Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: sob 30.01.2021 18:33 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.4.2013
Příspěvky: 65
Zdravim,budu rad,kdyz by mi nekdo odepsal na problem,ktery jsem mel dvakrat se svym elekrovetronem.Dvakrat v rozmezi asi 25 dnu se mi pri letani stalo,ze jednou pri pristani a priblizeni model prestal reagovat na rizeni,sklopil se asi 30stupnu k zemi.Asi za dve vteriny zase vse ok,nekilik metru nad zemi jsem to vybral a normalne pristal.Podruhe pri startu a stoupani tak 45stupnu se nahle model vzepjal a pokracoval kolmo vzhuru,na rizeni nijak nereagoval.Asi po dvou vterinach opet vse ok a pokracuji v normalnim letu.Vysilac FrSky TaranisQ X7 pouzivam bez problemu temer dva roky.Zkouzka dosahu ok,problem se stal vlasne pomerne blizko a mensi vysce.Zadne hlaseni o slabem signalu nebylo.Kdyby mel nekdo podobnou zkusenost a vedel,jak problem odsrtanit,budu rad za kazdy komentar.Predem dekuji.S pozdravem K.


Naposledy upravil Karlosino dne sob 30.01.2021 21:05, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od znceni modelu
PříspěvekNapsal: sob 30.01.2021 20:03 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4208
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Jediný co mne napadá je instalace antény v modelu. Druhá možnost, pokud často ohýbáš anténu na vysílači, může být poškozená v lomu.
Je divný, že se nehlásila ztráta signálu.
Zkusil bych dosah na zemi a současně manipulovat anténou na vysílači.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: sob 30.01.2021 21:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 248
Bydliště: Praha 5 Smíchov
Obrázky: 3
A co rika zaznam z telemetrie?

_________________
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: sob 30.01.2021 21:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1631
Bydliště: Blatnica, SR
To pristátie môže byť iba strata rýchlosti, vztlaku, model sa prepadne o pár metrov /kým naberie rýchlosť a pokračuje/. Ak nie je rýchlosť, samozrejme kormidlá sú nedostatočne ofukované, teda nereagujú na povely.
Dohora to môže byť podobné. Model sa "vzopne", stratí rýchlosť, trochu sa prepadne a pokračuje v stúpaní.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: sob 30.01.2021 21:54 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.4.2013
Příspěvky: 65
automet píše:
To pristátie môže byť iba strata rýchlosti, vztlaku, model sa prepadne o pár metrov /kým naberie rýchlosť a pokračuje/. Ak nie je rýchlosť, samozrejme kormidlá sú nedostatočne ofukované, teda nereagujú na povely.
Dohora to môže byť podobné. Model sa "vzopne", stratí rýchlosť, trochu sa prepadne a pokračuje v stúpaní.

To muzu na 99%vyloucit.Vim co je propadnuti modelu,ale tohle se stalo vecer v klidnem ovzdusi a vypadalo to tak,jako kdyz chces zvysit rychlost a potlacis-proste sikmo k zemi a pak navrat do normalu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: sob 30.01.2021 23:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7976
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Karlosino píše:
To muzu na 99%vyloucit.Vim co je propadnuti modelu,ale tohle se stalo vecer v klidnem ovzdusi a vypadalo to tak,jako kdyz chces zvysit rychlost a potlacis-proste sikmo k zemi a pak navrat do normalu.

On by to pád byt mohl. Jdeš na přistání, vytrácíš rychlost a zvyšuješ úhel náběhu, při překročení limitů to může spadnout propadnutím nosu, po získání rychlosti se to srovná. Nepíšeš, co máš za model, zkus ho vytáhnout kousek výš, ale tak, abys na něj dobře viděl a pak vytrať rychlost, jako na přistání, a sleduj.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 11:14 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1631
Bydliště: Blatnica, SR
Chcel som prvé napísať, o aký model sa jedná, lebo napr. ak by to bolo samokrídlo s malými ovládacími plochami, tak to stúpanie by aj sedelo na chybu pilota, že sa vzoplo.
Ale keď píše vetroň, tak si predstavím vetroňa s krídlom, výškovkou, smerovkou.
Napr. ľahké, stabilné, ušaté vetrone sa po strate vztlaku neprepadnú dole "šikmo po krídle" ale "súmerne", sklopením čumáka k zemi, nabratím rýchlosti a vyrovnaním.
K takémuto prepadu častokrát stačí poryv vetra zozadu, tým pádom zníženie rýchlosti voči vzduchu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: ned 31.01.2021 13:46 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 2702
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Zkusil bych to, co radí dudaj a chorche (podívat se na zapojení, jestli není problém s napájením, antény,... a zapnout logování).

Možná ještě informaci, co je v modelu za přijímač?
A jaké jsou verze FW ve vysílacím modulu a v přijímači?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: pon 01.02.2021 15:49 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 69
Když mi tuto udělá eroplán ve vzduchu, dál už nelétám, vezmu měřák a jdu po jednotlivých spojovacích uzlech a měřím přechodové odpory, stáhnu všechny smršťovací bužírky, odštípu cinované spoje a udělám nové. I spoj, který vpadá perfektně a ukazuje odpor 0,5 - 0,8 Ohmu je potenciální studeňák a múže mít fatální následky. Pak teprve začnu "bádat" nad programama a datatama a všelijakou moderní vymožeností. Jo a ještě je dobré překontrolovat vypínač. Vono je to dneska všecho tenký, prd přítlačný síly, zlata a stříbra je tam, že je skrz to vidět a ve dnešní smogovatej atmosféře se to snadno oxiduje rostou přechodové odpory a ty se projevují takovými to anomáliemi.
Takhle se chovají studeňáky a ty jsou horší než rušení výpadky dat a kdoví co ještě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: pon 01.02.2021 19:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7976
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Kruci, proč nejsem přesvědčenej, že to je elektronikou jako vy, ale spíš malou rychlostí před přistáním? Ano, kontakty a spoje bych také zkontroloval, ale popis "model sklopí čumák a pak se po pár metrech srovná" mi spíše sedí na malou rychlost. Při té model skutečně může pádem ten čumec sklopit a když se rozběhne, opět se vyrovná, také reakce na kormidla zpomalí. Neříkám, že jsem se nesetkal s problémy na 2,4 GHz, ale bylo to u "dětských" vysílaček a v jednom konkrétním místě, navíc blízko hranice jejich dosahu.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: pon 01.02.2021 20:02 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.9.2009
Příspěvky: 135
Bydliště: Praha 10
Ahoj.
Co zkusit jenom vyměnit servo výškovky? Jestli pokaždé šlo o "zatuhnutí" výškovky a nebyla hlášená žádná ztráta signálu? Měl jsem kdysi takovéhle servo - na 35 MHz se hledaly různé příčiny rušení, ale nakonec to bylo jenom vadné servo. Asi bych zkusil výměnu.
Přeju brzké vyřešení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: pon 01.02.2021 20:22 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.11.2013
Příspěvky: 645
Bydliště: Praha 10, ČR
Obrázky: 9
Pokud máš nějaký RC bzučák do modelu, šlo nastavit ve vysílači failsafe a při ztrátě signálu začít bzučet.
Tím by se zjistilo, jestli je problém se signálem nebo třeba s krátkodobou ztrátou napájení. Ale telemetrie by měla zafungovat v obou případech.
Někdy problém může dělat anténa, která se o něco vodivého "šlusne" sým koncem.
Tzv. brownout přijímače muže být způsobený přetížením proudovým odběrem serv. Na to by měl pomoci přídavný kondík (ale moc pravděpodobné to není).
Další spíše hypotetickou možností by asi byl problém s převody v servu výškovky. To by pravděpodobně v nějaké poloze (nebo polohách) kniplu bylo kormidlo zcela volné.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: pon 01.02.2021 22:40 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 31.12.2017
Příspěvky: 8
Řešil jsem podobný problém. Občas na chvíli jakoby vypadlo rádio, model přestal reagovat na výškovku a za půl vteřiny zase letěl normálně. Chyba nakonec byla ve špatném kontaktu u ve spojce prodlužovacího kabelu k servu výškovky. Jednalo se o bublinkolet a kabel byl zalepený v trupu. A jak se za letu trup ohýbal, tak občas došlo k přerušení signálu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: úte 02.02.2021 14:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 503
Bydliště: Blízko D1 exit 66
Mě pro nějakou bližší diagnostiku chybí info, jestli ten model předtím už létal nějakou dobu normálně, nebo se jedná o nějakou novostavbu.

_________________
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Krucek od zniceni modelu
PříspěvekNapsal: úte 02.02.2021 21:09 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.4.2013
Příspěvky: 65
JB píše:
Ahoj.
Co zkusit jenom vyměnit servo výškovky? Jestli pokaždé šlo o "zatuhnutí" výškovky a nebyla hlášená žádná ztráta signálu? Měl jsem kdysi takovéhle servo - na 35 MHz se hledaly různé příčiny rušení, ale nakonec to bylo jenom vadné servo. Asi bych zkusil výměnu.
Přeju brzké vyřešení.

Dekuji vsem,kdo prispeli svymi nazory!Jeste jednou uvedu,ze propadnuti modelu na pristani a nebo vzepjeti pri startu modelu vlivem vetru neni spravny smer hledani problemu.Dvacet let jsme letal jako plachtar a ted uz jen s modely a opravdu zadne propadnuti vlivem spatne rychlosti opravdu ne!Rychlost byla nekolikanasobne vyssi,nez padova!To same pri startu-bylo to proste viditelna zmena chovani modelu v klidnem ovzdusi.A proto jsou mi nejblize nazory opravdu vymenit servo vyskovky,prozkoumat "studenaky". Test dosahu vysilace jsem provedl, hybal antenou,vysledek-bez zavad.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz