Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 356 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 08.10.2018 14:14 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4801
Bydliště: Žilina SR
Lark píše:
To že je k tomu stolku jen 65mm sklíčidlo bych jako velký problém neviděl. Není zase takový problém pořídit 80, akorát to jsou zase výdaje navíc. Ty další stolky ale nejsou naklápěcí, i když ten s děličákem by se taky moh někdy hodit. Záleží jaké máš požadavky a možnost využití. Ono to rozšiřování o další doplňky mnohdy vyjde dráž, než samotný základ. :D

Asi to fakt není problém. Zvlášť když jednu starší 80mm 3-čelistku doma mám. 8) Spíš je asi důležité nekupovat zbytečně malý stolek, průměr 100mm beru jako minimum.
Vždýť ale to je ten problém, že všechny své budoucí požadavky ještě nedovedu dokonale odhadnout. :? Ani nevím, jestli je pro mne možnost naklápění přínosem. Totiž i ty pevné stolky se dají upevnit jak vodorovně tak i svisle a nevím nakolik je důležité mít i mezipolohu libovolného úhlu, když mám možnost na frézce vychýlit do značného rozsahu úhlů samo vřeteno. Spíš mám pocit, že možnost vyklápění stolku bude určitě dost na úkor jeho tuhosti. :roll:
Lark píše:
Bohužel ten problém s pořádným zabalením pro přepravu je asi nepřekonatelný. Možná by stálo za to, se s nima zkusit domluvit o lepším obalu, nebo zkusit nějaký kamenný obchod, i když by to mělo být trochu dražší.

Vypadá to tak, když ani na druhý pokus se jim to nepovedlo doručit nepoškozené. Ale ja se s nimi už o ničem, kromě vrácení peněz, domlouvat nehodlám. A žádný takový kamenný obchod nablízku nemám. Proto zas e-šop, ale GW. :wink:
Faktem je, že k rychlé koupi stolku z GW mne nic netlačí, ani tam nejsou momentálně v nějaké akci, jak tomu bylo když jsem ho v srpnu objednával z Uni-Maxu. Takže když ho opravdu fakt budu potřebovat, tak si ho dovedu velmi rychle koupit - dle mých zkušeností je všechno z GW do pár dnů doma. 8)

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 08.10.2018 15:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6713
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
VTjr píše:
Spíš mám pocit, že možnost vyklápění stolku bude určitě dost na úkor jeho tuhosti. :roll:


Já bych taky řek, že vyklápěcí bude o dost vyšší a tak se Ti na frézce sníží prostor pro frézování. Já na to narážím s FP25 každou chvíli. Navíc čím je výš vřeteno od křížovýho stolu je menší tuhost, tím vibrace, nepřesnost a pod.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 08.10.2018 16:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9417
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Spousta případů se určitě dá nahradit tím naklopením vřeteníku. Taky to zajištění stolku v nakloněné poloze asi moc tuhé nebude. Možná by byl šikovnější ten překlápěcí o 90° s dělicími kotouči, protože to budeš obcházet dost těžko. Jde i o to, jestli takových prací budeš mít dost, aby se to vůbec vyplatilo, i když co se v modelařině vypatí. :lol: Možná bych s tím ještě počkal, až se ti objeví nějaké práce, pro které to bude nezbytné. Třeba se do té doby objeví nějaká lepší možnost nákupu a možná i líp propracované řešení.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 12.10.2018 9:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4801
Bydliště: Žilina SR
Jj, nebudu spěchat, momentálně to opravdu nepotřebuji. :) Ale bylo to v akci a měl jsem dojem, že by bylo dobré něco takového mít. :roll:

Teď je v uni-maxu docela zajímavá akce na pásovou pilu. :wink: S průřezem 115mm vyjde na 417€ s DPH. K soustruhu na dělení materiálu je to opravdu dobrá věc. :D I když je to dost peněz (pro české odběratele zase cca o 8% levněji), ale pokud někdo z vás "pižlal" ručně třeba 60mm duralovou kulatinu, co trvá ruční pilkou nejmíň půl hodiny a spousty námahy a potu, tak mi jistě dá za pravdu. :roll: Ale 4 stovky €ček - to je opravdu docela dost peněz. Odrazuje mne i ta její hmotnost přes 100kg a taky nemám v dílně na to už dostatek místa. Kdybych kromě soustružení pracoval i s kovovými profily, tak fakt neváhám. Druhá věc je i to, jak často to asi budu dělat. Takže kdyby mě situace donutila to řešit, tak si ji seženu i bez akce, i když třeba za trochu vyšší cenu. :mrgreen:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 12.10.2018 11:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9417
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak na to řezání větších průřezů duralu, mosazi, železa i dřeva, jsem používal plátky vyrobené právě z toho pásu do pásovky. Byl to pásek, co používali v nářaďovně na pásovce na řezání kovu. Kdysi mi to někdo poradil a funguje to opravdu líp než klasický plátek s jemným zubem. Rozteč zubů byla kolem 2mm. Trochu problém byl jen s vybroušením otvorů pro upevnění. Měl jsem udělané 3ks ale spoustu let jsem řezal jen s jedním. Bohužel zůstaly v dílně, když jsme prodali chalupu. Samozřejmě se to nehodí na trubky.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 12.10.2018 17:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6713
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Pásovku mám doma v garáži už přes 15 let. PPK-115 od Promy. Velestroj to ale bohužel není, dost problémů. U nový se ještě v záruce zadřela převodovka, byla blbě poskládaná, na reklamaci opraveno. Před asi 5 lety zase bouchnul motor. S obyčejnejma pásama to ani nezkoušej, nic nevydržej, chce to bimetaly. Taky je docela problém jí seřídit aby řezala kolmo. No a napínací kolo je kapitola sama pro sebe, jak není nastavený akorát (napnutí a hlavě jeho úhel), při velkým zatížení v houževnatým matroši padá pás z kola.
Ale po vyladění ušetřila spoustu práce. Dá se postavit "na truhláře", přidělat k ní stolek a vyřezávat z plechu tvary.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.10.2018 20:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4801
Bydliště: Žilina SR
Tak na pásovku jsem se zatím vybodl, není nepostradarelná a ruce zatím ještĕ dost silné. :lol:
Za rozbitý otočný stolek mi konečnĕ včera vrátili peníze. Až ho budu opravdu potŕebovat tak si ho rychle koupím na tom GW.
Makám teď na zkultůrnĕní dílny. Dlažba je hotová, dokonce jsem namontoval i rozšíření topení o dva radiátory. Zbývá trochu vyspravit zdi, vymalovat a nalepit dlažbový sokl. A pak už můžu vesele topit, zařizovat a modelařit. Ono se tam totiž v zimním období moc nedalo. Jednak mi tam bylo zima a taky nic pořádne neschlo/netuhlo. Epoxid i týden byl pořad gumový. :roll:
Jenže teď jsem trochu ochořel :( , s rýmou se omítka nahazuje tĕžko. A topit ještĕ nemohu, protože jsem nové větve s novými radiátory ještě nenapustil vodou. Kvůli opravám omítky je budu ještĕ demontovat a vypouštĕt pak z nich vodu se mi nechce.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.10.2018 22:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6713
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Tak si tam provizorně na odražení dej nějakej infrák nebo přímotop, v nouzi dvou nebo jednoplotýnkovej vařič. Ani ta malta pod 5 stupňů nechce moc tvrdnout a úplnýho vyschnutí se přes zimu bez topení nedočkáš. I stavební lepidlo má taky nějakou doporučenou minimální teplotu.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.10.2018 8:32 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4801
Bydliště: Žilina SR
Tak zatím tam taková zima není, asi 15°C. Pokud venku ndmrzne, tak to ještĕ jde tam existovat. A co myslíš, že jsem dosud v zimě tam používal. Jenže přímotop tak velký prostor pořádně nevytopí. Aspoň trochu se sklep dosud vytápĕl nezaizolovanými trubkami rozvodu topení.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.10.2018 9:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6713
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
VTjr píše:
. A co myslíš, že jsem dosud v zimě tam používal. Jenže přímotop tak velký prostor pořádně nevytopí.

Záleží na tom, jak výkonej přímotop tam dáš a kolik kusů. :) S tím ovšem souvisí kolik budeš chtít za teplo v dílně platit. :twisted: Mě to stojí kolem čtyřky ročně (mám podružný) a topím podlahou furt, den na 20, noc na 18. 3,5 x 5 výška 2,3 m.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2018 12:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4801
Bydliště: Žilina SR
Nemá vůbec smysl debatovat o přímotopech :roll: , vlastně ani do nich investovat - to byla jen nouzovka. Myslím si, že ono je to fakticky vždy jen nouzovka, používaná tam, kde to prostě jinak nejde. Ale pokud jsem ve svém sklepě, v dílně, měl k dispozici už perspektivně nachystané odbočky z rozvodu ústředního topení, tak rozhodně nejefektivnější tam bylo dát radiátory a topit nimi. A to jsem taky udělal. :mrgreen:
Nehledě k tomu, že i z požárního hlediska je to lepší. :P Mám tam barvy/laky/ředidla, palivo, baterky (i ty litiovky, které bych nejradši vyhodil někam na zahradu, vlastně to palivo taky :o ).

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 356 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz