ten program nepoznam, len hadam

yo a BTW napriklad u lejzru nic nedviha, len zapina a vypina, zase je to vec nastavenia programu, nie generatoru, ten netusi co riadi, ani nic o Z suradniciach :- )))


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 14:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6669
Bydliště: Moravský kras
xpertmill-cnc píše:
Zopár návodov nikdy nezaškodí ......


to je to, o čem tady celou dobu mluvím. To co jsi tam dal jako přílohu, je v podstatě všechno, co je v dokumentaci k xpertmillu o G-kódu. Podle toho nenapíše postprocesor ani pánbu. A když si interpret G-kódu v Xpertmillu dělá co chce i u základního příkazu G02, kdy si jednou otočí oblouk doprava, podruhý doleva a potřetí místo něj jebne přímku.. K čertu s ním ...

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 08.01.2017 14:45 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.12.2015
Příspěvky: 18
je nedeľa ale budiž, takže ešte raz


Přílohy:
a-2.png
a-2.png [ 241.13 KiB | Zobrazeno 98 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz