Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 10:31 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Ahoj všichni,
mám problém s 3D tiskem, tak prosím jestli byste někdo neměl nápad...
Tiskárna Ender 3 Pro s tiskovou hlavou Micro-Swiss.
Doteď jsem tisknul v pohodě, tisky pěkné. Používal jsem slicer S3D a občas Ideamaker.
Nedávno vyšel nový Průša slicker, tak jsem ho chtěl zkusit.
Nastavil jsem v něm předvolenou Ender 3 a změnil jsem jen retrakce (protože mám přímý extruder, tak jsem zmenšil retrakce na 0,4mm, jak mám odladěno).
No a dal jsem tisknout takové válvové útvary, a výsledek je tristní. Místo hladké válcové plochy je ohavný zvlněný povrch. Zajímavé je i to, že jak je ten válec dutý, tak ty výběžky (nazval bych to obručemi) jsou ve stejných místech zvenku i zevnitř válce.
Výška i rozestup těch obručí je nepravidelná, cca několik (řekněme 2 - 6) vrstev.

Nemáte někdo tušení, co to může způsobovat?
Děkuju za každý tip...
Příloha:
Screenshot_1.jpg
Screenshot_1.jpg
[ 63.57 KiB | Zobrazeno 2345 krát ]


Příloha:
Screenshot_2.jpg
Screenshot_2.jpg
[ 43.57 KiB | Zobrazeno 2345 krát ]


_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 12:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Ještě jsem v Prusa Sliceru změnil tento parametr, zakliknul jsem:
Příloha:
Parametr.jpg
Parametr.jpg
[ 63.39 KiB | Zobrazeno 2279 krát ]


A provedl další tisky. Těch "obručí" ubylo, ale jsou tam pořád a zjistil jsem, že na dvou po sobě jdoucích stejných výtiscích jsou ty kazy v jiných místech a je jich jiný počet. A ještě jsem vyloučil vliv filamentu, zkusil jsem druhý:
Příloha:
IMG_5422.JPG
IMG_5422.JPG
[ 53.9 KiB | Zobrazeno 2279 krát ]


Příloha:
IMG_5420.JPG
IMG_5420.JPG
[ 56.44 KiB | Zobrazeno 2279 krát ]


_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 14:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1327
Bydliště: Šternberk, ČR
S tvým původním slicerem to nedělalo?
Já mám tiskárnu i3 MK3 a MK3S Bear a nedělají mi to. Téměř naprosto výhradně používám prusa slicer.
Protože a právě že je na tiskárny prusa dokonale vyladěn a problémy (s kvalitou) sem měl s jinými slicery.

První co mě napadlo je mechanický problém s prokluzováním podavačem extruderu ale to by bylo chudé ale mě to spíš přijde příliš bohaté.
Nemáš v tiskáně "ve firmwereu " nastavený násobič extruze nějak do plusu že dává víc materiálu? Možná to máš naladěno na tvé slicery a průšácký s tím nějak nepočítá...
Neovlivňuje to nějak výplň?

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 14:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1327
Bydliště: Šternberk, ČR
Možná problem v ose "Z" nevrací se dobře z Z hopingu nebo jak se ta funkce nazývá ta co dělá přizvednutí osy Z při přejezdech možná prusa sliver používá jiné hodnoty nebo ho nepoužívá vůbec ale tvuj slicer jo nebo naopak a tím se vyskytl ten problém.

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 14:41 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Tady bude klíč k řešení, i když stále nevím kde přesně to bude...
Ten výtisk s obručemi je nižší než ten bezvadný.
Vlevo S3D, vpravo PrusaSlicer.
Rozhodně to bude něco s osou Z, takže v určitých výškách se tam namačká více materiálu.
Možná že někde je příliš velká rychlost Z posuvu, a pak motor "proklouzne" a nezvedne tiskovou hlavu?
Příloha:
IMG_5460.JPG
IMG_5460.JPG
[ 68.55 KiB | Zobrazeno 2210 krát ]


Příloha:
IMG_5461.JPG
IMG_5461.JPG
[ 57.21 KiB | Zobrazeno 2210 krát ]


_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne úte 02.03.2021 15:14, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 14:51 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Tady je z PrusaSliceru záložka Limity stroje. Nevidíte tam něco špatně ohledně osy Z (nechal jsem defaultní, nevím co si můžu k posuvu Z dovolit):
Příloha:
Limity stroje.jpg
Limity stroje.jpg
[ 50.41 KiB | Zobrazeno 2207 krát ]


_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 15:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1327
Bydliště: Šternberk, ČR
Zkusil bych ubrat to zrychleni Z z 500 na 250 jen zkusmo jestli to pomůže vypadá to že Z ztrácí kroky a některý vrstvy pak tiskne dvakrát proto ty obruče.
Vařím z vody ale zkusil bych to a nebal bych se dát poloviční bude to mít asi malý vliv na dobu tisku.
A budeš vědět čím to je... (nebo čím ti není :roll: )

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 16:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 503
Bydliště: Blízko D1 exit 66
Tiskárna jde taky zpomalit přímo kolečkem. Aspoň u té mojí to jde.

_________________
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 16:21 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Zpomalení kolečkem nepomůže (zpomalil jsem až na 50%), tedy rychlostí jako takovou to nebude.
Ale už to tiskne!!!
Příloha:
IMG_5463[1].JPG
IMG_5463[1].JPG
[ 83.59 KiB | Zobrazeno 2131 krát ]


Zatím nevím čím přesně to je, poeditoval jsem G-kód (na začátku, kde se definují rychlosti atd.) tam, kde se to týkalo rychlosti a zrychlení v ose Z a JERK (což chápu jako "rychlost zrychlení, tedy řekněme mm/s3. A už tisknu hladce. Teď to ještě najít v nastavení PrusaSliceru a bude to!
Tuším že to bude buď to zrychlení nebo Jerk (a dokonce sázím na ten Jerk).
Ono to bylo i slyšet podle zvuku, mělo to takový tvrdý zvuk oproti tomu co jsem byl zvyklý.
A tiskárnu jsem přistihnul, jak rozmatlává už hotovou vrstvu, místo mřížky výplně tam byl guláš, který to rozmazávalo. :D

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne úte 02.03.2021 16:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 16:28 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.6.2019
Příspěvky: 44
Obrázky: 0
Druhá položka v retrakci je Zvednout Z. Zkus dát nulu.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 16:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 503
Bydliště: Blízko D1 exit 66
Tak je možné, že tiskárna se zpomalí jen v době, když tiskne. Ale jak netiskne (přejezdy, zdvih) tak jede stále na 100%. Nikdy jsem to nezkoumal.
Když jsem ladil tiskárnu, tak jsem šel obrácenou cestou. Všechno jsem zpomalil a pak postupně přidával do doby, než se mi to zdálo už akorát :)

Z si nechávám při přejezdech zvedat o 0.2mm.

_________________
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 16:31 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Chudži Mudži píše:
Druhá položka v retrakci je Zvednout Z. Zkus dát nulu.

Díky za tip, taky mne to napadlo jako možný problém, který by hýbal se Z-kem.
Ten Z-hop v retrakci jsem měl nulový (normálně ho používám, ale tady jsem zatím nechal nulu).

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 18:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.10.2006
Příspěvky: 239
Bydliště: Strakonice
Měl jsem stejný problém po přechodu na nový Slicer. Je to v nastavení "Začátek G-code", je tam příkaz který asi nová Pruša tiskárna umí, ale jiné ne. Nevím co to přesně je, už jsem to smazal.
Přepsal jsem kód ze starého sliceru a vše maká.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 19:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.5.2007
Příspěvky: 530
Bydliště: Brno
Na vanoce sem si koupil E3D nano, na postavicky pro prcka staci, a pro me vesmes taky.

Problemy s Z jsem mel když sem v počatcích zkoušel výšku vrstvy 0.1mm tak to byl ustrel jak prase, 0.2mm cajk.

Máš správně nastavený prumer fillamentu?
V Cura4.8 je bug kdy u custom printeru se po nastaveni 1.75 zmení settings na 2,85 nebo jaky je ten vetsi fillament. A pak tisk vypada podobně.
Jo a jak pise Smartyn34 zacatek gcode je taky dost dulezity.

_________________
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s Průša slicerem
PříspěvekNapsal: úte 02.03.2021 19:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1327
Bydliště: Šternberk, ČR
dracekvo píše:
Tiskárna jde taky zpomalit přímo kolečkem. Aspoň u té mojí to jde.


Myslím že zpomalení kolečkem to řešit nemůže myslím že tohle zpomalí jen rychlosti tisku a i přejezdy ale akcelerace nee a myslim že Z bude straci kroky při akceleraci.

Z-hoping bych nenuloval aby se tiskárna nenaprala o nějaký i malý škvarek při přejezdech přes model.

Umí tvá tiskárna ten tichý mód co umí průšovky?
Nevím jak to dělají průšovky ale nepřejdou jen na jinou tabulku akcelerací v hlavičce kódu? Nešlo by to vynutit na tvé?

Jak máš řešeny drivery motorů nešel by zvětšit proud Z motoru?
Hřeje Z motor?

Trošku by topit měl, jestli je studený určitě by snesl přidání proudu a to by problém taky asi vyřešilo.
Nevím jaky máš drivery ale u starých to šlo asi štelovat trimrem na desce.
Moderní tiché se asi štelují jinak.

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz