Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: stř 10.03.2021 16:33 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2018
Příspěvky: 124
Nenapadlo by prosím, v čem může být problém? - viz. foto.
Tisknu to jako "vázu" a jsou tam pravidelné svislé linky. Hlavně při pohybu v ose Y (stůl). V ose X taky ale jen nepatrně.
Řemeny mam napnutý a už jsem i vyměnil lineární pouzdra na tyčích, ale bez výsledku.
Už mě opravdu nenapadá, čím by to mohlo bejt - dřív to chodilo normálně hladce.


Přílohy:
IMG_20210310_143956.jpg
IMG_20210310_143956.jpg
[ 32.8 KiB | Zobrazeno 2410 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: stř 10.03.2021 17:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11302
Bydliště: Břeclav, CZ
https://help.prusa3d.com/cs/tag/mk3s/re ... -tisku_225


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: stř 10.03.2021 18:37 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4206
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Dělá to i jiný model ? Může být chyba i v modelu.
Zkus tisknout třeba velmi pomalu (10 mm/s), jestli se to nezmění.
Můžeš zkusit načíst gcode modelu, kde se ti to nedělo do nastavení tisku.(pokud používáš slic3r, jinde netuším, jestli to jde)
Pak změň pouze na spiralvase 1 perimetr.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: stř 10.03.2021 18:43 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2018
Příspěvky: 124
Rychlost na to nemá vliv. A od jisté doby je to úplně na všech tiskách. I na starých programech.
Odhaduju to na nějakou mechanickou věc anebo problém s deskou - nějaký problém s krokováním motorů. Dělá to na mě dojem, jakoby ten pohyb nebyl plynulej.
Ještě zkontroluju anebo vyměním ložisko v kladce řemenu ....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: stř 10.03.2021 20:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Je to na všech 4 stěnách toho kyblíku?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: stř 10.03.2021 20:25 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4206
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Asi bych to poslal Průšovi, ať se na to mrknou. Jde tam o tu pravidelnost a tu mechanická závada, nebo vadnej krokáč asi neudělá.
Protože to dělá v režimu spiralvase jak chápu a rychlost to neřeší, tak bych to viděl spíš na elektroniku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: stř 10.03.2021 22:43 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2018
Příspěvky: 124
Ono je to mnohem horší v ose pohybu podložky. V ose pohybu extruderu to nijak výrazný není.
Ještě jsem zkoušel vypnout tichý mód a částečně se to zlepšilo, ale stejně to tam pořád je vidět.
Napsal jsem Průšovi. Tak uvidíme.
Rád bych na to přišel už jednom ze zvědavosti ....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 6:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.3.2007
Příspěvky: 1963
Bydliště: Sokolov
Obrázky: 6
mrkni na ložiska a zkontroluj tyče. pak ještě jsem se s podobnou věcí setkal když byl přicpaný ofuk výtisku

_________________
MK Katoda Sokolov :-)


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 8:14 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2018
Příspěvky: 124
Ložiska jsem vyměnil - naprosto bez výsledku - nic se nezměnilo. Pouzdra nejsou přetažený - stůl samotný běhá naprosto hladce.
Jen pro ilustraci. Na fotce vlevo strana, která se tiskne pohybem stolu (extruder stojí) a v pravo extruder jede - stůl stojí
Ještě zkusím přeměřit hodinkama, jak se chová stůl při pohybu.


Přílohy:
IMG_20210311_070904.jpg
IMG_20210311_070904.jpg
[ 74.53 KiB | Zobrazeno 2097 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 10:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11302
Bydliště: Břeclav, CZ
11marty11 píše:
Ložiska jsem vyměnil - naprosto bez výsledku - nic se nezměnilo. Pouzdra nejsou přetažený - stůl samotný běhá naprosto hladce.
Jen pro ilustraci. Na fotce vlevo strana, která se tiskne pohybem stolu (extruder stojí) a v pravo extruder jede - stůl stojí
Ještě zkusím přeměřit hodinkama, jak se chová stůl při pohybu.


Takže je to něco náhonem extruderu ne? Samotnou extruzí to nebude, pak by byl problém všude. A toto vypadá, že pokud jede jen stůl tak je rozkmitaná poloha extruderu, zatím co při pohybu extruderu je stůl stabilní.

Zkoušel jsi při pohybu stolu přidržet extruder jestli nekmitá? Mohl by mít volný řemen. Případně sáhnout na kladku motoru jestli to nedělá motor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 10:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2018
Příspěvky: 124
Tam jsem nic zvláštního nenašel ....

Ještě sem udělal pokus a část tisku jsem vyvíjel lehký protitlak prstem na stůl - strašně se to zlepšilo ....
Takže je to něco se stolem


Přílohy:
obrázek_2021-03-11_094347.png
obrázek_2021-03-11_094347.png
[ 540.04 KiB | Zobrazeno 2050 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 10:59 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4643
Bydliště: SK Bratislava
Remene mas napnute? Stol nema vakel? Lineary namazane? Vidis ze je to mechanicka vec, tak tomu musis ist po krku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 11:02 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2018
Příspěvky: 124
igorb píše:
Remene mas napnute? Stol nema vakel? Lineary namazane? Vidis ze je to mechanicka vec, tak tomu musis ist po krku.

Stůl vůli nemá. Lineáry jsou nové. Přesky pouzder akorát dotažené. Ano je to mechanická věc.
Zatím se to jeví tak, že čím víc napnutý řemen stolu - tím je to horší. A pokud se přiloží nehet na hranu stolu - jsou tam citelné vibrace a nelineární chod.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 11:11 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4643
Bydliště: SK Bratislava
Takze bud rezonuje ten remen, alebo drhne kladka alebo motor alebo je volna zubatka na motore, tak eliminuj jedno po druhom, napriklad prstom podopri remen aby nemohol rezonovat, ak to zmizne, je to remen, vymen, ak nie, skontroluj kladku pod tahom ci nedrhne alebo neposkaje , ak aok, skontroluj motor .....

yo a ze su lineary nove, neznamena ze nemaju vakel bud na tyci alebo linear na stole


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa mk2s - problém
PříspěvekNapsal: čtv 11.03.2021 12:25 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4206
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Jenže kdyby byl blbej řemen, či řemenice, nebo kladka, dělalo by to nejspíš od začátku.
Prasklá vlákna v řemenu by se projevila asi jinak a pouze při přejezdu dané oblasti.
Takže mne napadá jen ložisko na kladce.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz